05.12.11
11:15
Здравейте :) Забелязах, че напоследък си изтощих имунната система , тренирам 4 дни, храня се доста добре и разнообразно, приемам витамини, добавки. Но за месец ,два пъти имам проблеми със сливиците и това ми влияе на тренировките, колкото и да не се давам. Дайте съвети, как да се подсиля за да избягвам такива тъпотии да ми пречат на тренировката , много се дразня и накрая ще ги махна :) Благодарско
05.12.11
11:58
Нищо не може да компенсира добрия сън и почивка, доста е важно за имунната система. Вземи и малко магнезий, витамини Б и Ц.
05.12.11
12:27
и аз съм така тази есен, просто не е валяло отдавна и на моменти е топло - вирусите яко се разпространяват. Изчакай една - две седмици ще се застуди и ще си ОК цяла зима!
05.12.11
12:32
Понеже нямаме ТЕЦ в гео милев, се отоплявам на маслен радиатор, мислих си дали не е от него, да изсушава въздуха....Те да знам.Имам и климатик, ама ме дразни и не го пускам :) Може би си прав за топлото време сега
05.12.11
13:21
Радиатора изсушава, но по принцип като е студено зимата - въздуха си е сух, така че само по себе си не е проблем.
казано от entwickler на 05.12.11, 13:21:
Радиатора изсушава, но по принцип като е студено зимата - въздуха си е сух, така че само по себе си не е проблем.
Дефинирай - Радиатора изсушава, и как по-точно става това? Гълта водата от въздуха, разпада я на съставните и части (кислород и водород), гони я от стаята или какво? Винаги съм е чудил, каде аджиба изчезва пустата му влага след като бъде изсушена? Много ще се радвам ако някой успее да ми обясни процеса? Аз имам обяснение за изсушаването на въздуха, но за съжаление то не касае един радиатор или конвектор примерно, поне не и пряко.
06.12.11
10:35
казано от Valdis на 05.12.11, 15:45:
Дефинирай - Радиатора изсушава, и как по-точно става това? Гълта водата от въздуха, разпада я на съставните и части (кислород и водород), гони я от стаята или какво? Винаги съм е чудил, каде аджиба изчезва пустата му влага след като бъде изсушена? Много ще се радвам ако някой успее да ми обясни процеса? Аз имам обяснение за изсушаването на въздуха, но за съжаление то не касае един радиатор или конвектор примерно, поне не и пряко.
“Включването на радиатор или друг отоплителен уред намаля способността на въздуха да задържа водните пари т.е. се получава сух въздух.” Как точно става - не знам. Предполагам, че по-скоро е много топло и относителната влажност намалява.
Мнението беше редактирано от entwickler на 06.12.11 10:39.
казано от entwickler на 06.12.11, 10:35:
казано от Valdis на 05.12.11, 15:45:
“Включването на радиатор или друг отоплителен уред намаля способността на въздуха да задържа водните пари т.е. се получава сух въздух.” Как точно става - не знам.
Аз ще ти кажа, при затоплена стая и голям студ отвън, стените на стаята са доста по студени от въздуха вътре и това причинява кондензиране на влагата от въздуха (преминаване на водата от газообразно в течно агрегатно състояние) което предизвиква така нареченото изсушаване, на този принцип работят и влагоабсорбаторите, ако няма добра топло-изолация, този ефект се получава независимо какъв уред за отопление е включен. О там насетне следва веригата: Влага по стените, мухъл, плесени, алергии и т.н., все неща които определено могат да повлиаят на имунитета.
Мнението беше редактирано от Valdis на 06.12.11 12:19.
06.12.11
14:44
казано от Valdis на 06.12.11, 10:47:
Аз ще ти кажа, при затоплена стая и голям студ отвън, стените на стаята са доста по студени от въздуха вътре и това причинява кондензиране на влагата от въздуха (преминаване на водата от газообразно в течно агрегатно състояние) което предизвиква така нареченото изсушаване, на този принцип работят и влагоабсорбаторите, ако няма добра топло-изолация, този ефект се получава независимо какъв уред за отопление е включен. О там насетне следва веригата: Влага по стените, мухъл, плесени, алергии и т.н., все неща които определено могат да повлиаят на имунитета.
Прав си до голяама степен. Но това съвсем не е най-вредният ефект, понеже повечето хора поддържат добра хигиена у дома, следователно има и по-малко хифи и спори на бактерии. Разбира се, обаче ефектът не трябва да се подценява. Както Валдис обясни при засушаване от високата темп. най-голямо негативно влияние имат наночастиците. Голяма част са организирани в гелообразни структури, които вкл. вода. След изпарението, тези наногелове се разпадат на много наночастици, които поради топлината започват да се движат с огромна скорост. При вдишване, те преминават по лигавиците на дихателните пътища, където с увеличаване на площта в посока носоглътка———> белодробни алвеоли (масивна площ), се увеличава и скоростта им на движение (заради инерционни сили и по-малка маса от обезводняването).
Тоест на всяко едно ниво в дихателната система, те удрят с огромна скорост повърхността на клетките от дихателната система, нормално покрита със защитна течност, пробиват тази защита (понеже са твърди и обезводнени, ефектът е като на малък остър камък, захвърлен с все сила в кутия с гел за коса, тоест камъкът лесно стига до дъното на кутията) и причиняват механично “одраскване” на клетките.
Това механично одраскване води до няколко ефекта- 1. кашлячен рефлекс, който е нормален, но не е достатъчно силен, за да изхвърли наночастиците. 2. Локална реакция, при която макрофагите идват, за да се преборят с бактериите, които нападат “одрасканите” клетки. 3. Вторична реакция, при която започва масивна обмяна на интерлевкини- ИЛ4, ИЛ8, които правят така нар. огнище на податливост. Тогава много бактерии и дори вируси могат лесно да навлязат в клетките, докато самите клетки се опитват да организират ответния си, добре обмислен удар.
Това е важен механизъм за белодробно възпаление, но действа, с различна сила, на всички нива на дихателната система, дори и на сливиците, чиято тъкан е доста предразположена към това “мембранно одраскване”. А наночастиците много трудно могат да се филтрират в нормални условия. Затова е важно да се поддържа и оптимална влажност на въздуха. Има определени гелове, които се поставят под климатика или до радиатора...в тези гелове има много слоеве и при високи температура изпарението става в определен слой, като се изпари, се преминава към по-долния и така. Предимството е, че те са дълготрайни, тоест могат да се изпаряват с месеци, а недостатъкът е, както спомена Валдис, има опасност от бактериален растеж, “Влага по стените, мухъл, плесени, алергии и т.н., все неща които определено могат да повлиаят на имунитета”“.
06.12.11
15:06
Доста изчерпателен отговор, хиляди благодарности за което, тези гелове откъде могат да се закупят? Аз съм убеден, че при мен е от това, защото нощно време дишам с отворена уста и веднага удря сливиците