01.12.11
13:02
Здравейте съфорумци!
Преди седмица претърпях операция, следствие на която не мога да се храня пълноценно.
Препоръчано ми бе да хапвам лека храна като супи и мляко с трици, но дори и те ми идват тежки, следствие на което изпитвам сериозна целодневна болка. Като следствие от непълноценното хранене усещам, че започвам да “губя почва под краката си”. Доста бързо губя тегло, вие ми се свят, всеобща отпадналост и т.н.
Прегледах в аптеката какво предлагат фармацефтите като витаминни комплекси, но не успях да се самоубедя да взема това, което ми препоръчват. Знам, че тук четат и пишат хора, които са наясно до безкрайност с биохимията на организма и биха ми дали точен, компетентен и независим съвет. Не искам да се доверявам на фармацефти и доктори, защото предплатеното “пробутване” на различни медикаменти от тяхна страна е пословично и обидата, която нанасят на пациентите си по този начин е недопустима за мен.
Това от което имам нужда е витаминен комплекс или друг вид медикамент, които да подкрепи максимално комплексно организма ми в дните на липса на качествена храна.
Благодаря и хубав ден на всички! (и ако сте здрави - отидете и спортувайте!)
01.12.11
13:07
За съжаление, аз лично бих могла да дам само приятелски, но не и професионален съвет. Но, както казваш, в сайта има доста компетенти хора. Би ли споделил каква е била операцията, колко време се очаква да пазиш този режим на хранене и каква е възможността ти за физическа активност в момента?
Витамините определено НЕ заместват храната. По-скоро ти трябва хранителна добавка, заместител на хранене.
01.12.11
13:51
лекарите са по добре запознати със състоянието ти и дали трябва или не трябва да приемаш нещо.
Мнението беше редактирано от donsir на 15.07.12 14:27.
01.12.11
15:10
Не искаш мнение от доктори и фармацевти,но спокойно можеш да си навредиш и сам.Астено-адинамията е характерна за следоперативен период.От най-голямо значение е каква операция си претърпял,на коремна област ли,по какви показания.Фармакокинетиката на лекарствата е първостепенна.Има препарати,които се екскретират с жлъчка,бъбреци и т.н.При чернодробна операция и един хепатотоксичен препарат какво правим,после ще кажеш докторите така ми казаха да пия.Започни с вида на хирургическата интервенция за да може да ти се даде адекватен отговор.
01.12.11
16:49
казано от Георги Димитров на 01.12.11, 15:10:
Не искаш мнение от доктори и фармацевти,но спокойно можеш да си навредиш и сам.Астено-адинамията е характерна за следоперативен период.От най-голямо значение е каква операция си претърпял,на коремна област ли,по какви показания.Фармакокинетиката на лекарствата е първостепенна.Има препарати,които се екскретират с жлъчка,бъбреци и т.н.При чернодробна операция и един хепатотоксичен препарат какво правим,после ще кажеш докторите така ми казаха да пия.Започни с вида на хирургическата интервенция за да може да ти се даде адекватен отговор.
Съгласен съм с Георги. Идеята на фармакотерапията не е да се пробутват лекарства и препарати, а да се намери адекватен начин за лечение, за да няма скоротечен рецидив. Ако не се приема правилния препарат, а този препоръчан от “специалист по биохимични процеси”, може да настъпят органни увреждания, които могат да хронифицират, особено в черен дроб.
В БГ трябва да се научим да уважаваме лекарското съсловие, защото както има и хиляди примери на лекарски грешки, така има и милиони примери за спасени човешки животи!
Успех,
Ники