26.01.12
18:26
Здравейте отново и в този раздел :)
Първо,искам да попитам - има ли някой,на когото е правена процедурата литотрипсия ?
Става дума за майка ми ,която има проблеми с бъбреците и вече втори път ходи на такова разбиване.
Първият път имаше болки след процедурата,може би малко кръв в урината,което знам,че е нормално.От къмък с големина 1,5см ,се отделиха само малко песъчинки,които “вадеше” в продължение на седмица.Нищо повече.Днес беше отново в болницата,но се прибра със силни болки ,въпреки обезболяващото,което й бяха били.Разгледах урината два поредни пъти - първия път беше с цвят на червено вино ,пълна с малки съсиреци,не ми направи впечатление да има “отломки” от конкремента ; втория път - малко по-светла,но с повече съсиреци.
Нормално ли е ?Може ли да са контузили бъбрека с ударите на апарата :@ и изобщо - ако някой има опит с този метод ,моля да сподели!
26.01.12
18:55
Възможен страничен ефект е поне при 45 % от жените пациенти след литотрипсия. Силното формиране на хематоми (съсиреци) може да се ускори ако пациентката има високо кръвно, наднормено тегло, диабет или инфекция. Това оплакване се наблюдава и при пациенти, които са претърпели често литотрипсия или имат дългогодишни проблеми с бъбреците.
Кървенето продължава до 72 часа след манипулацията, като след това се наблюдава т.нар. розов ефект, цветът се променя от виолетов до бледорозов, заради остатъчно кървене.
1. Добре е да приема само чисти течности- сок или вода.
2. АКо има гадене или повръщане- препарат против тях, изписан от лекар.
Поздрав