18.12.11
18:55
Чувал съм, че когато се тренират групи, които са далече една от друга е неефективно, защото кръвта много се “разхожда” и не може да се разпредели добре. Например крака и бицепс. Какво мислите?
Точно пък като правиш крака , кръвта ти циркулира много повече по тялото, ако си запознат има един вид тренировка за спомагане разширяването на гръдният кош - клек - пуловер.
18.12.11
20:41
Това за клек - пуловер не го разбрах, но искаш да кажеш, че не е вярно, че кръвта много трябва да пътува из тялото, ако тренирам по-далечни групи => не е особено ефективно. Ако е така - мерси.
По тая логика мъртвата тяга или clean and jerk са възможно най - неефективните упражнения...
но пък логиката ти е грешна : )
18.12.11
21:14
Мисля, че го схванах :Д Значи краката може да се комбинират с по-малка група, но не е препоръчително крака и гръб например.
18.12.11
21:20
Мисля, че ако целта ти е само напомпване, което пък не означава мускулен растеж, то може би крака и бицепс не е по-добре, отколкото бицепс и трицепс. Но ако целта ти е да качиш сила и мускули, а не само да се покажат няколко вени, крака и бицепс не е по-лоша идея от бицепс и трицепс. Крака и бицепс би изглеждало така - клек и набиране подхват, а бицепс и трицепс - бицепсово сгъване и френско разгъване. Искам да кажа, че няма човек, на който целта му да е сила и да отделя цял ден за тези две малки групи, т.е. само билдърите правят такива неща и тренировките им изглеждат така, но пък тяхната цел не е сила. Прецени си кои две упражнения биха дали повече. Ако трябва да сме точни - първият вариант би добавил много повече мускули, отколкото втория. Причината е в това, че клека натоварва стотици мускули по тялото, както от долната, така и от горната част на тялото. Това, което не натоварва, пък се покрива от набирането, т.е. над 80% от тялото се натоварва с тези две упражнения, а с другите ? Може би към 2-3%
18.12.11
21:25
Бицепс след клек е един от най-добрите начини да вкараш повече кръв в бицарите.
Даже Рич Гаспари имаше специализация за ръце, в която клякаш, после правиш първото упражнение за бицепс. Като свършиш сериите - клякаш и почваш второто...
Пробвал съм и варианта на Рич, както и няколко други, които сами съм си ги съставял. И наистина помпането е супер.
Между другото има много хора, на които целта им е сила и могат да отделят цял ден на бицепсите.
18.12.11
21:27
Могат, но правят ли го ? И правилно ли е. Имам предвид, че ако отделят, то няма да са концентрични сгъвания, сгъване на скрипец и т.н. Тренировката ще се състои главно от набирания. И най-вероятно ще има и някой друг клек, тяга преди тези упражнения.
18.12.11
21:31
казано от J. I. на 18.12.11, 21:27:
Могат, но правят ли го ? И правилно ли е. Имам предвид, че ако отделят, то няма да са концентрични сгъвания, сгъване на скрипец и т.н. Тренировката ще се състои главно от набирания. И най-вероятно ще има и някой друг клек, тяга преди тези упражнения.
Някои го правят. И точно обратното - тренировката е с предимно изолиращи движения - концентрично, макари и т.н.
Това е просто една тренировка. Не нещо, от което да си направиш генерален извод. Просто хората имат основна цел, около която се прави тренировъчния план, и в него попадат определен процент тренировки за други неща. Ако някой иска сила, защо да не прави и за бицепс? Има много атлети, които нямат нищо против да имат и бицепси. Както и мацките на плажовете, на които ходят тези атлети :)
Погледни нещата така: ако на Славко една от тренировките е йога, то изводът не е, че Славко е вегетарианец и тренира само йога, нали?
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 18.12.11 21:31.
18.12.11
21:35
Тука си прав.
18.12.11
21:39
Мерси - всичко ми се изясни.