27.11.11
15:07
На 17 години, 171 см, около 60 кг(само мускулна маса, единствено по пресата има съвсем малко какво да чистя), от 1 година и два месеца ходя на зала, а преди това известно време се занимавах с лостове Когато започнах с фитнеса бях 53кг като последните 5-6 месеца не съм качил нито 1. Искам в близките няколко месеца да кача поне 5-10кг, дори и да не са мускулна маса.
Какви може да са причините, според мен :
1 Хранене - смятам, че се храня достатъчно добре, ям често, дори се замислям дали не е прекалено често , защото така тялото мисли, че няма нужда да скалдира енергия. Освен това преяждам понякога. но колкото и да ям, все си стоя на 59-60. Пия и бирена мая от 2-3 месеца, няма ефект. Мислил съм за Гейнър и протеини, но нямам финасова възможност пък и мисля, че няма да помогнат особено.
2 Ген - Явно съм ектоморф, но много хора са ектоморфи и пак си качват.
3 Тренировки - сега тренирам по програма от сайта 4 дневна “Масирай социално”, трябва ми програма за качване на килограми не толкова за мускулна маса, то вече няма накъде, освен да качвам :), коя програма е подходяща за целта. Разгледах няколко теми из форума и има спорове относно тренировките дали въобще трябва да се тренира.
4 Болест - Доскоро имах болест на храносмислателната система дали не е от това, или пък от емоционалното състояние, защото често съм раздразнителен.
Знам, че има поне 5 подобни теми, но все пак ;)
27.11.11
16:05
И аз съм като теб. Това ме довежда на мисълта, че трябва да си вземем протеин, или най-добре гейнер, който е високовъглехидратен ;)
27.11.11
17:33
Намали тренировките и увеличи храната както казва колегата по горе ,най-добре с гейнер.Но първо са тренировките.Там създаваш стъмул,а с почивка и храна усвояваш стимула.В повечето случаи на “не качване” проблема е в тренировките не толкова в храната.Има много дето се хранят правилно и не растат което говори че тренировките куцат.На това хранене което си описал бих те посъветвал да намалиш тренировките от 4 в седмицата на 3 с поне по 1 ден почивка след всяка, а ако се наложи и 2 дена почивка.
За мен правилния ред е следния 1.Тренировка.2.Храна и Почивка. и 3.Добавки.
поздрави и успех
27.11.11
23:03
Има ли във форума примерна програма подходяща за целта, имаше едни щангистки програми съдържащи само клек, тяга и лежанка + още едно упражнение различно всеки ден, изпълняват се 3 пъти седмично в серии 5/5 дали да не ориентирам към тях.
Поздрави и от мен
27.11.11
23:35
казано от Ачо на 27.11.11, 16:05:
И аз съм като теб. Това ме довежда на мисълта, че трябва да си вземем протеин, или най-добре гейнер, който е високовъглехидратен ;)
Ачо, я кажи колко пъти седмично си лягаш преди 11 вечерта.
И какво ядеш.
Да видим дали пък проблемът не е в “социалния” ти живот, не в структурата ;)
28.11.11
12:43
Като бях на 17 бях 65кг на 175см и стаж във залата около година и половина без прекъсване. Единсвеното което виждах като резултат беше повишаване на силата и оформяне на мускулите. Това беше и причината да спра цигарите. След това качих 20кг за 3месеца които в следващите два-три месеца поизчистих от мазнини и заформих една 77 което ми харесваше. Имах адски апетит, тренировките бяха супер, имах и пари за храна. Ако пушиш-СПРИ и веднага ще видиш резултат
@Oranje ти открехна правилните отговори лягането е силно препоръчително да е преди 11 и като гледам снимката ти трябват поне 5гр въглехидрати на кг и поне 3гр протеин/кг.Има голяма вероятност и да претренирваш в комбинация с малък за твоят тип тяло прием ((за някой огромен))на калории ето ти основата върху която трябва да помислиш ъъъ и недей да преяждаш,което ще рече минимум 5-6-7 хранения.
28.11.11
14:47
Тони, тоест да не прави много тежки тренировки за “големи машини” ?
Впрочем липсата на протеин много рядко е причината за слабо покачване. Обикновено са калориите и избора на енергиен източник. Като цяло протеинът е много надценен, когато става дума за покачване на ММ, особено при ВВД - редица изследвания го доказват. 2г/кг е предостатъчно.
Страхотен вариант да си запълваш калорийните нужди е да метнеш в блендера кисело мляко, яйца, орехи, банан и заквасена сметана (може и други съставки разбира се) и да вкараш два такива шейка на ден, излизат ми около 800-1000ккал всеки... от добри източници. Не взимай гейнери, пълни са със захари и транс-мазнини.
Един от основните фактори за създаването на анаболна среда в организма е излишъкът на енергия. Нуждите на нетрениращия и на трениращия от протеин не се различават особено, така че мускулна маса можеш да си покачваш съвсем спокойно и на 1,5г/кг протеин стига да вкарваш достатъчно калории от добри източници и да имаш свестен тайминг при приемането на храната : )
28.11.11
15:17
Твърдо заставам зад мнението на Voyager.Определено мнозина смятат,че ключа е САМО в протеина,но далеч не е така ;)
28.11.11
22:44
Вярно, че и спането има значение, но не мога да си оправя режима. По принцип си лягам към 11-12, знам, че сънят от 9 до 12 е най-полезен. Ставам сутрин и едвам се домъквам до училище като първите часове само лежа по чина, следобед ми се спи много, а вечерта преди 11 не мога.
и да Заспя в 8 ще се събудя в 10 :Д. Цигарите ги пуших 2-3 месеца по 1-2 на ден, но съм ги спрял вече.
казано от Ачо на 28.11.11, 14:47:
Тони, тоест да не прави много тежки тренировки за “големи машини” ?
Не ти разбрах въпроса?Тоест има хора на ,които и 4 тренировки в седмицата са им много и отиват да тренират преди възстановителният процес да е свършил,това което предполага че трябва да стане по голямо и по силно,става по слабо още повече ако и храната и сънят куцат.Колкото до протеина трениращ билдър,които разрушава мускулите си не смятам,че би се възстановил с протеина изчислен за обикновен човек или геймър седящ цял ден на стола примерно,Милош Сарчев казваше ,че не би стигнал дори и за мишка.
p.s. точно по тези предписания с 2.2гр протеин и 3-4 въглехидрати аз не качвам,качвам единствено ,когато ям като бременна крава с над 3гр.протеин и не по-малко от 6гр.въглехидрати...
Мнението беше редактирано от Тони1 на 29.11.11 10:46.
Възстановяването на разрушената мускулна тъкан не иска особено много субстрат (АК)... правено е изследване дори при много интензивно трениращи атлети. Огромната разлика е в енергийните нужди, тъй като тежките тренировки гълтат много енергия СЛЕД самата тренировка (увеличава се resting metabolic rate). Ако не осигуриш тази енергия, няма да постигнеш анаболния ефект, който търсиш. Нуждата от аминокиселини след трен не е само като градивен материал, те активират и синтезата на гликоген в мускула и като цяло го вкарват в ‘анаболен’ режим.
При приемането на повече от необходимия белтък, организмът започва глюконеогенеза, дори при наличие на достатъчно въглехидрати... а това е нежелателно.
Пробвал ли си да качваш с 6г въгл, 2 протеин, но повече мазнини?
Да ,аминокиелините съм съгласен че дават този сигнал ,за това и хората в страните с пари пият по 5-10 мг бцаа- 15 минути преди хранене плюс 30 грама по-време на тренировка,
аз винаги по време на тренировка правя същото и съм сигурен че ако включа и преди храненията макар и да си набавям необходимите нутриенти ефекта ще е още по засилен.
За мазнини не знам какво разбираш под повече в грамове ?
Като цяло не присъстват много тъй като почти потоянно съм заобиколен от карбо а не искам да ги смесвам...така или иначе само в четири от храненията ми имам по 200 конско плюс 2 пъти казеин по 30гр. и ето ти едни бързи 300 грама предостатъчно за ниските ми кг. в момента(79) без да броим верижно разклонените за,които според някои 10 гр се равняват на 40гр.уей....
казано от Тони1 на 29.11.11, 18:31:
Да ,аминокиелините съм съгласен че дават този сигнал ,за това и хората в страните с пари пият по 5-10 мг бцаа- 15 минути преди хранене плюс 30 грама по-време на тренировка,
Milligram per milligram :D Ах тези милиграми :D