Много продължително тежко дишане веднага след серия лег-преси ?

21.12.11
16:53

около 2-3 минути след като се изправих от машината дишах много дълбоко, не учестено а дълбоко -  много некомфортно ми стана, пробвах да се разходя из коридорите на залата уж да ми отмине задъхването, но НЕ..
Мисля че се панирах дори, защото дишането се успокои чак след като попитах един от трениращите с доста опит какво да правя - заговорихме се за цигарите за тренировките и дишането ми се оправи веднага, бях се панирал явно

По приницип всеки път след клякане или лег-преса имам едно леко задъхване но за няколко секунди примерно 4-5 вдишвания като със всяко следващо се успокоява а сега както казах продължи доста

Стажа ми е 4-5 месеца преди 1 години и сега месец и половина, пуша, скоро прекарах и не лек грип, и винаги след тренировка в последните 2 седмици от както оздравях усещам, както се казва:  “да вадиш фасовете” един дъх на никотин
какво мислите може ли да е астма това задъхване

21.12.11
17:37

По-скоро си изпаднал в хипервентилация (нещо доста опасно ако се гмуркаш след това под апнея) и в комбинация с общата физическа отпадналост от грипа, който си изкарал те е докарало до това състояние. Давай го по-леко докато се възтановиш, и ако неможеш да оставиш цигарите, то поне ги намали доколкото можеш. Освен това клякането си е сериозно натоварване, което също може да ти причини сърцебиене, задъхване и замайване.
Все пак хубаво е да споделиш преживяното и с доктор, просто да си on the safe side! :)

21.12.11
17:47

НЕ съм лекар и не искам да те плаша, може би другите ще  ти кажат, НО все пак сигурен ли си че не е от сърцето ?

21.12.11
18:58

Нямах промяна в ритъма на сърцето, специално го пипнах как тупти защото и аз си помислих това.

Трябва да забрани писането на мнения в тези раздели,прекалено опасно за здравето е,а трябва да е точно обратното.Хипервентилацията не променя ли и перфузията,оттам какво следва ? Има едно нещо,наречено алевеоло-капилярна мембрана,има един принцип,наречен дифузия,има един коефициент V/Q,който е съотношението между вентилация/перфузия.Промяна в единия показател води до нарушения на този коефициент,който нормално е 0.8,поради причината,че през белите дробове за минута се вентилират средно 4л въздух и перфузират 5л кръв.Физиологията е сложна наука и трябва да се запомни,че организма работи като едно цяло.Хипервентилацията води до промени в сърдечния ритъм.Отделно вегетативната нервна система се активира,следователно катехоламини,от които се повишата артериалното налягане.И не,нямаш проблеми със сърцето.Съвсем нормална реакция след тежко физическо натоварване,задействат се компенсаторни механизми.Влияние оказва и приетото количество храна и течности,общото отслабване на организма и много други.Нямаш повод за притеснение.

Мнението беше редактирано от Георги Димитров на 21.12.11 20:35.

21.12.11
22:03

Най-добре, както ти споменах по-горе, върви в някой спортен диспансер да повъртиш колелото с разни там сензори накачени по теб, за да си safe than sorry!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1