Ефективна тренировка с дъмбели и собствено тегло?

10.01.12
13:04

Привет,
на няколко пъти зададох този въпрос в дневника си, сега го пиша тук и се надявам повече хора да го видят и да получа отговор :)

1. Мога ли да тренирам достатъчно ефективно в домашна обстановка с дъмбели и собствено тегло?
Имам и крос-тренажор, но засега го изключвам от сметките, т.к го използвам само за разнообразие когато ми се прави кардио, а това не е редовно.
Не мога да ходя в зала, най-вече заради липса на време. Каквото ми трябва предпочитам да си го купя и да тренирам вкъщи, вече имам изградени навици и от една година спортувам редовно, не ми липсва мотивация.
Разполагам с 2 дъмбела от по 4кг, както и комплект 2 лостчета с тежести общо 17кг.

2. Какви упражнения да правя?

Искам да си съставя комплекс, който да натоварва цялото тяло разпределено в няколко тренировъчни дни.
В момента правя това
Spartacus Workout , като го редувам с упражнения бицепс, трицепс, гръб.
Иска ми се да включва и други упражнения/програма, които да ме натоварват ефективно в кратка и интензивна тренировка - около 20-30 мин.

Да отбележа, че имам скорошна операция от херния и засега повече от 4кг (общо) не мога да вдигам, забранено ми е.
Не съм сигурна дали и в бъдеще ще мога някога да си позволя големи тежести и упражнения като тяга :(
От следващия месец ще започна плавно да вдигам кг-те, но засега е това положението - леко....

Ще очаквам препоръки :)

10.01.12
16:14

Ето каква тренировка правих аз, в дните, в които фитнеса ми не бачкаше (заради празниците). Аз, за момента, все още не съм на много големи килограми, но тренирам силово и бавно, бавно прогресирам. И като човек, който тренира силово, мога да кажа, че посочената горе тренировка ме натовари доста стабилно. Това също не е никак лесна тренировка http://www.youtube.com/watch?v=0uYOKMeHVaQ&feature=player_embedded#!. Въобще в bodyrock можеш да откриеш доста неща.

10.01.12
16:48

Разглеждала съм и преди Body Rock, но ме объркват - те са кратки клипчета, цяла програма ли показват или...?
По колко да правя от всяко упражнение?
Не мога да си навържа програма от това, как се прави - избираш си упражнения и ги правиш, или тренираш като гледаш 1:1 от клипа?

Хм... ти до момента си правила упражнения само за бицепс, трицепс и гръб ли ?! Не е достатъчно според мен... това с което разполагаш на този етап е достатъчно за теб и за твоите цели... така мисля аз... разбира се след време тези тежести ще са ти недостатъчни за да се натовариш оптимално на с оглед здравословното ти състояние и превантивните мерки които предприемаш мисля, че това което имаш като тежести ще ти е достатъчно... а и упражненията със собственото тегло не са за подценяване.. дали имаш представа кои упражнения къде да сложиш и въобще можеш ли да си направиш сама тренировъчна програма ?! :)

Сега видях линка който е дала Катерина с мацката и момчето... тя май ‘’играе’’ за време което си е доста натоварващо особенно за торса... предвид малките почивки се натрупва доста напрежение там тъй като участва във всяко едно урапжнение...

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 10.01.12 18:19.

10.01.12
19:53

Ми не, не мога да си направя сама програма, затова питам :(
Имам нужда от идеи за различни и ефективни упражнения, които да правя и да се чуствам достатъчно натоварена.

Показах какво правя и което имам като готова програма, но смятам че към момента доста съм свикнала с тези упражнения и след като не мога да вдигам тежестите, поне малко нещо да променя в тренировката си.

Накратко имам 2 варианта за тренировка, като ги редувам:
1-ви ден:
4х30 клека
4х10 бицепсови сгъвания с по 4кг
4х10 трицепсови сгъвания зад врат
4х10 разтваряне на дъмбел от седеж за гръб
4х30 hip trusts
4х10 лицеви
2х10 вакуумки

2-ри ден:
20х Goblet squat
50x Mountain climber
20x Single Arm Dumbel swing
12x T-push up (
20х отпади собствено тегло
30x Dumbel row
широк клек със задържане 5сек
25х ренегадско гребане
15х напад с дъмбел и завъртане встрани
15x Dumbell chop
10х вакуумки

10.01.12
20:21

Виждам, че имаш питане за Bodyrock.и аз първоначално бях объркана, но после всичко ми се изясни.Това е сайтът: http://www.bodyrock.tv/Без него едва ли ще разбереш какъв е принципа на тренировката.Обикновено се тренира интервално, кратко, но много интензивно.Например 12 минути съставени от 2 интервала 50:10/през 50-те секунди правиш упражнението, а през 10-те си почиваш/.Общо взето се използва портокол като на метода Табата.За всяка тренировка има списък от упражнения, които трябва да направиш.В зависимост от бройката на упражненията можеш прави 2 или 3 серии, докато не изтече времето.Използва се таймер, който можеш да намериш и онлайн-http://www.beach-fitness.com/tabata/

Дано да съм ти помогнала.Според мен тези упражнения ще ти харесат, пък и с екипировката, която имаш можеш да си направиш съвсем качествена тренировка и в домашни условия

Значи аз бих ти предложил една програма ти сама реши дали ти харесва или не :)

Понеделник/Четвъртък:  Горна част на тялото
1. Изтл. на дъмбели от полулег или лег ( ако можеш да пригодиш някаква повърхност която да наподобява полулега ) - 3х 8-10
2. Гребане с щанга - 3х 8-10 ( дори и да го правиш само с някой лост не е проблем стига да не са прекалено тежки което ме съмнява )
3. Флайс от полулег или лег - 3х 8-10
4. Гребане с гиричката - 3х 8-10
5. Раменни преси - 2х 6-8
6. Разтваряне в страни с две ръце - 2х 6-8
7. Сгъване на гиричките от седеж/ стоеж - 2х 6-8 на ръка
8. Разгъване зад глава - 2х 6-8 на ръка
* мисля, че 2серии за малките мускулни групи ще те натоварят оптимално стига да са изпълнени добре... още повече, че преди това си тренирала големите мускулни групи ( гърди и гръб ) в които участват като стабилизатори и помощници... 

Вторник/Петък: Долна част на тялото
1.Клекове - 4х 10-12 ( вижда, че правиш серии от по 30клека... забави изпълнениете на движението така, че да се натовариш с 10-12повторения.. ако и това ти се вижда леко опитай Български клек )
2.Напади - 4х 10-12 на крак
3.Глутеус ритник - 4х 10-12
4.Повдигане на пръсти на един крак - 4х 15-20
5 и 6. упражнения за корем по твоя преценка по 3серии и 15-20повторения в тях
* не съм слагал упражнение за задното бедро тъй като ефективно такова ще е римската тяга но нали сега избагвами подобни упражнения.

11.01.12
10:14

Ще използвам тези за горна част на тялото, но само това достатъчно ли ще ми е - имам предвид броя повторения с такава малка тежест?
За долната част ми се вижда лекичко това, по-скоро ще си използвам тренировката ми от 2-ри ден - там имам клекове, отпади, напади...

Гребане с щанга май няма да мога да направя в домашни условия, по-скоро с 2 дъмбела и то когато мога да вдигам повече - т.к най-леката ми гира е 4кг, това ми е позволения макс в момента.

Обема е достатъчен стига да изпълняваш повторенията контролирано и бавно ....

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1