20.12.11
02:32
Здравейте,
Чета форума усилено от 3 месеца, като мотивацията ми да се храня здравословно завинаги занапред дойде преди месец именно от хубавите и информативни теми. От тогава го карам по-математично и изчиствам в главата си възникнали въпроси за режима, който си избрах да спазвам, пак с доста четене всеки ден (понякога се хващам че чета до 3-4 сутринта без да се усетя и започвам да се притеснявам :D). Въпреки всичко все още останаха 2-3 въпроса, на които нямам отговор и с тази по-персонална тема ще съм ви много благодарен ако успеете да ми помогнете. Ще започна с инфо за мен и това което съм сметнал за режима относно разпределението на макронутриентите.
Режим: НВД-ВМ
Възраст: 27
Тегло: 74.5 кг. (преди точно една година бях чукнал 93кг...)
Височина: 182 см.
Тренировки: ММА, изключително интензивни, 4 пъти в седмицата от 21:00 до 23:00 + 1 или 2 дена кардио и корем във фитнес/навън
Цел: максимално изчистване на останалите подкожни мазнини и трупане на ММ, като килограмите се запазят сравнително същите (категорията ми за водене на бой е до 75/77 кг.)
КБ: 2810 кал. (сметнати по 1.55 индекс) – давам само КБ, заради целта ми да си стоя около тези кила
Разпределение на макронутриенти: П:В:М = 30%/15%/55%
• Протеини: 210 гр. / 843 кал.
• Въглехидрати: 105 гр. / 421 кал.
• Мазнини: 171 гр. / 1545 кал.
Менюто все още го осъвършенствам всеки един ден, за да влезе в точни граници на гореспоменатите числа, но и без това темата не е за него. Та конкретните въпроси са ми следните:
1. Добър хранителен план ли съм избрал за целите си и има ли някакви грешки в сметките ми свързани към него.
2. Храня се 4 пъти на ден (нямам физическа възможност за разпределение на храната повече от това), като вечерята ми в 19:00 се явява и предтренировъчно ядене за тренировките ми от 21:00. Стремя се именно в това ядене да си изразходвам 80% от въглехидратната дажба за деня, за да имам енергия да изкарам интензивната тренировка. В останалите яденета ям почти без въглехидрати. Правилно ли е това, защото четох в доста теми, че въглехидрати се ядат до обед, след това трябва да се ограничават?
3. Веднага след тренировка (и преди) пия аминокиселини BCAA. 20 мин след това пия суроватъчен бърз протеин и се прибирам вкъщи към 23:40, където ме чака последното ми ядене за деня, което се явява и следтренировъчно (обикновенно извара смесена с кисело мляко). Тук въпроса ми е за бананите конкретно -> след тренировка за допълнително запазване на мускулите нужно ли е да ям банан, като бърз въглехидрат или при НВД-ВМ (четох в няколко теми, че при този режим трябва да се избягват въглехидрати с висок ГИ) се налага да го избегна?
Това са нещата, на които не можах да си отговоря сам и всякаква помощ / критика / напътствие от по-опитни хора са добре дошли. Благодаря предварително!
Темата беше редактирана от Yakovliev Y. на 20.12.11 02:39.
Здравей, сметките не знам как да ти кажа дали са точни...никога не знаем колко точно годи тялото ни, нито пък точно в какво съотношение е свинската пържола чисто месо: мазнина. Така чеправило номер 1: недей да се изгубваш твърде много в сметки. Друго, което трябва да направиш е да разпределиш въглехидратите равномерно през деня със зеленчуци. Предтренировъчно вече трябва да имаш достатъчно енергия от мазнините. Това е и идеята на мазнинното хранене: тялото ти да разчита на тях, а не на въглехидратите. Банан няма нужда да ядеш след тренировка.
Ако смяташ, че не можеш да се адаптираш към ВМ, ако нямаш енергия, ако ти е трудно, избери си друг режим: например РБД с известна редукция на калориите. Също ще имаш резултати, макар и по-бавни.
И последно: ПОЧИВКА! Какви са тези четения до 3-4 часа. Най-късно до 23 да си заспал. Качественият сън е много по-важен компонент от един банан за възстановяването.
Успех!
20.12.11
13:01
Anelia, много ти благодаря за съветите и помощта. Засега режима ми понася много добре, не изпитвам глад изобщо, а енергия за спорт от мазнините има. Усещам промяна в тялото си с този начин на хранене, защото преди като приемах доста повече въглехидрати и ми беше едно по-тежко на корема, а сега, колкото и да е обилно някое от яденетата, се чувствам лек и сит. Банана отпада значи, това ми беше най-голямата чуденка. За почивката е ясно, ама тоя форум можел да бъде като наркотик на моменти :D!
Мнението беше редактирано от Yakovliev Y. на 20.12.11 13:03.
21.12.11
08:47
Ауу обичам този режим на хранене - ВМ. С малкото количество въглехидрати пак си правя чудесни тренировки, даже преди тях не ям въглени.
Сууууупер е. А и се правят мускули!
21.12.11
12:16
А какво ще кажете за последното ми ядене за деня, което е към 23:30 и се явява следтренировъчно. В повечето случаи ям извара смесена със пълномаслено кисело мляко. Предвид късния час, а и факта че си лягам след час и половина след хапването, това ли е оптималното, което мога да ям или трябва да добавя още нещо към въпрсното меню?
21.12.11
21:31
Всъщност следтренировъчното ми хранене е единственото ми богато на въглехидрати. Часът да не те притеснява - след тренировка си е след тренировка. Най-добре комбинирай въглехидрати и белтъчини.
И какви въглехидрати не каза обаче...и колко. И какво като е следтренировъчно? При ВМ няма нужда от въглехидратно “зареждане” и т.н., дори след тренировка.
Аз за след тренировка бих казала, че е по-подходящо месо, отколкото тая извара: то е най-бързия протеин. Една мазна пържола и лягаш да спиш :)
22.12.11
10:29
Anelia, в първия пост написах че глътвам по един суроватъчен протеин 15 мин след тренировка (преди да се прибера вкъщи) и от там си набавям бързия белтък. А извара с мляко ям за следтренировъчно/преди сън ядене, защото четох че е бавен протеин и е добре да се приеме преди да легнеш. Има ли логика или мога да доизпипам още нещата? :)
Абе не ги мисли тия бързи-бавни схеми...
Значи ако ядеш два часа преди да се биеш, не е никак добре...ама никак...
По-добре си изтегли две от храненията по-рано през деня...закуска в диапазона 8.30-9.30, обяд 13.30-14.30…
Пред-тренировъчно : една доза протеин и малко БЦАА.
След-тренировъчно си остави пак БЦАА+протеина(идеално е)...прибираш се-ядеш месо и припадаш...махай ги тия извари и подобни...
След тренировка тялото ти крещи за нутриенти, а ти го баламосваш със съмнителни млечни производни:)
И да, нямаш нужда от въглехидратно зареждане, което е много често срещано явление, че ако объркаш нещата...даже ти се доспива по време на тренировка, вместо да те вдигнат въглените...в смисъл след всеки инсулинов скок, следва още по-силен спад и почват едни прозявки, едно чудо.
За не-банановия прием те подкрепям:)
Малко хаотично пиша...ама почни да си систематизираш нещата и пак ще ги изпипваме...но, поне това се опитай - не се храни два часа преди ММА или кондиционни!
22.12.11
12:37
Slavko, мерси за съветите - ще ги взема предвид и ще доошлайфам режима.