Крие ли потенциал тренирането на плажа?

10.12.11
14:55

Здравейте, приятели :)!
Живея на място на което имам възможност да тренирам, когато искам почти на плаж. Тренирам футбол. Имам на разположение и стадион, горе-долу добре поддържан. От край време ходя да си правя спринтовете и “футболните упражнения” на стадиона. Тези дни обаче започнах да се позамислям дали ако започна на пясъка да тренирам мога да се подобря повече в сравнение с тренировките на стадион. Как мислите вие, имате ли мнение по въпроса, можете ли да ми предложите и да ме запознаете с нещо относно тренирането на плажа?

10.12.11
23:00

Бягането на пясък е по-трудно със сигурност :)
Не бих правил футболни упражнения обаче. Това са работи, които си изискват техника, а начина, по който се реагира и се сменя посоката по земя и по пясък, е различен.

11.12.11
01:07

Май си прав.
Днеска потренирах на плажа и се замислих за това.  Например при спринтовете пясъка забавя тичането, защото краката потъват, но в същото време така се забиват и може да се тръгне изведнъж, докато на нормален стадион това го няма.

11.12.11
18:01

Тук мисля , че имаше 2-3 теми за бягане по плажа..може да са ти полезни . Има си свойте плюсове тренирането на плажа , но крие и своите рискове . Аз само да вметна , че съм виждал футболисти да тренират във водата ! Сега зимата...едва ли , но за лято е вариянт ,пък и до тогава ще можеш да се поразтърсиш и да намериш повечко информация :)

11.12.11
19:23

Относно техническата подготовка - би трябвало да се насочиш към изпълнение на упражненията в среда най-близка до реалната: с бутонки на стадион.
Относно физическата подготовка - спринтовете на плажа са много по-трудни от спринтове на стадион, заради по-голямото съпротивление. Това, разбира се, при условие, че имаш дълбок пясък.

11.12.11
19:24

Благодаря ти за отговора.
Ще те попитам един въпрос.
Като каза, че има риск, го каза защото знаеш какъв е (моля, кажи ми ако е така) или само предположение?

@ Timon
Напълно съм съгласен, от към техника (финтове) на пясъка е неравно и е различно.
Аз всъщност не написах добре питанката си в темата, исках да кажа, че се чудя дали на плажа по-голям ефект ще има да тренирам издържливостта, бързината, ловкостта и пъргавината си. Най-вече спринтове присъстват в тренировките за подобряване на тези качества. Спринтове с рязка смяна на посоката.

Мнението беше редактирано от Nownownow на 11.12.11 19:28.

11.12.11
19:50

Сигурно ще подобриш издържливостта си, но останалите качества в голяма степен зависят от това колко ефективно се движиш и може би колко си силен, а да се движиш ефективно означава различни неща по трева и по пясък. Има го това, че бягането в пясък е по-трудно и когато започнеш да бягаш на трева ще ти се струва по-лесно и ще си по-бърз, но до един момент - като шоков метод.
Аз ти препоръчвам да намериш някой, който е правил футболни тренировки на пясък и да го питаш как му се е отразило. Ако не можеш да намериш такъв човек тогава се тествай на трева, за бързина, издържливост. После някакъв период от време (примерно месец) прави тренировки само на пясък и след това пак се тествай на трева и виж как ти се е отразило. Щото така само си чешем езиците за разни неща дето сме ги чели в интернет и за които нямаме никакъв опит.

Мнението беше редактирано от MrNikoi на 11.12.11 19:51.

11.12.11
20:16

Всъщност няма да се подобри само издържливостта му . Може да се подобри скоростта , баланса , пъргавина...зависи от тренировките де ! За риска знам , че по-лесно може да изкълчиш глезен или да разтегнеш нещо , тъй като не е гладка повърността... бягал съм по плаж, правил съм и разни сувалки - друго си е после като стъпиш на твърда земя ! Нямал съм “щастието” да опозная рисковете от първа ръка. :) Виж наистина някой който е тренирал на пясък , дали ще е треньор или познат с достатъчно опит - както се уредиш ! Самоучението също е вариянт , но тогава се поразтърси из интернет как се бяга в пясъка,какви упражнения да правиш за дадената цел и как да ги правиш . Каквото намериш няма да е зле да го споделиш тук ! ^^

11.12.11
22:01

@ ko_drugo

Благодаря за съветите. Аз това съм решил да правя, да изпробвам двете повърхности, обаче реших, че ще е добре да се посъветвам с вас пичовете от форума. Нужно е да мине време и да мина през сериозни тренировки за да правя сравнения кое е по-добрият избор от другото.

@ Rasengan94

Не познавам такъв човек, а и не знам дали ще имам щастието да се запозная (това е и отговор към ko_drugo). В интернет потърсих, но нищо не намерих, не съм търсил много, но не и излизат и много резултати, не видях нищо, което да е много свързано с мойто трениране.

Аз вчера, като ходих да тренирам на плажа правих едно упражнение, което последната седмица го правих 2-3 дни. И като чели на пясъка се изморих по-малко от колкото на стадиона(тревата). Чудя се, защо така? Най-вероятно съм бил по-отпочинал от колкото последните пъти когато съм правил упражнението. А може от самото тичане в пясъка, понеже тичането е по-бавно и умората да е по-малка, докато на трева се прави с максимални усилия и няма толкова забавяния, каквито има от пясъка.

11.12.11
23:47

Ако на пясък ти се струва бавно и не си достатъчно изморен , значи просо си казваш “то на пясъка не може”... Напъни се повечко ;) Както на тревата даваш всичко от себе си , така и на пясъка го давай . Инъче кел файда ,че ходиш там да тренираш ! Мъчи се да си забиваш големия пръст (и въобще всички пръсти) в пясъка като бягаш, би трябвало да помогне за повече експлозивност , ако свикнеш да го правиш на всяка крачка - на тревата с бутонките ще имаш и по-стабилно темпо :)

11.12.11
23:56

@ Rasengan94

Мерси, братле!

Иначе, аз всичко от себе си давам, просто такова беше усещането. Иначе, аз не бих отишъл да тренирам и да се лигавя там. Още 1-2-3 тренировки живи и здрави и предполагам ще мога да добия по-добра представа, къде е по-трудно и каква е разликата. Ще опитам ад направя това, което ми предложи да видим дали ще успея да го усвоя. Чел съм, че на пясък мускулите стават по-издържливи, а на тревна и друга различна настилка повече се тренира въздуховия капацитет, в смисъл, че повече въздух ще имаме да тичаме, но дали е вярно ... знам ли ;Д.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1