Спортуване с болни стави..Помагайте!

10.01.12
17:34

Здравейте! Пиша с молба за съвет предвид специфичното състояние,в което се намирам. Преди година откриха,че имам много сериозно износване на тазобедрените стави,реално много малко хрущял ми е останал наличен.Въпреки това,обездвижването си казва думата,трупам килца,а ми се иска да спортувам отново.Въпросът ми е следния:тези дни ще купувам уред за дома,колебая се между пътека и крос тренажор.Какво е мнението ви,кое от двете ще щади тазобедрените ми стави повече? На 25г. съм,49кг,161см. Имам нужда да сваля около 4-5кг,за да се чувствам добре отново,разбира се като съчетая кардиото с режим на хранене.
Благодаря предварително!

10.01.12
18:14

казано от джудж на 10.01.12, 17:34:

Здравейте! Пиша с молба за съвет предвид специфичното състояние,в което се намирам. Преди година откриха,че имам много сериозно износване на тазобедрените стави,реално много малко хрущял ми е останал наличен.Въпреки това,обездвижването си казва думата,трупам килца,а ми се иска да спортувам отново.Въпросът ми е следния:тези дни ще купувам уред за дома,колебая се между пътека и крос тренажор.Какво е мнението ви,кое от двете ще щади тазобедрените ми стави повече? На 25г. съм,49кг,161см. Имам нужда да сваля около 4-5кг,за да се чувствам добре отново,разбира се като съчетая кардиото с режим на хранене.
Благодаря предварително!

Здравей!

На 25 г износени стави? От какво? На ръст 161 и 49 кг искаш да сваляш 5 кг?!?
Звучи като анорексия, дано да греша. А това износване, може да се дължи на недостатъчен прием на подходящи хранителни вещества, които да изграждат хрущяла. Като ти откриха този проблем, не ти ли препоръчаха хранителен режим, богат на протеин, Омега 3 и животински мазнини и евентуално добавки от сорта на глюкозамин? Всъщност, на какво казаха, че се дължи проблема?

Кардиото няма да ти подобри положението - ще имаш още по-голяма износване заради безкрайния брой повторения на движенията и то точно в болните стави. Тренировки с тежести ще ти свършат работа - горят повече енергия, стимулират възстановяването, при това с много по-кратки и интензивни тренировки.

Всъщност, на какво казаха, че се дължи проблема? Имаш ли забрана или някакви ограничения за спорт?

Поздрави!

11.01.12
01:30

Не съм анорексичка,никак даже.Приятно съм си оформена,проблемът е,че имам мастни натрупвания по бедрата и целулит и те ужасно се тресат. Да,имам докторско мнение,и явно е възможно на 25 да имаш износени стави без да си бил спортист.Колкото до режима,всички тези неща-добавки и храни, докторът ми ги каза.Пия Реновакс,ленено масло,ям риба и тн.Каза също и че подходящият спорт за мен е плуване,но аз нито мога,нито искам да плувам :( За момента просто си седя и си дебелея,и не разбирам удома какви силови упражения мога правя за тези части.
Благодаря ти за отговора!

11.01.12
09:08

вземи си велоергометър - най-малко натоварва ставите

11.01.12
13:33

казано от джудж на 11.01.12, 01:30:

Не съм анорексичка,никак даже.Приятно съм си оформена,проблемът е,че имам мастни натрупвания по бедрата и целулит и те ужасно се тресат. Да,имам докторско мнение,и явно е възможно на 25 да имаш износени стави без да си бил спортист.Колкото до режима,всички тези неща-добавки и храни, докторът ми ги каза.Пия Реновакс,ленено масло,ям риба и тн.Каза също и че подходящият спорт за мен е плуване,но аз нито мога,нито искам да плувам :( За момента просто си седя и си дебелея,и не разбирам удома какви силови упражения мога правя за тези части.
Благодаря ти за отговора!

Джудж,

Съжалявам, но чувствам, че няма да мога да ти бъда от полза. За мен целите ти са грешно ориентирани, както и средствата за постигането им. От безкрайни часове кардио на велоергометър/пътечка/кростренажор нито ще станеш по-изчистена, нито ще предпазиш/възстановиш ябълките на бедрата.

11.01.12
14:02

Грешно си ме разбрал ...Аз не знам какво да правя,за да стегна тялото си и затова искам вашите съвети.Напълно съм неориентирана и всяка препоръка е добре дошла.Цял живот се срамувам от увисналите бедра и преди години,когато ходех на фитнес се бяха постегнали,а сега не само бедрата са проблем,а виждам и други натрупвания тук-там. Вик,като човек с опит,в теб ми е надеждата.

11.01.12
14:20

казано от джудж на 11.01.12, 14:02:

Грешно си ме разбрал ...Аз не знам какво да правя,за да стегна тялото си и затова искам вашите съвети.Напълно съм неориентирана и всяка препоръка е добре дошла.Цял живот се срамувам от увисналите бедра и преди години,когато ходех на фитнес се бяха постегнали,а сега не само бедрата са проблем,а виждам и други натрупвания тук-там. Вик,като човек с опит,в теб ми е надеждата.

Добре, хайде за начало виж тази статия. Рейчъл Косгроув е сериозно име във фитнеса.

износените тазобедрени стави(като оставим генетичното предразположение на страна) можем да ги свържем със следните неща:
- липса на синовиална течност в ставите(примерно поради обезводняване или нещо такова)
- лоша храна и хронично възпаление
- слабост на мускулатурата около тазобедрената става(включително коремната).

решението ми се вижда по-близо до вода+рибено масло+тренировки със собствено тегло, отколкото в кардиото на машина.

11.01.12
14:35

Горното е за кардиото, като цяло.

В контекста на повредения хрущял на ябълките, не знам каква точно е диагнозата и най-вече причината за заболяването. Затова ще е доста трудно, а и безотговорно от моя страна да ти съставям програма.

Все пак гласувам за тренировки със собствено тегло и умерени тежести. Логиката е, че ставите страдат еднакво както от претоварване, така и от обездвижване. При кардио тренировките има постоянно триене за продължителен период от време, докато при силовите тренировки, триенето в болната става се свежда примерно до няколко серии. Отделно има и теории, според които тренировките с тежести и умерени повторения стимулират възстановяването на хрущяла.

Защо се отказваш от плуването?

11.01.12
14:52

Вик,нямам ясен отговор как е станало износването на ставите.Тъй като не съм спортувала,доктора предположи,че износването е някакъв дефект по рождение,който после се е задълбочавал.Става въпрос за изкривен център на самата става,движейки се в неправилни орбити,тя изяжда хрущяла.Абсолютна мистерия.Колкото до плуването..аз дори не мога да плувам като хората,освен това имам проблем с водата в плувните басейни,затова го изключих веднага като опция.
Благодаря за статията.

11.01.12
16:29

казано от джудж на 11.01.12, 14:52:

...Абсолютна мистерия...

Случайно да имаш периодични болки в кръста и в едното коляно (или двете)? И още един въпрос - като стоиш права, има ли тенденция палците на краката да стоят леко повдигнати?

12.01.12
13:21

Като стоя права палците са ми наравно с другите пръсти,прилепнали до земята.Болки в кръста нямам,но коленете понякога ме “въртят”,особено като е влажно времето. Преди няколко години като ходех на фитнес най-големият ми проблем беше постоянното пукане и стържене на тазобедрените стави(когато си вдигам крака,примерно да прескоча нещо,или когато правех вътрешна/външна част бедра) и леко чувство на слабост в коленете(при въртене на вело).

12.01.12
13:42

казано от джудж на 12.01.12, 13:21:

Като стоя права палците са ми наравно с другите пръсти,прилепнали до земята.Болки в кръста нямам,но коленете понякога ме “въртят”,особено като е влажно времето. Преди няколко години като ходех на фитнес най-големият ми проблем беше постоянното пукане и стържене на тазобедрените стави(когато си вдигам крака,примерно да прескоча нещо,или когато правех вътрешна/външна част бедра) и леко чувство на слабост в коленете(при въртене на вело).

Стържене и пукане в ябълките?! Въобще не звучи добре. Предполагам, че преди доста години (може и в детството) е имало изваждане на ябълките и при връщането обратно не са се наместили на правилното място. Причините могат да са най-различни - от механични (удари, усуквания), до особености на физиката ти (разхлабени връзки). Не е задължително да е имало значителна болка, та може и да не си забелязала. Стягане (тонизиране) на мускулатурата около проблемната става подобрява положението, но при теб явно ситуацията е по-усложнена.

Въобще не ти препоръчвам претоварване на ставата с кардио (бягане, степер и т.н.) или клекове и напади. По-скоро нещо по-статично от рода на йога (при правилно изпълнение, това въобще не е леко натоварване). Тук Margaritka може да даде професионален съвет. Бих те насочил и към един точно определен лечител и рехабилитатор от Варна за оценка на пораженията и възможности за поправка на повредите, включително наместване в правилна позиция (ако въобще е възможно).

12.01.12
14:23

Джудж, аз имах подобен проблем като малка, но слава богу отшумя с времето. Буквално като ходех се чуваха тазобедрените стави как припукват и пристъргват на всяка крачка - околните чуваха ако е по-тихо.
Не знам какво ти е притеснението свързано с водните басейни, но това за мен е най-добрия начин и вълка да е сит, и агнето цяло - хем да не си затормозяваш ставите прекалено( и да им дадеш възможност да си възстановят хрущяла ако е възможно), хем да тренираш с голям енергоразход.
Опитай ако не ти е чак такъв проблем - шанса да се получи добре е голям според мене. Поздрави и успех!

п.п. какъв все пак е проблема с плуването и водата?

12.01.12
16:10

Писах на лични,Муунрей.

13.01.12
17:44

Каква е диагнозата и как е поставена тя? Износване на стави няма, има процес на дегенерация на ставната композиция, който процес е обратим на твоите години и килограми. За целта е нужна категорична диагноза с приложени образни изследвания, както и експресионен профил на определени хормони.

Поздрави,

Ник

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1