19.12.11
15:38
Здравейте, ще се опитам да не разтягам излишно стени от текст.
В момента съм на 24, като от 16-17 годишен съм си създал навика редовно да си проверявам пулса и кръвното сам, а веднъж на година да си правя пълна кръвна картина. Идеята на това е профилактична - никога не съм имал сериозни здравословни проблеми. Спортувам предимно футбол и разходки в планината, когато е студено ходя на фитнес. По принцип пулса ми в покой винаги е бил около 80, а при натоварване (кардио упражнения да кажем) е около 110-130. Преди два месеца обаче, докато си мерих профилактично пулса видях, че показва 100 удара в минута. Оттогава нататък, всеки път като се меря имам пулс в диапазона 95-110 в покой. Ходих при ГПто, който е кардиолог. Той ми направи ЕКГ и каза, че е в норма и, че ускорението в пулса е малко и при липса на други оплаквания не е повод за притеснение, евентуално да съм пробвал да пия валидол и да намаля кафетата. Принципно пия едно кафе на ден, понякога следобед по няколко глътки кока-кола. Алкохол не пия, нито пуша.
Факт е, че макар и със забързан пулс, не усещам някакви особени проблеми, освен леко замайване на моменти и трудности със заспиването някой вечери. Плаша се обаче, че това внезапно забързване на пулса може да е първата стъпка в развитието на някой по-сериозен проблем. Трудно ми е да приема, че е “нормално” сърцето изведнъж да започне да тупа с 20% по-бързо и да остане така вече втори месец.
В крайна сметка въпроса ми е следният: имам ли според вас причина за притеснения и ако да, то как да процедирам оттук-нататък ? Извинявам се ако не съм бил достатъчно изчерпателен и благодаря предварително за всеки отговор.
Темата беше редактирана от vladyman_bg на 19.12.11 15:39.
Почини си от тренировките за известно време, ако живееш в някаква по-стресова обстановка пробвай да намалиш стреса, почни да упражняваш успокояваща дишане. 4 секунди вдишване, 4 задържане, 4 издишване и пак 4 задържане действа уникално в много ситуации, включително намаляване на кръвното налягане(или поне симптомите), успокояване... пробвай как ти действа на пулса.
21.12.11
19:07
Между 60 и 90 удара се счита за нормален пулс, но ако често е на границата от 100 удара или я минава, значи има нещо нередно.
Принципно, за най-точно измерен пулс в спокойно състояние е този измерен веднага след събуждане, без да си станал от леглото. Събуждаш се, изчакваш 2-3 мин. и си мериш пулса докато лежиш.
Някакви хранителни добавки или медикаменти да си започнал да ползваш или да си менил дози на прием?
Ако поддържаш висок пулс от около 100 удара/мин. няма да е зле да си направиш и други изследвания освен ЕКГ. Стандартните кръвни и хормонални (кортизол).