Някои въпроси за здравословно хранене.

02.09.11
10:06

Здравейте в тази тема ако може ще ви попитам за някои неща за по-здравословно хранене.При бърканите яйца добавянето на зехтин нездравословно ли прави ястието.И ако може да предложите някаква алтернатива за голямото междучасие - не да си нося храна,а нещо здравословно от магазина.Например мога да си взема 1 активия закуска с мюсли и да и добавя стафиди още.На РБД съм.Може да добавите и някои ваши съвети.Мерси предварително за отговора и извинявайте ако има нещо неправилно направено в темата.

Ако можеш,бърканите яйца ги прави със масло.А за голямото междучасие можеш да хапнеш 100-150 грама фъстъци.

02.09.11
11:51

казано от Александър  Илиев на 02.09.11, 10:31:

Ако можеш,бърканите яйца ги прави със масло.А за голямото междучасие можеш да хапнеш 100-150 грама фъстъци.

И защо да ги прави с масло само не разбрах? За да си хапва повече наситени мазнини ли? Повечето хора, които се опитват да се хранят здравословно даже махат по голямата част от жълтъците си за да ограничат приема на животински мазнини, а ти го съветваш да добавя още. Зехтин може да си добавя спокойно без да се притеснява!

Мнението беше редактирано от Георги на 08.09.11 08:00.

02.09.11
11:57

С масло е по-добре от зехтин, не ми се обяснява защо. И не махай жълтъците.

02.09.11
12:04

Зехтина няма място в ястия, които тепърва предстои да претърпят топлинна обработка. И на мен не ми се обяснява защо, имаше цяла тема преди време по въпроса, ако на някой му се рови, може да я намери. Това, че е прекрасна храна в сурово състояние не го прави подходящ за готвене.  В този смисъл, да - маслото е по-добрия вариант - кокосово, палмово или краве.
Добра алтернатива за голямото междучасие са суровите ядки. За Активия с мюсли или с каквото и да било, по-добре забрави (направо е чудно как все още има хора, които смятат продуктите на данон за здравословни :x )

02.09.11
21:09

Първо консумирам по някой жълтък заради витамина Д за разграждането на мазнините.Слагам там колкото 2-3 на 5 белтъка,но незнам защо не съм добавил още.Колкото до зехтина и маслото старая се да няма много мазнини и ако приемем,че слагам краве масло то не е ли нездравословно защото мисля,че съдържа животински мазнини.И за голямото междучасие може ли например някакво кисело мляко с ядки и стафиди? и да го ям на 2 хранения например.

Точно маслото и зехтина не трябва да избягваш,а по-скоро олиото..

03.09.11
08:15

За олиото мисля,че всеки знае че е вредно за това въобще не го споменавам.A какво за алтернативата за млякото с фъстъци и стафиди или някакъв друг плод?

03.09.11
10:12

За олио-то не виждам проблем освен ако не се пържи с него...
За салати си е супер,особено че на повечето хора им е по - вкусно.

TN

03.09.11
10:25

казано от Иван Манолов на 03.09.11, 10:12:

+ Че не всеки има лукса да дава по 10-12 лв за 1 литър зехтин :D

Не е 10-12 лева,поне при нас :D У пенито е 4,79 ;]

05.09.11
19:05

казано от Александър  Илиев на 03.09.11, 10:34:

Не е 10-12 лева,поне при нас :D У пенито е 4,79 ;]

А сигурен ли си в качеството на “зехтина” У пенито? :D Аз бих си заложила и двете ръце, че за нищо не става (както и 99% от стоките там). Качествения зехтин струва повече.
А по-икономичен вариант би могло да бъде НЕрафинираното олио - мисля че е 5-6 лева за литър.

05.09.11
20:17

казано от Margaritka на 05.09.11, 19:05:

А сигурен ли си в качеството на “зехтина” У пенито? :D Аз бих си заложила и двете ръце, че за нищо не става (както и 99% от стоките там). Качествения зехтин струва повече.

В тоя ред на мисли, до никъде няма да стигнем...

05.09.11
20:36

казано от x_3_mar на 05.09.11, 20:17:

казано от Margaritka на 05.09.11, 19:05:

В тоя ред на мисли, до никъде няма да стигнем...

Не съм сигурна какво искаш да кажеш, но съм убедена, че въпросния зехтин за 4.79 е т.нар. “pomace”, за който съм писала по-подробно в тази тема: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/52270
Ако търсим евтина храна добре, но хайде да не се заблуждаваме, че ядем нещо качествено за тези пари :)

05.09.11
21:28

Имах предвид,че контрола по качеството на продуктите в България е толкова занижен, че ако се съмняваме във всеки продукт, трябва да спрем да се храним! Инак последния зехтин, който си купих, бе около 8лв. extra virgin. Купувал съм extra virgin и на 6 и нещо /на промоция ;)/ и даже съм сигурен, след като видях в Италия каква е цената на зехтина, че даже и на тази цена хипермаркетите си имат печалба

Мнението беше редактирано от x_3_mar на 05.09.11 21:28.

25.01.12
12:31

то да беше само със зехтина… при млечните продукти също слагат много голяма надценка. Единствено за Активиа съм съгласна, че си заслужава цената, защото им четох на Данон изследванията http://www.aktivia.bg/uploads/protokol-za-analiz.pdf

25.01.12
14:30

В този протокол за изследване да бяха описали и останалото съдържание. За бактериите е ясно, че ги има в “някакво” количество.

25.01.12
14:37

От млечните продукти вече много малко си заслужават. Много обичам кисело мляко, но до сега нито едно от тези по БДС, които съм ял, нямат вкус на такова... за Данон да не говорим. Ползвам им от време на време заквасената сметана, но може би бъркам като го правя.

25.01.12
20:55

казано от The Next на 03.09.11, 10:25:

По колко литра зехтин смяташ да пиеш на месец?

28.01.12
20:39

Искам да споделя, че относно зехтина в Португалия ми прави впечатление това, че те го ядат в манджите, които са термично обработени, но първо варят всички зеленчуци, картофи, яйца, риби, октоподи, гадории :) във вода, после ги оцеждат, накълцват ги или на каквито там парчета ги режат и чак тогава слагат зехтин, пипер, чесън и т.н.  В крайна сметка, не го подлагат на термична обработка зехтина, макар това да е 100% най-използваната мазнина, консумира се наистина суров, поне в болшинството ястия.  Ако има нещо за пържене—технологията е да се фритира в мнооооооого краве масло :)

28.01.12
20:48

казано от megabolic x на 25.01.12, 20:55:

казано от The Next на 03.09.11, 10:25:

По колко литра зехтин смяташ да пиеш на месец?

Това последното ме разсмя :) Наистина, на нас (2-ма човека) един литър зехтин ни стига за 3 седмици - месец. Не е чак толкова скъпо, нали?

Кико Сан, хубаво правят португалците. :)

28.01.12
21:09

казано от гн.Хаджиев на 02.09.11, 21:09:

Първо консумирам по някой жълтък заради витамина Д за разграждането на мазнините.Слагам там колкото 2-3 на 5 белтъка,но незнам защо не съм добавил още.Колкото до зехтина и маслото старая се да няма много мазнини и ако приемем,че слагам краве масло то не е ли нездравословно защото мисля,че съдържа животински мазнини.И за голямото междучасие може ли например някакво кисело мляко с ядки и стафиди? и да го ям на 2 хранения например.

Мисля, че е станало малко недоразумение - не бягай от животинските мазнини... Един малък съвет от мен, когато си избираш храни при покупки: ако го има в природата във вида, в който си го купуваш - давай смело... Пример: сурови ядки, млечни продукти (качествени!!!), зеленчуци, месо (всякакво!!) и т.н... Вафли, пици, спагети, сокове.... няма да го намериш при майката природа :). Това е “главният” принцип.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1