Табата - много четох, много знам, но все не е достатъчно ?

07.01.12
17:46

Здравейте! Предварително много се извинявам за поредната тема за Табата. Видях, че има доста информация тук, в  google също, но аз имам индивидуални въпроси, чиито отговори така и не срещнах никъде.

Първо да уточня: Най-важната информация е оцветена в синьо, за да може хората, които нямат време, да погледнат само нея, и все пак да имат възможност да дадат своето мнение.

Такаа.. ако искате информация за мен, може да разгледате дневника ми, там всичко е описано добре. Относно табата: това е любимият ми метод за топене на мазнини, открай време. Много е труден, интензивен, точно като за мен. Много съм издържлива, мразя кратките и мудни кардио тренировки във фитнеса. Това ме отегчава. За това започнах табата, съвсем наскоро. Разликата при мен е, че моята табата не трае 4 минути, съответно аз не правя точно табата, по-скоро някаква нейна разновидност. Правя я дори в тренировъчни дни, обикновено ми се падат по 4-5 пъти седмично Табата, като, както ще видите по-долу, упражненията ми почти непрекъснато включват скоци, за да увелича интензивността на кардио дейността.

-Тренировките ми обикновено протичат по 20 минути, с различни вариации на интервалите: 20 секудни активна дейност, 10 секунди почивка; 45 секунди активна дейност, 15 секунди почивка

<--и други варианти има, но практикувам най-често тези двата. По време на интервалите с активна дейност, се стремя да направя максимален брой повторения, като с времето повторенията намалят. За всеки е ясно - табата е много труден метод, а 20 минути не е никак кратко време за подобен вид тренировка.
-Упражненията ми са най-различни, най-често в една 20 минутна тренировка, включвам 4 вида упражнения, като ги редувам.

-Ето някои видове упражнения, които включвам: 1.Бърпи с лицева упора и скок, с вдигане на ръце нагоре, като лицевата упора я правя от колене, в противен случай бих загинала :д 2. Скоци - дали на въже, или свободни скоци.. както реша в дадения момент. 3. Различни видове клек - най-често с голям разкрач . 4. Ритници + скок, или нещо то този род. 5. Коремни преси+скок .... и т.н., и т.н.

Това е най-важното, което трябва да знаете, сега да преминем към въпросите (blush)
1. Идеята на тази тренировка е да изгоря максимаааааааално най-много мазнини, за това я правя максимално най-много време, и максимално най-много пъти седмично. Въпроса е дали така ще стопя повече, отколкото с тичане, например?
2. Виждате, че моята табата е по-различна, за това следващия въпрос е дали е също толкова ефективна?
3. Съчетавам табата със силова тренировка във фитнеса (със силовите тренировки съм новак, но може да разгледате последната страница от дневника ми, за да видите как стоят нещата). Та по този начин съчетанието правилно ли е? Ще отслабна ли?
4. Диетата, която спазвам, успоредно с тези тренировки е ВМ-НВД. Пак моля за мнене - правилно ли е, грешно ли е?

За сега се сещам за тези въпроси, ако имам още питания, ще ги вписвам. Поствам темата тук, понеже дневниците, по мои наблюдения, са четени от определени хора, а аз искам повече мнения. Надявам се тук темата да е по-забележима.

Темата беше редактирана от Kath на 07.01.12 17:48.

07.01.12
17:55

Няма да се спирам на всеки въпрос по отделно. Пробвал съм табата и като цяло ти препоръчвам да опиташ само силови тренировки в зала + хранене вместо всичко останало.

Мила

07.01.12
18:14

Методът ‘’Табата’’ трае 4 минути, интервалите са 20 сек работни интервали, 10 сек почивка. Това, което ти правиш си е просто някаква интервална тренировка. Табата не означава само тренировка със собствено тегло, правят се и упражнения със стежести.
Всяка диета се съчетава с табата/каквато и да е тренировка, важна е целта на занятието.
Аз лично правя табата и в моята тренировка се нарича ‘‘finisher’‘. Т.е. силовата ми тренировка завършва с табата.
Дали ще стопиш повече с табата или с тичане - зависи от интензивността с която тичаш спрямо интензивността с която правиш табата.
Ако при табата се опитваш за 20 сек. да направиш максимален брой повторения, а при 20 сек. тичане извършваш минимална работа, то сама можеш да си отговориш кое ще бъде по-ефективно.

Мнението беше редактирано от Мила на 07.01.12 18:19.

07.01.12
18:17

Табата, Табата...  Много си чела, но защо реши че ако е вдъхновено от Табата метода, то твоето е Табата?
По т.1 и 2 - да, високоинтензивните ти тренировки, несъмнено ти докарват голям енергоразход.
По т. 2, 4 и 5 - според мен имаш проблем със самооценката си. Изглеждаш достатъчно слаба.
Разгледах ти снимките и съм на мнение, че N на брой високоинтензивни кардио тренировки седмично + силова програма + строг и рестриктивен хранителен режим са ....меко казано, неадекватни.
Добри съвети имаш в дневника си, на твое място бих се възползвал.

За мен, най-разумно би било да се храниш балансирано, да си правиш кръговите тренировки 2 до 3 пъти седмично и да включваш кардио не повече от 2 пъти седмично, не заради отслабването, а защото искаш. Дори и да качиш килограм-две, нека да е мускул.

07.01.12
18:51

Ами искам да отслабна, бедрата ми имат доста мазнини. Аз го виждам, знам го, достатъчно адекватна съм, за да го преценя. Въпроса с фотографията винаги е уклончив, няма как от снимки да се прецени идеално. Все пак тези 62 кг идват от някъде, нали :). Имам дрехи, в които до преди половин година се побирах, в тях искам да си вляза пак. Напълнях, откакто пипнах едни проблеми с хормоните. Просто искам да стигна до към 58 кг - здравословните 58 кг. Нищо повече. Благодаря за мненията, все пак :)

Задавала ли си си въпроса: само по време на тренировката ли отслабвам?

07.01.12
19:10

Естествено. Защо?

казано от Katerina Kostadinova на 07.01.12, 19:10:

Естествено. Защо?

Защото със синичко гледам си написала:
1. Идеята на тази тренировка е да изгоря максимаааааааално най-много мазнини, за това я правя максимално най-много време, и максимално най-много пъти седмично...
Та, мазнините се горят само докато тренираш ли?

09.01.12
13:22

Въпроса ти е много.....странен?! :D Това, че искам да увелича горенето на мазнини, не означава, че по принцип не горя изобщо. Аз горя и се снабдявам с мазнини по всяко време........

казано от Oranje на 07.01.12, 18:54:

Задавала ли си си въпроса: само по време на тренировката ли отслабвам?

Прекрасен въпрос! Освен всички методи за трениране, така наречения “алтернативен спорт” е винаги на среща ;) Било то с различни видове походи, забавления и т.н. Дори ходенето пеша до работа/ даскало когато това е възможно или качването по стълбите, вместо асансьор :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1