Плодови фрешове и гликемичен индекс

MF

14.07.11
22:49

Здравейте. Карам направо, знам, че сте заети млади хора с мисия на този свят.
Напоследък след тренировка вместо да ям плод или оризовка (бърз въглехидрат), изпивам чаша плодов фреш. Смесвам някакъв плод с морков примерно. Мисля, че е добър вариант, защото се усвоява доста бързо от организма, но въпросът ми е: висок ли е гликемичният индекс на плодовия фреш? Нали той зависел от фибрите, а когато изстискаш сока на плода, вместо да го ядеш, фибри май не остават? По този начин, правилно ли разсъждавам, няма значение дали въпросният плод е с висок ГИ, защото сокът от него все ще е висок? И още нещо - добавянето на морков към сока пречи ли на “бързото усвояване”?
Мнооого ще съм благодарна ако отделите време.

TN

14.07.11
22:54

Какъв е плодовият фреш? Какви плодове,ясно е,че не са най-добрият вариянт за след тренировка,но зависи..Единственият плод,който ми едва на ум в момента,който според е най-добрият вариант от плодовете е БАНАНЪТ,разбира се има фруктоза и не е с кой знае колко голям ГИ..

14.07.11
22:56

Фибрите остават в плода, а не в сока - ГИ се качва. Още повече че фреш, сок от плод - повечето е фруктоза, която не е най-доброто решение след тренировка. И в повечето случай, витамините, минералите и повечето полезни неща, остават в кората или в самия плод, така че най-добре хапвай целия плод, ако искаш. Сега дали ще е малтодекстрин, глюкоза, фреш от плод или чиста захар има своето влияение, но сигурно е под 1% като ефект върху хранителния ти режим и тренировките. Лято е, не се впрягай,хапвай и пиивай каквото ти душа иска с мярата, няма да ставаме роби на залата я :D

Мнението беше редактирано от Vlado89 на 14.07.11 22:57.

MF

14.07.11
23:24

The Next, точно това питам - има ли значение ГИ на определения плод, след като се изцежда само сока, а фибрите (отговорни за ниския ГИ) остават в кората.
Vlado89, защо фруктозата да не е удачен вариант за след тренировка?! Цели плодове и зеленчуци си ям отделно, това ясно, просто ми е кеф след тренировка да пийна едно фрешче и целя да е с висок ГИ.
Моля за още мнения

TN

14.07.11
23:31

Защото фруктозата запълва чернодробният гликоген.

ПП: След тренировка ти трябва въглехидрат с висок ГИ!

15.07.11
16:21

казано от Miss Fight на 14.07.11, 23:24:

The Next, точно това питам - има ли значение ГИ на определения плод, след като се изцежда само сока, а фибрите (отговорни за ниския ГИ) остават в кората.

Не мисля че ГИ на соковете от плодовете са различни , а и дори да са не мисля че имат голяма разлика. :)

15.07.11
21:04

The next останал съм с впечатлението , че четеш американски форуми не си ли прочел , че това с бързия въглехидрат след тренировка също е мит :D

TN

15.07.11
21:17

казано от hardrlz на 15.07.11, 21:04:

The next останал съм с впечатлението , че четеш американски форуми не си ли прочел , че това с бързия въглехидрат след тренировка също е мит :D

Простите въглехидрати са най-удачният вариант!

BR

15.07.11
21:57

Комбинацията от прости и сложни са най-удачния вариант,защото ако вземеш само прости следва рязък скок на инсулина,но и в последствие рязък спад,което има лоша роля за анаболизма.

TN

15.07.11
21:58

И как става този “рязък спад” , като след 40 мин пак ядем ? Интересно ми е :)

BR

15.07.11
22:02

Едва ли може да познаваш до такава степен организма си,за да знаеш точно кога ти спада инсулина,но 40 минути след тренировка е хубаво да ядеш ако си на стероиди.Суроватъчния протеин бележи пик на аминокиселините в кръвта след 1 час,което ме навежда на мисълта,че няма нужда да ядеш точно 40 минути след тренировка :)

15.07.11
22:08

Хапвал съм и захар,фруктоза,дори мляко /лактоза/ от банани, чиста захар, шоколади, стафиди,мед,вафли... Да ви кажа, не съм усетил да се запълва само чернодробния или и мускулния и чернодробния гликоген :D :D :D То ако зависеше само следтренировъчното хранене, щеше да е добре.. Всеки ден и всяко едно ядене трябва да ти е качествено...

TN

15.07.11
22:10

казано от Brute на 15.07.11, 22:02:

Едва ли може да познаваш до такава степен организма си,за да знаеш точно кога ти спада инсулина,но 40 минути след тренировка е хубаво да ядеш ако си на стероиди.Суроватъчния протеин бележи пик на аминокиселините в кръвта след 1 час,което ме навежда на мисълта,че няма нужда да ядеш точно 40 минути след тренировка :)

Трябва да съм на стероиди,за да ям 40 мин след тренировка ? Вземи кажи на инструктора си във фитнес залата да я затвори!

BR

15.07.11
22:16

Натурално не можеш да усвоиш толкова бързо веществата,за да копираш програмите на професионалистите :) Виждам,че си любознателен,пожелавам ти дълголетие в спорта,за да продължиш да четеш и да се образоваш!
П.п. Ако имаш въпроси към мен ще те помоля да ми ги задаваш на ЛС.,за да не разводняваме темата,благодаря!

Мнението беше редактирано от Brute на 15.07.11 22:16.

04.01.12
13:53

Приятели, ще съм ви благодарен, ако някой ми даде примери за плодове и зеленчуци с нисък и среден гликемичен индекс. ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1