28.11.11
06:45
Здравейте,
От скоро имам сериозен проблем, който е на път да разруши постигнати резултати с много усилия и лишения.
От около 2-3 месеца имам огромен глад за въглехидрати. На моменти, не мога да спра да се тъпча. Като озверял съм. качих 3-4 килограма предимно в коремната област и това много ме притеснява.
Разбира се, не спирам да тренирам или правя кардио, но този глад ми пречи.
Някой може ли да даде някакъв съвет?
Благодаря ви!
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 28.11.11 06:50.
28.11.11
07:03
А преди да започнат зверски да ти се ядат въглехидрати как си се хранил ?
Принципно, от годни се старая да се храня здравословно. Постоянно съм на режим и избирам храната си. Ако питаш конкретно, не съм имал прекалено много нисковъглехидратни дни. Правих нещо като кетонна диета лятото, но през уйкендите се зареждах. Тогава доста дръпнах в чистенето на мазнини. По-скоро проблема е, че последните 2-3 месеца бях много психически натоварен и постоянно чувствах глад. Опитах се да го преодолея, но на моменти сякаш не бях аз в тялото си и не можех да се контролирам.
Интересното е, че качих само на корем, паласки и долни гърди. Останалите групи са все така добре, дори с малко повече мускулна маса. Да каже, че
ще има плюсове по отношение на повече сила и мускулна маса на места. Лошото е, че аз съм Ендоморф и ще стана на прасе, ако не взема спешни мерки. Затова се допитвам за съвети.
28.11.11
08:59
Самоконтрол му е майката - контролирай количеството въглехидрати, но не се лишавай от тях. Щом изпитваш такъв непреодолим глад за тях, значи най-вероятно ти трябват. Гледай да са от подходящи източници и да не се съчетават с добро количество мазнини (сладкишите са типичен пример). С идването на вечерта намалявай количеството въглехидрати.
Не се старай да поддържаш много нисък процент мазнини - това, че се е наложило като красиво, не го прави здравословно.
Нищо чудно тези стрес и напрежение, потискани с доволното похапване с въглени, да имат общо и с този страх от загуба на формата. Не се фрапирай толкова, обичай се дори да омазниш малко.
“Огромният” глад за въглехидрати се поражда от повишеното отделяне на веществото невропептид У (neuropeptide Y или NPY), което е мозъчен невротрансмитер (т.е. предава сигнал от мозъка към нервната система по химичен път).
Има различни причини за повишените му нива, но за да не ги дискутираме надълго и нашироко е достатъчно да напишеш в Internet: “neuropeptide Y carb craving” и ще излезе доста информация.
28.11.11
14:55
намали тренировките. глад за въглехидрати и само въглехидрати при мен почти винаги е знак че тренирам повече отколкото възстановявам.
28.11.11
20:35
Пробвай със чийт хранене.По 1-2 на седмица.Така през него ще си задоволиш глада за въглехидрати.Или пробвай с 1-2 лъжици мед на закуска.Така няма да чувстваш такъв глад за въглени през деня.
казано от ts.vassilev на 28.11.11, 14:55:
намали тренировките. глад за въглехидрати и само въглехидрати при мен почти винаги е знак че тренирам повече отколкото възстановявам.
Същата работа! Обаче гледам да се сдържам, яко яйца вечер и без това хич не обичам, изяждам насила 2 варени и забивам глава във възглавницата ( това е защото тренирам вечер), ако тренирах сутрин сигурно още по-трудно щях да се сдържам през целия ден.
Благодаря Ви за съветите, които ми дадохте. Много са полезни за мен и ще обърна внимание на всеки един от тях. Сега ще ми е по-лесно да намеря проблема и решението за отстраняването му.
29.11.11
14:11
Няма проблеми нали сме тук за да си помагаме :)