10.01.12
18:09
Здравейте. Аз съм на 15 години и съм 1.60 см. за годините си съм нисък и това много ме дразни преди някой друг месец 1 авер ми каза “Ае човек имам чувството че ставаш по нисък” аз естествено не обърнах никакво внимание но ми го казаха и други хора аз пак викам тея се набиват във филма и пак не обърнах внимание. И днес в даскало като ми го казаха пак и аз викам “Е от кфо бе?” и всички казаха от ЦИГАРИТЕ .. Аз се бях надъхал че след 1 седмица ги спирам но след като чух това и още днес ги заебах и повече няма да погледна цигара.. ! До тук добре почна новата година и аз съм 55 кг. някъде и искам до лятото или по точно до 30 юни поне да кача 10-15 кг. ако може и повече ама много ме съмнява.. ;х За сега ми е важна само масата. Но не ми се вярва за 6-7 месеца да кача и мускулна маса. Мене сега ми е супер трудно да кача само килограми пък какво остава за ММ. Имам няколко въпроса за които искам отговори и съвети че и на хабер си нямам от протеини, белтъци, калории и въглехидрати. Коя храна какво съдържа също и на идея си нямам, какво ми трябва за да кача мазнини също не знам. Искам от вас малко помощ с храната. Знам че още не съм за никакъв хранителен режим и трябва да ям само неща които са полезни за мен и в същото време полезни и за теглото ми. Проблемът обаче е че незнам кои са те ?
Малко много писах но ще се опитам да съкратя и да ви задам тези въпроси от които най много се интересувам понежа найстина имам МНОГО ВЪПРОСИ !
1. Цигарите пречат ли на ръстежа ? (доста глупав въпрос но все пак) .. ;)
2. Какво ми трябва най много белтъци , въглехидрати, протеини ?
3. Как ще е по добре да ходя на фитнес и баскет (заради ръста) и в същото време яко да ям или само баскет и яко ядене или само ядене ?
4. Да взимам ли хранителни добавки ? (мисля че ще са ми от полза но не ми се дават повече от 30 лв. :/ )
5. По колко пъти да ям на ден и на какво да наблягам най много ?
6. Когато седна да се храня бавно ли да ям или по бързо защото по принцип ям бързо и доста бързо се надувам и ставам от масата но от 1-2 дена или от както се надъхах гледам да ям по бавно и в същото време повече нещо като почивка за 5 мин. и пак .. ;)
7. В даскало като съм има само някакви закуски като баници, пици, закуска с бекон, асорти и такива боклуци които не са много добра храна поне така мисля аз но все пак като няма друго кажете най здравословната закуска която мога да ям ?
8. И НАЙ ВАЖНИЯТ ВЪПРОС .. За тези 6-7 месеца ще мога ли да постигна нещо сравнително добро при положение че те първа организма ми се развива ? ( ЩЕ СЕ СКЪСАМ ОТ ЯДЕНЕ И ОТ ТРЕНИРОВКИ САМО ДА СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО ) МНОГО СЪМ СЕ НАДЪХАЛ ! Дайте ми някаква надежда МОЛЯЯ... ;/
Е ВСЕ ПАК ЕДНО ГОЛЯМООООООООООО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО ПРОЧЕТАХА ТАЯ СРАВНИТЕЛНО ДЪЛГА ТЕМА НА ЕДИН НАЧИНАЕЩ .. ;) И ако може да номерирате отговорите както съм направил с въпросите за да мога да разбера. МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОЧАКВАМ ПОМОЩ .. ;) И Много се извинявам ако съм допуснал някаква грешка или съм нарушил някое правило на форума .. Айде със здраве и за МНОГО ГОДИНИ НА ВСИЧКИ ! .. ;)
10.01.12
18:33
1. Цигарите пречат ли на ръстежа ? (доста глупав въпрос но все пак) .. ;)
- Цигарите вредят на организма но не съм чувал за някаква зависимост цигари-височина.... във всеки случай спирането им ще ти даде много положителни страни
белтък и протеин на практика е едно и също... ‘’белтък’’ на английски се изписва ‘‘protein’‘. На въпроса колко белтъци, въглехидрати и мазнини ти трябват отговора е ‘’Достатъчно !’’ има диети и режими които залагат повече на въглехидратите.. има такива които залагат повече на мазнини има и такива които разчитат на белтъците ( тук разбирай, че не става дума за грамаж ами за калории които се извличат от въпросния нутриент )
3. Как ще е по добре да ходя на фитнес и баскет (заради ръста) и в същото време яко да ям или само баскет и яко ядене или само ядене ?
Ако рода ти по принцип е нисък ( доста членове на семейството са със скромен ръст ) и на 2 баскета да ходиш все тая... :) като искаш тренирай де няма проблем... каквото и да решиш да правиш трябва да се храниш добре ( ‘’добре’’ не означава да се тъпчеш нито означава да стоиш гладен )
4. Да взимам ли хранителни добавки ? (мисля че ще са ми от полза но не ми се дават повече от 30 лв. :/ )
Бизнеса с хранителни добавки върти милиони сигурно милиарди долари и евра... тези 30лева няма да ти стигнат за никъде... дай ги за храна или както намериш за добре. Добавки сега не ти трябват.
Колкото по-често се храниш толкова по-бързо тялото ти ще се научи да усвоява приетата храна ( ускоряване на матеболизма ) А на какво да наблягаш най-много отговорих във втория въпрос...
6. Когато седна да се храня бавно ли да ям или по бързо защото по принцип ям бързо и доста бързо се надувам и ставам от масата но от 1-2 дена или от както се надъхах гледам да ям по бавно и в същото време повече нещо като почивка за 5 мин. и пак .. ;)
И аз ям бързо... жив съм все още ;)
7. В даскало като съм има само някакви закуски като баници, пици, закуска с бекон, асорти и такива боклуци които не са много добра храна поне така мисля аз но все пак като няма друго кажете най здравословната закуска която мога да ям ?
Приготвяш си храна във вас и си я взимаш в училище
8. И НАЙ ВАЖНИЯТ ВЪПРОС .. За тези 6-7 месеца ще мога ли да постигна нещо сравнително добро при положение че те първа организма ми се развива ? ( ЩЕ СЕ СКЪСАМ ОТ ЯДЕНЕ И ОТ ТРЕНИРОВКИ САМО ДА СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО ) МНОГО СЪМ СЕ НАДЪХАЛ ! Дайте ми някаква надежда МОЛЯЯ... ;/
Ти какво искаш да постигнеш за 7месеца ?! Ако искаш да започнеш да вдигаш 60кг лежанка може и да стане... ако искаш да вдигаш 160кг лежанка малко няма как да стане ... поне не легално ;)
10.01.12
18:58
Гледам, че са ти отговорили, но ще напиша и аз няколко реда.
1. Цигарите пречат ли на ръстежа ? (доста глупав въпрос но все пак) ..
Със сигурност пречат на правилното развитие на организма като цяло - за растежа едва ли, но това че си 1.60 не означава, че е от цигарите. Има хора по 1.40, а и ако роднините ти са ниски, там се крие отговора.
Белтъци и протеин е едно и също и това е може би най-важната съставка, тъй като с нея се гради всичко, а даже може да се използва и за енергия. Ти сам можеш да прецениш кое как ти влияе, като пробваш различни схеми по няколко седмици.
Пак ти казвам, ръста няма да дръпне повече. Сигурно 2-3см, може и 5 някъде, но повече не ми се вярва. Това си е ген, а баскетбола е спорт ЗА високи хора, там хората не стават високи, а биват избирани такива, защото е предимство. Искам да кажа, че няма да пораснеш от този спорт.
Дори и 300 000лв да дадеш, няма да са ти от никаква полза, използват се когато храненето е перфектно, тренировките също и има период на застой.
През около 3 часа се храни, като гледаш да наблягаш на яйца, месо, сирене, овесени ядки, ориз и т.н. След тренировка и сутрин е хубаво да имаш повече въглехидрати(след тренировка бързи въглехидрати като банан, мед, а сутрин - овесени ядки(може с мляко да ги забъркаш), ориз и т.н.), а вечер гледай да ги избягваш, за да не качваш мазнини. Храни като масло, мас също са много полезни и калорични и ще ти свършат работа. Може да правиш яйца с масло на тигана. Да правиш картофи в мас/масло.
6. Когато седна да се храня бавно ли да ям или по бързо защото по принцип ям бързо и доста бързо се надувам и ставам от масата но от 1-2 дена или от както се надъхах гледам да ям по бавно и в същото време повече нещо като почивка за 5 мин. и пак ..
Всъщност когато се храниш по-бързо, приемаш повече храна, защото докато организма реагира и прати сигнал, че се е нахранил, ти си приел още храна, а това са ти още калории, което е плюс. Но пък не означава да си до такава степен лаком, че да се задавяш на всяка втора хапка.
Пробвай да си вземеш ядки(бадеми или каквито избереш)и да ядеш от тях. Примерно 100-200гр ще те устроят. Иначе смятам, че тостера с луканка би било една от “най-здравословните” закуски. В него има млечна салата и луканка и самия хляб.
Зависи какво разбираш под “нещо сравнително добро”. За 6-7 месеца спокойно може да качиш чисти 6-7 кила, а може и повече. Ще оформиш тялото си и ще изглежда много по-добре, но не очаквай да си яко нацепен. И всъщност прегледай темите за хранителни режими, избери си програма за трениране и постни да се коментира, защото съм сигурен, че ще слушаш някой, който “много разбира”.