27.12.11
15:22
Здравейте, Честита Коледа на всички и весело посрещане на новата година.
От доста време ми прави впечатление ,че където и да се поиска мнение за протеин , всички дават за пример като най-добри : MyOFusion, Syntha-6, Gold Standard . Респективно в онлайн магазините под тези протеини има десетки, дори стотици коментари .. кои добри, кои шантави. Забелязвам, че има и доста други марки , които предлагат същите разфасовки, само че на по-високи цени. Под тези марки коментари липсват . Дали си заслужават парите и продуктите са по-добри или просто цените са високи, поради ниския интерес и съответно малък внос.
Това ми наблюдение важи не само за протеините, а и за всички други хранителни добавки
Леко си прав, пробвал съм и 3те - невероятни са и си заслужават :) Просто трябва да прецениш внимателно от какъв протеин се нуждаеш ;)
28.12.11
00:14
Аз също съм пил и трите . Като че ли най-много съм доволен от MyOFusion-а , но въпросът ми беше с какво по-скъпите протеини , за които няма толкова много отзиви , са по-добри ?
28.12.11
09:28
казано от mecanin 123 на 28.12.11, 00:14:
Аз също съм пил и трите . Като че ли най-много съм доволен от MyOFusion-а , но въпросът ми беше с какво по-скъпите протеини , за които няма толкова много отзиви , са по-добри ?
Въпрос на реклама, маркетинг и т.н.
Като състав - взимаш и сравняваш етикетите, преценяваш от какво и колко имаш нужда.
За мен едно е най-добър протеин, за теб друго, за трети съвсем различно.
Ако си мислиш, че от протеин се става, като тези, които ги рекламират - объркал си се много.
Да не говорим, че при подходящ хранителен режим, човек няма нужда от протеин.
Ще ти обясня и защо се въртят едни 5-6 марки протеин и те са най-коментираните:
- Повечето тъпаци са чули именно тези 5-6 марки и тях си знаят
- Мислят си, че като вземат BSN, ще станат, като Рони
- Разчитат, че протеин-а, ще им реши проблемите с хранителния режим /ако изобщо имат такъв/
- Общо взето купуват марката, а не съдържанието
- Обикновено един глупак препоръчва на друг тъпак нещо, което не му върши работа, без да се замисля, че различния състав на различните протеини е съобразено с различните нужди на различните индивиди.
Та с няколко думи - разлики много :D :D :D
Общо взето и продавачите в магазините следват горните тенденции за да си продават продуктите.
Единствения вариант е да се образоваш по въпроса, да си изградиш хранителен режим /максимално добър/ и едва тогава да избираш протеин, ако евентуално си в невъзможност да запълниш някоя и друга дупка в хранителния режим. Без да си направил това, ако ще и Рони лично сутрин да ти прави шейка - все тая.
Мнението беше редактирано от head_hunter на 28.12.11 09:29.
Чакай да изкопирам поста на Хънтър-а, че имам да отговарям на същия въпрос:)))
Иначе 100% подкрепям...
Странно ми е, как хората са готови да платят 5 лева за една доза протеин в залата, а да не си купят 5 яйца за 1 лев...
Абе Хънтъре, всъщност дали това което са списали в описанието на продукта го има и вътре...:)...или си пиеш нишесте с декстроза и овкусители и чакаш плацебо-то...
28.12.11
09:49
@хед хънтър- как така да вземаме протеин съобразно целите си?
Спомням си,че преди (2-3 седмици до месец) бе отговорил в една тема,че горе-долу всички протеини са еднакви и да вземаме най-евтиния?
Зависи от финансовите ти възможности. Аз купувам винаги по-скъпи продукти. Засега не съм останала недоволна.
Съобразно целите си - имам един протеин за заместител на хранене, имам и един за след тренировка, като последния е с минимално количество на въглехидрати и с максимално възможно съдържание на протеин. Това е важно за мен.
Единственият, от който съм останала недоволна, е на Twinlab, въпреки че отзивите за него също бяха доста добри.
Мнението беше редактирано от Блажка на 28.12.11 09:57.
28.12.11
09:57
казано от head_hunter на 28.12.11, 09:28:
Обикновено един глупак препоръчва на друг тъпак нещо, което не му върши работа
БОГ! :D Това го закачете над раздела за хранителни добавки във форума - с дебели букви! Много деца ще си спестят паричките.
28.12.11
10:20
казано от slavko на 28.12.11, 09:44:
Абе Хънтъре, всъщност дали това което са списали в описанието на продукта го има и вътре...:)...или си пиеш нишесте с декстроза и овкусители и чакаш плацебо-то...
За момента в България няма кой да ти даде точен отговор на този въпрос. Липсва реална възможност хора, като теб и мен да отидем на мястото “Х” и да оставим нещо за анализ. Ходил съм по тези мъки.
Опита ми с чужди форуми, където има публикувани подобни изследвания е, че не винаги и не всички марки отговарят на съдържанието описано на етикета. Тук обаче можем да се запитаме дали не става въпрос за нелоялна конкуренция /имаше няколко такива случая, че и дела се водиха - пак естествено не в България/. Получава се омагьосан кръг и поради тази причина препоръчвам преди всичко правилното хранене. Аз лично приех въпроса ти, като риторичен, но се впуснах в обяснения за други потребители, които евентуално няма да те разберат ;)
казано от Teen Power на 28.12.11, 09:49:
@хед хънтър- как така да вземаме протеин съобразно целите си?
Спомням си,че преди (2-3 седмици до месец) бе отговорил в една тема,че горе-долу всички протеини са еднакви и да вземаме най-евтиния?
Никога не съм казвал, че всички са еднакви. Това, което винаги съм обяснявал е, че е почти невъзможно да се направи разлика м/у различните протеини /тук се има в предвид от един вид или клас/. Второто нещо е, че не казвам да се взима най-евтиното, а това, което ти е по джоба /аз предпочитам средните варианти или ако има нещо на промоция, което съответно е читаво/.
Да обясня, как се избира протеин според нуждите:
- правиш си НВД /по всички правила/, хранителния режим е изпипан от към въглехидрати и си докарваш точното количество от храна, но ти куца приема на белтък, същевременно не искаш да приемаш допълнително въглехидрати от протеинова пудра, защото това малко или много, ще се отрази на режима ти. Съответно си избираш протеинова пудра с ниско съдържание на въглехидрати или изобщо без.
- на ВВД си - тогава общо взето ти е все тая, колко въглехидрати имаш в протеиновата пудра /дали са 5 или 2 гр., но уточнявам, че не говорим за гейнъри/.
- Имаш промеждутъци от време в което не можеш да се храниш пълноценно /ангажименти всякакви/ - взимаш си хранителен заместител. При тях разнообразието не е кой знае, колко голямо и съответно избора е ограничен.
- Имаш проблем с набавянето на протеин вечер - многокомпонентните матрици са добър избор. Тук си преценяваш съдържанието /фибри, ензими и т.н./.
Горното е просто пример, като отговор на въпроса ти. Поради причините дадени, като пример, съм против препоръчването на, каквото и да било, без да има информация за протребителя. Да не говорим, че има още един куп причини да се разчита предимно на хранителния режим.
Лично мнение, не искам да ангажирам никого с него, нито да се пиша “капацитет”, но за сметка на това е базирано на опит, лични наблюдения и наблюдения над доста хора.
Не е риторичен, наистина ме инетерсува дали в БГ има къде да занесеш “проба”:) и да кажеш : “Ето, плащам си, кажете ми какво има аджеба в това прахче”...
28.12.11
10:39
казано от slavko на 28.12.11, 10:31:
Не е риторичен, наистина ме инетерсува дали в БГ има къде да занесеш “проба”:) и да кажеш : “Ето, плащам си, кажете ми какво има аджеба в това прахче”...
Правят общо изследване на белтък и в двата му варианта, но нищо повече. Аз за Нутрим бях носил и в РИОКОЗ, където би следвало да може да се направи подобно изследване - отказаха. Направиха го в центъра по хигиена /зад военна болница/. Единственото място в София, където някой ми обърна внимание и ме взе на сериозно. Предполагам има лаборатории с нужното оборудване, но там едва ли, ще се съгласят на подобно изследване.
28.12.11
10:51
В ЛИК към УХТ - Пловдив правят изследване на белтъчно съдържание в храните( и не само) В линка има цени за външни проби, телефон за връзка, заинтересуваните могат да се свържат и да попитат дали ще направят анализ на протеинова пудра.
28.12.11
11:40
казано от Мила ‘‘Mon coeur’’ на 28.12.11, 10:51:
В ЛИК към УХТ - Пловдив правят изследване на белтъчно съдържание в храните( и не само) В линка има цени за външни проби, телефон за връзка, заинтересуваните могат да се свържат и да попитат дали ще направят анализ на протеинова пудра.
Много полезна информация и цената я бива - толкова беше горе-долу и тук.
Ето един линк, но е без цени.
http://ncphp.government.bg/услуги/132-analit-deinosti-uslugi/339-d2-uslugi.html
28.12.11
11:43
Да вземем пак да съберем пари за едно изследване както направихме преди.
Доколкото помня последния ужас изживя Стоянчо
28.12.11
11:48
казано от Иван Шишманов на 28.12.11, 11:43:
Лошото е, че не може да се определи вида белтък. Иначе 35 лв. няма какво толкова да ги събираме - 4 човека по 10 лв., отиваме и заедно, даваме продукт за проба и след това взимаме резултата, отново същите хора.
Аз предполагам, че ще има хора и от вносителите, които ще се навият да дадат една малка разфасовка от даден продукт за целта на изследването. Ако, ще се взима нещо по-скъпо, ще трябва евентуално да се увеличи бройката на 10 човека /то сериозните, които, ще са навити на подобно нещо са точно толкова/.
28.12.11
11:52
То пари лесно ще намерим, аз като дам 10-20 лева и ти и още двама трима ще намерим, все пак форума е голям.
Проблема е, че не е толкова важно колко е протеина, а какъв е. Доколкото знам за излседването на конкретния профил става значително по сложно.
28.12.11
12:00
казано от Иван Шишманов на 28.12.11, 11:52:
Доколкото знам за излседването на конкретния профил става значително по сложно.
И значително по-скъпо ;)
28.12.11
12:18
Е колко значително, доколкото помня беше нещо от порядъка на 200 лева ...
Не е сума която да не може да се събере, особенно предвид това, че нивото на форума вече е по-високо.
Ако нещо решите кажете, така или иначе уча в УХТ и съм решил да жертвам от ирландският ГС.
Мнението беше редактирано от dr jack на 28.12.11 12:32.
казано от mecanin 123 на 28.12.11, 00:14:
суровина, завод, съдържание, реклама, опаковка, цена
28.12.11
14:11
казано от AgBOKATA на 28.12.11, 12:49:
суровина, завод, съдържание
Суровината е ясна и тук са малко местата от, където може да се вземе въпросната суровина. Гаспари не са производители, в същия завод се правят още няколко марки, а останалата част от съдържанието не може да формира много по-висока цена на продукта, та се връщаме на маркетинга и рекламата.
казано от head_hunter на 28.12.11, 14:11:
казано от AgBOKATA на 28.12.11, 12:49:
суровина, завод, съдържание
Суровината е ясна и тук са малко местата от, където може да се вземе въпросната суровина. Гаспари не са производители, в същия завод се правят още няколко марки, а останалата част от съдържанието не може да формира много по-висока цена на продукта, та се връщаме на маркетинга и рекламата.
По-висока цена ? Спрямо горепосочените или спрямо други ?
28.12.11
18:12
казано от AgBOKATA на 28.12.11, 17:58:
По-висока цена ? Спрямо горепосочените или спрямо други ?
И спрямо горопосочените и спрямо други - говорех общо, как се формират различните цени.
Ми то тук я определят и според търсенето, лично аз не се хваля, но Гаспари и БСН ги вземам на по 70лв за 2.2кг, а ОН си ги поръчвах от Америка
Принципно изключително много се пренебрегва един факт - разлика между повечето протеини никой не може да направи или поне не категорично! Монетата, както винаги, има 2 страни, защото ако и да не може да се направи разлика между протеиновите пудри, то те (поне на хартия) си имат различна консистенция (различни видове протеин, смес от концентрат, изолат, матрици и т.н.). От тук идва това, че един изолат е по-пречистен от концентрата и бленда, а хидролизатът е най-чистата възможна формула, която се усвоява най-бързо... Но отново стигаме до това, че тези подробности са само на хартия (разбирай етикета на кутията). За да бъдем сигурни (или поне до някаква степен) са необходими изследвания в лаборатории - head_hunter-a е тествал Про голд, а по-късно направихме анализ и на пудра на ПИККО. Дори да не са били абсолютно точни, то красноречиво доказват разминаване в показателите. За съжаление до сега не съм виждал независимо изследване на западен протеин, като под независимо имам предвид някой, който не е свързан с каквато и да било марка, сайт и т.н. да е пуснал за анализ пудра. Ако някога се подеме отново инициатива за тестване, аз съм насреща и мога да помагам с организация, лаборатория и пари.
казано от Иван Шишманов на 28.12.11, 11:43:
Е, чак ужас... По-скоро разочарование от слабата организация. Все пак го отчитам като успех :)
П.П.: изследването, което напрвихме даде като резултат количеството аминокиселини в пудрата, което не е зле. Струваше 300лв. За още пари може да се изследва дали има забранени вещества и т.н. Не може да се установи, обаче дали пудрата е изолат, бленд, матрица.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 30.12.11 09:43.
10.02.12
18:21
Вижте какъв невероятен протеин открих - 90%, изолат, хидролизиран (30% Е ДЪЛБОЧИНАТА НА ХИДРОЛИЗАТА), от пилешко месо. И Е ПО-ЕВТИН ОТ НАЙ-ЕВТИНИЯ WPC 80 - ГОВОРЯ ЗА ЦЕНИ НА СУРОВИНИТЕ, НЕ НА РАЗНИ МАРКОВИ ЧЕКИИ. За усвояемостта мога да кажа само, че за един следобед изпих 5 дози (по 30 грама) през около час, приготвени с само с вода и подсладители (правих експерименти с овкусяването), и не пръднах нито веднъж. Ако ви се струва смешно, опитайте с вашия любим протеин да повторите този експеримент, обаче стойте за всеки случай до прозореца, да се не задушите сами.
Тоест този пилешки “протеин” представлява разкошни аминокиселини на цената на обикновен протеин - че аз даже не съм мечтал за такова нещо, честно.
За справка - цени за минимум 1 тон:
WPC 80 - 9,00 евро/кг
WPI 90 - 15,00 евро/кг
хидролизиран WPI 90 (4% дълбочина на хидролизата) - 25,00 евро/кг
И е произведен в Белгия (не в САЩ или Китай).
Единественият недостатък е вкуса - получих 2 кг мостра и раздадох на подбрани клиенти - само състезатели и манияци - и само един от тях изпи до края чашата с тази пилешка “амброзия” - другите просто не издържаха на вкуса. Мирише на гранулите на Уискас, на вкус е горчиво солен, а след това имаш дъх на лешояд (трябват ти две дъвки за да си оправиш дъха - първата се стричва много бързо, преди още да й е свършило сладкото).
Ето ви част от кореспонденцията с производителите, в която са описани основните качества на продукта и идеята за евтиното производство.
Regarding relevant health information, some first ideas:
- Amino acid composition:
o Essential aminoacids: 45-47% on protein
o Essential aminoacids (including cys and tyr for children): 48-50%
o Branch chain aminocids (leu, ile, val): 13-15%
o Composition matches almost completely with chicken filet:
3,8kg chickenfilet (raw) equals 1kg HCP premium150
In attachment you can find comparison of amino acid profile between chicken filet and HCP premium150
- Degree of hydrolysisis: evenly distributed absorption in body
o > 10kDa: 3%
o 3-10kDa: 10%
o 1-3kDa: 17%
o <1kDa: 70%
o 30% free amino acids
- Production process:
o Only 1 ingredient: fresh chickenparts, no additives. Raw material coming from adjacent chicken slaughterhouse and processed the same day.
o Enzymatic hydrolysis guaranteeing controlled peptide size and no formation of byproducts such as 3-MCPD. No residual enzymatic activity in protein powder
o 100% natural source of protein
o Halal approved raw materials and enzymes. Halal certification of finished protein powder in progress.
Important but maybe less relevant for your application:
- Strong antioxidant effect: 500µmol TEAC/g (10gram HCP premium150 equals 1 apple)
- Lowering blood pressure: ACE (angiotensin converting enzyme) angiotensin inhitbiting activity
- Prebiotic characteristics (bifidogenic properties)
Let us say that it is more than 5 years from the start of our idea up to the production of the first qualitative hydrolysates.
Our raw material is provided daily fresh from the slaughterhouse next door and consists mainly out of chicken carcasses (breastbone, backs). The slaughterhouse processes daily up to 150.000 broilers and our raw materials used to be processed into mdm (mechanically deboned meat) which is a very fatty protein source mainly used in the snack industry.
We invested a lot of time in selected the right enzymes and the right process conditions in order to only hydrolyze valuable skeletal muscle without solubilizing collagen or bone structure.
So in fact we start with cheap raw material which modern European people don’t wish to consume these days but which still contain pieces of filet which were missed by the filetting machines.
Някакви въпроси?