10.12.11
16:43
“I finally arrived at the idea of shocking the muscles. So once a week I took a training partner and drove out into the country with the weights. We limited ourselves to one exercise for a particular body part. I remember for the first day we carried 250 pounds into the forest and did squats for two hours straight. I began by doing 20 repetitions with 250 pounds; then my partner did whatever he could. Then it was my turn again. We ended up doing something like 55 sets of squats each. The last hour seemed endless. But it worked. Our thighs pumped up like balloons.
That first day we gave our thigh muscles such a shock that we couldn’t walk right for a week and each of us put something like an eighth or a quarter of an inch on our thighs; they just blew up. They had no chance to survive except to grow. We made it a regular thing. We brought girls out there to cook. We made a fire outdoors and turned the whole thing into a little contest. We worked hard, but we had a good time. After the muscle-shocking sessions, we drank wine and beer and got drunk and carried on like the old-time weightlifters sometimes it be came pure insanity.”
Горното е цитат на думите на Арнолд Шварценегер от 1975 година. Той е причината за...да го наречем тренировъчен метод наречен Australian Blitz.
В основите си методът е изключително елементарен, макар на места да се споменава, че не е за обикновени хора, а само за такива с изключително силна воля и добра способност да познават тялото си. Последното служи, за да прецениш къде е границата, която не трябва да прекрачваш, а първото, за да стигнеш до нея.
Към такъв тип тренировка се подхожда рядко - на 1-2 седмици по 1 ден.
Ето и накратко “правилата”, които изграждат този тренировъчен подход:
1. Приготвя се огромно и хранително меню, богато на протеин, микс от прости и сложни въглехидрати и малко полезни мазнини.
2. Заедно с тренировъчен партньор избирате един ден в седмицата, който отделяте изцяло на този подход.
3. Избирате си някой мускул/мускулна група, препоръчително някой, който изостава или просто не върви добре, а може и такъв, който тренирате с най-голямо удоволствие.
4. Избира се някое съвсем елементарно упражнение - за бицепс може сгъване на щанга или дъмбели, за гръб - набирания, гребане на машина или с щанга, за гърди - лицеви опори, вдигане на щанга от лег и т.н. Общо взето - колкото по-базово упражнението - толкова по-добре.
5. Отивате във фитнес зала, на открито място или в домашна обстановка, където можете да изпълнявате съответното упражнение. За препоръчване взимате със себе си мотивираща музика, филм или нещо, което да ви дава сили да стигнете до края.
6. Избраното упражнение се изпълнява...до припадък (образно казано). Избира се интензивност от сорта на 70-80% от 1ПМ и се правят възможно най-много серии, като е нещо нормално тренировката да продължи около 2 часа.
7. След пълното изнемогване и приключване на тренировката...простичко казано - тъпчете се с предварително приготвената храна и/или хранителни добавки.
Лично аз прочетох за това преди малко и още не съм имал възможността да го изпробвам, но ще се радвам ако има хора, които да споделят опит или просто мнение.
Поздрави!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 11.12.11 11:44.
10.12.11
19:28
А сериите отказни ли трябва да са... не видях повторения да пише :) то и за почивките между сериите не се споменава...
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 10.12.11 19:30.
10.12.11
19:34
Ами...принципно не, но при около 70% интензивност ще се вместиш между 10 и 15 повторения. За почивки не прочетох нищо, но така или иначе в началото дори да почиваш по 1-2 мин. след известно време ще се наложи да повичаш по 3-4, после сигурно ще искаш и 5.
Не знам...на мен идеята ми се вижда като тотално саморазрушение с цел супер шок на съответния мускул и съответно супер адаптация. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.12.11 19:35.
10.12.11
19:55
Не е ли “Austrian blitz”?
Мнението беше редактирано от MultiLevel на 10.12.11 19:55.
10.12.11
21:07
Оо това ако не го пробвам пък на. Още от сега си запазвам темата и като се позатопли ще го направим с няколко приятелчета :D. Изглежда доста общещаващо и истощаващо.
11.12.11
12:35
Няма ли в края на тренировката кортизола ти да е off the scale?? Тестостеронът ще е в минимални количества, а не мисля, че това го иска някой от нас. Аз знам, че след 45 мин тестостеронът започва да спада, след 1 час е на минимум, а тогава кортизола е много повече от него. Кортизолът е хормон на стреса, и всеки знае, че “яде” мускули и ни прави мазни и дебели. Моля някой по-компетентен да се изкаже.
11.12.11
12:37
Кортизолът не е чак толкова страшен, колкото си мислиме - даже понякога помага. Иначе съм съгласен, че това е пълно самоубийство. След няколко такива тренировки изоставащия мускул вече няма да реагира не нищо и няма да расте, а то и от това не се знае дали ще мръдне малко.
11.12.11
12:39
Нали затова се прави на няколко седмици веднъж ;) за да има стрес ( а не претрениране ) ... иначе порграмката си е за хора с опит и в тренирането и във възстановяването.. трябват си медикаменти за тая цел :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 11.12.11 12:40.
11.12.11
12:43
Щом е писано от Арнолд, бъди сигурен, че зоба играе важна роля, а иначе с тоя стрес - нали това и аз казвам. Като го прави няколко пъти, после с обикновени тренировки не може да се стресира тоя мускул и трябва все тая тъпотия да правиш. Затова ми се вижда малко глупаво(не съм пробвал - нямам опит, просто мисля...), а пък от 1-2 тренировки едва ли ще има някакъв ефект.
11.12.11
14:41
Кортизола понякога помага? Може ли да го обясниш по-подробно?
11.12.11
14:44
http://www.bb-team.org/articles/3896_kortizol#axzz1gA5CKiJh
12.12.11
20:10
Когато е в нормата, е полезен - както всичко останало. Но след 2 часа тренировка кортизола не е дори близо до нормата. Аз разбрах, че дори и да е доста, пак донякъде е полезен. Но май не е така.
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 12.12.11 20:10.
Направих пробен опит с този метод който се оказа меко казано трагичен. Избрах да правя вдигане на щанга от лег за гърди като тежеста беше към 65% от макса. Почнах с по 10 повторения и 1:30 почивка като след 8мата серия намалих повторенията на 8. След 18тата серия вече изобщо не можех да помръдна щангата сякаш изведнъж ми спря тока и бях стигнал до 3-3;30мин почивка не ми се мисли как се правят по над 40 серии.
21.01.12
09:01
Хммм...логично е да откажеш тотално след известно време. Колко дълго продължи тренировкта?
Ще е супер ако споделиш и как се чувстваш идните дни т.е. колко време ще ти отнеме да се възстановиш, макар това да е нещо сравнително индивидуално.
23.01.12
22:34
Принципно съм навит да го пробвам но тоя метод май ще е ефективен само при краката - тъй като трябва буквално да се претренират за да пораснат (според думите на Арнолд де) Но ... за някоя друга мускулна група мисля , че ще е катастрофално...
Ако някой реши да пробва нека да каже как е протекла тренировката му (подробно)
казано от Кристиян Дончев на 11.12.11, 12:35:
Няма ли в края на тренировката кортизола ти да е off the scale?? Тестостеронът ще е в минимални количества, а не мисля, че това го иска някой от нас. Аз знам, че след 45 мин тестостеронът започва да спада, след 1 час е на минимум, а тогава кортизола е много повече от него. Кортизолът е хормон на стреса, и всеки знае, че “яде” мускули и ни прави мазни и дебели. Моля някой по-компетентен да се изкаже.
Много сте вманиачени с тоя кортизол. Нищо няма да стане :Д
24.01.12
00:28
Само не го пробвайте този метод за краката ако нямате инвалидна количка на разположение следващите дни. Преди доста време направи нещо подобно - серии клекове до припадък и ефектава беше толкоз силна и болезнена мускулна треска дни наред, че направо се разревавах на моменти. На сутринта на първия ден след тренировката се опитах да излезна от вкъщи, но проблем се оказа едно стъпало на входната врата, опитах да сляза, но в следващата секунда бях по очи на площадката пред вратата. Изобщо не можех да си контролирам краката, а имах добра физическа подготовка преди този експеримент.