Гастро-Езофагеална Рефлуксна Болест (ГЕРБ) и фитнес

09.12.11
20:54

Здравейте !
От известно време имам оплаквания свързани с киселини,които се появяваха главно вечер при лягане.Оказа се,че имам Гастро-Езофагеална Рефлуксна Болест (ГЕРБ),представляваща връщане на стомашното съдържимо обратно в хранопровода,поради неспособност на мускула на изхода на хранопровода да се затвори.За съжаление заболяването е хронично,т.е функцията на този мускул не може да се възстанови....Много е неприятно,защото когато си в легнало положение и скоро си консумирал нещо усещаш,че храната се връща обратно нагоре по хранопровода ти.Докторът каза,че не трябва да вдигам тежести,тъй като това можело да усложни проблема и предполагам всички се сещате как се чувствам..Едва на 20 години съм и не мога да си представя да спра с тренировките,тренирам вече 3та година и не мога да си помисля да не го правя повече.Откакто имам оплакванията съм тренирал и ако не са минали поне час-два от последното хранене наистина по време на тренировка постоянно усещам леки киселини и често оригване (с извинение).Пиша ви с надеждата някой от форума да ми каже има ли надежда все пак да се продължат тренировките ,въпреки това заболяване?Има ли други от вас с подобен проблем и как сте се справили с него? Въобще каквото и да е помощ би ми била полезна,стоейки пред угрозата да не тренирам повече...

09.12.11
23:19

Какви тестове са били направени, за да се диагностицира ГЕР?
Нормално, такава диагноза може да се постави след комбинация на ехография, гастроскопия, морфология и микробиология на стомашната лигавица. Тези тестове целят да се установи и причината за рефлукса.

09.12.11
23:36

Само на база гастроскопия и симптомите ми... И си прав,че не знаем точната причина,нямам представа откъде ми дойде на главата,но допреди 2 месеца нямах този проблем.Все пак поради състоянието ми (чувство за връщане на храната в хранопровода при лягане непосредствено след хранене,постоянно оригване) считам,че диагнозата ми е правилно поставена.Можете ли да кажете дали според Вас при тези условия тренировки с тежести са допустими ?

10.12.11
11:45

Аз съм виждал само млади хора с ГЕРБ. Това заболяване не влошава качеството на живот, особено ако имаш и добра терапия. Лекарите са педантични по отношение на тренировките и предпочитат да не дават съвети да се тренира. Това не се отнася само за твоето заболяване, а за почти всичко, което съществува в учебниците. Тук хора питат дали може да се тренира при проблеми с бъбреците, очите, стомаха, черва, сърце, бял дроб и каквото се сетиш. 

В твоя случай може би лекарят иска да избягваш повишаването на вътрекоремното налягане с логиката да не се охлаби съвсем долният хранопроводен сфинктер. Разбира се до колко това е възможно не мога да кажа.

Без да ми се взима мнението за чиста монета, аз бих тренирал много внимателно (аз самия съм много предпазлив, понеже имам травми, които не ми позволяват до края на живота да си експериментирам с максове тяга, клек и пр) и винаги на гладно. Ти и няма как вечно да си на постелен режим. За диетата е по-сложно според мен.

Мнението беше редактирано от introducer на 10.12.11 11:48.

10.12.11
12:08

Благодаря! И аз смятам да продължа с тренировките,вероятно на цената на по-леки тежести и компромиси с храненето,тъй като поне 1 час преди тренировка не трябва да съм хапвал нищо и вечер 2 часа преди лягане също,тъй като в легнало положение нещата стават неприятни.Ще се радвам и на други мнения,особено ако има хора със сходен на моя проблем.

Чел съм, че вече има лекарства, които доста намаляват неприятните последици от GERD, но не съм проучвал много нещата. Наричат се Proton pump inhibitors и основната им роля е да намалят количеството стомашна киселина, която тялото произвежда. По този начин негативното влияние на киселина върху хранопровода се намаля значително, но пък така май и самото храносмилане страда доста.

Относно тренировките, логиката (и само тя) ме навежда на мисълта, че ако тренираш на празен стомах, не би трябвало да имаш проблеми.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.12.11 13:27.

10.12.11
20:43

Аз съм с рефлукс от мнооого години, но си тренирам без проблем. Просто не ям много преди тренировка. Адски важно е и какво ядеш. Киселини получавам само от храна, която не си приготвям у нас. Не се притеснявай толкова, с времето ще забравиш за това.

П.П.

Винаги съм подозирал, че ГЕРБ е някаква болест. За съжаление цялата държава страда от нея в момента :D

10.12.11
22:26

казано от joreto0o на 10.12.11, 12:08:

Благодаря! И аз смятам да продължа с тренировките,вероятно на цената на по-леки тежести и компромиси с храненето,тъй като поне 1 час преди тренировка не трябва да съм хапвал нищо и вечер 2 часа преди лягане също,тъй като в легнало положение нещата стават неприятни.Ще се радвам и на други мнения,особено ако има хора със сходен на моя проблем.

Гастроскопията принципно е достатъчна за диагноза. Установена ли е бактериална инфекция? Какво е лечението, препоръчано от лекаря?
Рефлуксът е сериозен комплекс от симптоми, на които трябва да се обърне внимание! Като се установи причината за начало. Блокерите на протонната помпа са адекватни като лечение, но не винаги таргетират произхода на състоянието. Стриктно спазване на съветите на лекуващия гастроентеролог.

10.12.11
23:13

Антони,мерси,братле,даде ми малко кураж,тъй като моят проблем е от скоро и честно казано може би съм се притеснил в повече.
Ще настоявам и за микробиологично изследване,тъй като не сме правили.А в случай ,че следвам стриктно съветите на гастроентеролога трябва и да забравя тренировките-според него вдигането на тежести увеличавало симптомите на ГЕРБ.Открих и такива публикации и в интернет,но трябва да пробвам,не мога да се откажа толкова лесно...

11.12.11
01:20

казано от joreto0o на 10.12.11, 23:13:

Антони,мерси,братле,даде ми малко кураж,тъй като моят проблем е от скоро и честно казано може би съм се притеснил в повече.
Ще настоявам и за микробиологично изследване,тъй като не сме правили.А в случай ,че следвам стриктно съветите на гастроентеролога трябва и да забравя тренировките-според него вдигането на тежести увеличавало симптомите на ГЕРБ.Открих и такива публикации и в интернет,но трябва да пробвам,не мога да се откажа толкова лесно...

Това за ГЕРБ и фитнеса е абсолютно невярно. ГЕРБ се причинява от няколко фактора, които веднъж диагностицирани, лесно се премахват с адекватна терапия. Отказването от спорт е противопоказно, много често пациентите с рефлукс променят начина си на хранене, което води до качване на тегло.
В никакъв случай не спирай с фитнеса!
1. Просто намали тежестите и интензитета на натоварването.
2. Отдели повеч време за възстановяването- не тренирай в залата повече от 2-3 пъти на седмица, особено по време на терапията.
3. В активния терапевтичен период се опитай да тренираш по-рядко, ако трябва почини си 3-4 седмици.
3. Балансираното хранене и активният спорт са единствените мерки, които ще предотвратят да се появи рефлукс отново!

Каква терапия препоръча гастроентерологът ти?

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 11.12.11 01:24.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1