Скромно лично мнение за темата "Pure Nutrition" и търговската посока в последно време

29.12.11
19:27

Привет,

Щях да изразя мнението си в съответната тема и да не цапам с нова, но тя е затворена. По необясними за мен причини. За последните и два дни съществуване се събират около 70% от цялата тема, но тя се затвори. Нелогично. Още повече, че тематиката започва още от темата със спонсорираните логове. Нея я прочетох също.
Стратегията е ясна и работеща. Дават се продукти на хора с голям дневнико-поток, защото до голяма степен те определят мнението на начинаещите(и не само) за това какво си струва и какво не. В крайна сметка ако добавките не са от задоволително качество, то тази стратегия е обречена. Не подлагам на съмнение въпросните дневнико-водачи. Дотук добре.
Но, всяко отрицателно мнение малко или много се пренебрегва като недоброжелателно. Отговорите на поставените въпроси оставиха в мен един привкус най-добре обяснен от следния цитат от темата “Междудругото опитваш се да минеш тънко...”.
В крайна сметка Ваша си работа, внасяте ги, правите си политиката. Но е много грозно когато брандирате “6/топ20” дневниците с дадена марка, дефакто получавайки изключително ефективна реклама безплатно(лично мнение, известно ми е че дадените опаковки струват нещо), вследствие на което отговаряте на час по лъжичка. Цялата ситуация е за карикатура - въпроси присъщи на едно гражданско общество и отговори в тоталитарен стил.
Друго интересно в цялата тема беше и случаят с ЦСКА и ДМАА. Но дискусията замина покрай другото. Съжалявам, но ако затварянето на темата със спонсорираните дневници е оправдано, то затварянето на гореспомената не е и направо прилича на обслужване на нечии интереси - в случая вносителя. Наскоро на други вносители ефективно забранихте да бъдат част от изданието.

Не съм голям писател, но си чета редовно. В последната половин година ставам свидетел как цялото издание поема една по търговска посока. Лично мнение. Пускам си в търсачката Zink, и 6/10 резултати ме водят в търговската част на сайта. Тъпо. Да знам, че горе може да сегментираш търсенето, но по дифолт аз съм упътван към магазина. Тъпо и дразни. Аз знам къде е тази част от сайта, когато ползвам търсачката в това издание съм свикнал да науча нещо полезно, не колко струва зинка на Нау примерно.
Друг пример от подобно естество. Точка 4 от правилата за общите правила за ползване на форума - с две думи препратки към сайтове за хранителни добавки не се толерират. От друга страна се толерира линкове на дадени продукти директно към магазина на изданието (най-вече ги засичам по дневниците). Това е двоен стандарт и ме дразни. Дотолко, че към момента се въздържам да поръчвам директно от Вас. Да, сигурен съм че мойте поръчки не Ви липсват, но смятам че е повод за размисъл. Смятам че в последно време форума целенасочено се обвързва с магазина.

Лично мнение. Нямам нищо общо с който и да е вносител/разпространител на хранително добавки. Освен че съм клиент - от ония дето си мислят и вярват, че някой ден в България ще има гражданско общество.

Със здраве!

HE

29.12.11
19:53

Виж сега, като бивш член на екипа, ще ти кажа, че това което ти търсиш и намираш на, някой му е струвало много средства и усилия да го направи. Няма нищо лошо в това да изкарва пари от вложения труд и средства. Сайта е нечия собственост, ти не плащаш, каквото и да било за него, а е въпрос на личен избор дали да си тук или не. Това за сайта и форума.
За добавките се оправяйте /по-скоро тази част, кой къде и как щял да минава/ - мен това не ме засяга. Според скромното ми мнение - всеки средно интелигентен крокодил, ще може да си прецени “дали или”, а останалите да правят, като вятъра - то си им е от акъла. Мен не са ме определяли, като недоброжелател, но сигурно е заради тона и начина на изразяване - не вярвам да те обвинят, като недоброжелател, защото тона ти е малко по-различен.

29.12.11
22:09

Относно сайта:
По политически убеждения аз съм крайно десен капиталист. Затова мисля, че ако човек не е добре обезпечен (от предците си), то ако той “харчи” време и усилия да прави нещо качествено, то тези време и усилия би трябвало да му се “отблагодарят” и с някакви средства. В противен случай човека ще умре от глад “помагайки” на гражданското общество.

Един подобен сайт може да прави пари за хората, които са го създали по няколко начина:
1. Да сложи такса за регистрация (например 10 лв) за хората, които искат да са “вътре” - в нашия случай това означава, че поне 95% от хората ще изчезнат;
2. Да използва аудиторията си като публикува реклами;
3. Да осъществява някаква търговска дейност в рамките на аудиторията си.

Няма нищо лошо в това, човек да иска да печели от нещо, което прави добре. По-добре да има сайт с търговска дейност и доволни собственици, отколкото да няма сайт защото собствениците му действайки “в ползу роду” са умрели от глад.

Относно Health Store:
Аз самият съм редовен клиент на фирмата, пазарувам от магазина им срещу НДК, имам клиентска карта, правят ми отстъпки. Освен от тях пазарувам от още два други магазина в София, като избирам какво и от кого да си купя в зависимост от асортимента и цената (напр. HydroWhey си купувам от sila.bg на Раковски защото цената им за този продукт е доста по-изгодна).

В HealthStore ми харесва това, че когато искам да си купя нещо, което го има в сайта им, винаги го има и в магазина. Например тази пролет си купих Oxy от sila, търсих си и Recreate, в сайта на sila го имаше, но в магазина им го нямаше, докато HealthStore го имаха, въпреки че цената им беше по-висока.

Освен това трайността на нещата, които си купувам от HealthStore е поне две години от момента на покупката.

Относно Pure Nutrition:
Без съмнение това е опит за налагане на private label (даже представителя на фирмата си го признава индиректно в едно от затворените теми). Private label обаче в никакъв случай не означава лошо качество. В България например METRO има private label ARO, BILLA има CLEVER, Пикадили има PREMIUM и т.н. Private label-a е опит на на крайните търговци да прескочат търговците на едро като се договорят директно с производителя, като по този начин постигат по-ниска цена при същия марж на печалба. Целта е благодарение на голямата си клиeнтела и доверие към собствения им бранд да наложат нова търговска марка.

Не изразявам никакво отношение към Pure Nutrition. Не съм ги ползвал и не мога да кажа дали са хубави или лоши. Това могат да кажат единствено и само хората, които са ги ползвали. Казвам само, че private label не означава автоматично по-ниско качество, а може и да означава по-ниска цена срещу същото качество заради риска да купиш непозанта марка.

Относно кампанията:
Аз лично приветствам това да се правят нови неща. За пръв път в България някой се опитва да наложи private label в сферата на добавките и за пръв път някой му дава трибуна за това.

Дали ще е успешно или не, бъдещето ще покаже.

Относно реакцията спрямо негативно настроени потребители, според мен и HealthStore и сайта направиха точно това, което не трябваше да се прави. HealthStore се поддадоха на явна провокация и влязоха в безмислен спор вместо да си замълчат и в същото време да наблегнат на позитивните отзиви, а сайта наля допълнително масло в огъня като закри профила на най-отявления критикар, създавайки по този начин впечатлението, че има нещо мътно. Но... младостта има право на грешки.

казано от kermit на 29.12.11, 19:27:

Пускам си в търсачката Zink, и 6/10 резултати ме водят в търговската част на сайта. Тъпо. Да знам, че горе може да сегментираш търсенето, но по дифолт аз съм упътван към магазина. Тъпо и дразни. Аз знам къде е тази част от сайта, когато ползвам търсачката в това издание съм свикнал да науча нещо полезно, не колко струва зинка на Нау примерно.

Обръщам внимание, че ние не манипулираме подредбата на резултатите в търсенето. Това е цел на Google на база релевантността на информацията. Рафинирането на резултатите беше направено именно с цел да търсите там, където желаете.

казано от kermit на 29.12.11, 19:27:

Точка 4 от правилата за общите правила за ползване на форума - с две думи препратки към сайтове за хранителни добавки не се толерират. От друга страна се толерира линкове на дадени продукти директно към магазина на изданието (най-вече ги засичам по дневниците). Това е двоен стандарт и ме дразни.

Не смятам, че това е двоен стандарт, а въпрос на политика. По-паметливите знаят, че ние започнахме с далеч по-либерални инициативи, които, уви, не бяха толкова успешни, колкото ни се искаше.

казано от antov12 на 29.12.11, 22:09:

Няма нищо лошо в това, човек да иска да печели от нещо, което прави добре. По-добре да има сайт с търговска дейност и доволни собственици, отколкото да няма сайт защото собствениците му действайки “в ползу роду” са умрели от глад.

Такава е и нашата теза, но моля, нека това не е някаква форма на оправдание.

казано от antov12 на 29.12.11, 22:09:

а сайта наля допълнително масло в огъня като закри профила на най-отявления критикар

Акаунтът беше блокиран заради поредица създадени еднотипни теми - техническа превенция. Смятаме, че и конкретно на зададените въпроси отговорихме, доколкото ни е възможно - все пак не бяха адресирани само до нас.

Но не, не позволяваме форумът да е среда за взаимни нападки, а за комуникация с аргументи, когато те са необходими. По този път вече сме минали и нищо положително не остана.

Позволете и да споделя моето скромно мнение за търговската посока. В продължение на над 7 години ние нямахме реклама под никаква масова форма. През последните 5 поетапно предоставяме такава в сравнително доста по-малки мащаби, отколкото средностатистическа съвременна уеб медия.

BB-Team се развива не само като информационен ресурс, но и като платформа за услуги, доказано полезни за вашето ежедневие. Да, това е продукт, чиято комерсиална страна позволява развитието му в посока, в която аудиторията ни очаква - повече качествена и разнообразна информация, среда за обмен на полезен опит и още, и още.

Уви, не знаем как да го направим без финансови ресурси.

30.12.11
09:23

Ще се възползвам от отворената тема, че другата съм я пропуснал.
1.Вчера си купих 1 туба с протеин на Пюр. Цена, състав, вкус - всичко е ОК! Е, идва ми малко по-гъст (на друг пък може това да му харесва), но също така гъст е и Интра Про на Гаспари, така че не може да се говори за съществени минуси на въпросния продукт.
2.Спонсорираните дневници. Някои хора може да се дразнят, че тестоваците са утвърдени във форума хора, но как да дадеш без пари продукти на човек, който никой не го знае как е тренирал, как е ял, какви добавки е пил, днеска е тук, утре го няма... Аз поне не бих го направил. Между другото не е вярно, че тези хора налагат продукта сред начинаещите, които са наивни. Аз също се зарибих и си купих :D (e, признавам не е заради логовете, а по-скоро поради факта, че самият вносител си порка от въпросната пудра, а и персонала му също. Ако не беше качествен, нямаше да го пият, а щяха да си къркат от известните марки).
3.BB-Team не може да бъде упрекван за това как си организира работата, защото сайта не е длъжник никому. Да, разкараха се вносителите, но аз от това виждам само положителни неща - спряха безмислените спорове, налагането на всякакви знайни и незнайни продукти, като цяло почти всяка тема се опорочаваше от някой вносител, недоволен от негативни коментари или такива поставящи под въпрос някой негов продукт.

Ако се сетя нещо друго, ще пиша пак :)

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 30.12.11 11:30.

30.12.11
09:51

Просто някои се опитват да спрат земята да се върти...

KY

31.12.11
00:15

Аз лично от Нова Година спирам да пиша в сайта. Това няма нищо общо с въпросната марка. Както сайта се нуждае от финанси за да съществува, така и аз не съм длъжен да споделям информация за която съм губил средства и време. В крайна сметка въпрос на личен избор. Както е популярно да се казва напоследък “гугъл знае всичко”.

HE

31.12.11
11:46

казано от Krasimir Yolov на 31.12.11, 00:15:

Аз лично от Нова Година спирам да пиша в сайта. Това няма нищо общо с въпросната марка. Както сайта се нуждае от финанси за да съществува, така и аз не съм длъжен да споделям информация за която съм губил средства и време. В крайна сметка въпрос на личен избор. Както е популярно да се казва напоследък “гугъл знае всичко”.

Лично за мен това е огромна загуба. Надявам се да не спреш да влизаш изобщо, както направиха и други знаещи потребители. Благодарение на теб съм обогатил знанията си много (bow)

потребителите идват и си отиват - това е нормалния цикъл на живот на форумите.
приоритетите се променят и понякога не остава време за някои неща.
Краси Йолов е един от най-начетените и допринасящи потребители в своята сфера на експертиза. (bow)

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 31.12.11 12:20.

KY

31.12.11
20:36

Извинявам се на всички, но решението за отказа ми беше взето още по рано и не е свързано единствено с комерсиализацията на сайта. Просто за мене това е загуба на време. С малки изключения, единствено темите за онлайн поръчки имаха някаква практическа стойност. Комерсиализацията е един нормален процес и аз лично даже не мога да си обясня как толкова години сайта е успявал да съществува без да има стабилно финансиране. Социализма свърши отдавна и да блъскаш за “Купата на Съветската Армия” е напълно безмислено. Ако сайта не беше намерил някакви форми на финансиране рано или късно ще се стигне до положението във вица в което шивача пита: Извинете, в кой крачол си го държите? - Абе, няма значение! ...
    Както и да е, успех на всички в начинанията си!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1