30.11.11
11:26
Здравейте,
само да се застраховам, че преди да пусна темата, разгледах няколко случайно с подобни топици, за да не задавам един и същи въпрос, но няма много и време да разглеждам, затова ще питам направо.
Дясната страна на гърба, под лопатката, ужасна болка, получава ми се или при тяга или когато правя рамо - разтваряне на ръцете встрани. Специално за това упражнение, даже намалих тежестите, с които тренирам и сега макса ми е 5кг за последната серия. Не мога да си обясня на какво се дължи, но не мога да седя на стола в офиса, чак ми става и лошо от болката понякога, като днес например. Вчера си правех лежанката и я усетих отново, това вече ме притесни сериозно.
Дайте някакви съвети, мазила?
Ето съвет: разбери от какво е.
Може да е възпаление (по-добрият вариант), може да е остеохондроза (увреждане на хрущялния диск между прешлените), предшестваща дискова херния. Без преглед от специалист и (най-вероятно) ЯМР на зоната едва ли някой може да ти каже повече.
Благодаря ти за информацията, за съжалене работното ми време е такова, че няма ка да отида на специалист скоро...
Но съм решила днес са си взема Волтарен или Фастум Гел, за да се намажа няколко пъти, да видя какъв ще е ефекта.
Личното ми предположение е, че разтягам нещо... прав си, че трябва да разбера каква е причината.
казано от Skoge на 30.11.11, 12:14:
Благодаря ти за информацията, за съжалене работното ми време е такова, че няма ка да отида на специалист скоро...
Но съм решила днес са си взема Волтарен или Фастум Гел, за да се намажа няколко пъти, да видя какъв ще е ефекта.
Личното ми предположение е, че разтягам нещо... прав си, че трябва да разбера каква е причината.
При мен Фастум действа по-добре от Волтарен, но и от двете едва ли ще има особен ефект. По-серизони средства се въздържам да ти препоръчам - иди на лекар все пак, въпреки работното време. :) Успех!
30.11.11
13:48
Позволявам се да дам мнение, понеже съм специализант по спортна медицина и спешна медицина.
Вероятно се касае за преразтягане на мускулни влакна, които особено ако са дълбоки, се наблюдава пареща реакция, поради дразнене на нервни снопове. Ако болката е локална или разпространена към лумбалната част на гръбнака, бих предположил комплексно разтягане по оста ромбоидеус майос и еректор спине. Разбира се този сензорен синдром (паренето) не изключва увреждане и на нерв- неврит. Малко се съмнявам за това, защото обикновено невритът започва като възпаление на коренчетата и тогава има много по-силна кожна осетливост- т.нар. burning skin effect.
И сега най-важното, което мога да препоръчам-
1. Пълна почивка и покой от тренировки, натоварващи този участък!
2. Гелове, които имат охлаждащ или неутрален ефект (Арниково олио или мехлем с арника и изопропанол), но без директни компреси с лед, което ще доведе до лимфно натрупване (thermal stress lymphatic vessel activation).
3. Много важно за възстановяването е приема на витамините от групата Б- в БГ има доста препарати, както единични, така и комбинирани- важни са Вит Б2,Б6 и Б12. Витамините от тази група подобряват нервно-мускулното предаване (увеличават възстановяването на мускулните влакна), както устойчивия прием на кислород за мускулите. Разбира се има и данни (от големи експериментални сетове със спортисти), че тези витамини вероятно стимулират и периферните иммуни реакции на IL-2, IL-4, което намалява локалното възпаление.
4. Никакви чекръкчии, наместване, издърпване и прочие- в острите реакции след мускулна или ставна травма, мястото има нужда от покой. Пасивни физиотерапевтични методи, вкл. масажи се прилагат след като болковият синдром намалее и след консултация със специалист.
Поздрав,
Ники
30.11.11
14:05
Погледни и статиите в сайта, които са над първото ти мнение.
30.11.11
17:36
много ми хареса мнението на Ники, но нямането на време на мен лично ми показва че нещата ще се влошат. моята препоръка е медитация и спокойствие.
Много ти благодаря Никола, че обърна такова внимание на моя проблем, ще те послушам и ще потърся това Арниково олио още днес!
Всъщност искаш ли да ми кажеш откъде мога да го намеря в София, защото в интернет нищо не пише :(
Мнението беше редактирано от Блажка на 30.11.11 17:50.
30.11.11
17:52
във всяка аптека и дори в магазини ДМ може да се намери масло с арника. влизаш в аптеката и питаш какво имат с арника(обикновено 1-2 гелчета и няко по-течно).
И аз да споделя че и аз имам сащият проблем. починах си към 2 седмици и спря да ме боли, но като бях на лежанката пак я усетих.мисля че може да е нерв ,ама как да разбера?
30.11.11
18:46
Здравейте,
По въпроса как да се разбере дали е нерв- иска ми се да беше толкова лесно, така че и аз да имам по-малко работа, но уви не е. Има определени рефлекси и рефлексни дъги, които се тестват, за да се определи, дали има коренчев синдром или възпаление по дължината на нерва. По мои наблюдения в областта на гръбнака има най-често (65%) синдроми на възпалено коренче (много хора му казват дископатия, но това е само една причина) или на цяло сплетение (плексус), което често се чува като плексит. За всеки случай всяка мускулна, ставна или каквато и да е травма засяга нерв, иначе не би имало болка. Например при мускулно разтягане, сноповете губят еластичността и съкратителната амплитудата на отделните мускулни клетки намалява, това води до дисбаланс в позата на гръбнака (както знаем гръбнака има извивка), а това пък повлича и други мускули със себе си.
Само като пример- разтягане в еректор спине води до болки в гръбнака, аддукторите, дори коляното, понеже тежестта на тялото не е правилно разпределена от лошата поза на гръбнака.
По въпроса на ddd rrr- Не мисля, че при теб става дума за нерв от гледна точка на дисков синдром (поне тези две седмици, през които не си имал болка, докато си почивал). Мисля, че става дума за разтежение на дълбок мускул на гърба и вероятно още две седмици почивка не са зле. Консултация с кинезитерапевт или спортен физиотерапевт е добра идея.
Към всички колеги активни спортисти- на мен ми изтече езика да повтарям на пациентите, че мускулната болка е признак на проблем и това, че сме мъже не значи да я пренебрегваме.
1. Много е важен стречингът- загряването на мускулите преди тренировка и след ставане от сън е много важно, за да няма травми. За всеки спорт е много важна системата за стречинг- футбол (пириформис, аддуктори), борба (трапец и делтоидеус) и т.н. Питайте спортен специалист.
2. Витамини и добавки- храненето и приема на добавки- след хронични травми в ставите- Глюкозамин и хондроитин, при всички спортисти- витамин Б комплекс (адски важно). При проблеми с мускулни крампи- вероятно има проблем с електролитния баланс- Магнезий по схема. Има и още други неща, но тези са лесни и евтини.
3. Чести травми- техниката при фитнес или който и да друг спорт НЕ работи. Съвет с инструктор, спортист, спортен кинезитерапевт. Съветите не струват нищо, а ни спестяват 5 седмици пауза.
4. Легло и възглавница- на мен всеки пациент ми се смее като питам. При спането мускулите са във фаза на покой, което ще рече, че са предразположени към дисбаланс, който съчетан с претоварванията в залата дава травми. Матракът да е умерено твърд, а възглавницата не много висока.
5. Последно- винаги съвет от СПЕЦИАЛИСТ. Никога чекръкчии, а кинези- или физиотерапевти. Никога след травма, която не е сериозна за живота, не ограничавайте спорта, а просто изолирайте мускулната група или продължете с аеробни. Да спреш фитнеса за 2 седмици заради проблем с гърба или кръста е лоша идея, просто замени тежестите с по-леки или аеробни тренировки, мускулите се възстановяват бързо след умерено натоварване.
6. На разположение съм за въпроси, мнения и дискусии.
Спортът е интелигентно занимание и трябва да мислим преди да се самолекуваме или търпим болката, защото сме мъже.
Поздрави,
Ники
Взех въпросното масло/гел и сега ще ме намажат на мястото с триене. Утре ще кажа как се чувствам, дано да ми помогне!
30.11.11
23:11
Хей, здрасти.
Радвам се, че си намерила арника ойл, това е адски ефективен препарат за мускулни проблеми. Не искам да съм лош, но ефектите няма да се появят за 24 часа, всяка травма изисква време, за да се активират процесите на възстановяване и да се намали евентуалното възпаление.
Почивка, съчетана с леки аеробни тренировки, витамин Б комплекс прием, леки масажи с арника и съм убеден, че до няколко дни ще има продължение.
В твои ръце обаче остава отговорността да разбереш какво си сгрешила при техниката, какво е било неправилно. Само така травмата ще се излекува напълно, а и ще намалиш шанса си да получиш нова. Симптомите ще ги излекуваме, обаче от теб зависи да подобриш техниката си и да премахнеш причината за травмите.
Ники
Ники, имам един въпрос към теб като към специализант...
Защо си склонен да рискуваш и да поставяш диагноза на пациент по “анамнеза” от тема в мрежата? Явно е, че си разбираш от специалността и съвсем не говориш празни приказни, но все пак това ли е начинът - без преглед, само по думите на пациент, когото дори не си видял на живо?
У мен започва все по-твърдо да се заражда мнението, че този целият раздел за травми и контузии трябва да бъде затворен, защото може да нанесе повече вреди, отколкото ползи.
Хей, безкрайно съм ти благодарна, Никола, тази нощ спах!!!
На сутринта определено болката беше почти отминала, сега пак се намазах и дори мога да кажа, че не чувствам дискомфорт.
Проблемът със спането идваше не толков от болката, а от това, че явно при неправилно лягане + раздразненото място = изтръпване на ръката. Все още усещам тежест, но определено подобрението е осезаемо.
Ще продължавам да се мажа и днес няма да правя тяга, както и 1 от упражненията за рамо.
Мнението беше редактирано от Блажка на 01.12.11 11:03.
01.12.11
16:25
казано от Boby_ на 01.12.11, 08:55:
Ники, имам един въпрос към теб като към специализант...
Защо си склонен да рискуваш и да поставяш диагноза на пациент по “анамнеза” от тема в мрежата? Явно е, че си разбираш от специалността и съвсем не говориш празни приказни, но все пак това ли е начинът - без преглед, само по думите на пациент, когото дори не си видял на живо?
У мен започва все по-твърдо да се заражда мнението, че този целият раздел за травми и контузии трябва да бъде затворен, защото може да нанесе повече вреди, отколкото ползи.
Здрасти Боби,
Съжалявам, ако съм описал нещата в поста си като поставена диагноза. Съвсем не съм имал намерение да поставям диагнози, а просто да анализирам каква може да е причината за проблема. Благодаря за признанието, доста неща съм научил, но съм в самото начало на развитието си, затова и съм споменал, че съм специализант, а не специалист:)
Това че отрекох дисков синдром, не значи, че съм поставил диагноза за нервен синдром, а просто анализирах каква може да е причината и изразих аргументи в защита на мнението си (ето и цитат- ‘’Мисля, че става дума за разтежение на дълбок мускул на гърба и вероятно още две седмици почивка не са зле. Консултация с кинезитерапевт или спортен физиотерапевт е добра идея’‘). Диагнозата е нещо, под което бих се подписал с 2 ръце, а мнението ми тук е само анализ, който се базира на предположение и опит.
1. Вероятно съм се изразил крайно, но това се дължи и на терминологията- в България няма съвременна доктрина по спортна медицина, която да отразява теченията в международната научна литература,затова няма и термини на кристален български език. Вероятно затова съм ползвал термини, които вероятно не са 100% правилни. Не исках да давам препратки на английски или да използвам английски думи, за да не бъда обвинен, че не използвам майчиния си език,а и не съм бог на спортната медицина, за да създавам доктрина в България.
Ще се радвам, а и колегите спортисти също, ако предловиш начин да пренапиша абзаците на коментара си, така че да не звучат радикално и крайно диагностично.
2. Освен това и в двата поста ясно изразих мнението си, че колегите от форума трябва да се консултират със специалист, за да може да има и преглед, а оттам и меродавно мнение с диагноза.
3. Не съм съгласен с мнението ти, че форумът трябва да се закрие. Всеки форум е място за дискусия, а не за диагнози. Форумът е място за обмняна на опит, мнение и анализ на идеи. Не мисля, че сме си поставили за цел да правим онлайн болница.
В крайна сметка, ето че това е полезна дискусия. Ако някой има идеи как да пренапиша коментара си, с удоволствие бих ги приел и редактирал.
Поздрави, Ники
Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 01.12.11 16:43.
01.12.11
16:28
казано от Skoge на 01.12.11, 11:02:
Хей, безкрайно съм ти благодарна, Никола, тази нощ спах!!!
На сутринта определено болката беше почти отминала, сега пак се намазах и дори мога да кажа, че не чувствам дискомфорт.
Проблемът със спането идваше не толков от болката, а от това, че явно при неправилно лягане + раздразненото място = изтръпване на ръката. Все още усещам тежест, но определено подобрението е осезаемо.
Ще продължавам да се мажа и днес няма да правя тяга, както и 1 от упражненията за рамо.
Радвам се, че има подобрение. Сега от теб зависи да се пазиш повече и да подобриш техниката си в упражненията, които са били решаващи за травмата. Личи си, че си интелигентен човек и съм убеден, че като се замислиш, ще видиш какво трябва да се подобри. За съжаление, не съм фитнес инструктор, макар отдавна да тренирам, иначе бих се радвал на дискусия относно какво може да е причинило травмата.
Поздрави,
Ники
Днес правих гръб и бицепс, всичко мина добре, малко изпуках по едно време, но като че ли по-скоро ме отпусна. Продължавам да се мажа с гела и се надявам, че всичко ще е наред, надявам се да намеря време и да отида на специалист. Момчетата от залата ( то в нашата са само мъже :) ), ме посъветваха да си взема магнезии от аптеката и ако наистина не е вредно за огранизма натрупването на това вещество, ще си взема, да пробвам и това.
01.12.11
23:07
казано от Skoge на 01.12.11, 22:51:
Днес правих гръб и бицепс, всичко мина добре, малко изпуках по едно време, но като че ли по-скоро ме отпусна. Продължавам да се мажа с гела и се надявам, че всичко ще е наред, надявам се да намеря време и да отида на специалист. Момчетата от залата ( то в нашата са само мъже :) ), ме посъветваха да си взема магнезии от аптеката и ако наистина не е вредно за огранизма натрупването на това вещество, ще си взема, да пробвам и това.
Здрасти,
радвам се, че всичко е добре с леките тренировки, важно е да не допускаш натоварване, но ти очевидно си навътре с фитнеса, така че и сама може да контролираш:)
Магнезият може да е полезен при определени състояния, които се характеризират с редуващи се крампи, поради електролитен дисбаланс. Дали твоят случай е такъв, нямам представа и затова не мога да ти дам конкретен съвет. Разбира се като микроелемент е добра хранителна добавка, така че оставям на теб да решиш:). Тук повече информация за приема и дневни дози- http://ods.od.nih.gov/factsheets/magnesium
Ники