Готвач от 7 години + Фитнес за първи път =?

Здравейте! Нов съм във форума, но го чета във всеки възможен момент. Достигнах до предела на търпението си и сега се опитвам да се взема в ръце и да си върна формата, в която бях преди 7 години.
На 28 години съм, 186 см, 83 кг.
От 7 години работя като готвач и имам доста голям “мазен” корем  и “любовни дръжки”. 
Преди седмица започнах да ходя на фитнес, като преди това никога не съм го правил. Нов съм.
Преди доста време играх редовно баскетбол и имах доста голям отскок. Целта ми е да отслабна, колкото се може по- бързо и да започна пак да скачам...Но имам проблем...
Работя 5 дни в седмица по 12 часа с по 2 часа почивка в ранния следобед от 15- 17, т.е. това е и времето, в което мога да ходя на фитнес. Също така, както сами знаете, естеството на работата ми е да стоя 12 чАса на крак.
Във фитнеса, който посещавам имах среща със инструктор и той ми направи програма, която е:
30 мин кардио и след това 3 серии по 20 повторения на 4 различни уреда и приключвам с 3 серии по 15 повторения коремни преси.
Опитвам се да спазвам и хранителна диета, която е :
10:00 - кафе
11:00 - плодове с кисело мляко
14:00 - обилен обяд(пилешка пържола + зеленчуци или телешко бон филе + зеленчуци)
17:00 - 100 гр ядки
И след това никакво ядене. Преди година, без тренировки и спорт, за 6 месеца, успях да сваля около 12 килограма.
Това, което аз си мисля е , че имам нужда от добавка, която да ми помага по бързо да се възстановявам след тренировки и натоварен работен ден...
Въпросите ми са : Възможно ли е нещо да се получи и какви са възможностите да успявам да го съчетавам с работата си и с тази диета.?
Не е ли по добре да правя повече кардио?!
И ако има възможност да ме насочите към някаква добавка...
Благодаря ви предварително!

24.01.12
09:47

Щом работиш като готвач това е идеалната предпоставка!Поради няколко причини:
1.Можеш сам да си готвиш каквото ти хареса
2.Имаш най-различни видове продукти под ръка
3.Можеш да си го приготвиш по най-добрия здравословен начин
4.Имаш достъп до храна през целия ден т.е. можеш да ядеш винаги когато си гладен, а не по задлжение

Относно диетата - не се ограничавай прекалено много, гладуването не начина за сваляне на килограми за дълаг период от време!
Сметни си калорийния баланс за да си изчислиш калорийния оптимум и според него си състави диетата. БМР = 66 + 13,7хКГ + 5хСМ - 6,8хГодини след това извади примерно 200 максимум 300 калорий и си сметни различните съставки примерно: Б:М:В = 30:40:30
В залата се старай да тренираш за активна мускулна маса поне според мен това е по-добрия вариант и после постепенно да смъкнеш излишните мазнини

24.01.12
10:43

Пази боже от такива инструктори...

24.01.12
12:50

казано от Biad__ на 24.01.12, 10:43:

Пази боже от такива инструктори...

И аз точно това си помислих...

Започни тренировката с силови упражнения, след силовата прави кардиото 15-20 мин са достатъчни. От тези за по 20-30 повторения се откажи. Прави по 10-12 повторения на упражнение с по-големи тежести. Диетата ти е прекалено ограничителна. Яж повече белтъчини по-често през деня. Не е проблем и да хапваш късно вечер примерно извара с ядки.

Погледни тази статия. Преоформяне за ендоморфи . Бях с подобни пропорции като теб и с подобна програма постигнах доста добри резултати.

Много ви благодаря за бързите и адекватни отговори, ще пиша какво се развивам :)

А имам ли нужда да пия добавки, които да ми помагат по-бързо да се възстановявам след тренировките. При мен е важно, тъй-като след това работя и работата ми е доста изморяваща и активна

24.01.12
18:56

Мискулната треска се появява няколко часа след тренировка( при всеки е различно). Аз тренирам сутрин и я усещам чак вечерта преди лягане. На другия ден е на лице.

Като почнеш да тренираш сам ще прецениш дали можеш да се справяш с нея или не. Ако ти идва тегаво с мускулна треска на работа ще си вземеш добавки за по-добро възтановяване.
Най-вероятно след тренировка за гръб на другия ден ще ти е тегаво при условие че стоиш постоянно прав, но пък зависи при всеки си е индивудуално.

Мнението беше редактирано от Илиян на 24.01.12 18:57.

24.01.12
20:39

Не ти трябват в никакъв случай добавки още в самото начало било то и за възстановяване!Абсолютно не мисля че са необходими.Ще привикнеш с времето ама чак пък още в началото да се прибягват до добавки ми се струва меко казано нелогично.А и едните добавки няма да те направят супермен.Аз гледам има хора , които пият добавки и нищо не правят само дето си дават парите.Вярно то зависи и от хранителен режим и от други работи , но не виждам голяма разлика от хората които ги използват и тези които не ги използват.Примерно аз не ползвам никакви добавки освен понякой път протеин след тренировка , което е сууупер рядко и не виждам да имам проблеми.

Та накратко че много се впуснах в разсъждения - не ти трябват добавки в момента.Това е моето мнение

24.01.12
20:46

казано от Илиян на 24.01.12, 18:56:

Най-вероятно след тренировка за гръб на другия ден ще ти е тегаво при условие че стоиш постоянно прав, но пък зависи при всеки си е индивудуално.

Специална тренировка за гръб ли имаш предвид ? Той спомена,че е напълно нов във фитнеса храненето и изобщо спорта.За какъв сплит тогава може да става на впъпрос?

http://www.bb-team.org/fitness/workouts?gender=247&experience=239&goal=739&equipment=743 - много е полезно от време-на-време да се ползва. ;)

24.01.12
22:18

казано от Gerrard Liverpool на 24.01.12, 20:39:

Не ти трябват в никакъв случай добавки още в самото начало било то и за възстановяване!Абсолютно не мисля че са необходими.Ще привикнеш с времето ама чак пък още в началото да се прибягват до добавки ми се струва меко казано нелогично.А и едните добавки няма да те направят супермен.Аз гледам има хора , които пият добавки и нищо не правят само дето си дават парите.Вярно то зависи и от хранителен режим и от други работи , но не виждам голяма разлика от хората които ги използват и тези които не ги използват.Примерно аз не ползвам никакви добавки освен понякой път протеин след тренировка , което е сууупер рядко и не виждам да имам проблеми.

Та накратко че много се впуснах в разсъждения - не ти трябват добавки в момента.Това е моето мнение

Какви проблеми очакваш да видиш (dull)

Към автора: Може да разгледаш раздела от форума
Хранителни добавки за изгаряне на мазнини да се ориентираш малко...

24.01.12
22:25

Той пича няма още изграден хранителен режим,  не знае от коя страна да фане щангата както се вика ти вече с бърнъри и енергетици ще го тъпчеш браво бе

24.01.12
22:38

Нямам проблеми със килограмите , упражненията , силата и издръжливоста без да взимам добавки.Следователно не виждам какъв е смисъла само да се набутвам с пари ако мога да постигна целите си и без добавки и то на много по-добро ниво отколкото с добавки.Следователно не виждам смисъл от употребата им освен ако не си тръгнал да ставаш полупрофесионален или професионален бодибилдър , атлет или нещо такова.А не виждам нашия човек в случая да има такива планове.
Хареса ли ти отговора ми?!

П.П. и да не ти е харесал няма нужда да ни информираш.

24.01.12
22:50

казано от Стоян на 24.01.12, 22:25:

Той пича няма още изграден хранителен режим,  не знае от коя страна да фане щангата както се вика ти вече с бърнъри и енергетици ще го тъпчеш браво бе

..бе!!! Доста начетен ми изглеждаш :D

Фат бърнарите са ама баш за начинаещите, които искат да свалят някой килограм. Ако питаш някой напреднал билдър, работи ли някой бърнър при него, в 99% от случаите отговора ще е “не” , защото при един активно спортуваш човек с идеален хранителен режим метаболизма работи на съвсем друго ниво и ефекта от стимулирането му с бърнар ще почти нулев... comprehende?

Нямам проблеми със килограмите , упражненията , силата и издръжливоста без да взимам добавки.Следователно не виждам какъв е смисъла само да се набутвам с пари ако мога да постигна целите си и без добавки и то на много по-добро ниво отколкото с добавки.Следователно не виждам смисъл от употребата им освен ако не си тръгнал да ставаш полупрофесионален или професионален бодибилдър , атлет или нещо такова.А не виждам нашия човек в случая да има такива планове.
Хареса ли ти отговора ми?!

П.П. и да не ти е харесал няма нужда да ни информираш.

Т.е. очакваш проблеми с килограмите, упражненията и т.н да се появят с приема на добавки :D
В твоя случай наистина ще е набутване с пари. Това, че ти не виждаш смисъл в цяла една индустрия предназначена и за не професионалисти, не означава нищо!!!
Ако си мислиш, че някой професионален билдър е стигнал до Олимпия с фат бърнари и протеин, си изпаднал в дълбока заблуда!!

Мнението беше редактирано от megabolic x на 24.01.12 23:05.

Наистина не знам от къде да хвана щангите и не се притеснявам от това. Проблемът е, че се притеснявам дали няма да издъхна прекалено бързо ако ходя на работа, стоя на крак 12 часа и ходя на тренировки по 1 час 4-и пъти седмично, това е. За това според мен ще ми трябва добавка или каквото и там да го наречем, за да мога по бързо да се възстановявам и да имам енергия за следващата тренировка. За пример:
Четвъртък - работа и фитнес
Петък- работа и фитнес
Събота - работа + почивка
Неделя - работа + почивка
Понеделник- работа + фитнес
ДНес- почивка + фитнес, но до толкова нямах сили вече, че едно от упражненията не можах да си завърша повторенията + отидох на фитнес със вече силна мускулна треска.
Не се опитвам да ставам силов атлет или бодибилдър, искам да съм по гъвкав и да нямам корем, не съм си поставил някакви непостижими цели, за да бъда “ебати пича” през лятото на плажа, знам си ситуацията, но просто не съм сигурен, дали без някакви намеси ще мога да издържа на ритъма.
Благодаря ви за отзивите и ще пиша как се развивам...Иначе този инструктор е пази боже наистина...

Също така смятам да сменя изцяло програмата и да започна с тази за ендоморфите, мисля че натоварването няма да е толкова колкото сега, а резултата по добър.

25.01.12
00:06

Т.е. очакваш проблеми с килограмите, упражненията и т.н да се появят с приема на добавки :D
В твоя случай наистина ще е набутване с пари. Това, че ти не виждаш смисъл в цяла една индустрия предназначена и за не професионалисти, не означава нищо!!!
Ако си мислиш, че някой професионален билдър е стигнал до Олимпия с фат бърнари и протеин, си изпаднал в дълбока заблуда!!

:D ти ме уби с твоите изказвания , научи се първо да четеш и тогава да пишеш!!!Казах че не са му нужни добавки каквито и да било след като няма да има разлика ако ги взима и ако не ги взима (всъщност разлика ще има, ще се тъпче с разни работи и ще му олекне джоба) А сега го прочети пак и пак докато го разбереш та малко да ти се разясни

И както казах не е нужно да ме информираш какво мислиш относно коментара ми!Напиши си мнението относно темата и това е

Мнението беше редактирано от Gerrard Liverpool на 25.01.12 00:10.

25.01.12
14:07

казано от Gerrard Liverpool на 25.01.12, 00:06:

Казах че не са му нужни добавки каквито и да било след като няма да има разлика ако ги взима и ако не ги взима (всъщност разлика ще има, ще се тъпче с разни работи и ще му олекне джоба)

И аз съм на мнение че не са ти много ясни нещата с добавките. От добавки до добавки има угромна разлика. Човека иска да се възтановява по-бързо, да не го болят мусколите и т.н. и ще кажеш че с добавки или без е все тая?
Е да ама не.. Примерно едни аминокиселини (Хтенд) приети по-време на тренировка и един протеин след ще ти позволят мускулната треска да отшуми за поне 1 ден по-малко отколкото ако не взимаш нищо.

25.01.12
23:35

казано от Илиян на 25.01.12, 14:07:

казано от Gerrard Liverpool на 25.01.12, 00:06:

Казах че не са му нужни добавки каквито и да било след като няма да има разлика ако ги взима и ако не ги взима (всъщност разлика ще има, ще се тъпче с разни работи и ще му олекне джоба)

И аз съм на мнение че не са ти много ясни нещата с добавките. От добавки до добавки има угромна разлика. Човека иска да се възтановява по-бързо, да не го болят мусколите и т.н. и ще кажеш че с добавки или без е все тая?
Е да ама не.. Примерно едни аминокиселини (Хтенд) приети по-време на тренировка и един протеин след ще ти позволят мускулната треска да отшуми за поне 1 ден по-малко отколкото ако не взимаш нищо.

И аз съм на мнение , че малко се заблуждаваш.От добавки до добавки има разлика - еми много ясно , все едно да кажеш от кола до кола има ралзика ми разбира се това всички го знаем и не откриваш топлата вода ;) Също така , да смятам , че добавките , които се взимат от аматьори нямат почти никакъв ефект, което добре се вижда като погледнеш някой хора от тук които взимат добавки и изглеждат и имат моите постижения , а някои и по-слаби при условие , че аз не взимам.Така че не виждам какво им дават ” страхотните добавки ” .Също така има и различни начини за по-бързо възстановяване , а това че не го знаеш говори че не си добре информиран.

П.П. Не намесвай добавките които се взимат от професионалисти , защото те нямат никакво място в тази тема!

26.01.12
00:22

казано от Gerrard Liverpool на 25.01.12, 23:35:

И аз съм на мнение , че малко се заблуждаваш.От добавки до добавки има разлика - еми много ясно , все едно да кажеш от кола до кола има ралзика ми разбира се това всички го знаем и не откриваш топлата вода ;) Също така , да смятам , че добавките , които се взимат от аматьори нямат почти никакъв ефект, което добре се вижда като погледнеш някой хора от тук които взимат добавки и изглеждат и имат моите постижения , а някои и по-слаби при условие , че аз не взимам.Така че не виждам какво им дават ” страхотните добавки ” .Също така има и различни начини за по-бързо възстановяване , а това че не го знаеш говори че не си добре информиран.

П.П. Не намесвай добавките които се взимат от професионалисти , защото те нямат никакво място в тази тема!

Наистина се смях с глас докато четях поста ти :D:D

Прием на БЦАА, Протеин, Фет бърнар и Витаминен комплекс ще са в голяма помощ на автора.

26.01.12
00:41

Еми като си свикнал на лесното и си стигнал до там и по-натам нямаш шансове за развитие ... то е ясно.С ограничени хора няма какво повече да споря ... аре професорите давайте си мненията да обърквате хората

26.01.12
08:57

казано от Gerrard Liverpool на 26.01.12, 00:41:

Еми като си свикнал на лесното и си стигнал до там и по-натам нямаш шансове за развитие ... то е ясно.С ограничени хора няма какво повече да споря ... аре професорите давайте си мненията да обърквате хората

абе момче, от известно време те гледам, че си намесен в почти всяка тема и разбираш от всичко - дай да ги видим твоите прословути постижения и физика, че нещо не мога да ти отворя профила ;)

26.01.12
22:42

казано от FRANKO1 на 26.01.12, 08:57:

казано от Gerrard Liverpool на 26.01.12, 00:41:

абе момче, от известно време те гледам, че си намесен в почти всяка тема и разбираш от всичко - дай да ги видим твоите прословути постижения и физика, че нещо не мога да ти отворя профила ;)

Пиша в темите , които са ми интересни.И не виждам някъде да съм споменал че мойте постижения са прословути.Ако искаш да изразиш мнение относно темата изрази го и се обоснови.Всеки е свободен да каже мнението си

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1