10.12.11
22:32
На 20 години съм, тренирам от 4 и половина, 186см, тежа 105 килограма, г/д добра ММ. Преди да обясня, само ще вметна, че при първа възможност отивам на лекар, темата е по-скоро информативна, да съм ‘’подготвен’’ един вид. Проблема идва от това, че напоследък доста бързо се преуморявам, не само в залата, но и в ежедневни физически натоварвания. Във фитнеса винаги съм се стремял към повече килограми за сметка на брой упражнения и повторения. Никога не съм можел да направя 5 упражнения за гърди и след това 4 за корем, примерно. Напоследък обаче и малкото упражнения и серии, които правя ме затормозяват. Силата ми не е спаднала, каквото си го дигах преди и сега го мога, но след 1-вото упражнение, и вече едвам ходя, вие ми се свят понякога... А в ежедневието нещата като носене на кашончето с дърва също взе да ми дотежава, нещо непознато за мен. Съдя, че може да е зареди дроба, защото напоследък доста често се давя през нощта. Вярно е, че зареди работата късно вечерям, но никога не ми е било проблем, а сега като се навечерям по-късно и си изпия литъра мляко и често след 1-2 часа след като съм заспал се задавям. Имам си проблем и с киселини, но те са от малък. Имам превита жлъчка и от там като си ‘’разбутам’’ стомаха няколко дни подред имам киселини при сън. Ако нещо не съм бил ясен, нещо не съм казал, моля кажете. И ако може да ми кажете, след личната лекарка към кой специалист да се обърна?
10.12.11
22:47
Взимал ли си стероиди или специални добавки?
Не знам как реши, че е от черния дроб. Изследванията, които може да се направят са стандартни, а това са чернодробни ензими- GOT, ALAT, ASAT, Serum Albumin, както и тест за Хепатит Б. Това е само анализ на възможните тестове, а не диагноза от моя страна.
Това, което описваш изглежда като т.нар. есенна умора. При активните спортисти се наблюдава спад в енергийния метаболизъм, заради промяната в нивото на мелатонина и още други хормони (например хипофизни), които модулират енергийния метаболизъм в мускула- тоест водят до т.нар. саркомерна уморяемост: няма спад на сила, но води до бърза дехидратация и др. промени.
Проблемите с жлъчния мехур могат да водят до проблем с всмукването на витамини и микроелементи в стомашната лигавица. Например жлъчно-каменния синдром води до 10 пъти по-слаба адбсорбция на вит К, А, Б комплекси и прочие. Бих препоръчал ехография, както и да се контролира билирубин, както и IgA, IgG, IgM...Много често този синдром води и до колит, при който също се нарушават абсорбативните функции на лигавицата. Някои форми на колита са индолентни- тоест нямат развита симптоматика. Ехографията определено е добро решение.
Наличието на “киселини” може да се дължи и на инфекция с хеликобактер, има изследвания, според които приемът на стероиди увеличава възприемчивостта към този тип инфекции, разбира се има многобройни още фактори.
Съвет с личен лекар за пълна кръвна картина, плюс параметрите, които споменах. Ако има промени, следва насока към съотв. специалист.
Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 10.12.11 22:48.
казано от kolev21 на 10.12.11, 22:32:
И ако може да ми кажете, след личната лекарка към кой специалист да се обърна?
След личната се обърни към гастроентеролог. Предпочитай някой с по-голям опит в тая специалност,а още по-добре да е работил в клиника по гастроентерология. Гастроентеролозите се занимават както с проблеми на стомаха и червата,така и със заболяванията на черния дроб, жлъчката и панкреаса. А прегънатата жлъчка трябва да я контролираш. Да я видят колко е прегъната,щото съм виждал хора с жълтеница от това състояние. В по-тежки случаи я махат дори оперативно,ако изтичането на жлъчното съдържание е затруднено и това може да увреди черния дроб. Което би могло да доведе бавно и неусетно,незабелязано до най-тежкото заболяване на черния дроб. Когато той е заболял много често се увеличава и разширява,спуска се надолу. А това лесно се открива дори с обикновено опипване от страна на личния лекар. Още по-точно се диагностицира по тоя начин от гастроентеролога.
А ако имаш някакви признаци за вирусен хепатит,което става рядко,но все пак има и случаи без изразени симптоми. Тогава трябва да търсиш лекар-инфекционист за консулт.
Мнението беше редактирано от Миро на 10.12.11 23:34.
Благодаря за бързите отговори.
Стероиди никога не съм приемал. От добавките нищо по-специално: Протеин, Креатин, силни витамини и интра продукт. Това беше преди година.
Иначе колегата е прав, наблюдавам бърза дехидратация, примерно днес, носехме матрак до 5-ти етаж, когато стигнахме, ръце, крака всичко ми трепереше от умора, сухота в устата, изсъхнали устни... не мога да се напия с вода. Сега съм си дал малко почивка от залата, вече 10-тина дни. Помислих, че може да е от претрениране, но изглежда не е това проблема.
Още веднъж, благодаря!
11.12.11
01:16
Направи пълна картина, вкл. чернодробни ензими и хепатит-вирусните тестове, добре е да се контролира и креатин/урея в урината.
От добавките, които описа не би трябвало да има проблем. Има няколко медицински репорта, които показват доказателства, че ускореният прием на креатин, може да доведе до невирусни инфекции на черния дроб, но аз не мисля, че проблемът ти идва от там. Разбира се, ще коментираме допълнително, след като тестовете ти са готови.
Поздрави,