Тежка Коледа и още по-тежка Нова Година

Темата е заключена.
Прескочи до:

09.01.12
21:37

Здравейте, аз съм Гери на 31 години. От доста време следя този сайт и винаги намирам полезна информация или рецепти. Като цяло нямам особен проблем с теглото, тренирам 2-3 пъти седмично и се движа доста пеша ( имам доста енергично куче!). Преди около година спрях цигарите и тогава качих 4-5 кг. Свалих 3 от тях доста бавно, но теглото ми постоянно варира. Вярно е, лакома съм. Обичам хубавата храна и ми доставя удоволствие да готвя. Това, което досега ме е спасявало, че не ям боклуци и внимавам какво вкарвам в тялото си. През декември нещата се усложниха, защото загубих работата си и имах гости от чужбина - с две думи- 1 месец кулинарни ‘’ оргии’‘! И много мързел също. Качих нови 4 кг.Започнах пак да се раздвижвам, събират се 5-6 часа седмично тае бо, капоейра, кардио денс и упражнения с много леки тежести. Също така и 15-тина минути йога на ден. Как да подтискам пристъпите на лакомия? Понякога дори не знам дали ми се яде или пуши, по- скоро мисля, че ми се правят и двете! Някой бил ли е в подобна ситуация?

09.01.12
22:09

Ето моето предложение, може да Ви се стори смешно, но 90-100 гр. сушени сини сливи ти оправят едно ядене, хем здравословно, хем те наяжда. Това ти предлагам като закуска, за обяд и вечеря някой друг може да те посъветва, но тази закуска е повече от добре.

09.01.12
22:24

Даниел, ти шегуваш ли се? (dull) Жената няма запек, има желание за храна. Което е пък най-естественото нещо на света.
Авторката: дай едно свое примерно меню.
Въпреки, че казваш, че си чела много сайта, не ми стана ясно какво искаш точно от нас...

09.01.12
22:50

Здравейте! Нямам запек, но сливите или други сушени плодове сигурно не са зле за закуска. Проблемът е, че напълнях , а не мога да спра да ям. Дори храната да изглежда добре, количествата са огромни. Поне за мен. Не съм гигант- 162 см 54 кг в момента. 5 повече от обичайнота

09.01.12
22:55

Яж повече белтъчни храни. Засищат бързо и не можеш да изядеш повече от 200-300 гр. Направи си стриктно меню и давай отчет тук. Ще те бъде срам да напишеш 3 баклави, 3 пици и 2 шоколада, нали ;)
Хайде започвай с изхвърлянето на всички боклуци от дома и зареждането с кори с яйца, килограми месо и риби и свежи зеленчуци. Ще те чакаме пак тук ;)

09.01.12
23:00

Гери, четох една книга, в която автора спомена, че когато ти се яде нещо, значи тялото ти наистина го иска! Така, толкова по какво съм чел аз, по принцип аз съм против диетите, това е един стрес за организма, изгражда си един механизъм, който е доста вреден след като спреш диетата, а всеки знае че не може цял живот на диети. Получава се така, че като спазваш дадена диета, организма ти бива лишен от много полезни вещества, и когато го “настроиш” на режим диета, след като я спреш дори и един геврек да хапнеш, тялото ти изсмуква максималното, така евентуално събира запас за друг предполагаем стрес-нова диета. И ефекта става обратен, след диетата пълнееш още повече. Анелия, сушените плодове както подчертаха са добра закуска, чувстваш се сит и си се хранил здравословно, не става дума за запек. Гери, яж нещо леко, повече зеленчуци, храна която се смила бързо, вкарай в менюто си овесени трици и овесени ядки, знам ли, може да ти се отрази добре, лично на мен се отразява добре. Успех!

09.01.12
23:08

казано от Даниел Димов на 09.01.12, 23:00:

Гери, четох една книга, в която автора спомена, че когато ти се яде нещо, значи тялото ти наистина го иска!

Пфф, на много хора им се ядат пици, чипсове, шоколади, хамбургери и хиляди още неща. + им се пийва яко. Не значи, че “щом тялото си иска”, трябва да му го доставиш незабавно. Когато си слушах тялото какво иска, няма да ти кажа как изглеждах...
Даниел, ти си някакъв новопоявил се вегетарианец, а може и суровояд, но много малко са хората, които биха вегетирали на някоя друга слива и биха изглеждали добре. Тук сме физически активни хора и се приема, че трябва да ядем нещо пълноценно все пак, а не само фруктоза, което е пак вид захар.

09.01.12
23:14

От няколко месеца съм на хранителен режим. Освното е да ям през 2-3 часа. Просто храната която ядеш за деня си я раздели на 5-6 хранения без да намаляш количествата и ще отслабваш.

Днеска например в едно от яденетата си направих кисело мляко с  60гр овесени ядки + една лъжица тахън (смляно сусамово семе). Е държа ме поне 3 часа без да огладнея. Предното ядене беше 150гр пържола с картофи и печени чушки, то ми държа няма и 2 часа.
Винаги когато знам че няма да имам възможност да ям повече от 2-3 часа към яденето добавям по 1-2 лъжици тахан, той спомага другата храна приета с него да се усвои доста по-бавно и по-дълго време ще си сита. Не на последно място си е доста полезен :)

09.01.12
23:19

Извинете за некомпетентността ми, госпожо Анелия, не съм вегетарианец, дори сега на вечеря ядох пиле, и знаете ли какво, никога не се ограничавам. Винаги ям каквото ми се яде и съм 180 см висок -70 кг. Ако питате мен най-доброто средство е спорта и движението. А това, че съм вегетарианец, благодаря, разсмяхте ме, особено около празниците да видите колко съм вегетарианец. Дори не ходя на фитнес, никога не пазя диети, ям пици, хамбургери, джобове, шоколади по 2 на ден ако щете, тренирам си на стадиона, единствено това правя. Зависи от метаболизма на всеки човек, затова вместо да съветвате жената да се тъпче с яйца, от които не трябва да яде повече от 3 на седмица, заради холестерола и бла бла, щом ще и препоръчвате нещо, първо на лично съобщение я питайте подробно за повечето неща. Благодаря, аз ви оставям, явно не съм компетентен достатъчно по тази тема, няма смисъл да спамя още. Приятна вечер от мен :)

09.01.12
23:26

Даниелеи, наистина си некомпетентен, така че си спести съветите.

Даниел Димов, имате погрешно изградена представа за понятието ‘диета’. Теорията за връзката между яйцата и холестерола отдавна е опровергана, моля. В този смисъл - да, некомпетентен сте. Гери Владимирова има нужда от съвсем други съвети.

Гери Владимирова, каква всъщност е целта ти и до колко си склонна да промениш някои свои навици?

10.01.12
09:28

Целта ми е отслабването на 5 кг, натрупани за 1 месец. Благодаря на всички за съветите, но мисля, че най-близко до проблема стигна Даниел Димов. Да се оставям на изкушенията, може би ограничавайки количествата. И всъщност консумирайки повече пресни зеленчуци, се запълваш с храна, при това жива. Аз не искам да ставам културист, а и не мисля, че организмът ми има нужда от много протеини. Ако 60 -70 % от диетата ми е съставена от сурови зеленчуци, може би в рамките на 1-2 месеца ще овладея положението.

10.01.12
09:33

Изживях го това с лакомията - за няколко месеца си спечелих 6 излишни кг и разваляне на фигурата, върху която работих повече от половин година.
При мен беше емоционален проблем, боря се с това и на моменти ми се случва пак да изгубя контрол.

И аз не съм съгласна с тезата, че щом ти се яде нещо значи тялото ти го иска.
Още не се чуствам достатъчно стабилна, за да давам съвети, но слушай другите - повече белтъчини и режим на хранене.

10.01.12
09:34

Консумирайки много зеленчуци се запълваш, ама не с храна, а с талаш. Зеленчуците са основно фибри, т.е., несмилаеми и неусвояеми вещества.
Може да чувстваш корема пълен, но реално гладуваш, щото не си доставяш необходимите хранителни вещества.

10.01.12
09:39

Да, 70 процента сурови зеленчуци май е множко. Не обичам да се тъпча с хамбургери и боклуци, а хубава пица в ресторант ям може би 3-4 пъти годишно. Шоколад, изключително рядко. Аз тези 5 кила ги натрупах точно с ядки и сушени плодове покрай празниците. Мнооого са хранителни, явно! Бадемите са невероятно изкушение за мен. Поне имат добро съдържание на протеин!

10.01.12
09:50

Надя, и при мен причината е подобна. Останах без работа и лакомията ми е без контрол. Имам повече свободно време за ядене, слава Богу, че тренирам. Знам какво да ям, за да се чувствам и изглеждам добре според моите виждания. Слушам тялото си, но не искам да му ставам роб. Надя се е справила за 6 месеца, аз се надявам да стане по- бързо. Изместих си вечерята малко по- напред и е доста по-лека. И никакави плодове след обяд. Поне имам свободно време за тренировки и разходки.

10.01.12
10:00

Странно... аз точно със сурови ядки и сушени плодове като че ли се спасих от празниците. Не съм си разваляла режима нито на Коледните, нито на Новогодишните празници, но ядях много по-често сушени сливи, ананас , фурми и сурови лешници, бадеми, дори фъстъци, защото като седнех на масата... нямах особено голям избор сред тези бобове и сърми.
Дори смъкнах сантиметри, но е факт, че не съм прекалявала, не съм спирала и тренировки.
Според мен всичко трябва да е съобразено с разхода на енергия.

казано от Geri Vladimirova на 10.01.12, 09:28:

Целта ми е отслабването на 5 кг, натрупани за 1 месец.

ОК, това е добра дефиниция.

Да се оставям на изкушенията, може би ограничавайки количествата.

Всички знаещи в този форум и тези с наистина добри резултати НЕ бягат от изкушенията. Има два тънки момента, обаче. От една страна всяка храна си има времето и количеството. От друга страна всеки, който е усетил силата на качественото хранене, просто не се съблазнява от храните, които ти наричаш изкушения. Причината е простичка - този човек знае, че тези храни не му носят нищо смислено и съответно желанието към тях намалява значително. Когато преминаваш към качествено хранене, нормално е да има затруднения и изкушения (това важи за всяка промяна по принцип). От един момент нататък, обаче, тези фактори отпадат, защото ти става ясно, че нямаш нужда от тези храни. Не случайно те попитах до каква степен си склонна да правиш промени. Наложиш ли волята си - печелиш и ставаш това, което искаш. Не успееш ли - намираш поредните извинения.

И всъщност консумирайки повече пресни зеленчуци, се запълваш с храна, при това жива.

Зеленчуците са важна и незаменима част от всеки хранителен режим - факт.
Такова хранене, обаче, няма да те отведе там, където желаеш.

Аз не искам да ставам културист, а и не мисля, че организмът ми има нужда от много протеини.

Не съществува начин да станеш културист без да направиш сериозни промени в хормоналната среда на тялото. С други думи - най-малкото нямаш хормоните да станеш културист. Прочети тази статия - неприлично много истини има в нея. Колкото до протеините - това, че ти мислиш така, все още не значи, че то Е така.

Ако 60 -70 % от диетата ми е съставена от сурови зеленчуци, може би в рамките на 1-2 месеца ще овладея положението.

Тази стратегия е доста погрешна.
Да, ще свалиш проблемните 5 kg.
Не, няма да овладееш положението.

Ако направиш това и след 2 месеца се върнеш към сегашните си хранителни навици, ще получиш всичко обратно (възможно е да има и лихви), т.е. ще затвориш един безкраен цикъл на качване и сваляне. Ако държиш този режим за постоянно, чакат те стабилни здравословни проблеми.

Изборът е лично твой. Винаги.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.01.12 10:03.

Иван

10.01.12
10:09

Аз съм сигурен, че можеш да направиш така че при 54кг, да си по-здрава (в клиничния смисъл) и по-добре изглеждаща, отколкото, като си 49кг. Успех и не прекалявай с белтъка, както те съветват някои по-горе.

Мнението беше редактирано от Иван на 10.01.12 10:10.

10.01.12
10:13

Не мисля, че да изядеш един телешки стек с манатарки е същото като това да изядеш 2 дюнера. Разбира се, че всичко зависи от мен. Проблемът беше, че имах много свободно време с постоянни похапвания между основните хранения. Сушените плодове и ядките са лесни - просто минаваш и загребваш. Явно съм го правила по- често! Вчера съм си сложила само 1 лъжичка сусам на салатата, без други ядки. Напредвам!

Какво си правила до сега - няма значение.
Важно е какво ще направиш от тук нататък.

10.01.12
10:17

Мерси, Иване! Оправи ми настроението, наистина! Старая се, работя по въпроса. При 49-50 се чувствам лека и пълна с енергия, в момента съм тежка и имам чувството, че се треса. Сигурно е заради задържаните течности.

HE

10.01.12
10:27

Целта ми е отслабването на 5 кг, натрупани за 1 месец. Благодаря на всички за съветите, но мисля, че най-близко до проблема стигна Даниел Димов. Да се оставям на изкушенията, може би ограничавайки количествата. И всъщност консумирайки повече пресни зеленчуци, се запълваш с храна, при това жива. Аз не искам да ставам културист, а и не мисля, че организмът ми има нужда от много протеини. Ако 60 -70 % от диетата ми е съставена от сурови зеленчуци, може би в рамките на 1-2 месеца ще овладея положението.

Един некомпетентен казва на друг некомпетентен, каквото му се иска да чуе, като втория не иска да прочете наличното инфо в изданието, та пита се в задачата, какво можем ние да направим по въпроса?
Имаш два варианта:
1. Наритваш се по задника и почваш да се храниш, тренираш според целите и спираш с глупавите изказвания тип “не ща да ставам културист” /последното е доста ясна индикация, че не си чела нищо по въпроса, е ако знаеш, как само с хранителен режим се става такъв съм готов да те изслушам, даже ще те назнача на работа при мен, като диетолог/. Какво значи “лакома съм”, ми и аз имам пориви от време на време да застрелям някой /та тук отново си прочети началото на т.1/. Нещата не стават по начина “и х.я до края и душата в рая”, за да получиш нещо, трябва да се лишиш от друго.
2. Примиряваш се с лакомията, мързела и неграмотността и се превръщаш в една от безбройните торби, които се разхождат по улиците.
Всеки сам си решава за него, какво е най-доброто, но само да спомена, че лесно и в кенефа няма - и там трябва да се понапънеш.

п.п. Не съм от най-милите, но не се заяждам. Това е моята гледна точка по въпроса, пречупена през начина ми на изразяване.

Мнението беше редактирано от head_hunter на 10.01.12 10:29.

10.01.12
10:28

Спрях ядките, сушените плодове( от вчера). Не ям боклуци по принцип. Тренирам 60-80 минути 5 пъти седмично с леки тежести, предимно кардио. Ходя с бързо темпо минимум 1 час на ден ( имам питбул все пак!). Не ям бял хляб, а и пълнозърнест много рядко. Сладкиши и прочие веднъж месечно. Газирани не, виж с алкохола се разбирам добре, но определено не е ежедневие. Ям риба, яйца, извара и месо и пресни зеленчуци. Готвените са броколи, тиквички, карфиол, гъби. Позволявам си кафяв ориз, булгур и киноа, но не е често. Млечните продукти нещо не ми понасят напоследък, но соевите ги приемам. Не мисля, че храната ми е боклук! Предполагам, че първите резултати ще дойдат до седмица.

10.01.12
10:38

казано от Geri Vladimirova на 10.01.12, 10:28:

Спрях ядките, сушените плодове( от вчера). Не ям боклуци по принцип. Тренирам 60-80 минути 5 пъти седмично с леки тежести, предимно кардио. Ходя с бързо темпо минимум 1 час на ден ( имам питбул все пак!). Не ям бял хляб, а и пълнозърнест много рядко. Сладкиши и прочие веднъж месечно. Газирани не, виж с алкохола се разбирам добре, но определено не е ежедневие. Ям риба, яйца, извара и месо и пресни зеленчуци. Готвените са броколи, тиквички, карфиол, гъби. Позволявам си кафяв ориз, булгур и киноа, но не е често. Млечните продукти нещо не ми понасят напоследък, но соевите ги приемам. Не мисля, че храната ми е боклук! Предполагам, че първите резултати ще дойдат до седмица.

А ти какви очакваш да са първите резултати?И то за седмица...
Ако минеш на някакъв хранителен режим,1 седмица е малко дори за адаптация на тялото към него.Би трябвало след около месец,този ‘’резултат’’ да ‘’започне’’ да се оформя!

10.01.12
10:40

Head Hunter, знам, че няма лесно. Просто не мога да разбера какво всички наричат боклучава храна. Прекалявах един месец с ядки и плодове, но вече се спирам. Просто поисках съвет, дали с внесените промени в диетата ми и двигателния режим ,съм на прав път. Знам, че е лесно да се подхлъзнеш  и да продължиш да трупаш кила и след коледа. Затова взех мерки и търся съвет.

Няма как да преценим дали храната ти е боклук, след като до сега не сме говорили конкретно за нея, а само с условности като ‘изкушения’ и ‘здравословни храни’. :) Не мери кое ядеш веднъж месечно и кое два пъти месечно. По-скоро се постарай върху разпределянето на храната в рамките на активната част от денонощието. Спокойно можеш да разнообразяваш менюто си с бобовите храни (фасул, грах, леща, бакла, нахут). Една седмица е малко за някакви резултати, различни от статистическа грешка или разлика от различна хидратация на организма. Тренировките - все си мисля, че ще имаш по-добри резултати, ако намалиш кардиото драстично, увеличиш дела на тренировката с тежести и ги направиш силови (а не тип каланетико-аеробика с най-малките дъмбели, както до сега).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.01.12 10:42.

10.01.12
10:43

Не очаквам да сваля да сваля кг за една седмица. Има обаче едно усещане за лекота преди да започнеш да отслабваш, сигурно заради течностите. За това говоря. Предполагам, че ще ми трябват 2 месеца, може би и три за тези 5кг.

10.01.12
10:52

С кардио тренировките се чувствам най-добре, но ще пробвам и с тежести. Тренирала от дете, занимавала съм се с лека атлетика, тенис и съм посещавала и зала, разбира се. Не съм отпуснато медузоподобно. Мускулатурата ми е развита, но в момента е под един слой мазнина. За ръст 162 см 5 кг са адски много. Мои приятели казват, че изглеждам добре, но аз се чувствам тежка.

Малко буквално прие думите на head_hunter, но се съмнявам в тях да има лоша умисъл. :)
Във всички случаи водещото е личното усещане за тонус и комфорт.

5 kg за теб са около 10% от телесното тегло, което не е адски много, но е значително наистина. Разумният период за свалянето им е около 40-50 дни. Ще се получи. Ако тренираш и се храниш правилно, обаче, кантарът ще те подведе стабилно - той ще показва същите стойности, но ще се промени визията ти, усещането и тонусът. Това е нещото, което Иван Киряков имаше предвид преди малко. :) Аз също мисля, че така ще е по-добре.

Всъщност... има един много приятен и любопитен момент, в който junk food се превръща в just food.
Няма лошо да стигнеш и до там! :)

10.01.12
11:22

Не се обиждам. Наясно съм, че съветът ми го дава мъж, чиито цели са различни от моите. Със сигурност знаещ и разбиращ повече от мен. Тук съм за да приемам съвети и критики, ако трябва. Просто мисля, че оставам неразбрана за целите си. С повечко работа ще се справя. Днес правя едно нещо- всеки път като ми се прияде нещо , правя 3-4 клякания. Така минава номера до следващото хранене!

казано от Geri Vladimirova на 10.01.12, 11:22:

Днес правя едно нещо - всеки път като ми се прияде нещо, правя 3-4 клякания. Така минава номера до следващото хранене!

Ето я инициативата на bb-team:

10.01.12
11:48

При мен само датите са различни, а и трябва да увелича бройките!

10.01.12
14:24

Всичко е много относително, всяка храна има своите ползи, не смятам че трябва да се дели на лоша и добра храна, както и да е! Напълнява се в резултат и на стрес. Както каза авторката е изгубила работата си, не знам как го изживява, но може да е леко стресирана.Храната е храна, не казвам че трябва да сме чревоугодници, нито роби на тялото си или нещо от сорта, просто тази диетична пропаганда вече ме дразни малко, всички знаят че зеленчуците и плодовете са полезни, че яйцата са полезни, че месото е полезно, всичко е полезно в умерени количества. Дори и с витамините да прекалиш дава отрицателни страни. И оттук въпроса с дебели хора, слаби хора, мускулести, атлетични и т.н, генетичните заложености също са в основата на нещата. Едно време хората като не са консумирали полуфабрикати какво, нямало ли е пълни, закръглени, дебели?! Правете всичко в норма, нито едната крайност е добра, нито другата, по средата винаги е най-добре. Ето го и моето мнение!

10.01.12
14:59

Даниеле, напълно съм съгласна с теб. Всички в този форум искат да са във форма, просто и формата е относително нещо за всеки отделен човек( като теглото). Няма значение дали са вегетарианци или канибали, вдигащи тежести или любители на скалното катерене например. Не разбирам защо трябва да се нападат хора с различни виждания от нас самите. Защото ям зеленчуци и се занимавам с кардио някой ме нарича торба? Това не е нормално. Или може би е доказателство, че без въглехидрати мозъкът е обречен на смърт. От съветите например на 100% приемам увеличаването на протеините- например на мястото на плодовете в междинните закуски. Вероятно ще бъдат яйца, риба тон, пуешко филе. За тренировките - продължавам с кардиото, но мисля да включа и 1-2 пъти седмично тежести. Разнообразието няма да навреди.

Мнението беше редактирано от Geri Vladimirova на 10.01.12 15:16.

10.01.12
16:25

ХАХАХ е това му се казва искренно заглавие, не като другите НОВО НАЧАЛО..и други алюзии. 3-4 клека преди хранене са изключително малко, изразходваната енергия сигурно е към 10 ккал. :))) Като цяло преди хранене не е хубаво да тръгнеш да клякаш. Не очаквай по-голям апетит, даже ако прекалиш обратното. Единственото което ще направиш е големи приливи и отливи на кръв от мускулите към храносмилателната система.

10.01.12
16:55

Да, знам, че това не е нищо, но помага да не награбя бадемите! Разсейвам се и не ям нищо повече до планираното хранене. Тези 3-4 клякания не са ми тренировката.

11.01.12
14:13

Напълно подкрепям мнение 34 на Гери, по-добре не бих го казала.
Не само липсата на въглехидрати, но и многото изкуствени добавки оказват явно сериозно влияние
върху избухливостта на някои хорица (само някои :) ).  С кардио и плодове (даже не и зеленчуци) и даже с един тон сладки аз постигнах реултати, с които съм много доволна—не само във физичен план, но и в работен :)  Това че за някой това била торба, еми по-добре торба, отколкото никаква лична оценка, както е казал Айнщайн за двойката си по математика хаха.  А че по-добре може, може :) Мир и любов на всички хаха

11.01.12
15:54

Могат да ме наричат торба, но аз не се обиждам, защото не съм. Днес ставането ми беше към 8часа, около 15-20 мин йога, после кафе и червен грейпфрут. Към 10.30 две супени лъжици овесени ядки, около 30-40 г сирене, 1 варено яйце. Тренирах около час, наблягайки на долната част на тялото ( много клекове, напади, отпади). Тежестите ми са по 2кг, някои могат да се смеят, но засега ми е най- конфортно с тях. Разходка с кучето около 40-45 мин. Към 14 часа свинска пържолка на тиган без мазнина с малко варени броколи. След малко може да ям яйце, но може и да го оставя за вечеря. Мисля да си направя зелена салата с яйце и риба тон. Ще видим, рано е да се каже. Чувствам се добре, дори ще се поразтегна малко с пилатес.

Хе... пустата дума ‘торба’... :) Кой твърди, че си такава? Можеш да се превърнеш в такава, можеш да направиш и нещо различно. Струва ми се, обаче, че храната ти е малко.

HE

11.01.12
16:26

казано от Kiko San на 11.01.12, 14:13:

Напълно подкрепям мнение 34 на Гери, по-добре не бих го казала.
Не само липсата на въглехидрати, но и многото изкуствени добавки оказват явно сериозно влияние
върху избухливостта на някои хорица (само някои :) ).  С кардио и плодове (даже не и зеленчуци) и даже с един тон сладки аз постигнах реултати, с които съм много доволна—не само във физичен план, но и в работен :)  Това че за някой това била торба, еми по-добре торба, отколкото никаква лична оценка, както е казал Айнщайн за двойката си по математика хаха.  А че по-добре може, може :) Мир и любов на всички хаха

Явно на теб въглехидратите не ти се отразяват върху мозъчната дейност! Я сега ми покажи, къде точно я нарекох “торба”? Върху моята избухливост оказва влияние безграничната човешка тъпота и разни четящи между редовете “философи”, даващи олигофренски определения - “хаха”.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1