19.01.12
23:16
Здравейте.На 17 години съм, момче. От преди 1-2 години забелязах, че имам нещо леко издуто над пъпа, което при натискане се прибира. Понеже скоро попаднах на статии за херниите и се зачудих дали е проблемно това образувание при положение, че не чувствам абсолютно никаква болка. Просто, когато съм изправен, имам съвсем леко издуто над корема.
Другия ми въпрос е дали има проблем, че дигам тежести - напр. клек с щанга.
Въобще не ми се занимава да ходя по операции, но се стреснах дали не е нещо сериозно и......
Темата беше редактирана от archlord на 19.01.12 23:17.
20.01.12
09:41
Наскоро един приятел, културист си прави операция на пъпна херния. Знам, че причината да я прави беше чисто от естетически съображения - Тути - шампиона при класиците - също си е правил такава операция преди години. Така, че ако наистина имаш пъпна херния - можеш да тренираш без проблеми.
Сина ми е осми клас и спортува активно.Като му отъня кожата му се показа същото проблемче.Аз също имам но си я виждам само когато съм доста изчистен.Вероятно много хора я имат но никога не разбират поради сланинката на пупата.Ако стане истински проблем ще разбереш първи защото ще те заболи и ще се увеличи визуално но едва ли.Тренирай,мисли как да станеш по-силен и не се притеснявай.
Замислих се дали си личи, то е съвсем малко изпъкнало над пъпа и наистина се вижда като се загледаш, но май не си струва да се подлагам на операция , а и ще трябва да спра да тренирам... Мерси!
Не, не можеш да тренираш тежко при пъпна херния!
Всъщност можеш, но винаги има опасност да се отвори - това е нещо което не може да се прогнозира дали въобще ще се случи, кога и при какви обстоятелства, но случи ли се - си за спешното, животозастрашаваща ситуация.
Задължително отиди на хирург и провери дали наистина е херния, след което той ще те насочи какво да правиш и дали да се оперираш.
Точно преди 2 месеца мен ме оперираха от пъпна херния, не е страшно, възстановяването е бързо и после можеш да водиш нормален живот, белега е малък и незабележим.