25.01.12
14:46
Малко странен въпрос, има ли връзка между този режим и уринирането? Прави ми впечатление, че при същото количество вода (както когато бях на ВВД) и течности като цяло ходя до тоалетната по на често.
25.01.12
15:00
Принципно връзката би зависила пряко от интензивността на метаболизма. Косвените причини могат да са 2-
1. При високия прием на протеини и ограничен прием на ВХ има по-активен синтез на кетонови тела, вкл. ацетон. Усвояването на кетоновите производни е по-бавно от това на глю, затова често има надпрагова концентрация на ацетона, която се отделя чрез урината. Кинетиката на този процес зависи от типа на метаболизъм, възрастта и интензивността на тренировката.
2. При висок прием на протеин се увеличава и концентрацията на натриевите катиони (въпрос на електролитен баланс и йонна сила), което автоматично значи и по-висока нужда от вода (отново електролитен баланс). Още повече, протеиновите диети са по-бедни на фибриларни полизахариди, което допълнително увеличава транспорта на водни молекули. Вс. това води до увеличено уриниране.
По правило висок прием на протеин се комбинира с висок прием на вода, за да се запази баланса.
25.01.12
19:46
Аз бих добавила, че въглехидратите поемат много вода, мазнините и протеинът не, следователно тя не се задържа толкова.
Мнението беше редактирано от Miss Fight на 25.01.12 19:46.
Защо като стана въпрос за ВМ-НВД веднага се казва че протеиина е висок? Единственото високо във ВМ-НВД храненето трябва да са мазнините като източник на енергия а не протеина. Той си остава същия като в РБД и т.н. Ако протеина е прекалено висок в крайна сметка той пак бива преобразуван на захар от организма.
25.01.12
23:18
Протеина кога е бил източник на енергия ?
Аминокиселините могат да бъдат източник на енергия при недостиг на мазнини/въглехидрати. Също така ако не приемаш никакви или крайно малко въглехидрати, тялото си иска глюкоза и си я набавя от АК чрез глюконеогенеза. Прекалената глюконеогенеза е токсична, затова и режимът на Дюкан не струва. Ако вкараш много мазнини, глюконеогенезата е значително намалена.. до безопасни нива.
26.01.12
11:56
казано от Стели на 25.01.12, 19:51:
Защо като стана въпрос за ВМ-НВД веднага се казва че протеиина е висок? Единственото високо във ВМ-НВД храненето трябва да са мазнините като източник на енергия а не протеина. Той си остава същия като в РБД и т.н. Ако протеина е прекалено висок в крайна сметка той пак бива преобразуван на захар от организма.
Не съм запознат много с детайлите по диетите, но мазнините биха били високи ако приемаш предимно месо, соя, ядки и пр, което автоматично значи и по-висок прием на белтъци (освен ако не пиеш само олио или животинска мазнина). Висок значи и на принципа на редовно и акумулативно приемане на белтък, не само маса, тегло и процент на белтъчното съдържание.
По темата за енергийния метаболизъм може да се говори много, Voyager е прав за глюконеогенезата!
Сланината, маслото и сметаната са концентрирани източници на мазнини и на практика не съдържат протеин. В този смисъл са ключов фактор в изграждането на ВМ-НВД храноден. Останалите мазнини идват от мазни риби и меса, яйца + други източници, но те вече не са основни. Растителни мазнини като цяло се избягват, растителен белтък особено. : )
26.01.12
23:25
Убеден съм, че е така, само ми е трудно да си представя как може няколко дни да се храниш само със сметана или масло...предполагам, че е възможно, не съм експерт по храненето. В момента обаче щом започнеш с рибата месото, приемът на протеин се увеличава, за сметка на ВХ. Това може донякъде да обясни честото уриниране.
Протеинът в никакъв случай не е нисък, просто в сравнение с него мазнините са доста високи, тъй като не е никак трудно да изядеш да кажем 100г сланина.. което са си над 80г мазнини. Като добавим и маслото, сметаната.. и нещата вече стават ясни : )