Дневник на Васил Стефанов

Темата е заключена.

18.01.12
23:18

Здравейте, аз съм момче на 19 години.Страдам от булимия, борбата е адски трудна, но аз не се отказвам.Ще ви помоля ми давате съвети и мнения за начинът ми на хранене.Дали е добро, бързо или бавно се храня и от какво имам нужда.Благодаря ви предварително.Ето и инфо за мен?
Висок-170
Тегло-46 кг.
Среден начин на живот-работя като чистач, болестта не ми позволява друго, защото трябва да се храня под час и в точно време.В момента съм на лечение, пия анти депресанти и посещавам психиатър.
Ето как премина днешният ми ден
Закуска: Начло от 08:50 до 09:40-Една кашкавалка с чаша билков чай 250 мл с резенче лимон и 15 гр мед.
Обяд:Начало 12:45 до 13:55-Една паничка не пълна 200 гр празена супа, една чиния постно зеле, можеби около 200 гр, две филии хляб и като десерт две малки ябълки-(сварени и посипани със захар).
Вечеря:Начало от 20:00 до 20:50-Половин риба скумрия на фурна около 150 грама можеби, с гарнитура картофена салата, две филии хляб и като десерт чаша компот от вишни 250 гр.

18.01.12
23:22

Тренираш ли?

18.01.12
23:23

Не.

18.01.12
23:25

Не е лошо да пробваш, това може да помогне в решаването на проблемът ти.

18.01.12
23:29

Преди тренирах, но повярвай не решава проблема.Даже обратно прекалено се вманиачавам.

19.01.12
14:31

Промяната на живота ти е само в твои ръце. Какви са ти целите? Пробвай да се разредиш храненията по често..примерно 5 на ден. Когато имаш някакво заболяване за нас  е много трудно да даваме съвети, защото не знаем как можеш да реагираш на тях. Тренировките са много хубаво нещо и път към хармонично тяло.

21.01.12
00:03

Днес 20.01.2012
Закуска-Тутманик с чаша от 250 мл. нектар от праскови (от 08.40 до 09:45)
Обяд-1-во:празена супа около 200 гр, 2-ро пилешка яхния с грах (без запръжка), 2 филии хляб и 3-то-Киви и половина (от 12:50 до 14:15)
След Обед-Дълго кафе и две цигари.
Вечеря-две филии намазани с масло, върху всяка по един резен свинско пушено филе, около 150-200 гр. салата от домати, лук, краставица, магданоз и малко растителна мазнина (слънчогледово олио) и чаша кисело мляко 250 гр. (от 20:05 до 21:30)
Вода за целият ден-3 литъра.

Мнението беше редактирано от vasil stefanov на 21.01.12 00:04.

29.01.12
22:52

Днес:
Закуска-Две филийки хляб, едната намазана с крема сирене, а другата с маргарин и с две колелца шпеков салам и половин кисела краставичка върху нея.Една чаша от 250 мл. нектар (пасиран компот от сливи и ябълки) времетраене (08:50 до 09:45)
Обяд-1-во-супа от зрял боб (една не пълна паничка, около 200-250гр.),2-ро-пиле фрикасе (пиле с бял сос) (около 250-300 гр.), две филийки хляб, 3-то- една ябълка. Времетраене (13:00 до 14:20).
Вечеря-две забулени яйца с гарнитура картофено пюре, салата от кисело зеле и настърган морков и 3 маслинки върху нея (около 200 гр.), две филийки хляб, една малка чашка около 150 гр. ошаф  от тиква и сушени плодове посипан с натрушени орехи. Времетраене (20:10 до 21:45).
ПП:Някой от нещата са домашни(нектара, киселата краставичка, пилешкото месо и ябълката, яйцата и ошафа).
Вода за деня:3 литъра.

30.01.12
00:46

Здравей :) Чак сега виждам , че си си направил дневник - честито :)
Кога започна да повръщаш? Колко често на ден/седмица? От кога не го правиш/разредил си?
Имаше ли диети/глад , като предходни , породени от незадоволителна физика/наднормено тегло ? Коя “забранена” храна те влече или просто си склонен да прекаляваш ?
Когато си стресиран/разстроен от дадена ситуация/обиден и т.н. избива/избивало ли те да разкараш всичко от стомаха , било то и 2 солети...въпрос на “принципи” ?
  Знам ли...мен са ме определили , като булимистична . На най-ниските си килограми по-скоро не се хранех , но продължавах да връщам...Общо взето - от 2005г до 2010г ми се събират от 0 до 6(най-често) на ден...то като се почне от сутринта . По-скапващо е от самия глад/анорексия...
  Трудно е...аз се изцепих и тази Нова Година , въпреки че не споделих в дневника си . Като се замисля , че преди 2 години и една седмица без подобни изяви ми се струваше постижение...
  Каква ти е била “стратегията” на приемане на храна/връщане - намирам логика в продължителното бавно ядене , но...
  Имаш ли обяснение , какво те притеснява в поетата храна...плаши ли те конкретна/напълняване ?! Влече ли те прекаляването , поради външни фактори/стрес ?
  А относно храната - не е добра , като избор...много джънк и въглехидрати...или превъзмогваш неспособността(психическа) да консумираш подобна ?
  Искаш ли да качиш килограми(трябва) или просто се луташ...не мисля , че спортът е излишен...
  Знам през какво минаваш...под някаква форма...аз се подстригах късо(не ми отиваше) и махнах маникюра , за улеснение( ЕДИТ:над тоалетната чиния)...купувах кроасани/баници/разни глезотии , за да ги нагъна за секунди с обилно количество вода и на бегом към тоалета...
  Това с лечението/антидепресанти/”психар” не ми допада...ти ли го реши или родителите ?!? Кой ти изготви “диетата” ?
  Извинявай за дългия и не добре конструктиран пост...
  Ще следя и искрено ти желая успех :)

Мнението беше редактирано от Мая на 30.01.12 02:28.

30.01.12
15:52

Здравей, благодаря за отделеното от теб внимание.Ами не съм получавал булимична криза от (29.10.2011).До сега ми е идвало на ума да го правя пак, но все съм се въздържал. Битката е адски трудна.Значи аз се храня толкова бавно, първо защото искам да се наслаждавам да изпитам вкуса и насладата на всяка една капка, да потъна в аромата и вкусовите качества на даденият хранителен продукт.Също така се и старая да дъвча повече с цел по добро усвояване, знам звучи странно но ако не го направя изпитвам отвратително чувство за вина което не ме оставя намира.Но за сега е ок, поне хапвам, може да е бавно но се пак е хапване.Преди 7 месеца преяждах на всяко ядене и то доста сериозно преяждане, стигал съм до цял хляб и след това се сещаш какво следва над тоалетна.Отказах се исках да умра, просто исках да не ям и да си замина от този свят.Но започнах лечение, антидепресантите са с цел премахването на натрапчивата мисъл, която булимията ми създава.И лека по лека вече взе да отшумява, хапчетата наистина действат.Но и аз не се отказвам.Преди година ако изядях и една филийка бял хляб щях да се съсипя от вина, а сега това изчезна.Просто с времето всичко отшумява.А целта ми е да се храня здравословно и балансирано.За мен храната е нещо наистина много важно, тялото е моят храм, а храната е както казах най-голямото ми удоволствие.Това в момента съм в период на лечение, което наистина действа, но аз не се боря сам боря се аз заедно с цялото ми семейство.И отново благодаря за отговора ти, оценявам го!

30.01.12
23:54

Здравей agajn :)
  Защо ядеш предимно въглехидрати ? Вегетарианец ?! Гледам някаква скумрия си хапнал...
Не мисля , че кашкавалка/разни тестени закуски са добър избор , от здравословна гледна точка...липсва белтъчна храна...и е малко , като калории...
  Искаш ли да повишиш теглото си ? Осъзнаваш ли , че 46кг са застрашителни/нездравословни/непривлекателни и не доказват нито воля , нито ненужно самонаказание ?
Предполагам мислиш , че трябва да оправиш първо отношението си към храната/психологическия аспект , но концентрирайки се само в нея/вкуса/контролът , ти пак си оставаш обсебен .
  Бил ли си някога пълен/пазил ли си диети ?
  Спортувал ли си нещо и защо ти е повлияло отрицателно ?
Щом при наличие на спорт/физическа активност се вманиачаваш повече , значи те интересува как изглеждаш . Съответно 46кг не е ОК .
  Имаш ли елементарни физически затруднения в ежедневието - проблем при продължително ходене/преместване на мебел/носене на пълни пазарски чанти примерно ?
  Ако е така , това е от липсата на мускулна маса/атрофиране , а мускулът има нужда от пълноценна храна и стимулиране . Не те ли нахъсва идеята , да живееш нормално . На този етап може да ти е рано за физически натоварвания...при мен не беше (162см/36кг) , но знам ли...
  За медикаментите - нямам мнение . Но съм разговаряла с едно момиче(булимичка) , което се оплакваше от резултата след спирането им...всичко по старо му , с няколко еуфорично качени “страшни” килограми , които задълбали проблема/депресиите...но тя си беше особена...
  Кой ти изготви диетата или не спазваш нещо конкретно и просто контролираш порциите и се храниш... бавно и анорексично(режеш на миниатюрни парченца и ги дъвчеш милион пъти) ?
  Важно е да преодолееш вината от приема на храна , но е препоръчително и да се храниш правилно - в един момент ще разбереш , че няма нищо лошо в това , да даваш на тялото си нужните хранителни вещества и то ги ползва за хубави неща . Предполагам , че и чувството за налична храна в стомаха е влудяващо , но и с това се свиква :) Изпитано ;)
  Поздрави :)
Едит: неправилно подхождам , та ме извини...знам колко е трудно и какъв “ад” е ...успех :)

Мнението беше редактирано от Мая на 31.01.12 00:23.

31.01.12
00:39

Виж, не си ме разбрала, не анорексични малки хапки, ям нормални хапки, просто ги дъвча повече време.Вярно е че съм слаб, но всичко с времето си, преди бях 44 успях малко да кача.Не съм пазил диета, бил съм леко пълен, бях 165 см и 65 кг.Получих булимията в следствие на тежка депресия.Хората ме бяха наранили, съоченицте ми по това време ме тормозиха и се гавреха с мен, момичетата не ми обръщаха внимание и аз намразих всички.Затворих се в себе си, и казах майната им на всички.Тогава се появи тя, булимията.Беше една нощ, докато отново плачех и проклинах хората.Нещо като натрапчива мисъл се породи в умът ми.Тя ми беше най-добрата приятелка, не ми трябваше никой защото си имах нея, а именно булимията.Бешени много забавно заедно.Тренирахме, ходех на фитнес, ходихме да бягаме (кардио), заедно пазарувах ме, наблягахме на протенините (риба, нискомастлени млечни продукти, пил. филе, белтъци и тн.)Заедно смятахме калории, по цял ден бяхме заедно.Оформих се, имах 6 плочко на корема, бях стопил мазнините, не ми трябваше никой, нито приятели нито любов нито нищо по цял ден се забавлявахме с нея.Докато нещата не излязъха извън контрол, с времето се бях лешил от въглехидратните храни (тестяните неща).Те все повече и повече ми се преяждаха и постепенно почнах да преяждам на всяко хранене.Набивах яко въглехидратите, имах дори един период в които поглъщах страшно много храна, ето пример (2 пил.пържоли, 8 филии хляб, две кисели млека, една чаша прясно мляко, салата от моркови, парче пица, 3 вафли и 2 кроасана).Подувах се като топка, едвам дишах и след което следваше повръщане.Вече не можех да се контролирам и така един ден след поредната булимична криза спрях да ям, казах си не мога повече искам да умра не ядох нищо в периода на около 3-4 дена отслабнах много.Искаха да ме слагат на системи но аз казах че ще се храня.И го направих в психиатричната клиника в която лежах, ми даваха нормални порции е разбира се преядох и в клиниката, от магазинчето в нея се натъпках не човешки.Но там бях под контрол и ме спряха.Сега родителите ми ми контролират порциите, както се вижда не ям много но за сега е добре поне няма кризи.Ако ме оставят сам да си определям порциите, повярвай ще са не човешки големи.И така, но медикаментите определено действат, натрапчивите мисли лека по лека изчезват.Не се чувствам слаб, смисъл не съм и силен, средно положение.

01.02.12
23:19

Днес:
Закуска-Варени макарони с масло и сирене (около 150 гр). (08:30-09:45)
Обяд-1-во-Спаначена супа, 2-ро-свинско със зеле (приготвено без запръжка, а със задушаване), 2 филийки хляб, 3-то-една ябълка.(12:55-14:55)
Вечеря-4 милинки (около 150-200 гр), салата от домати и лук, чаша 250 гр кисело мляко.-(20:15-22:10).

02.02.12
00:04

...аз се усетих , че не подхождам адекватно...в смисъл - разни стереотипни риторични въпросчета и т.н. Извини ме...
Радвам се , че към момента контролираш ситуацията/имаш напредък и подкрепата на близките . “Филмите” с храната са ми ясни/преживяно и преживяващо , като усещане . Булимията и анорексията в повечето случаи са свързани/редуват се . Не мога да дам съвет . Описаното от теб ми е познато....ама аз като реших , че нямам нужда от любов/хора/нищо чак тогава се “оправих” . Моите “прояви” винаги са били пробудени от разочарования , т.е. незадоволителни очаквания спрямо другите и разни митологични желания от моя страна .
  Успех :)
  Относно храната , пак да питам - насочи ли те диетолог ? На мен ми нахвърляха някакви стандартни менюта , но нямат общо с това , което хапваш . Е , мен ме писаха анорексичка , заради теглото...но не мисля , че има значение ...
  Поздрави :)

02.02.12
23:26

Отново ти благодаря, за отделеното време.Не съм се съветвал с диетолог, хапвам по 3-пъти на ден и каквото се хапва у дома и аз го хапвам.Не искам да се цепя от останалите.Преди се храних диетично:обезмаслено сирене, 0,1% мляко, пълнозърнест хляб, никакви мазнини и тн.Но това вече го преодолях, сега си хапвам и бял хляб и пълномаслени продукти, въобще от всичко.Разбрах че няма вредна храна, има вреден начин на приготвяне и прекаляване.Тази тежка част я преминах, сега идва ред да оправя и останалите неща.А те са:да мога да определям сам порциите си, да мога да се храня и с други хора, а не само вкъщи с моите близки и роднини и да премахна това ужасно чувство за вина, него най-вече.А ето и какво хапнах днес:
Закуска:Мелинки (150 гр) и чаша нектар (пасиран компот) от праскови (250мл.) (08:40-10:10)
Обяд:1-во-спаначена супа (около 200-250 гр), 2-ро свинско със зеле (около 200-250 гр.) (приготвено без запръжка а със задушаване), две филийки хляб, 3-то- 1 портокал (13:10-15:15)
Следобед-Дълго кафе подсладено с две захарчета (4 гр захар)
Вечеря-Две филийки хляб намазани с пастет, салата от домати и лук гарнирана с растителна мазнина в случая олио и като десерт сварена а после запечена тика със сладко от круши върху нея и натрошени орехи (около 150 гр.) (20:30-22:15).

Мнението беше редактирано от vasil stefanov на 02.02.12 23:47.

03.02.12
22:50

Днес:
Закуска-Кифла с локум и една чаша 250 мл билков чай с резен лимон и малко захар.(08:45-09:45)
Обяд:1-во рибена супа (около 200-250 гр), 2-ро картофена яхния (без запръжка, всичко се задушава) (около 200-250 гр.), две филийки хляб, 3-то-една ябълка.(12:55-14:25)
След Обед-Дълго кафе с 2 захарчета (4 гр)
Вечеря-две кюфтета на фурна, салата (около 200гр) от домати, краставици и лук гарнирана с малко растителна мазнина (олио),две филийки хляб и като десерт сварена, а после запечена тиква намазана със сладко от дюли и посипана с натрошени орехи (около 150 гр)-(20:10-22:00)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1