Правилно ли разсъждавам?

NN

18.01.12
10:46

Здравейте!На 16 съм,през Март ставам на 17.Занимавам се от скоро с фитнес и имам един въпрос към Вас:например сега имам 13% подкожна мазнина,а се опитвам да кача малко мускулна маса като съм разпределил въглехидратите,белтъците и мазнините в съотношение 50%:30%:20%....Та това означава ли,че ако кача 10килограма(след време и то доста) мазнините ще са около 2килограма? Благодаря Ви предварително и дано сте ме разбрали!

NN

18.01.12
10:50

Извинявам се не съм се изказал точно:.Та това означава ли,че ако кача 10килограма(след време и то доста) мазнините ще са около 2килограма(имам предвид 2 килограма от тия 10,а не общо).

18.01.12
10:59

От къде можем да знаем колко мазнини ще качиш?!

18.01.12
11:00

Надали това има кой да ти го каже, колко мускулна и колко мастна тъкан ще качиш.
Това е строго индивидуална функция зависеща от храна(тип, качество, количество и т.н.), тренировки(силови, кардио и т.н.), почивка(сън и производните му). При промяната на всяка една от тези велични, резултатът ще е различен. Да не забравим и добрата стара генетика.
С времето ще разбереш кое работи за теб и кое не, няма универсална формула. Всичко е относително. ;)

18.01.12
11:10

Един от малкото интелигентно зададени въпроси като за първи постинг!
Да, правилно разсъждаваш... Сам знаеш, че такова нещо не не може да се определи с точност, но горе долу се очаква нещо такова, стига разбира се да тренираш силово! Успех!

Мнението беше редактирано от Трениращ на 18.01.12 11:11.

NN

18.01.12
11:18

Благодаря Ви много за отговорите!

18.01.12
11:21

Горе-долу, ама не съвсем. Според мен, при 13% мазно и ВВД режим на хранене, 2 кг качени мазнини и 8 кг мускули е доста оптимистичен вариант.

NN

18.01.12
11:26

Прав си,но никой не е казал,че ще кача само 2 килограма мазно,просто Ви попитах, не съм казал,че ще го постигна.Все пак благодаря за бързите отговори.

18.01.12
14:14

Не могат да се направят подобни прогнозни сметки. Какво количество организмът ти ще задели под формата на мазнина е трудно предсказуемо.

18.01.12
15:04

ВВД можеш да си позволиш да правиш и да очакваш добро съотношение на каченото само ако си на нисък процент телесни мазнини... <10 (и добра генетика). Имаш два алтернативни пътя: в единия случай чистиш на ВМ-НВД и като подобриш метаболизма на мастната си тъкан, вкарваш ВВД на 50% въглехидрат и се надяваш да качиш достатъчно чисто. Дали ще стане, не може да се каже със сигурност. Вторият, по-добър според мен вариант, е да заложиш на висококалорийно ВМ-НВД, като след 2 седмици по него да правиш въглехидратни зареждания 2 дена в седмицата. За хора, които имат склонност да се омазняват, ВВД като цялостно хранене е много лоша стратегия.
Висококалорийното ВМ-НВД ти дава възможност да приемаш достатъчно и най-вече качествени калории за синтез на мускул, като в същото време можеш да осъществяваш перфектен контрол над инсулина (това й куца на ВВД), което затваря пътя на мастните киселини към мастните ти депа. Реално можеш да приемаш много калории, без да се омазняваш, както би се омазнил на ВВД. Забрави за калорийни баланси и тн, тъй като приемът определено количество и ‘’вид’’ калории модифицира темпът на горенето им дори в състояние на почивка.

18.01.12
17:00

Не ми харесва как си разпредели въглехидрати (50%) белтъци (30%) и мазнини (20%). Трябва да поемаш повече протеин отколкото въглехидрати а нивото на мазнини да е възможно най-ниско т.е.
Протеин - 50%
Въглехидрати - 40%
Мазнини - 10%

18.01.12
17:09

И от къде на къде трябва да е така?
Наясно ли си при 3000 ккал (примерно), колко много протеин трябва да яде? И мазнините никога не трябва да се ограничават до минимум.

18.01.12
17:17

казано от Марлон Наков на 18.01.12, 17:00:

Не ми харесва как си разпредели въглехидрати (50%) белтъци (30%) и мазнини (20%). Трябва да поемаш повече протеин отколкото въглехидрати а нивото на мазнини да е възможно най-ниско т.е.
Протеин - 50%
Въглехидрати - 40%
Мазнини - 10%

...защото?

18.01.12
17:33

Защото градивният материал за мускулите са протеините съответно те трябва да са в повече спрямо останалите две , въглехидратите са енергията която е необходима за изграждането на мускула , а мазнините спомагат за разграждането на веществата т.е. по-добре повече градивен материал отколкото енергия иначе за какво ще ни е повече енергия ако няма достатъчно градивен материал . Колкто до горе посочените данни това е оптималният вариант , което съвсем незначи че е задължително да се придържаме към него. :)

Поздрави !!!

Мнението беше редактирано от Марлон Наков на 18.01.12 17:36.

18.01.12
17:41

казано от Марлон Наков на 18.01.12, 17:33:

Защото градивният материал за мускулите са протеините съответно те трябва да са в повече спрямо останалите две , въглехидратите са енергията която е необходима за изграждането на мускула , а мазнините спомагат за разграждането на веществата т.е. по-добре повече градивен материал отколкото енергия иначе за какво ще ни е повече енергия ако няма достатъчно градивен материал . Колкто до горе посочените данни това е оптималният вариант , което съвсем незначи че е задължително да се придържаме към него. :)

Поздрави !!!

Я съпостави отдаваната енергия на един грам мазнини и тази на същото количество въглехидрати, и в следващия момент се замисли защо тялото трупа мазнини като енергиен източник вместо да го прави под формата на въглехидрати.

18.01.12
17:47

Тялото е много по-склонно да трупа мазнини от въглехидрати, отколкото от приети мазнини. Странно, но факт.
Пак казвам строго индивидуално е. Нека започне с програмата, която е решил и след време ще прецени дали действа за него, защото в момента само се обърква от различните мнения.

18.01.12
17:49

Не става въпрос от какво ги трупа по-лесно, става въпрос, че явно понятието енергиен източник при Марлон не е много ясно като понятие :D

18.01.12
17:50

казано от Марлон Наков на 18.01.12, 17:33:

Защото градивният материал за мускулите са протеините съответно те трябва да са в повече спрямо останалите две

Не, не трябва.
Тялото усвоява толкова протеин, от колкото има нужда в момента. Протеина е градивен материал, но повече не значи непременно по-добре.
Енергийните източници са мазнините и въглехидратите и те трябва да се преобладаващия компонент, т.е. по-лесно е тялото да черпи енергия от тях, от колкото от протеина.

18.01.12
17:53

казано от Valdis на 18.01.12, 17:49:

Не става въпрос от какво ги трупа по-лесно, става въпрос, че явно понятието енергиен източник при Марлон не е много ясно като понятие :D

Значи да му го напишем. :)

1 грам Протеин = 4ккал
1 грам Въглехидрати = 4 ккал
1 грам Мазнини = 9 ккал
(относително)

Сега вече трябва да му е станало ясно. ;)

18.01.12
18:18

Нещо не се разбираме за какво говорим. Мисълта ми е че приема на мазнини , белтъци и въглехидрати зависи от диетата на която сме , в какъв период на трениране сме , какъв е ръста и теглото ни.
За покачването на функционална ММ са необходи ми около 2900 калории на ден ако се използва метода на умерено съдържание на мазнини то пропорцията: Въглехидрати - Белтъчини - Мазнини е желателно да е следната - 35:40:25 (данни за едно хранене). Научно доказано (даже и в учебника по биология за 11клас го пишеше) е че човешкото тяло е способно да усвой от 20 до 60г протеин на хранене като това какъв вид е протеина няма значение нито по кое време на денонощието се приема. :)

Поздрави !!!

Мнението беше редактирано от Марлон Наков на 18.01.12 18:21.

18.01.12
20:00

2900 калории за кого? За теб или за мен, или за Джей Кътлър? И какво разбираш под функционална мускулна маса? Аз що си мисля, че това колко е “функционална” зависи от типа на тренировките, а не от храната ;)
А ако съотношението е примерно 25 (протеин), 60 (мазнини) и 15 (въглехидрати), какво ще стане? Или 50 въглехидрати, 30 протеин и 20 мазнини?
Защо реши, че трябва да е 35 (в): 40 (п): 25 (м)? И къде е доказано, че се усвояват само 20-60 грама на хранене?

18.01.12
20:22

казано от Niki Nikolov на 18.01.12, 10:46:

Здравейте!На 16 съм,през Март ставам на 17.Занимавам се от скоро с фитнес и имам един въпрос към Вас:например сега имам 13% подкожна мазнина,а се опитвам да кача малко мускулна маса като съм разпределил въглехидратите,белтъците и мазнините в съотношение 50%:30%:20%....Та това означава ли,че ако кача 10килограма(след време и то доста) мазнините ще са около 2килограма? Благодаря Ви предварително и дано сте ме разбрали!

Сега имаш 13%, но на колко... 60 кг? Ако качиш 10 кг, 2 от които мазнини, ще имаш 14%, а това на 70 кг изглежда доста по-различно. Освен това 8 кг ММ се качват за една година, 2 кг мазно се свалят за 1 месец, така че какво толкова си го замислил. И какво значение има съотношението на нутриентите, ако си в калориен дефицит ще отслабваш, ако пък ядеш повече и не тренираш адекватно ще мазнееш. Всичко е толкова относително. На 16 години си, я вземи да тренираш здраво, храни се нормално и недей му мисли толкова.

Мнението беше редактирано от default на 18.01.12 20:23.

18.01.12
20:26

казано от default на 18.01.12, 20:22:

И какво значение има съотношението на нутриентите, ако си в калориен дефицит ще отслабваш, ако пък ядеш повече и не тренираш адекватно ще мазнееш.

И да и не. Хранене с еднакъв брой калории, но с различен състав ще имат различен ефект върху тялото. И понеже тялото не е печка, в която да горим храната, има голямо значение не само колко калории ядеш, ами и колко усвояваш.

18.01.12
20:32

казано от Dimzata на 18.01.12, 17:47:

Тялото е много по-склонно да трупа мазнини от въглехидрати, отколкото от приети мазнини. Странно, но факт.

Лошото е, че даже не е и странно, а хранителната пирамида според American Heart Association е направена все едно си прасе и трябва да бъдеш угоен. Това, че въглехидратите стимулират силна инсулинова секреция (а мазнините не) е широко известно. Това, че инсулина вкарва материал в мастните депа също е безспорен биохимичен факт. Световните здравни организации по хранене обаче упорито отказват да направят връзката между тези два факта и продължават да препоръчват абсурдните си ВВД.

едит: това за calories in/calories out и 2ри закон на термодинамиката е неприложимо за човешкото тяло (calories out не може да се изчисли точно, защото зависи от много повече неща от енергоразхода при движенията, които вършим).

Мнението беше редактирано от Voyager на 18.01.12 20:34.

18.01.12
20:42

казано от Петко К на 18.01.12, 20:26:

голямо значение не само колко калории ядеш, ами и колко усвояваш.

Разбира се важно е, но при равни други условия. В случая е споменато само едно съотношение 50/30/20.

18.01.12
22:04

казано от Voyager на 18.01.12, 20:32:

казано от Dimzata на 18.01.12, 17:47:

Лошото е, че даже не е и странно, а хранителната пирамида според American Heart Association е направена все едно си прасе и трябва да бъдеш угоен. Това, че въглехидратите стимулират силна инсулинова секреция (а мазнините не) е широко известно. Това, че инсулина вкарва материал в мастните депа също е безспорен биохимичен факт. Световните здравни организации по хранене обаче упорито отказват да направят връзката между тези два факта и продължават да препоръчват абсурдните си ВВД.

едит: това за calories in/calories out и 2ри закон на термодинамиката е неприложимо за човешкото тяло (calories out не може да се изчисли точно, защото зависи от много повече неща от енергоразхода при движенията, които вършим).

Миналата година (2011), хранителната пирамида - food pyramid беше официално заменена с т. нар. food pie chart.

За повече информация е достатъчно да се напише нещо от сорта на “2011 food pie chart replaces food pyramid” и със сигурност ще излязат доста неща.

Споменавам го просто като информация, без да коментирам новата “мода” и без да има отношение към темата на момчето.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1