Високо кръвно налягане при 19 годишен

07.12.11
23:10

Здравеите занимавам се със фитнес от 1 година но от известно време  не тренирам защото вдигам кръвното  не пуша алкохол пия рядко ходих на лекар “екк” ми е наред ако някои може да ми каже каде бъркам с тренировките ще сам много благодарен а и да спомена само че не вдигам тежести над 70,80кг. висок сам 186 тежа 90 кг...

MI

07.12.11
23:25

Може ли малко повече инфо -  по време на тренировката ли го вдигаш? Мериш ли го или просто усещаш нещо? Като спреш тренировките проблема изчезва ли?

07.12.11
23:40

значи след тренировка знам че пулсът, и кръвното се ускоряват но аз го усештам  вечер като си лягам вратът ме стяга, ушите пиштят меря го 145,150/85,90 по време на тренировка се чуствам супер благодаря за вниманието.

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Emil Atanasov на 08.12.11 00:04.

MI

08.12.11
00:13

Хм...На колко си години? Странно, че лекарката твърди, че е нормално това. За мен лично не е, ако е еднократно ок, или в следствиен на някоя добавка.Пиеш ли такива и ако да, какви? Най-добре е да се консултираш със специалист, настоявай при лекарката

08.12.11
00:26

Значи не пия нищо тренирам на чисто на 19 години сам чудя се дали не е от претоварване.
Усетил сам че като тренирам за гърди ми става по лошо дали не се натоварвам много със гърдите правя горна, долна, и средна част флаис с думбели по 15 кг са 6 серии по 9 повторения повдигане на щанга от лег 70кг 6 серии по 11/15 повторения

Типична картина на хипертония,особено стягането във врата и шума в ушите.Отиди при личния си лекар да измери кръвното налягане,както виждам е гранична стойност,евентуално да го следите в три последователни дни,след което по преценка ще те насочи към кардиолог.Има ли някой от родителите ти с високо кръвно налягане ? Консумираш ли повече солена храна ? От ЕКГ няма какво да се види,естествено,че ще ти бъде наред.Смени лекаря на първо време.

08.12.11
00:50

Не няма хипертоници в моето сем. за соленото мога да кажa чe почти не консомирам.

Въпреки това си с гранична хипертония,ако показаните от теб стойности са реални.За останалото ти написах как трябва да процедираш.

MI

08.12.11
09:43

Подкрепям мнението на Георги. Не е от претоварване определено, ако е от това аз трябва да съм хронично така, някаква друга е причината и е наложително лекар да се изкаже след преглед :) Не се задълбавай по нета да етеш и да търсиш отговор, така само ще се объркаш. Отивай при лекарката ти и ако не ще да те прегледа като хората бой :) Успех и бързо оправяне за да се върнеш към залата :)

Подобна картина може да се наблюдава при системно недоспиване и високо ниво на ежедневен стрес при хора с по-лабилна нервна система.
Дай си две седмици почивка с много сън и разходки сред природата. Намали количеството храна. Добави Омега мастни киселини - рибено масло или ленено. Взимай по една лъжица чист студено-пресован зехтин сутрин 20-30 мин преди ядене.
По време на вечеря хапвай чесън. Вземи си някакви билкови чайове за високо кръвно. Можеш да добавиш и смес между пчелен мед, лимони и смляни сурови бадеми (или орехи). Ако потърсиш в нета можеш да намериш рецептата.
Пробвай тези комбинации и си почини добре. След което ако се чувстваш добре и кръвното е в нормални граници пробвай да тренираш много леко  дори само с лоста за начало.
Разбира се горните съвети съвсем не изключват консултацията с лекар.

08.12.11
11:26

Благодаря на всички за съветите наистина сам с по лабилна психика, и напоследък съм доста нервен, вечер си лягам много късно.
Надявам се да се подобря след като спазвам съветите ви.

Артериалната хипертония е сериозно заболяване.Всички съвети за справяне със стрес,загуба на тегло и прочие са само временно решение.Невзимането на мерки води неизменно до увеждане на сърдечно-съдовата система.Направи необходимите консултации за да се приеме или отхвърли диагнозата,а останалото е само в твоя полза,но не и лечение.

08.12.11
16:48

Ако наистина имаш диагностицирана хипертония на тази възраст е добре да се проследят няколко фактора едновременно. На 19 години, без семейно предразположение, без прием на стероиди, добавки и пр. трябва да се мисли за комбиниран подход. Както каза Георги, добре е консултация с добър кардиолог. Добре е да се изследват и няколко параметъра за реновазална хипертония (бъбречна хипертония), особено ако някога си имал инфекциозни бъбречни заболявания, чести ангини и пр.. Според едно проучване в Cardiovasc Drugs Ther. от 2011, 65% от пациентите с хипертония под 22 години ( без наднормено тегло, свързани сърдечни проблеми, пороци и пр.) имат хипертония с вазоренален произход. Добре е да се проследят следните параметри:
1. Екскреция на албумин в урината.
2. Отношението албумин/креатинин в урина.
3. Серумен Цистатин Ц
4. Активност на NAG (Н-ацетил/Д/глюкозаминидаза)
При промени в тези параметри, може да се мисли и за образно-диагностични подходи, целящи подробно анализиране на причините.

Повтарям, че тук е форум за съвети, които НЕ са диагноза и НЕ целят да плашат хората, а само да дават насоки, относно в кое направление трябва да се мисли при консултация със специалист. Този форум НЕ замества по никакъв начин тази консултация.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1