15.12.11
13:26
въпроса ми е как може да се комбинира плуването с фитнеса, аз в момента ходя 2 пъти на фитнес ( като допълнително си правя и упражнения в нас ) и веднъж на плуване в седмицата, за нещо като кардио, но не съм сигурен дали е правилно и въобще каква е връзката между плуването и фитнеса, за такива като мен, които целят да качат малко мускулна маса и от друга страна пък искам да стопя малко мазнини които все пак имам за да стана и релефен, доколкото е възможно, въпреки че като цяло съм със слабо телосложение
15.12.11
14:10
Плуването е страшно полезен и много каляващ спорт. Доколкото разбирам ти го практикуваш за здраве. По-принцип професионалното плуване не е много съвместимо с фитнеса поради факта, че фитнеса забавя скоростта. Но предполагам, че ти нямаш цели в плуването така че комбинирането им от гледна точка на здравето е перфектно. Един може би малак недостатък на редовното плуване е , че се образува естествен слой подкожни мазнини с цел предотвратяване на загуба на температура във водата, което с твоите цели релеф е малка пречка. Но предполагам че един път на седмица не би се смятал за чак толкова редовно, че да ти пречи за орефлиш.
15.12.11
15:35
http://www.bb-team.org/articles/3173_pluvane-i-fitnes#axzz1gaNnE7Wp ;)
да основният ми въпрос е свързан с това, че в статията пише че при плуването не могат да се изгорят всички мазнини, поради това че “Честите и продължителни охлаждания стимулират тялото да цени термоизолиращите качества на подкожните мазнини и да се съпротивлява при понижаването им под стойности от порядъка на 15-17% от теглото за мъже, 17-22% жени.” тоест ако целта ми е включително и орелефяване, по-добре да правя кардио тренировки като бягам 1-2 пъти в седмицата, комбинирано с фитнес, а не плуване ?
Мнението беше редактирано от А К на 15.12.11 21:19.
15.12.11
21:21
Ами да.
16.12.11
13:08
казано от Miss Fight на 15.12.11, 21:21:
Ами да.
И не точно. Да бягай! Щом искаш да сваляш трябва да правиш кардио 2-3 на седмица минимум. Но това не ти пречи и да плуваш. 1 път седмицата не е често плуване, че да имаш проблем с подкожните мазнини. Сега ако искаш супер релеф и плуваш всеки ден да ще пречи. Но ако искаш хармонично тяло и плуваш един път на седмица няма никакъв проблем. Плуването калява и развива качества, които от фитнеса трудно се получават.
16.12.11
13:23
Това дали ще натрупаш подкожни мазнини зависи от:
1. температурата на водата
2. стилът и интензвиността, с която плуваш
3. времевия престой във водата
тоест, има вероятност да натрупаш подкожен слой мазнини, ако:
1. водата е прекалено студена (хубаво е да е над 26градуса, идеалното за мен е 28)
2. по-скоро се плацикаш, от колкото плуваш. Тоест направиш 2-3 дължини и спреш... Най-добре е да се плува интензивно, по-възможност по енергоизразходващи стилове.
3. нормално - ако стоиш повече време и просто се раздвижваш, с по-големи почивки, тялото ще задейства защитните си механизми, особено ако водата е по-студена.
Няма да имаш проблеми, ако не правиш тези неща:) А плуваш кратко (20-30 мин), много интензивно и с малки почивки.
Ако комбинираш фитнес и плуване в един ден, плувай след тежестите.
Имам дни със силова и плуване и понякога, поради работното време, плувам преди силовата. С времето организмът ми свикна и нямам проблеми :)
Статията си казва всичко, четете по-внимателно:)
благодаря за отговорите, veronique ще пробвам да спазвам съветите ти, да плувам кратко и интензивно
07.09.13
21:20
Като цяло veronique е прав (права). Но!
- Мазнините при редовни занимания (ПРО) с плуване са между 10-15% в следствие на температурната разлика на тялото и водата. Да този процент е достатъчен за да не си “римска баня” в областта на корема, но от друга страна са и достатъчно малко за да можеш да си броиш плочките.
- Един - два пъти седмично за плуване е нищо! Такъв график има по-скоро тонизиращ и анти-стрес ефект особено с 20-30м “трнировки” и най-вероятно след щанги ще има релаксиращ ефект.
- Всеизвестен факт е, че плуването е супер горящо калории и час в басеина е равен 10км търчане (не подтичване) и т.н. ... бла-бла бла ... всъщност е така, но ако плуваш горе-долу технически правилно и със съответното темпо! Т.е. правиш кардио, а не мориш се от липсата на техника и неправилно дишане.
- има и основна разлика между кинетиката на фитнеса с изолирането на дадена група мускули при тренировка и комплексното натоварване при плуването. Ако погледнете един бодибилдър и един плувец те са като два различни “биологични” вида. Костната им система е развита “различно”!Гръдната кухина е “различна”! Мускулите са “различни”!
Всъщност много хора не се сещат, че проблема с отслабването всъщност не е въпрос какво правиш, колко пъти седмично го правиш и колко калории хабиш, а основно в хранителните навици и комбинацията от спорт и хранителен режим.
Личното ми мнение, че плуване за отслабване или мускули в 18-20 метров басеин и вода от 29-30 градусаот с честота на тренировка 2-3 пъти седмично за по 30-40 мин и дистанция под 2км си е загуба на пари и време. Но е полезно за куп други неща. Така, че плувайте за здраве и тонус, а не самоцелно. Ако все пак се чувствате добре във водата и смятате, че това е вашия спорт, още по-добре. Но си намерете поне 25 метров басеин (и не се отблъсквайте от стената при обръщане), плувайте поне 3 пъти седмично по поне 2км на тренировка (добро темпо за непрофесионалисти плуващи е 2км за 40-50 мин). Е с такъв режим на плуване 2-3 месеца и удържане на вълчия глад след басеина ще има резултати и в отслабването и оформянето на раменете и на гърба и на гърдите и на трицепса и на бицепса и т.н.