26.12.11
23:52
Здравейте. Изчетох доста теми по форумите, книжки и тн. Ще започна накратко.
На 17 год съм, 168 см / 50 кг. Не искам да свалям, НО не искам и да качвам и не трябва.
Имам гастрит от неправилно хранене, не хранене, пиене на газирани неподсладени напитки и тн.
Искам да си направя едно меню, по възможност за задържане на кг и/или очистване от непотребните мазнини.
На училище съм 2ра смяна, спя много и няма как да си нося храна, за това ям малко и от това получих и подаръка - гастрит.
Случвало ми се е да не ям нищо по цял ден, а като се прибера да изям супа, салата или нещо готвено. Ям на ден и бисквити ” мираж “.
Наистина осъзнавам какво си причинявам на организма, за това искам да го променя.
Моля, помогнете ми да си съставя едно прилично меню. Тренирам си в нас, преди ходех на фитнес, прекъснах, мисля да продължа.
Също така много обичам зеленото корни, без захар и редовно ям от него, въпреки, че не е здравословно.
Не ям месо, не обичам. Както и риба. Оттам идва главния проблем. Става ми гузно като го ям... не съм вегитариянка, ям си кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца също. Салати обожавам, както и сладки неща - шоколад не, но бисквитки - да.
Плодове също обичам - ябълки, портокали, други.
Също и какви упражнения да правя - качвам на корем и паласки, краката са ми слабички.
Преди във фитнеса тренирах кардио + упражнения за всяка част от тялото, както си трябва, но ги спрях, защото нямах време, както и проблеми.
Мислех да отида на диетолог или фитнес инструктор, за да ми помогне, но като за начало се допитвам до вас.
Моля за помощ!!!
Темата беше редактирана от Snow White на 26.12.11 23:58.
Месо, яйца + зеленчуци + непреработени мазнини + умерено количество въглехидрати, редовно хранене.
Прочети статиите за хранене и режими в бб-тийм, ще са ти много полезни.
17.01.12
23:58
Имам въпрос - след гладуване ( за което адски съжалявам, но нямах време да се храня здравословно ), ако започна НВД дали ще ми се отрази добре?
Смисъл дали ще мога да сваля кг ( не толкова да сваля, а да се стегна ) + фитнес редовно?
18.01.12
01:48
казано от Snow White на 17.01.12, 23:58:
Имам въпрос - след гладуване ( за което адски съжалявам, но нямах време да се храня здравословно ), ако започна НВД дали ще ми се отрази добре?
Смисъл дали ще мога да сваля кг ( не толкова да сваля, а да се стегна ) + фитнес редовно?
Първата стъпка - изгради си хранителни принципи.Храни се поне 4-5 пъти дневно и приемай разнообразна храна - месо , мляко и млечни изделия , яйца , плодове , зеленчуци и зърнени култури.Обогати си менюто и си набавяй необходимите както вещества така и минерали , защото минералите и ензимите и др. микро и макроелементи са от изключителна важност за организма.
И още нещо осигури си добър сън!!!
Тъй като колегите не са особено отзивчиви в опитите си да отговорят бих се постарал да го направя. Ако наистина имаш установен гастрит, то твоето оздравяване трябва да бъде приоритетно. Не забравяй все пак защо си го получила и как би трябвало да се предпазиш от следващи негови проявление. Не забравяй, че здравословното хранене и спорта са начин на живот - не нещо, което трябва да правиш временно за постигане на също толкова временни резултати. Та.. по същество като искам първо да отметна, че ако ти си се диагностицирала с гастрит е хубаво да посетиш лекар или поне да си направиш пълни кръвни изследвания.
Гастритът е раздразнение на лигавицата на стомаха и за твое съжаление трябва да отбележа, че трябва да избягваш шоколад и сладки изделия, както и голям прием на мазнини (поне докато се оправиш) => НВД не е подходящата диета за теб, защото тя разчита калориите, които принципно се набавят и от въглехидратите, които в този режим са намалени, се набавят от мазнини.
Тъй като си с нормално тегло ти препоръчвам да започнеш РБД ( http://www.bb-team.org/articles/911_forma-s-ravnomerno-balansirana-dieta-rbd ) и да започнеш да посещаваш зала поне 3 пъти седмично. Не се притеснявай, че ще качиш огромно количество мускулна маса. С умерени тренировки това е към невъзможно. Не залагай само на кардио или упражнения само за бедра и корем. Тялото е система, която трябва да бъде обгрижвана изцяло. В началото можеш да правиш многоставни упражнения ( клек, тяга, флайс..).
Най - важното нещо, което трябва да направиш е да започнеш да се храниш постоянно и редовно. Малки, но достатъчни порции през 3-4 часа. Невъзможността за хранене в училище е само извинение. Храненето е естествена нужда да задоволяваш нуждите на организма си, не порок.
18.01.12
22:58
Благодаря ти много. Ще се опитам.
20.01.12
22:46
Явно емцо иска да вижда само професионални и квалифицирани мнения на доктори и специалисти.Е това е хубаво ама очакванията му са прекалено високи и няма как да стане освен ако някое медицинско лице не се намеси, което би било хубаво.Иначе от мен ето един непрофесионален съвет , който може да се ползва по преценка на автора—-> използвай билки , тук ти давам един сайт, който може да е много полезен!
20.01.12
23:06
Благодаря :)