24.01.12
13:41
Днес сутринта се събудих и гърлото ми беше подуто и болеше много, едва едва дишах. Mайка ми не пропусна да каже, че е заради това което пия (креатин,глутамин) и където много ям (200+гр. протеин). Wъзможно ли е тези неща да са свързани с проблема ми, защото четох че приемyt на глутамин увеличава хормана на растежа, а мисля че щитовидната жлеза, която се намира до гърлото го пройзвежда ? Искам да допълня, че съм на 14 години ако има значение и че до сега не се е случало да ми е толкова подуто.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 24.01.12 13:43.
24.01.12
13:56
1. Нито кретина, нито протеина, нито глутамина могат да причинят пряко подуване на гърлото.
2. Защо 14 годишен пие тия хранителни добавки!!!
3. За болките в гърлото се ходи на лекар. (сега има вируси и грипни епидемии)
4. Това да не медицински сайт.
5. Ако си прекалил с приема на някой от хранителните добавки да може да се получат здравословни проблеми...
24.01.12
14:49
казано от Марин Маринов на 24.01.12, 13:56:
1. Нито кретина, нито протеина, нито глутамина могат да причинят пряко подуване на гърлото.
2. Защо 14 годишен пие тия хранителни добавки!!!
3. За болките в гърлото се ходи на лекар. (сега има вируси и грипни епидемии)
4. Това да не медицински сайт.
5. Ако си прекалил с приема на някой от хранителните добавки да може да се получат здравословни проблеми...
Не е медицински сайт но мисля че темата ми беше в раздел здраве :)
24.01.12
14:49
Не мисля, че тези добавки са виновни за инфекцията, но е вероятно да са я потенцирали и да имат роля в нейното модулиране и реактивност.
Сещам се за едно проучване за приема на Глутамин от 2004, което вкл. около 120 активни спортисти в САЩ и това, което лекарите доказват е, че по-висока от 8 гр. доза на ден потенцира с 60% възпалителните реакции в организма, като например бактериални или вирусни инфекции, които иначе протичат леко и незабелевимо. Това е в доста голямо противоречие с факта, че Глутамин се ползва в пост-хирургичното лечение, защото стабилизира мукозния слой на чревния тракт и предпазва от т.нар. leaky gut синдром, който е причина за много болнични инфекции. Креатинът също има доказан противовъзпалителен ефект в мускулните тъкани, но обратен ефект в бъбреците и черния дроб.
Извод- тези съставки имат различни ефекти в различните тъкани!
Понеже много неща в механизмите на действие на тези 2 добавки не са проучени, но пък те имат роля в няколко патологични пътища, би следвало да се дозират внимателно и да не се приема при простудни състояния и други слаби инфекции.
Съвет- аз бих препоръчал да възобновиш приема, едва след като гърлото ти се оправи. Дотогава прием на препарати, които биха намалили болката и отока на лигавицата- парацетамол, псевдоефедрин, прием на витамини от групата К и Ц, които имат роля за кинетиката на тези препарати през биологичните мембрани.
Аз пък бих му препоръчал да възобнови приема им след като навърши поне 18 години.
24.01.12
16:39
казано от Anthony на 24.01.12, 15:46:
Аз пък бих му препоръчал да възобнови приема им след като навърши поне 18 години.
Най-правилно!
Много малко вероятно е оплакванията ти да имат нещо общо със щитовидната жлеза. По вероятно е това да си е обикновена инфекция на гърлото, но без да си прегледан от лекар няма как да се знае със 100% сигурност.
От друга страна , растежният хормон се произвежда от хипофизата - жлеза ,която се намира в черепа. Щитовидната жлеза произвежда други хормони:))))
24.01.12
22:36
Болезненият тиреоидит се среща много рядко и болката е предимно във врата и в челюстта. Среща се при мъже над 45 г. и честотата му е изключително ниска.
Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 24.01.12 22:37.
24.01.12
22:46
Относно проблемът ти не мога да ти помогна , не съм лекар!Следователно иди на лекар да те прегледа и толкова.Не съм чувал до сега някой да е настивал от добавки .... но знае ли човек всичко е възможно.Другото по-важно в случая според мен е че на 14 години приемаш хранителни добавки различни от ензими и витамини (креатин и глутамин ако не се лъжа) , в което не виждам абсолютна никаква логика!Някой може да каже че съм много консервативен или че нищо не пречело да се взимат добавки ... е хубаво нека си мислят каквото искат , но за мен е пълна глупост да взимаш добавки на тази възраст!
Както и да е дано се оправиш и да ти мине леко (надявам се) настинката
25.01.12
21:21
Това че съм на 14 години каква връзка има при положение че на размери съм да кажем колкото един зрял човек ?
25.01.12
21:48
Защото като приемаш креатин на готово се получава така че накрая твоите жлези намалят функциите и производството на креатин от самото тяло следователно могат да се получат и усложнения , а най-малкото което е жлезата ти няма да произвежда самостоятелно достатъчно креатин за в бъдеще!Плюс това ти си още на 14 години когато това е едно от пиковите ти времена в което организма ти произвежда креатин , така че само да подтискаш производството на креатин от организма си приемайки на готово креатин намирам за супер неуместно и искрено тъпо!