03.12.11
02:10
Един въпрос ме тормози от известно време - при положение че хранителният ми режим е така да се каже що годе читав, и грубо от храната си набавям 250-300гр белтъчини от месо, яйца и извара (тежа малко над 100кг, максимум 105 да съм в момента), кое е по-добре да избера като суплемент измежду BCAA, комплексни аминокиселини и суроватъчен протеин, в месеците (като например настоящия празничен-коледно-новогодишен) когато нямам бюджетен излишък да си взема всичко накуп? Ако трябва да избера едно от трите кое да бъде то, както и ако трябва да избера две от трите за комбинация кои да бъдат те? :)
казано от FRANKO1 на 03.12.11, 09:44:
ако трябва да са 2 от 3те - ВСАА + ВСАА - в дози от по мин 30гр/ден
Напълно го подкрепям
При тези количества белтък от твърда храна, аз бих взел ВСАА или амини от хидролизиран изолат.
03.12.11
21:30
И аз подкрепям мненията на момчетата, писали по-горе. БЦАА е достатъчно. От две години вече не ползвам протеинови пудри, а БЦАА и никога не съм бил в по-добра форма. Направо ме е яд, че съм си давал парите за протеин до тогава.
Преди,когато писах това никой не ебаваше....,най сетне да видя истинни мнения относно дозите за BCAA и това че whey sucks!!!
03.12.11
22:03
Беше ме страх да се оставя без протеин, човеко, за да не захвърля труда си в залата на вятъра. В един момент обаче за определен период от време нямах възможност да се снабдя с протеин и реших да го заместя с БЦАА. След два месеца на БЦАА и нито стъпка назад в залата, реших да продължа и така вече две години.
Не казвам, че суроватката или казеина не са добър вариант,без съмнение протеин +БЦАА + глутамин ще е по-добре, но при положение, че не съм състезател и се храня качествено - не виждам нужда да си давам парите за прахове. Изчислил съм, че когато суроватъчния протеин стане между 21 и 23,5 лева за килограм, тогава бих опитал да си взема. Това обаче не виждам кога ще стане. ;)
Ако говорим за протеини-казеин.Колкото до прехваления уей,аз лично не бих разчитал на нещо,което се разгражда за час във мен,надали бих възстановил изтощените мускули,освен ако не го слагам като десерт към всяко хранене.
04.12.11
00:02
А мога да ти кажа, че скорошните изследвания показват, че казеина не е от най-хубавите неща за тялото. Бои, лепила се правят с казеин... Като цяло на тялото не му трябва постоянно някакъв “бърз”, “бавен”, “среден” протеин и така-нататък...Тия измислици, че ако сутринта не пиеш суроватка, мускулите ще се изпарят е пълна глупост. Суроватката е хубаво нещо след тренировка, при това ако е смесена с бърз въглехидрат. Ако си в покой, няма смисъл. Нагъвай месо. БЦАА-то за 90 килограмов човек - поне 30 грама интра-трейн.
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 04.12.11 00:05.
и да не е от най полезните надали има нещо полезно вече,но работи нали ? за това и цената му е такава ....,производственият процес на уей-я е съвсем различен,евтин,безполезен...дали тялото има нужда от различни белтъчини по време на усвояване,аз лично не бих ял телешко на закуска и преди лягане,така че за мен има.
А пък аз бунака с бунак от толкова години тренирам (с няколко прекъсвания де) и толкова пудри съм изпил, чак сега последните два месеца започнах да взимам бцаа и определено чувствам подобрение. Но имам още неясноти - бцаа на принципа на Мечо Пух ли е? Т.е. колкото повече-толкова повече, или си има един лимитиран праг над който по-големи дози нямат по-добър ефект? Казано накратко - за едно от три всичко е ясно (бцаа), но ако трябва да избера 2 от 3 кое е по-добре: бцаа + комплексни амино или големи дози бцаа? И още нещо - някой пробвал ли е самостоятелен прием на левцин и ако да, какъв е бил ефекта спрямо приема на цяло бцаа? По-добър, по-лош, без разлика? Пуснал съм отделна тема по този въпрос, но може и тук да се дискутира, стига да има кой да сподели.
Мнението беше редактирано от nikster на 04.12.11 23:26.
04.12.11
08:46
Тони, а защо не би бил ял телешко на закуска или вечерта? :)
Относно БЦАА-то - ще се стигне една доза, която тялото не може да усвои и ще я изпикаеш. 30 грама бцаа интра-трейн и си чук.
Поликуин казва, че добавка само на Левцин към БЦАА шейк спомага за протеиновия синтез. Аз как виждам нещата - 30 грама БЦАА интра-трейн, след тренировка изолат, 1 час по-късно 20 грама левцин.
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 04.12.11 08:52.
04.12.11
10:08
Аз съм бил LeuciBolic на PVL. Беше доста отдавна и не мога да ти кажа някакви точни впечатления, но не беше нищо особено .. със сигурност няма да повторя, освен ако нямам излишък от доста финанси. По-добре БЦАА. Аз бих разделил приема на: 10 гр. преди, 10гр. по време и 10гр. след тренировка. 20 минути след тренировка пия и суроватъчен протеин. За момента съм по тази схема и съм доста доволен от възстановяването.
аз съм на мнение, че дози от рода на 20-30гр наведнъж не са толкова ефективни. пробвал съм варианта с 10 преди и толкова след трен и мисля, че е по-добрия вариант. за интра - ако не са овкусени, не става - чистите са малко неудобни за тази цел, освен ако не са на таблети, което пък е в пъти по-скъпо
04.12.11
11:13
При тези количества протеин,едно амино след тренировка е достатъчно(според теглото ти) + whey по-късно (+въглехидрат ,зависи от целите ти)
И пак разбира се зависи за кога ти трябват.Глутамина за мен си е пари на вятъра ,а 2,5-3 х грама протеин на телесно тегло няма смисъл от протеина на прах.
казано от Тедо на 04.12.11, 08:46:
Тони, а защо не би бил ял телешко на закуска или вечерта? :)
Относно БЦАА-то - ще се стигне една доза, която тялото не може да усвои и ще я изпикаеш. 30 грама бцаа интра-трейн и си чук.
Поликуин казва, че добавка само на Левцин към БЦАА шейк спомага за протеиновия синтез. Аз как виждам нещата - 30 грама БЦАА интра-трейн, след тренировка изолат, 1 час по-късно 20 грама левцин.
Мисля,че е повече от ясно,вечерта организма има нужда от почивка, а телешкото далеч не се разгражда толкова бързо,дори се замислям че и от казеина може би да няма нужда през това време и го употребявам между храненията.Пробвай да се храниш така и ти гарантирам че всяка сутрин ще си като премазан след това.
04.12.11
12:32
Това са глупости за организма... Ям месо 2-3 пъти дневно в порции над 200 грама, след тренировка (което е към 19-20 часа) приемам 40 грама изолат, 20 грама глутамин, 10 грама креатин, 400 мг магнезий, 80 грама малтодекстрин, след 1 час отново съм главен и се нагърмявам мощно. На сутринта съм супер. ;)
04.12.11
13:13
При количеството протеин, което приемаш дневно, БЦАА-то и за мен е по-удачният вариант.
Ако трябва да избираш комбо - БЦАА + Протеин. При твоето телосложение бих приемал 10-тина грама БЦАА в началото или по време на тренировката, 10-тина грама БЦАА веднага след тренировката и доза протеин (~25гр.) 15-20мин. след БЦАА-то.
Допълнително суплементиране с левцин за мен е излишно. Т.е. ако нямаш проблем с парите - защо не, но ако не обичаш да се раздаваш финансово - недей. Вярно, че левцинът е по-по-най от трите БЦАА, но си има достатъчно в БЦАА-то и протеина.
Ето и няколко изследвания по темата:
Stimulation of muscle anabolism by resistance exercise and ingestion of leucine plus protein
Leucine Regulates Translation Initiation of Protein Synthesis in Skeletal Muscle after Exercise1,2
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.12.11 13:17.
казано от Тедо на 04.12.11, 12:32:
Това са глупости за организма... Ям месо 2-3 пъти дневно в порции над 200 грама, след тренировка (което е към 19-20 часа) приемам 40 грама изолат, 20 грама глутамин, 10 грама креатин, 400 мг магнезий, 80 грама малтодекстрин, след 1 час отново съм главен и се нагърмявам мощно. На сутринта съм супер. ;)
да разбирам че ядеш в 19 после в 20 и веднага си лягаш?Лично за мен и доста хора покрай мен яденето преди спане скапва...
04.12.11
13:49
Пия шейка към 19-19:30, вечерям в 9, и си лягам към 22:30-23:30 :)
Мен пък последното ядене ми е към 00:00 и към 1 заспивам и съм си перфе ;). Нищо не му пречи на организма да си храносмила докато спиш !
04.12.11
21:19
Моят скромен опит също показва, че при едно добре премерено и организирано хранене, по-ефективна е инвестицията в аминокиселини и ако трябва да се избере един вид, то това са ВСАА. Добра е комбинацията ВСАА и комплексни аминокиселини, глутаминът също е добра идея, стига да поддържаш ефективни дози.
Точно това и аз си мислех, бцаа + комплексни аминокиселини би било най-добре. Може да опитам и с чист левцин някой път вместо бцаа, макар че в модерн-а си е доволно завишен а и все пак има някакъв вкус. За разлика от бцаа глутамин съм взимал преди, в сравнително високи дози, и съм си изградил категоричното мнение за себе си, че това е може би най-безполезния суплемент... Колкото до казеина, честно аз не виждам абсолютно никакъв смисъл от него когато сложа на другата везна на кантара изварата. Защо да взимам суплемент за бавно усвояване, след като самата храна си се усвоява бавно? Нали предимството на суплементите пред храната (освен удобството) е именно това, че се усвояват по-бързо, и се приемат в моменти когато това е от голямо значение? Точно за това и за в бъдеще ще предпочитам аминокиселините пред целия протеин. :)
Мнението беше редактирано от nikster на 06.12.11 03:47.