Истината за метаболизма

30.11.11
14:04

Попаднах на много интересна статия относно метаболизма  http://christianfinn.com/muscle-and-metabolism/

Може да й хрърлите едно око.

MF

30.11.11
15:26

Интересна статия!

30.11.11
15:32

Според мен е прекалено относително да се каже, дали човек с повече мускулна маса ще гърми повече калории.
Посочените 2 calories per pound раход на мастната тъкан едва ли са съвсем общовалидни. При хормоналното лечение с кортизонови препарати става абсолютна пренастройка на метаболизма. Хормонално индуктивните болести, различията във възрастта- подрастващи, млади, в напреднала възраст... При диабетиците съм сигурен, че има различни сложни за изчисляване калорийни разходи. Прекалено общо са казали. Аз не знам дали изобщо са верни тези стойности които са написали в сайта? За сърцето както и да е, но за мозъка не ми е много ясно как са получили 109 калории на кг телесна маса.

Ако приемем, че всичко посочено е за здрав индивид на възраст 25-35 и тук може да се поспори на кой какъв му е BMR. Това колко се топи и колко се мускул се печели става най-лесно за определяне в самата практика и тренировъчния процес. Ако има и треньор, на който му се занимава да пише различни замервания още по-точно ще стане.

Както са го написали и накрая- трябва да се даде приоритет на нещо и:
-или да се качва мускул
-или да се сваля мазно

30.11.11
15:45

Съгласен съм с мнението на introducer. Много обобщено е написано... Аз мисля, че метаболизма зависи доста повече от соматотипа на отделния индивид и не бива така да се генерализира.

MF

30.11.11
17:13

Много ясно, че е обобщено. Статията няма за цел да ви каже колко с абсолютна точност калории гори всяка част от вас, а напротив - да покаже, че това зависи от доста фактори. Даже според мен идеята им е да не се вталясваме толкова в това колко повече бихме горили, ако развием мускулатурата си, а да се съсредоточим върху многото ползи, които спортът (и по-специално силовите тренировки) носи за здравето.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1