Ерата на българина- Мина ли?

05.12.11
15:26

Българинът винаги е бил войн, който е удивявал света във всеки един период от време в човечеството. Но нека да ‘’разчоплим’’ една леко закърняла тема...или поне не толкова развита от размисли и разсъждения до момента - Българинът в силовите спортове.

Думата ‘’сила’’ още се свързва с думата ‘’българин’’ в умовете на огромна част от населението на >планетата

< въпреки, че се наблюдава спад в силовите спортове при българите. Дали репутацията им на силни мъже в съзнанието на хората по целият свят се дължи просто на спомени от величието и силата на българина или просто днес сме по-малко сериозни и концентрирани? Дали Иван Абаджиев е причината след като първо се прослави като силен българин, а после създаде много такива? Защо и как започна да се гради такава представа за българин в съзнанието на света, на хората по целият свят, наистина ли българина е силен по природа или всичко само зависи от тренировката?

Всичко започна в далечната 1898 г., когато българинът Никола Петров (борец) стана шампион на Америка, 1899 г. европейски шампион, а през 1900 г. световен шампион и с титла ''най-силният човек на планетата Земя за 19ти век'', когато 175см-вия и 105кг-вия българин победи на финалите 216 см-вия и 145 кг-вия франзцузин Пол Понс. След това легендарният Дан Колов и много други. И така...до преди няколко години, когато започнахме да пропадаме...не в конкретен спорт, а специално в силовите такива.

Само и единствено абаджиевата методика ли е причината за българска доминация в щангите или това, че сме българи? Създадени ли сме за силови спортове или само шепа стероиди вече могат да ни спасят в щангите, ако не ни хванат? Имаме ли някакъв шанс след като турци и гърци знаят абаджиевата методика, както и след като американците знаят абаджиевата методика (с която ги биехме, когато ние бяхме чисти, а те - зобени)? Имаме ли шанс, след като легендарният Абаджиев УЧИ американците на най-ефективната силова методика, правена до момента?

Ето МАЛКА хронология на силни българи от 1898 г. до днешни времена. Огромна част от тях са доминирали във време, когато е нямало стероиди. Отбелязвам, че имената са САМО на борци. Ако добавя и на щангисти, списъкът ще стане страшен...в добрият смисъл.

Очаквам мнения и разсъждения. Надявам се темата да ви заинтересова..

Никола Петров
Дан Колов
Никола Станчев
Еньо Вълчев
Боян Радев
Димитър Добрев
Петко Сираков
Еньо Тодоров
Петър Киров
Лютви Ахмедов
Георги Мърков
Байо Баев
Станчо Колев
Кирил Петков
Руси Петров
Иван Илиев
Иван Шавов
Продан Гаджев
Иван Колев
Ангел Керезов
Стоян Николов
Христо Трайков
Георги Мърков
Дончо Жеков
Иван Янков
Александър Нанев
Иван Василев
Иван Шавов
Иван Колев
Петър Крумов
Камен Лозанов
Огнян Николов
Петър Балов
Недко Недев
Георги Мърков
Петър Тенев
Румен Йорданов
Киркор Леонов
Александър Томов
Янчо Патриков
Михо Дуков
Стоян Стоянов
Янко Шопов
Никола Динев
Пано Желев
Петър Иванов
Рангел Геровски
Тотьо Андонов
Симеон Щерев
Александър Нанев
Албен Кумбаров
Валентин Райчев
Георги Калчев
Живко Вангелов
Иван Гинов
Андрей Димитров
Стоян Балов
Атанас Комшев
Братан Ценов
Румен Павлов
Камен Пенев
Николай Касабов
Георги Янчев
Емил Иванов
Ивайло Йорданов
Илия Василев
Стоян Добрев
Валентин Йорданов
Мариан Недков
Иван Цонов

Темата беше редактирана от Ко Ша Ям на 05.12.11 15:27.

05.12.11
15:31

Генетика има навсякъде - в това отношение с нищо не сме по-различни от съседните ни балкански народи примерно.
Отговорът на въпросите, които си задаваш, лежи другаде - пари и целенасочена политика за развитие на конкретен спорт, бил той силов или не.

Отделно от темата ще ми е интересно да споделиш кога според теб момчетата на Абаджиев са биели американците, без да са били “назобени” до козирката и откъде идва прякорът му Химика по твое мнение? :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.12.11 15:33.

Мина, както мина ерата на Българския спорт, ерата на Българското образование, медицина, космонавтика, енергетика, производство и т.н.

05.12.11
17:24

казано от Boby_ на 05.12.11, 15:31:

Генетика има навсякъде - в това отношение с нищо не сме по-различни от съседните ни балкански народи примерно.
Отговорът на въпросите, които си задаваш, лежи другаде - пари и целенасочена политика за развитие на конкретен спорт, бил той силов или не.

Отделно от темата ще ми е интересно да споделиш кога според теб момчетата на Абаджиев са биели американците, без да са били “назобени” до козирката и откъде идва прякорът му Химика по твое мнение? :)

Разбира се, че има навсякъде ‘’генетика’‘. А относно балканските народи и съседи - генетично сме твърде много различни. Има известни прилики мебду някои от ТЯХ, но между нас и всички други - никаква.

За парите - Американците винаги са имали най-много пари, пък винаги сме ги мачкали в силовите спортове. Преди време политиката ни беше силно ориентирана към щангите. Самият президент (тогава Петър Стоянов) много подкрепяше развитието на щангите. Но за пари...

Кога нашите са момчета чисти са биели назобените американци? Четох интервю с Иван Абаджиев, където споменава, че американците се зобят още от 52-ра, японците от 60-те години, а химията при нас влезе много след олимпиядата през 72-ра, когато имахме 3ма медалисти в щангите. Абаджиев спомена, че тогава е ходел по кланиците за да събира ташаци от прасета и ги давал на щангистите си. Той всъщност е измислил и Тестикулина.
......................................................................................................................
През последната една година говорих много с чужденци, които се занимават с фитнес..щанги, борба и т.н и без аз лично да изказвам собствено мнение съм ги питал как си обесняват българският феномен в силовите спортове. Те просто казват ‘’Ае стига..всички знаем, че българите сте силни по природа. България винаги е изкарвала силни мъже. Ние редим милиони (американец го каза) за олимпийските спортове, но не можехме да ви смогнем’‘.

Малко по встрани от темата, но пак същата идея - Ако не говорим само за силови СПОРТОВЕ, като се разровя назад в миналото... печелили сме и войни в които сме били много по-малко на брой от противника. Средновековни летописци (хора, писали през средновековието) са писали как 10 римлянини не могат да излязат на глава с един българин в ръкопашен бой.

Не, че е някаква мания да говоря колко сме силни и т.н, но наистина наблюдавам такава доминация в последните години, хронолгията назад като се прегледа... а пък и в средновековието летописци да свидетелстват за такива наблюдения...много случайности се нареждат май.

Ето днес и Кубрат Пулев.. мачка бивши претенденти за световни титли. Станислав Недков в Бразилия мина през ПО-ГОЛЯМ бразилец като валяк-цинкова кофа. Станка Златева (е жена е, ама..) ги мачка, Мигаил Ганев и той...

Та..мисълта ми беше, дали наистина сме силни по природа?

05.12.11
18:01

казано от Силен Българин на 05.12.11, 17:24:

...
Малко по встрани от темата, но пак същата идея - Ако не говорим само за силови СПОРТОВЕ, като се разровя назад в миналото... печелили сме и войни в които сме били много по-малко на брой от противника. Средновековни летописци (хора, писали през средновековието) са писали как 10 римлянини не могат да излязат на глава с един българин в ръкопашен бой.

Не, че е някаква мания да говоря колко сме силни и т.н, но наистина наблюдавам такава доминация в последните години, хронолгията назад като се прегледа... а пък и в средновековието летописци да свидетелстват за такива наблюдения...много случайности се нареждат май.
...

Силни Българино!

Май по-добре да се беше кръстил Паисий?

Прости ми за закачката, нямам намерение да те засягам. Лошо няма да се гордееш, че си българин и да се радваш на успехите на родните атлети. Лошото е, че после ги заплюваме, когато вече не са на върха... или някъде стъпят накриво. Доста грозна българска черта...

Та на въпроса - не мисля, че генетично сме облагодетелствани. А и расите са доста по-смесени, отколкото специалистите са склонни да признаят и е несериозно да се твърди нещо от сорта “Тези как нечовешки бягат, другите плуват, а онези вдигат като крикове...”

Когато полагаш усилия, ще имаш резултати. Повече усилия и отдаване, по-сериозни резултати. И като си подбрал правилно майка си и баща си, ще си малко по-бърз/силен/издръжлив/експлозивен и т.н. от съперника. Беше време, когато щангите бяха национален спорт, сега са изтикани в ъгъла. Политика и вложени средства. Същото важи и за останалите спортове.

05.12.11
18:02

Разбира се, че има навсякъде ‘’генетика’‘. А относно балканските народи и съседи - генетично сме твърде много различни. Има известни прилики мебду някои от ТЯХ, но между нас и всички други - никаква.

Тук бъркаш. Тепърва предстои да се правят по-солидни проучвания на ДНК на балканските народи, но и досегашните резултати от няколкото проведени проучвания са доста красноречиви:
http://www.geo-bg.bg/nauka/b-lgarite-sa-naj-drevniyat-narod-v-evropa
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=results

Това обаче сякаш не е основната ти теза.

За парите - Американците винаги са имали най-много пари, пък винаги сме ги мачкали в силовите спортове. Преди време политиката ни беше силно ориентирана към щангите. Самият президент (тогава Петър Стоянов) много подкрепяше развитието на щангите. Но за пари...

Кога нашите са момчета чисти са биели назобените американци? Четох интервю с Иван Абаджиев, където споменава, че американците се зобят още от 52-ра, японците от 60-те години, а химията при нас влезе много след олимпиядата през 72-ра, когато имахме 3ма медалисти в щангите. Абаджиев спомена, че тогава е ходел по кланиците за да събира ташаци от прасета и ги давал на щангистите си. Той всъщност е измислил и Тестикулина.
......................................................................................................................
През последната една година говорих много с чужденци, които се занимават с фитнес..щанги, борба и т.н и без аз лично да изказвам собствено мнение съм ги питал как си обесняват българският феномен в силовите спортове. Те просто казват ‘’Ае стига..всички знаем, че българите сте силни по природа. България винаги е изкарвала силни мъже. Ние редим милиони (американец го каза) за олимпийските спортове, но не можехме да ви смогнем’‘.

Ето днес и Кубрат Пулев.. мачка бивши претенденти за световни титли. Станислав Недков в Бразилия мина през ПО-ГОЛЯМ бразилец като валяк-цинкова кофа. Станка Златева (е жена е, ама..) ги мачка, Мигаил Ганев и той...

И какво следва от това? Светът се развива - никой няма да ни чака да измислим нещо ново и чак след това да ни застига. В момента във всички силови спортове сме кръгла нула (което е и отговор на тезатата ти за генетичното превъзходство). Единичните проблясъци нямат статистическа стойност, а само анекдотична. Това се дължи не само на напредъка на останалите, а и на нашите собствени проблеми.
Парите имат огромна роля, но тук важи същият принцип, като в икономическата теория - в началото инвестицията носи резултати, покачващи се в правопропорционална зависимост, но в един момент се достига насищане, след което вече един инвестиран лев/долар/евро допринася с все по-малко, а накрая и с нищо към общия резултат. Както обаче много правилно е отбелязал анонимният мислител, с пръдня боя не става.
Не виждам никаква драма в цялата тема - да въздишаме по добрите стари времена (които всъщност далеч не са толкова добри) и да си припомняме колко различни са били нещата, съвсем не е най-добрият подход. Вместо това е по-добре да мислим за бъдещето - възпитанието на децата в семейството и в училще, финансирането, създаването и  развитието на детски школи са изходът, а не тюхкане колко сме генетично надарени, но колко прецакани от съдбата, някой смотан бог или собствения си мързел и негативизъм. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.12.11 18:04.

05.12.11
18:19

казано от Иван Шишманов на 05.12.11, 15:32:

Мина, както мина ерата на Българския спорт, ерата на Българското образование, медицина, космонавтика, енергетика, производство и т.н.

Малко съм оф...ще ме извинявате, ама не мога да се сдържа...

Иване, човек, чета те от известно време, по няколко сходни теми, по сходни въпроси. С и без извинение - думите ти вечно са толкова отчаяни и песимистични. Ако всички мислим като теб, ако на всички ни нагласата е като твоята - о, да, наистина всичко е свършило. Даже предлагам лично да се изтрием от картата.

05.12.11
18:43

Карфичка,
аз съм голяма оптимистка, така съм устроена, и правя всичко възможно да остана така, но не мога да си затворя очите пред факта, че България е в период на падение във всяко едно отношение- два примера от днес- пред семинарията в Пловдив момчета, които учат там, пушат и един от тях си хвърли кутията на земята, веднага му направих забележка; след малко в един магазин един много възрастен дядо крещеше като луд на жена си, че забравила парите и няма с какво да платят, помислих си да се намеся, че ми дожаля за бабата, ама този път се въздържах...Това са дребни неща, но нашият живот се състои от такива дребни неща, а не някакви огромни събития...Та искам да кажа- да,  много сме груби, мръсни, бедни, живеем в грозни жилища, грозна обстановка около тях, интересуваме се главно от собствената си съдба и т.н., за мизерията и бедността не ми се отваря дума...
Естествено, има и изключения...
Така че,  как Иван да погледне положително на всички тези неща???

05.12.11
19:31

Аз също мисля, че няма за какво да се тупаме в гърдите...поне не и в настоящия момент. Да, аз също се гордея с гореизброените личности, но нищо повече. Сега нямаме щанги (закопаха ги), нямаме бокс (изключвам явлението Пулев и Далаклиев), почти нямаме и пововди за кой знае каква гордост при другите бойни изкуства. Имаме една Станка Златева, която е утвърдена шампионка и, ако ще да стъпи накриво, то става дума за сребро или бронз вместо злато, а НЕ незапомнящо се отпадане още в първи кръг. Т.е. ние подобни на нея шампиони по настоящем нямаме. В момента целият ни спорт е затънал в ла*ната и светлинка не се вижда. Не може и да се говори за кой знае какъв ген, защото като отидеш на което и да е публично място - училище, университет, някоя администрация и т.н. последното нещо за което се сетиш е “ей, добре поне, че сме генетично здрави, едри хора”. Напротив, по-голямата част са смачкани от живота и дори да има някакви генетични заложби, то те не са развити и са замрели отдавна.

казано от karfi4ka на 05.12.11, 18:19:

казано от Иван Шишманов на 05.12.11, 15:32:

Малко съм оф...ще ме извинявате, ама не мога да се сдържа...

Иване, човек, чета те от известно време, по няколко сходни теми, по сходни въпроси. С и без извинение - думите ти вечно са толкова отчаяни и песимистични. Ако всички мислим като теб, ако на всички ни нагласата е като твоята - о, да, наистина всичко е свършило. Даже предлагам лично да се изтрием от картата.

Радвам се, че ме четеш :D
Това което съм написал са си научно доказани факти,  разбира се ти, ако искаш може да ги оспорваш, но аз не бих го правил. Не виждам нищо лошо когато някой просто си каже истината такава каквато е.
Да и на мен не ми харесва, че младежите не могат да пишат, че не могат да четат, но пък знаят текстовете на дузина чалга песни, че футболистите ни ги бият албанците и то контузени, че за щангите ни нищо не се чува защото са в колапс, че частни фирми в енергетиката продават мрежа която е строена от дядовците и бащите ни на друга частна фирма и то без да питат никой в България, че медицината ни е на ниво средновековие, че улиците са завладени от пушещи разни смешни неща младежи вместо групи играещи народна топка или стражари и апаши и т.н. и т.н. е какво пък това са си фактите. Не ги харесвам не ги одобрявам, но ако заровя глава в пясъка и ги отричам, не бих бил обективен и честен с мен си поне.
Е човека пита дали си е отишла ерата на Българина, а моя отговор е, че поне за в обозримото бъдеще си е отишла.
Пък Който иска да се изтрие или да се лъже, решението си е негово.

Дискусията за гена ми е доста интересна. Все съм си мислел, че при определени народи/раси гена има значение. Гледам как чернокожите са налазили културизма и баскетбола и как Кенииците са налазили бягането на дълги разстояния и си мисля.

05.12.11
21:48

Vic:
‘’Лошо няма да се гордееш, че си българин и да се радваш на успехите на родните атлети. Лошото е, че после ги заплюваме, когато вече не са на върха... или някъде стъпят накриво. Доста грозна българска черта...’’ - Аз никога не съм оплюл човек, който е постигнал нещо, пък дори и да е пропаднал след това. Пример ти давам - Гълъбин Боевски. Ако се огледаш какво плещят по сайтовете за човека, който има огромни заслуги и постижения не само за него, но и за цяла България... ще се удивиш. Как може човек, който има огромни постижения, да го кръстят ‘’кокаин’’ Боевски, при положение, че още нищо не бяха доказали? Жалки са..

‘’А и расите са доста по-смесени, отколкото специалистите са склонни да признаят и е несериозно да се твърди нещо от сорта “Тези как нечовешки бягат, другите плуват, а онези вдигат като крикове...”’’ - Тук си много прав, но държа да отбележа, че българската нация е една от най-моногенната, т.е като изключим мангалите и турчалята...в българина почти отсъства ‘’външен примес’‘.. ако ме разбираш.

‘’Когато полагаш усилия, ще имаш резултати. Повече усилия и отдаване, по-сериозни резултати.’’ - Без никакво съмнение.

Boby_:
‘’Тук бъркаш. Тепърва предстои да се правят по-солидни проучвания на ДНК на балканските народи, но и досегашните резултати от няколкото проведени проучвания са доста красноречиви:
http://www.geo-bg.bg/nauka/b-lgarite-sa-naj-drevniyat-narod-v-evropa
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=results’’  - Проучванията вече са направени. Нека да прегледам линковете...
...
В 1ви линк:
Глупост 1(имаме славянски примес) - Славянският примес у българина е по-малко от 5%.

Глупост 2 (кръвна близост със съседите ни) - Кръвна близост със съседите си нямаме, с изключение на малка част гърци, които живеят в северна Гърция, която пък е населена с много българи (повече от 260 000). Също с румънци, но процента е много малък...причината за това е многото българи в Румъния и плашещият процент румънци с български произход. С турци нямаме абсолютн никаква прилика, със сърби също.

Глупост 3 (Днешните унгарци са доказани потомци на легендарните хуни. С тях от районите на Алтай и Тяншан към Европа през I–II век сл.Хр. се придвижват и българските племена.) - С хуните сме имали допир единствено по време на българо-хунският съюз през 364 г. (360-и някоя), когато Атила стъпва пред Рим. След падането на хунската империя се създава Велика България (византийци така са я писали). Друго - не произлизаме от Тяншан и Алтай.

Глупост 4 (От династичния род Дуло произхождат хан Аспарух) - От династията/клана ДУЛО произхожда Органа и неговият племеник Кубрат. Друго - Титлата е КАН (Кана-Сювиги), а не ‘’хан’’ (която е тюркска/монголска).
Глупост 5 (Тези мъже са кръвни потомци на местно население, живяло по земите на днешна България още от VI хилядолетие пр.Хр. Сиреч векове преди траките) - Много време преди траките не е имало цивилизация в Европа. Първият човек е африканец, единственият начин ТОГАВА да стъпи човек в Европа е да мине през мястото, където днес е изкуствено изкопаният Суецки канал, защото тогава е било суша. Т.е за да влезе в Европа, първата земя, на която стъпва е тази, която днес наричаме Тракия.

Във 2ри линк:
В тези документи балканското население е представено като еднакво и нещо общо, което не е така.

Та..не го правя с цел да се заяждам, но не взимай всичко за чиста монета.
Малко обобщение - информация в 1ви линк - писана е от псевдо-историк, който говори празни приказки за тестове, които не са правени никога..тестове с посочените там резултати. Поддържа тЮркската теория за произхода ни, която е изключително глупава и НЕподкрепена с нито един факт.
Информация във 2ри линк - всички данни са в разрез със резултатите от най-добрата ДНК лаборатория в света - iGenea.

Навлязохме в друга тема, но нямаше как..не можах да се здрържа и трябваше да коментирам линковете.

‘’да въздишаме по добрите стари времена (които всъщност далеч не са толкова добри) и да си припомняме колко различни са били нещата...’’ - Не за това отворих темата..

karfi4ka .. да, права си. Ако сега не сме добре, то с песимизъм няма да се оправим.

Joyplovdiv .. много си права.

Стоянчо ... Когато отворих темата, нямах за цел да твърдя какви сме и т.н, а защото имам съмнения в гореизписаните начинания. Междо другото, много наистина се изостави спорта и то най-вече дисциплините, в които бяхма най-добри. При разговори с бивши щангисти са ми казвали, че по времето на българските щанги в силните си години, щангистите са спали в залата на гимнастическите душеци, но са знаели, че държавата е била зад тях. А сега..сега тези, които се водят ‘’национален отбор’’ трябва отделно за да работят за да оцеляват.

Иван Шишманов .. Прав си. Огромна част от младежите не могат да пишат. За чалгата.. от моя ъгъл ще ти кажа (като 18…почти 19 годишен), че едвам си уползотворявам свободното време (ако имам такова). Всичко е по чалга и кючеци, а аз не ги трая тези неща. Отвръщават ме. Не учат, не се образоват, не четат КАКВОТО И ДА Е за обща култура, но ако го събудиш, от сън ще скочи и ще ти изреди 15-16 текста на чалга песни. За медицината да не говорим. През последната една година лошо ми става като се сетя колко млади момичета (родилки) развалиха. Даже в последно време направо ги тиражираха..през седмица имаше починали.

‘’Дискусията за гена ми е доста интересна. Все съм си мислел, че при определени народи/раси гена има значение. Гледам как чернокожите са налазили културизма и баскетбола и как Кенииците са налазили бягането на дълги разстояния и си мисля.’’ - Това имах на предвид. Мисълта ми беше, че както етиопци и кенийци са взели маратоните, така и в щангите ще се показват кой са по ‘’за тях’‘.. след като чужденци говорят така за българските щанги, значи са го виждаЛИ. Просто ми е интересно дали като цяло силовият ни потенциял е по-висок (това, че вече не се прави опит да се развива и изпълва е друга тема). Че не сме избранниците на вселената, то това е ясно.
А в борба/щанги..българи, иранци и арменци главно бяха сили (сега много много ние не се вписваме в групата). А конкретно тези три народа имат общ произход.
Ей ги еврейчетата. Най-умните, пък не можем да кажем, че няма нещо в тях, а ‘’просто повече учат’‘.

Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 05.12.11 21:56.

05.12.11
22:03

Особено със сърби, хървати и македонци нищо общо генетично нямаме. Такова нещо като чисти гени няма, ние да не сме изникнали тука от нищото...

По темата считам, че е въпрос повече на методика отколкото на гени.

05.12.11
22:11

казано от default на 05.12.11, 22:03:

Особено със сърби, хървати и македонци нищо общо генетично нямаме. Такова нещо като чисти гени няма, ние да не сме изникнали тука от нищото...

По темата считам, че е въпрос повече на методика отколкото на гени.

Македонци няма. Има македонски българи, с които сме едни и същи. А отделните македоНИСТи, които са с промити мозъци..тези са за съжаление. Но, това е друга тема.

Методика казваш? Интересно мнение. Ако наистина нямаме по-висок силов потенциал (да ли ще се развива и оползотворява, нещо, което тези години не правим е друг въпрос) като специфика на етническия българин и е невъзможно да се измисли по-добра методика от абаджиевата, то нещата не отиват на добре :D .. само предположение и се надявам много да греша.

05.12.11
22:19

казано от Силен Българин на 05.12.11, 22:11:

Македонци няма. Има македонски българи, с които сме едни и същи.

Очевидно силни македонци няма, т.е българи както ти казваш, следователно сам си отговаряш на въпроса дали е методика или гени.

невъзможно да се измисли по-добра методика от абаджиевата, то нещата не отиват на добре :D .. само предположение и се надявам много да греша.

Не е нужно българин да измисли по-добра методика от абаджиевата. Какво значение има на кой е методика? По-важно е да я прилагаме правилно и да ни носи резултати :)

Мнението беше редактирано от default на 05.12.11 22:20.

05.12.11
22:26

‘’Не е нужно българин да измисли по-добра методика от абаджиевата. Какво значение има на кой е методика? По-важно е да я прилагаме правилно и да ни носи резултати :)’‘

Дълго време нашите (САМО ТЕ) тренираха по абаджиевата методика (най-ефективната) докато останалия свят тренираше ‘’примитивно’’ (както г-н Абаджиев се изрази в едно интервю). Ако един човек от дадена нация създаде ефективна методика, която предразполага към много добри резултати, то не вярвам да я сподели с останалите национали от другите държави. Подготовката на национален отбор по щанги е строго индивидуална и не се разпространява като сплит за маса. Поне така ми е известно.

Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 05.12.11 22:27.

05.12.11
22:33

Едно време имаше спорт, защото имаше пари в спорта. Даваха се пари за спорт, развиваше се детския и студентски спорт. Хващаха се талантите навреме и се развиваха, спортистите ни ги уважаваха и те се стремяха да бъдат добри, защото си осигуряваха по-добър живот - както трябва да е.
Е, сега няма такова нещо - няма политика за развитие на спорта, особено пък детския - откъде да дойдат тея шампиони? И Станка ще остарее - няма да е вечна.

Тъжното е, че както казаха преди мен - смачкваме си алтетите, обичаме да мразим.

Пример 1: Стоичков или който и да е там спомогна да се случи нещо хубаво за студентския спорт, дадоха му една титла, която нищо не значи и всички скочиха - защо? Нали се случва нещо хубаво - като теглиш чертата ще има пари за нов студентски комплекс и Стоичков не получава нищо освен задължението да чете лекции два пъти годишно. Е питам аз защо всички скочиха да се възмущават, а никой не се изкефи за спортния комплекс, който ще имат студентите на ПУ? Самият Стоичков също е чуден пример - прост бил, не знам си какъв бил - няма значение - важното е, че е страхотен футболист, който ни е прославил.

Пример 2: Абаджиев - има ли нужда да казвам нещо - едва ли някой не знае историята.

Пример 3: Хванали ни щангистите с допинг и ги изкараха черни. Всички зобят, зобят яко и от десетилетия - няма как да е иначе. Обаче това не значи, че момчетата не са се раздавали на тренировките ... и вместо с ракетно гориво ги зобят с брикети, щото пари и лаборатории няма. Който мисли, че със зоб става всичко - да пробва той да вдига големите щанги - само със спринцовката не става. Иначе никой не си задава въпроса как са постигнати българските рекорди дето остават недостижими от години ... талант, труд .. и за черешката на тортата - зоб (ама тогава контролът беше друг).

Далече съм от мисълта, че сме генетично по-добри, но е факт, че имаме нужда от спортни постижения ... от нещо, на което да се радваме. Имаме нужда от пари в спорта, и то с условието, че спорт не е единствено и само футбол - аман от куци коне на огромни заплати.

А за мисленето ще кажа, че с песимизъм никой нищо не е постигнал. Нека сме реалисти и осъзнаем положението - то е наистина зле - спорта, и не само той, отдавна запада, но нека не търсим проблем, а решение. Мъдра е мисълта, че или си част от решението или си част от проблема. Много не можем да направим, няма гражданско общество, няма позиция, няма как да я защитим и прокараме нагоре, но най-малкото, което можем да направим е като някой направи нещо хубаво за спорта да не търсим кусури.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 05.12.11 22:44.

05.12.11
22:49

казано от Иван Божанов на 05.12.11, 22:33:

Едно време имаше спорт, защото имаше пари в спорта. Даваха се пари за спорт, развиваше се детския и студентски спорт. Хващаха се талантите навреме и се развиваха, спортистите ни ги уважаваха и те се стремяха да бъдат добри, защото си осигуряваха по-добър живот - както трябва да е.
Е, сега няма такова нещо - няма политика за развитие на спорта, особено пък детския - откъде да дойдат тея шампиони? И Станка ще остарее - няма да е вечна.

Тъжното е, че както казаха преди мен - смачкваме си алтетите, обичаме да мразим.

Пример 1: Стоичков или който и да е там спомогна да се случи нещо хубаво за студентския спорт, дадоха му една титла, която нищо не значи и всички скочиха - защо? Нали се случва нещо хубаво - като теглиш чертата ще има пари за нов студентски комплекс и Стоичков не получава нищо освен задължението да чете лекции два пъти годишно. Е питам аз защо всички скочиха да се възмущават, а никой не се изкефи за спортния комплекс, който ще имат студентите на ПУ? Самият Стоичков също е чуден пример - прост бил, не знам си какъв бил - няма значение - важното е, че е страхотен футболист, който ни е прославил.

Пример 2: Абаджиев - има ли нужда да казвам нещо - едва ли някой не знае историята.

Пример 3: Хванали ни щангистите с допинг и ги изкараха черни. Всички зобят, зобят яко и от десетилетия - няма как да е иначе. Обаче това не значи, че момчетата не са се раздавали на тренировките ... и вместо с ракетно гориво ги зобят с брикети, щото пари и лаборатории няма. Който мисли, че със зоб става всичко - да пробва той да вдига големите щанги - само със спринцовката не става. Иначе никой не си задава въпроса как са постигнати българските рекорди дето остават недостижими от години ... талант, труд .. и за черешката на тортата - зоб (ама тогава контролът беше друг).

Далече съм от мисълта, че сме генетично по-добри, но е факт, че имаме нужда от спортни постижения ... от нещо, на което да се радваме. Имаме нужда от пари в спорта, и то с условието, че спорт не е единствено и само футбол - аман от куци коне на огромни заплати.

А за мисленето ще кажа, че с песимизъм никой нищо не е постигнал. Нека сме реалисти и осъзнаем положението - то е наистина зле - спорта, и не само той, отдавна запада, но нека не търсим проблем, а решение. Мъдра е мисълта, че или си част от решението или си част от проблема. Много не можем да направим, няма гражданско общество, няма позиция, няма как да я защитим и прокараме нагоре, но най-малкото, което можем да направим е като някой направи нещо хубаво за спорта да не търсим кусури.

Изключителн точен коментар. Едва ли има какво да допълня към това, което каза.
А да.. за Станислав Недков нищо не казаха по медиите. Как българин премачка бразилец в Бразилия при дебют в най-голямата организация за професионални бойни спортове. Януари има втора среща, отново срещу бразилец в Бразилия... само гледайте дали изобщо медиите по телевизията ще кажат нещо за това. Но когато националния по куци агнета се удавиха от алкохол след загуба - по всички телевизии го дадоха. Как отбора ни по кърлинг..или крикет беше загубил..такъв незнаен спорт беше, веднага го казаха.
Как британска певица излязла мъртво пияна на концерт в Сърбия..пак всички телевизии до една го казаха и то като сензация. Но анти-българското правителство направи и медията такава, та дай да снишаваме самочувствието на нацията. Е как да има развитие при това положение.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1