12.01.12
17:18
Здравейте,имам проблем с кардиото.Загрявам предварително,добре разтягам,качвам се на пътечката първите 5 мин вървене,за да загрея идеално.След това правя 1 мин спринт и 2 мин нормално бягане.Правя този вид интензивни тренировки от половин година и за първи път ми се появява проблем.След първата серия пръсеца ми се напомпва много,а костта,която е отпред започва да ме боли много.Предполагам,че е от пренатоварване,но пък правя кардио 4 пъти седмично,преди съм правил по 6 свикнал съм.Според вас какво може да е ?
Най-добре лекар да те види! Той ще те прегледа и така ще установи със сигурност какво ти е. Причините могат да бъдат всякакви, за това вместо да предполагаме иди да те прегледат и да ти поставят точна диагноза!
казано от Боян Мавров на 12.01.12, 17:18:
Здравейте,имам проблем с кардиото.Загрявам предварително,добре разтягам,качвам се на пътечката първите 5 мин вървене,за да загрея идеално.След това правя 1 мин спринт и 2 мин нормално бягане.Правя този вид интензивни тренировки от половин година и за първи път ми се появява проблем.След първата серия пръсеца ми се напомпва много,а костта,която е отпред започва да ме боли много.Предполагам,че е от пренатоварване,но пък правя кардио 4 пъти седмично,преди съм правил по 6 свикнал съм.Според вас какво може да е ?
Случайно да си сменил маратонките с които бягаш?
13.01.12
10:30
Здравей,
Вероятно това, за което говориш е т.нар. shin splints синдром, който се дължи на пренатоварване на мускула tibialis anterior, чиято основна функция е да забавя останалите мускули на стъпалото. Често пренатоварването води до скъсване или възпаление на влакна от този мускул, които оказват “налягане” в посока периоста, което също може да доведе до периостит (няма много научни данни, но много лекари имат такава хипотеза).
Това, което може да направиш, докато не отшуми-
1. Никога не тичай по наклон надолу! или ако ползваш пътека или колело, винаги на средна скорост, при високите скорости налягането върху периоста ще се увеличи!
2. Компреси с лед, увит в кърпа (темп. на компреса трябва да е 4 градуса, а не 0!!!!!!), преди или след спорт, което намалява “отока” на мускула.
3. Екстензии на Мортън- това е стречинг, при който трябва да извиваш и отпускаш свода на стъпалото, бавно!!, като едновременно свиваш и отпускаш големия пръст на стъпалото.
4. Почивка поне седмица от джогинг или тичане, колело и пр.
Успех
казано от Nikola Pavlov на 13.01.12, 10:30:
shin splints синдром
Офф и аз съм в кюпа :( Добре че си имало наименование да може да се чете яко че направо не се търпи..... Мислих си че е от обувките ми преди време... Купих нови за бягане.. Сичко точно първите пъти докато влеза във форма с къси разстояния и ся пак почна адската болка.. Вчера едвам се прибрах... Направо ми се отсякаха краката..
Хем имам въздух да бягам.... Хем не съм се натоварил мускулно както трябва а костите все едно ще се счупят всеки момент... Ебаси гнусната диагноза :@
Ето тук са моите точки на “пречупване” :D :(
13.01.12
12:28
Замени бягането с велоергометър или тичай само по стадион с тревна или друга покривка. Ако тичаш по улицата или парковете е неприятно, защото дава болка, особено ако вече имаш периостит. Специалните обувки за тичане помагат много, защото стабилизират свода, ако си диагностициран с плоскостъпие, тези маратонки не помагат особено.
Следвай съветите по-горе, но преди това почивка от циментово-асфалтения джогинг.
А според мен е най добре да спреш да тренираш краката докато не разбереш какво ти е. Може би покой им е нужен.
казано от Manigga на 13.01.12, 11:22:
Хем имам въздух да бягам.... Хем не съм се натоварил мускулно както трябва а костите все едно ще се счупят всеки момент... Ебаси гнусната диагноза :@
Защо не си вземеш едно колело. Според мен не натоварва така свирепо стави, кости и сухожилия. А на баирите нагоре ще ти трява въздух :)
13.01.12
19:40
казано от г-н Петков на 13.01.12, 19:15:
А според мен е най добре да спреш да тренираш краката докато не разбереш какво ти е. Може би покой им е нужен.
Ако спре да тренира краката, това няма да реши проблема, възпалението вероятно ще отшуми само, но при първия джогинг след това ще се появи отново. Проблемът не е в спиране на тренировката, а в промяна на условията, както казах добре е, да се тича там, където има настилка или да се смени с велоергометър.
Карането на колело не е по-добро решение, прочетете поста ми по-горе! Шин сплинтс синдромът се дължи на възпаление в мускула, който действа при спускане по наклон, независимо дали тичане или каране на колело.
Ооо аз имам байк и цяло лято въртя но сега не върви в тоя студ :) (от него нямам проблеми).... И все пак бягането си е бягане !
Иначе терена наистина е от значение и когато съм бягал на стадион с тревичка няма ядове... или пък на по неравен терен пак е ок... но на гладкия асвалт :Х Нямам избор за съжаление....
Доста разглеждах днес и гледам че има и упражнения които спомагат отпускането и заздравяването на мускулчетата та почнах да практикувам вече :)
Мерси за съветите.
14.01.12
16:11
казано от Manigga на 13.01.12, 22:42:
Ооо аз имам байк и цяло лято въртя но сега не върви в тоя студ :) (от него нямам проблеми).... И все пак бягането си е бягане !
Иначе терена наистина е от значение и когато съм бягал на стадион с тревичка няма ядове... или пък на по неравен терен пак е ок... но на гладкия асвалт :Х Нямам избор за съжаление....
Доста разглеждах днес и гледам че има и упражнения които спомагат отпускането и заздравяването на мускулчетата та почнах да практикувам вече :)
Мерси за съветите.
Моля, добре е , че си намерил съвети и упражнения за разтягане, за съжаление аз не съм фитнес инструктор и не мога да дам мнение как точно, в какъв амплитуден сегмент и прочие.
Успех и бързо подобрение.
При мен винаги се появяват болките при бързо ходене или бягане на пътечка, и най-вероятно се дължи на обувките. Затова в повечето случаи използвам крос тренажор или колело. Лятото карам колело навън и нямам проблеми. Единственото решение на проблема според мен са добри обувки или дълга почивка.