сссс

Темата е заключена.

15.01.12
20:47

,

Темата беше редактирана от Петър Петров на 06.04.12 15:36.

15.01.12
21:00

И къде го чете това?
“Днес четох че млечните продукти, яйцата че и месото дори били вредни, тива което до скоро съм смятал за най полезната храна на света всъшност се оказва вредно. “

Хранене при колит и Болестта на Крон
Ето няколко практични съвета за начина на хранене на болните от колит и Болестта на Крон:
1. Пийте много течности(8-10 чаши дневно), за да подържате тялото си хидратирано и да се предпазите от запек!
2. Вашият лекар или диетолог, ако иамте такъв, може да ви препоръча мултивитаминна хранителна добавка да се компенсират загубените хранителни вещества.
3. Хранете се с продукти с високо съдържание на фибри. Ако не обичате сурови зеленчуци, може да ги приготвяте на пара, някои ги намират не само за полезни, но и  вкусни!
4. По време на пристъп на колита, ограничете фибърните храни и спазвайте диета с по-ниско съдържание на фибри. Така ще дадете почивка на червата и симптомите на колита ще отслабнат.
5. Избягвайте хараните, съдържащи лактоза, като млечните продукти!
6. Важно е да продължавате да храните тялото си даже и по време на  атака на колита. Опитайте с малки, но често приемани порции храна. Яжте високопротеинови продукти като леки, нетлъсти меса, риба и  яйца. Възможно е даже лекарят да ви препоръча само течна храна, така червата ще починат и ще набавят загубените хранителни вещества. Тялото по този начин само ще се излекува.
Ограничете напитките, съдържащи кофеин, алкохол и сорбитол (вид подсладител), защото те могат да изострят симптомите на колит!

От първото попаднало ми по въпроса:
http://xn—h1addlw.net/хранене-при-колит-и-болестта-на-крон/

15.01.12
21:01

Ако вярваш на всичко, което четеш, ще трябва да караш на слънчева енергия. Само че, от нея пък се хваща рак на кожата :D

15.01.12
22:47

http://www.youtube.com/watch?v=0O-ehIkwGME за млечните продукти. За яйцата и месото пак този същия и един вегетарианец гледах и той беше против месото разбира се :Д
то вярно че ако слушам всичко, което чуя ще остана на фотосинтеза, но нали точно затова го постнах в форума да проверя дали е вярно и все пак ще ги махна за няколко 1-2 седмици от менюто си млечните продукти.
“2. Вашият лекар или диетолог, ако иамте такъв, може да ви препоръча мултивитаминна хранителна добавка да се компенсират загубените хранителни вещества.” - рибено масло ще свърши ли работа.

Мнението беше редактирано от Петър Петров на 15.01.12 22:50.

Здравей. Много лош късмет си изтеглил с тази болест. Не искам да те плаша, но дори да влезнеш в ремисия никой не дава гаранция, че след 10-15 години няма отново да се появи.
Моят съвет е: яж ориз и картофи. Варени, задушени, удушени. Само да не са пържени. Месо също. Избягвай целулозните храни, бобовите култури, алкохола. За лютото са ти казали вече. Може да пробваш и протейн да видиш как ти действа. При всеки е различно. Избягвай да се ядосваш. Знам къде живеем, но все пак се опитай да бъдеш по-спокоен. Всичко е от значение. Успех.

16.01.12
21:38

Всъщност за това заболяване (ако е то, винаги се съмнявам в диагнози) голяма част от болните свързват появата на симптомите с процеса на хранене, а не с типа храна. Когато не са налице оплаквания, не се препоръчва спазване на строга диета. Болните трябва да се хранят бавно, без газирано и бобови (заради газовете) и изкуствени подсладители. Алкохолът и мазното и да не си болен пак не се препоръчват. Повече зеленчуци и фибри- елементарно.

Според мен това е предостатъчно.

В 33%-37% от случаите симптомите, свързани със СДЧ, намаляват постепенно и изчезват с времето.

17.01.12
01:24

Благодаря за отговорите!
И аз понякога си мисля, че моето заболяване е най-гаднотоо на света, но хората с къде по-лоши живеят. Е останалите 65-70 процента цял живот ли ги мъчи :С. Миите очаквания са до 1-2 седмици симптомите да изчеснат поне ако спазвам добра диета и продължавам и след това, но като гледам май няма да се получи така. Миро протеин като добавка имаш впредвид нали, дето някои го бъркат с химиите и го мислят за вреден даже и докторите, които ми препоръчват да не пия такива работи, обаче аз вярвам, че са полезни. Относно яростта, Хмм да, доста нервен и раздразним съм, трябва да понамаля напрежението.

18.01.12
12:41

Здравейте г-н Петров!
Искрено се надявам диагнозата ви да не е точна и да се касае единствено за Синдром на раздразнено дебело черво, а не за хроничен колит.Както предполагам знаете симптомите и на двете заболявания са много сходни,но хроничният колит е много по-тежко заболяване,при което много имаме възпаление на дебелото черво . Нарича се още язвен колит и характерна особеност при него е че  изпражненията често са примесени с кръвениста слуз.Налице ли е при вас този симптом?При СРДЧ имаме нарушение само на функциите на дебелото черво.Това е много по-често срещано заболяване,като причините за него наистина са в голямата си част на психическа основа.

21.01.12
12:18

Здравей Г-н Русев!
нямам кръв в изпражненията, но често са слузести(диария), след всяко хранене симптомите се проявяват, болки в корема, диария, отпадналост(и депресия не знам дали се дължи на заболяването) и болки в ануса при изхождане. Абсолютно възможно е стресът да е основен фактор, също при стресови ситуации, получавам дискомфорт. Най вероятно е СДРЧ (доколкото съм чувал най-често срещаната болест на стомашно чревния тракт), Но ме мъчи вече дълго време и ми е трудно да водя нормален живот и много искам да се излекувам бързо. Започнах една диета Specific carbohidrate diet, в нея основното е че не се консумират никакви въглехидрати освен монозахариди. http://www.breakingtheviciouscycle.info/, има известно подобрение, но ще трябва да намаля и стреса иначе няма да стане.

21.01.12
18:58

Според мен,опитай малко с билков чай. Лайка или бял равнец през ден или всеки ден. Имат противовъзпалително действие и ефект като кортикостероидите,но са безвредни.

28.01.12
21:59

Пробвах с чай от копър. Какво съвпадение, тъкмо ще пия чай от лайка, чака ме от половин час да го изпия.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1