08.12.11
20:00
Съфорумци, моля ви помогнете, кажете какво да правя.
От 1 месец съм на хранителен режим и наще ми викат да спирам защото много пари хвърляме за ориз,яйца,кашкавал и предимно месо...казват, че може да потърпят най-много още 1 месец но повече не, защото едва им оставали пари...майка взима 500лв. заплата, а баща ми 1200лв (работи в полицията), но майка парите си ги профуква за цигари и за кафета и данъци плащаме, предложете какво да правя или какво да им кажа...как да им спестя парите...защото не искам да спирам режима ??? :(:( :(
Темата беше редактирана от todor ivanov на 08.12.11 20:02.
Наблегни на по-евтини протеинови източници , например изварата (1кг е около 2 до 3 лева) , повече яйца като намалиш месото за тяхна сметка , риба тон се намира 180г ( остават 120 някъде като се махне сок\сос ) за около 1.30лв , овесени ядки 1кг е около 2-3лв.Вярно не са от най-вкусните особенн овеса и изварата , но са евтини и добри източници.Успех ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.12.11 08:54.
08.12.11
20:13
Страшно много ти благодаря, (яйца мога да ям не повече от 3 пъти на ден, гадно ми става)
значи месото ще го замествам с риба тон.
ориза с боб,леща, такива манджи ако може.
и ядките преди лягане също са доста скъпи, ще ги замествам с кисело мляко или извара ?
Конкретно за яйцата , като те притеснява ползвай само белтъците.Ядки могат да се намерят по-евтини на пазарите и да добавяш малко вечер преди лягане към изварата и млякото.
Извинявай, ама като не ядете месо, яйца и т.н. от изброените, то какво друго остава?
От храна не се пести.
08.12.11
20:23
яйца добре, но най големия проблем са ядките и месото...месото ще го замествам с яйца,сирене и т.н, а ядките ще ги замествам с извара,кисело мляко ?
П.П и месо ще хапвам но малко по рядко, а ориза само понякога ще го замествам с боб,леща и т.н
Мнението беше редактирано от todor ivanov на 08.12.11 20:24.
Сиренето е по-скъпо от месото. Млякото и то е скъпо, ако сметнеш какво съдържа една кофичка и колко я плащаш. Изварата и тя не е евтина, за отпадъчен продукт без особенна хранителна стойност.
Ядките не са задължителни. Овеса и ориза са евтини.
Петко, oбясни това на майка му с цигарите (devil).
Прави са колегите, писали преди мен: може да се яде извара и яйца. Но аз съм си смятала: мога да се нахраня с 4 яйца + малко сиренце, които правят около лев-лев и нещо или пържола, която ми излиза 1,50 (1 кг пилешки пържоли са 6 лв., а от кг излизат 4), т.е. почти същото.
А честно казано, от студентка не искам да се сещам за разни манджички като боб или картофена яхния, сготвена с брашно и олио 2-ра употреба, но тогава времената бяха много трудни финансово за мен, сещам се покрай студентския празник днес.
Нашето семейство сме с по-малки доходи от вашите, но не пушим и не ходим по кафета и който каквото му се яде, винаги купувам. На малкия никога не съм отказвала сладолед, шоколадово мляко или въобще някаква прищявка за ядене, защото “няма пари”. Само бойкотирам “Данонино”, защото много ме е яд на скъпите им боклуци (devil).
08.12.11
20:30
за млякото наще нямат проблем тъй като ние без мляко никога не оставаме, винаги имаме по 5-6 кофички в хладилника.
ориза и овеса ще си ги ям, месото в повечето случаи ще го замествам с риба, яйца. а ядките с извара и мляко. така е добре нали ?
08.12.11
20:32
казано от Anelia на 08.12.11, 20:29:
Петко, oбясни това на майка му с цигарите (devil).
Прави са колегите, писали преди мен: може да се яде извара и яйца. Но аз съм си смятала: мога да се нахраня с 4 яйца + малко сиренце, които правят около лев-лев и нещо или пържола, която ми излиза 1,50 (1 кг пилешки пържоли са 6 лв., а от кг излизат 4), т.е. почти същото.
А честно казано, от студентка не искам да се сещам за разни манджички като боб или картофена яхния, сготвена с брашно и олио 2-ра употреба, но тогава времената бяха много трудни финансово за мен, сещам се покрай студентския празник днес.
Нашето семейство сме с по-малки доходи от вашите, но не пушим и не ходим по кафета и който каквото му се яде, винаги купувам. На малкия никога не съм отказвала сладолед, шоколадово мляко или въобще някаква прищявка за ядене, защото “няма пари”. Само бойкотирам “Данонино”, защото много ме е яд на скъпите им боклуци (devil).
ама МНОГОООО ме е яд че майка харчи пари за цигари а искала да спирам режима, шото и свършвали парите...
Само забравих да питам, рибата тон (1 консервичка) какво може да замести ?
Мнението беше редактирано от todor ivanov на 08.12.11 20:42.
08.12.11
20:42
Предполагам, че вече си опитвал, но обясни на майка ти колко значи това за теб. Скарай и се, накарай я да се чувства виновна, поне когато аз правя така, почти винаги работи. Или поне и кажи да си купува с 1 кутия по-малко на ден, цигарите не са евтини и от само 1 кутия може да се спестяват пари.
08.12.11
20:54
Като и кажа това за цигарите ми вика: “когато ти почнеш да взимаш заплата, тогава ще командваш кой за какво и по колко да харчи”, татко ме подкрепя, но сега особено за зимните празници ще замествам някои храни... а като си помисля че лятото ще трябва да ги накарам да ми купят брекети, че имам проблем със зъбите (криви са ми) и са около 800-1000лв. просто незнам как ще се оправим.
казано от todor ivanov на 08.12.11, 20:32:
Само забравих да питам, рибата тон (1 консервичка) какво може да замести ?
Може да замести към 100 грама свинскo… И като сравниш цената, излиза от 2 до 5 пъти по-скъпо.
Мнението беше редактирано от Ensiferum на 08.12.11 21:22.
08.12.11
23:29
Вашите какво ядат, не си ли готвят месо?
Свинските вътрешности- като сърце напр. са много евтини- 3 лева.
По колко месо и яйца ядеш, че се оплаква толкова много майка ти.. можеш да направиш така тя да ти купува ориза, овеса, млякото и яйцата, а ти от джобните месото или като си заделиш някои лев сега идва коледа нова година върви си на село при баби се ще закачиш някой лев.
казано от Anelia на 08.12.11, 20:29:
Но аз съм си смятала: мога да се нахраня с 4 яйца + малко сиренце, които правят около лев-лев и нещо или пържола, която ми излиза 1,50 (1 кг пилешки пържоли са 6 лв., а от кг излизат 4), т.е. почти същото.
В пържолата освен това има 2 пъти повече протеин.
Аз съм се отказал да обяснявам, че храненето с хубава храна НЕ Е скъпо. Скъпо е да купуваш и да готвиш боклуци и да си мислиш, че ядеш нещо.
Аз ако се храня пълноценно и без нищо излишно, мога да мина със 7 лева на ден.
Ако почна да си купувам боклуци и глезотийки или ме мързи да готвя и купувам готови храни, сметката нараства двойно.
Мнението беше редактирано от Петко К на 09.12.11 00:36.
700 грама качествено месо струват колкото една кутия цигари. Жалко, че има такива майки.
09.12.11
11:30
Не използвай консервираната риба като основен източник на протеини.Къде живееш?
Ако имате рибарски магазин следи редовно за по-евтина прясна риба.Преди често взимах
филе от таранка(каракуда),което е доста евтино,а печено на вкус е доста прилично.
Всъщност с колко лева разполагаш на ден за храна?
09.12.11
13:10
Еми на мен ми дават по 2лв джобни на мен и 2лв на брат ми + това ходя и на частни уроци по английски (1час- 8лв) но се уговорихме че ако им нося хубави оценки ще ми взимат храните, а днес имам 6 по математика :D пръснаха се от кеф...
Стана ми интересна темата .
А вашите с какво се хранят? Каква е тази уговорка, че ако имаш добри оценки ще ти купуват храна? А иначе какво ще ядеш?
Вярно е, че нямаш право да се разпореждаш с пари, които не си изкарал, но хич не мога да приема, че майка ти е против това, че се опитваш да се храниш здравословно. Може би трябва да си поговорите за ползите от здравословното хранене и кои продукти са полезни и да изготвите семейно меню. Ако всеки се храни с различни неща, наистина може да ивда в повече на родителите ти, макр, че никой не може да оправдае цигарите и кафетата за сметка на здравето.
Хаха... значи има пари за цигари и кафета, а за ориз,яйца,месо,ядки няма така ли ??? :D много ми е странно.
09.12.11
20:07
и аз това и казвам но както и да е оправихме се :) благодаря на всички