28.11.11
23:42
От известно време ме чопли този въпрос.А главно този въпрос го предизвика дневника на Преслав Додев ,който белтъчините му не падат под 250гр. дневно ,а на него не бих му дал повече от 80-85кг (може и да греша).Та след като е 85кг и знаем че принципно тялото усвоява до 2-2,5гр. белтъчини х тегло ,та не ми се вярва да си ги хапва просто защото му е яко да предозира протеина... ,но то си е някак си логично примерно 1 добре изглеждащ човек като него,тялото му да изисква повече протеин за подръжка/прогрес от колкото 1 85кг-мов начинаещ с далеч по-висок процент мазнини.Тоест как мога да разбера един индивидуален прием на белтъчини,които бих усвоил според това на какъв етап от развитие съм?
Извинявам се ако въпросът е тъп ,но не бях се замислял до сега ,а навсякъде където съм чел отностно определен тип хранене , белтъчините се дават 2 - 2,5гр. х тегло. Може би при НВД достига до 3гр. ,но тук говорим за нормален прием,не за завишен такъв.
Темата беше редактирана от Daniel Dimitrov на 28.11.11 23:44.
Белтъчините се смятат на активно тегло. Много ясно, че някой 85 кг с 20-30 % мазнини съответно ще има доста по-ниско активно тегло и няма да му трябва същото количество протеин.
28.11.11
23:56
Дори и да се смята на активно тегло ,отново нещо не схващам.Ако примерно вземем 1 човек 80кг ... от тези 80кг има само 10кг мазнини ,т.е 70 е активното тегло х 2 = 140гр.
В нашия случай имаме 85кг със сравнително нисък процент мазнини ... та което и число да извадим от 85 и после да умножим по 2 или 2,2 няма да ни даде 250гр.
Може би въпроса ми не е правилно зададен.
29.11.11
08:32
Телата на хората са различни. Конкретно за въпроса ти: никога не гледай друг колко протеин приема. Защото не знаеш колко от него усвоява и дали не си подпомага тялото да може да усвоява повече протеин дневно. И оттам вече ти се объркват всички сметки.
На твое място бих се опитал да разбера кое работи за мен на този етап, а не да търся отговора в това кое работи за друг.
Аз ако карам с 20лв на ден за храна, но от тях по 10 си скривам от жена ми и я лъжа, че ям за 20, то ти ще си направиш извода, че с 20лв на ден ще изглеждаш като мен. Но дали аз изглеждам както изглеждам защото ям по 20лв на ден?
Направи си следния експеримент: напълни един буркан с вода. Сложи му капачка и направи една малка дупка в нея. Измери за колко време ще изтече цялата вода като обърнеш буркана. След това направи дупката много по-голяма. Измери пак времето. Защо е различно, след като и в двата случая преди дупката имаш по литър вода?
29.11.11
09:49
Oranje, сванах мисълта ти ,но пък как да разбера аз колко протеин усвоявам? Понеже ти си казал да се опитам да разбера кое работи за мен,поне на този етап.Все пак това не е креатин или азотен буустер ,че да разбереш след 2-3 приема коя ти е оптмалната доза.
29.11.11
11:24
Аз бях чел някъде, че колкото по напреднал е човек и му е свикнал организма с всички тия калории всеки ден..След определено време става така, че са му нужни по малко калории съответно протеин, вгл, мазнини.. за да се възстановява.. Някой да има някаква представа така ли е или са глупости..
29.11.11
13:35
Според мен като цяло леко се пресилва идеята за протеина - разбира се, без него не би могъл да се изгради мускул, но количествата, които някои хора приемат в старанието си да се “напращят”, е абсурдно. Първо - не се усвоява целият, второ - вместо толкова протеин биха могли да се приемат и въглехидрати и мазнини - за повече енергия, а и разнообразие.