24.01.12
12:59
Намерих тази тема:
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=120313141&page=1
Аз имам същия сладък вкус след правен глюкозен толеранс и така нататък и пълна кръвна картина с урина и всичко е в норми. Спрях да се притеснявам но в дните в които го приема все едно имам лукче в устата...
Имате ли някакви предположения на какво може да се дължи това и случвало ли ви се е ?
Ето и още една тема където го свързват с кетоните :)
http://www.elitefitness.com/forum/anabolic-steroids/sweet-taste-my-mouth-sometimes-during-day-especially-after-working-out-716019.html
много много не разбрах всичко от нея но все пак :)
Темата беше редактирана от Цветан Радуевш на 24.01.12 16:19.
24.01.12
16:32
След като тестовете ти за Глю са с добри резултати, не мисля, че има причина да се притесняваш.
Това, което описваш изглежда като Dysgeusia (не знам как се казва на БГ език), но общо взето е състояние, което се характериза с поява на постоянно “грешно” вкусово усещане, било то метално, сладко, солено или дори неприятно. При много хора, предоминантно има усещане за сладко, понеже вкусовите и мирисовите неврони имат общ път и често се припокриват, което води до доминантността на определения вкус. Тук имам няколко предположения, които НЕ са диагноза.
1. Имал ли си проблем със зъбите- възпален мъдрец, кариес, пулпит или др. състояние, което не е лекувано правилно?
2. Имал ли наскоро тежък грип или хронична инфекция в областта на гърлото, носа?
3. Кървене на венците, което е свързано с авитаминоза- най-вече Д, Ц, А?
4. Главоболие или травма в областта на гръбнака? Някои от формите на неврит или възпаление на коренчевите нерви в областта на раменния сплит (особено ако си пукаш врата често) водят до вкусови промени.
5. Ако пушиш, спирането на цигарите за месец може да премахне това усещане.
Поздрави
Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 24.01.12 16:33.
24.01.12
16:50
1. Преди месец бях последно на зъболекар нямам никакви проблеми със зъбите и венците.
2. Боледувах последно преди месец и половина но беше по скоро 2 дни дискомфот в стомаха.
3. Кървене на венците нямам но все пак използвам Лакалут.
4. Травми нямам освен една старта на гърба (втори плексис) но тя е по скоро хронична и скоро не ме е наболявала. Главоболие и т.н. нямам също.
5. Цигари не пуша от 2 месеца и половина.
100% е от White Flood Продукта в дните в които не го вземам нямам проблем но взема ли го веднага се появява:
Погледни темите и виж , че и на други освен на мен им се случвало след тренировка когато употребяват този предтренировъчен продукт.
Благодаря ти. Четох , че е възможно да се дължи на кетоновите тела но така и не мис тана ясно каквва е връзката между тях и този суплемент.
24.01.12
17:07
казано от Gladiator6 на 24.01.12, 16:50:
1. Преди месец бях последно на зъболекар нямам никакви проблеми със зъбите и венците.
2. Боледувах последно преди месец и половина но беше по скоро 2 дни дискомфот в стомаха.
3. Кървене на венците нямам но все пак използвам Лакалут.
4. Травми нямам освен една старта на гърба (втори плексис) но тя е по скоро хронична и скоро не ме е наболявала. Главоболие и т.н. нямам също.
5. Цигари не пуша от 2 месеца и половина.100% е от White Flood Продукта в дните в които не го вземам нямам проблем но взема ли го веднага се появява:
Погледни темите и виж , че и на други освен на мен им се случвало след тренировка когато употребяват този предтренировъчен продукт.Благодаря ти. Четох , че е възможно да се дължи на кетоновите тела но така и не мис тана ясно каквва е връзката между тях и този суплемент.
Не знам какво съдържа въпросният хранителен продукт, но директна връзка между кетоновата обмяна и добавките е трудно да се опише. Метаболизмът на нискомолекулните субстрати като кетонови тела не е никак лесен за обяснение- ацетоацетатът и бета-хидроксибутиратът се формират в чения дроб от междинния метаболит ацетил-коензим А. Тези тела се считат за т.нар. алтернативен енергетичен източник, вкл. и за нервните клетки, които обаче усвояват Глю много по-ефективно (над 80 пъти по-лесно, отколкото кетоновите тела). Нормално се използват от сърдечните мускулни клетки и аеробните мускулни клетки, за да се спести Глю за мозъка.
Как да свържа кетоновите тела с добавката- нямам представа, при прием на целулоза (в съответна комбинация с ензимна система за целулоза) в триизмерни клетъчни култури от човешк сърдечни мускули, клетките усвояват началната Глю, а после предоминантно синтезират ацетон и др. кетонови тела за енергия, за да спестят Глю, понеже целулозата се разгражда бавно. Едва ли обаче тази добавка има бавно-метаболизиращ се полимер- било то въглехидрат или белтък.
24.01.12
17:21
Хранителна стойност Калории общо: 0 Калории от мазнини 0 Калий (като Глюконат) 36 mg Фолат(като Фолиева киселина) 250 mcg Селен 100 mcg eNO FloodТМ Комплекс: 3000 mg Аргинин AKG (2200 mg), Орнитин AKG (800 mg) FlooDurance ТМ Комплекс: 2400 mg Бета Аланин (1700 mg), L-Тирозин (700 mg) Енергиен и антиоксидантен комплекс: 3825 mg Инозин, Гама-Аминобутиринова киселина (GABA), Глюкоронолактон, Натурален Кофеин, Калиев Глюконат, Какаови зърна (екстракт 99% Теобромин), Ванадил Сулфат, Еводия Рутаекарпа (95% екстаркт Еводиамин), L-Норвалин, Захарна Тръстика (екстракт 60% Октакозанол), Коензим Q10, Винпоцетин, Алфакаротин, Зеаксантин, Криптоксантин, Лутеин, Фолиева киселина, Селен, Хуперзия Серата (99% екстракт Хуперзин А)
Виждам ,че сте доста наясно с био-химичните процеси. Възможно ли е според вас да е от бета - аланина в добавката ? В добавката има и Глюкоронолактон
Благодаря предварително.
24.01.12
17:35
казано от Gladiator6 на 24.01.12, 17:21:
Хранителна стойност Калории общо: 0 Калории от мазнини 0 Калий (като Глюконат) 36 mg Фолат(като Фолиева киселина) 250 mcg Селен 100 mcg eNO FloodТМ Комплекс: 3000 mg Аргинин AKG (2200 mg), Орнитин AKG (800 mg) FlooDurance ТМ Комплекс: 2400 mg Бета Аланин (1700 mg), L-Тирозин (700 mg) Енергиен и антиоксидантен комплекс: 3825 mg Инозин, Гама-Аминобутиринова киселина (GABA), Глюкоронолактон, Натурален Кофеин, Калиев Глюконат, Какаови зърна (екстракт 99% Теобромин), Ванадил Сулфат, Еводия Рутаекарпа (95% екстаркт Еводиамин), L-Норвалин, Захарна Тръстика (екстракт 60% Октакозанол), Коензим Q10, Винпоцетин, Алфакаротин, Зеаксантин, Криптоксантин, Лутеин, Фолиева киселина, Селен, Хуперзия Серата (99% екстракт Хуперзин А)
Виждам ,че сте доста наясно с био-химичните процеси. Възможно ли е според вас да е от бета - аланина в добавката ? В добавката има и ГлюкоронолактонБлагодаря предварително.
Предполагам, че ако отговоря на въпроса ти точно и конкретно, ще взема Нобелова награда за Химия....:)
Не мисля, че е бета-аланина, аз бих заложил на Октакозанол, понеже сме имали няколко пациента, при които приемът на това в-во (има силно изразен ефект срещу херпес вирус инфекции и висок лош холестерол) показа увеличение на кетоновите тела. Вероятно това се дължи на активна липолиза в мускула, което води до високо съдържание на ацетил-коА, който излишък минава към пътя на кетоновите тела....това обаче беше наша хипотеза, която не сме потвърдили с много експерименти. Това, което знаем със сигурност е, че ОКТ води до мобилизиране на мастните киселини от клетките на мастната тъкан към мускулните клетки, някъде по пътя се синтезира и доста ацетил-КоА.
24.01.12
17:47
Аз съм така с Assault-а,даже после като пия вода от ботилка дори 2-3 часа след като съм пил асаулт тя се омирисва на него ...
24.01.12
17:54
Имам само един последен въпрос според вас опасно ли е ? Да преустановя ли приема на суплемента не искам заради няколко десетки лева да се отровя или да си навредя ... дали може да доведе до диабет или знам ли вече. Не би трябвало да се продават опасни продукти но всички знаем , че контрола над хранителните добавки не е особено сериозен.
Благодаря ви. Колега я кажи ти точно какво пиеш да видя дали няма да има нещо сходно в продуктите.
24.01.12
18:15
Има и двата са предтренировъчни продукти Muscle Pharm Assault пия :) Според мен се дължи на овкусяването на продуктите,донякъде беше така и с ваниловия МyoFusion доста след като го пия имах неговия привкус :)
Мнението беше редактирано от Phxxx на 24.01.12 18:16.
24.01.12
18:15
Gladiator6, в колко вода разреждаш 1 мерителна лъжичка White Flood?
24.01.12
18:28
Пия една доза(2 мерителни лъжички в цял шейкър 600 милилитра) преди тренировка.
А по време на тренировката пия между 1 и 2 литра вода.
24.01.12
18:43
казано от Gladiator6 на 24.01.12, 17:54:
Имам само един последен въпрос според вас опасно ли е ? Да преустановя ли приема на суплемента не искам заради няколко десетки лева да се отровя или да си навредя ... дали може да доведе до диабет или знам ли вече. Не би трябвало да се продават опасни продукти но всички знаем , че контрола над хранителните добавки не е особено сериозен.
Благодаря ви. Колега я кажи ти точно какво пиеш да видя дали няма да има нещо сходно в продуктите.
На този въпрос няма как да се отговори еднозначно...аз лично съм виждал доста пациенти, които са имали проблеми с бъбреците и черния дроб след неконтролируем прием на добавки, съдържащи синтетични аминокиселини. Никога досега не съм срещал наш пациент, който да е получил диабет или др. хронично заболяване след прием на добавки.
Според мен зависи какви са ти целите на тренировка, не съм инструктор, но по мои наблюдения повечето фитнес или култиризъм-свързани спортисти приемат добавки. Налага се и при някои хронични заболявания. Бих ти препоръчал консултация с диетолог.
Аз лично тренирам, но приемам само витамини и минерали индивидуално, за протеина разчитам на хранене, разбира се не целя да покорявам фитнес върхове. Но ако имам подобен вкусов проблем след прием на добавка, лично аз бих я изхвърлил (това е лично, научно-необосновано мнение).
24.01.12
19:01
Благодаря това ми беше въпроса. :)
За синтетичните аминокиселини и аз съм чувал много негативни менния. Писах на производителя и ми е интересно те какво ще ми отговорят по въпроса после ще споделя с вас :)
Благодаря още веднъж ще преустановя приема на добавката.
24.01.12
22:29
” you could have some of the sucralose left on your teeth. gargle with some water to wash to it down “
Според производителя Сукралоза-та е проблема явно това е овкусителя (подсладителя) в продукта бил ми останал по зъбите. Ще пробвам да си измия зъбите 2 - 3 пъти след следващата тренировка и пак ще видим но не ми се вярва... :)
Дори за да докажа теорията му ще лапна една лъжица с малко вода ще се нажабуря и ще я изплюя в мивката и ще почакам да видя какво ще стане. :) Ако е прав въпреки ,че не съм го пил би трябвало да има същия ефект. :)
Мнението беше редактирано от Цветан Радуевш на 24.01.12 22:29.
24.01.12
22:54
Подсладителите са по правило добре разтворими във вода, тоест това с адсорбцията по зъбите е меко казано несериозно, освен ако не използват подсладител от ново поколение.
24.01.12
23:09
Спецялно Сукралозата е 600 пъти по силна от захарта може пък да има някакъв малък процент това което казва да е така.
Утре като съм сигурен , че нямам остатъчен сладък вкус ще се нажабуря с въпросния суплемент ще го изплюя и дано се окаже прав иначе ще го опиша по всички форуми проблема да си оправят продуктите , че четох на доста места хората се оплакват.
Благодаря :)
25.01.12
09:39
Това за интензивността на усещане на Сукралозата е вярно, но това е свързано с бързото насищане на рецепторите за вкусовото усещане, а не с факта, че тя се адсорбира по зъбите или органите от устната кухина. Това само по себе си е предпоставка за бактериален растеж и инфекции в устната кухина, което някак си обезмисля метаболитните ефекти на въпросната добавка.
Моля, не е проблем, мисля, че дискусията е добра.
25.01.12
10:18
Днес ще направя експеримента :) След малко когато тръгвам за тренировка ще си нажабуря устата с една доза и ще я излея и изплюя и за да е по пълен теста няма дори да си мия зъбите след това. Довечера ще пиша какъв е резултата. Дано са прави иначе добавката отива в кофата а боклук. Ако пак ми стане така мисля да пробвам да си измия зъбите интензивно + вода за уста и да направя гаргар та да видя дали ще се махне ефекта и утре ще повторя теста с изпиване на течността но само ако ми стане така ако не я спирам докато не ми е повлияла нещо.
До после :) и благодаря аз винаги съм готов да науча нещо повече.
25.01.12
10:31
Хммм... след няколко дози White Flood (вкус плодов пунш) мога да кажа, че при мен такъв страничен ефект няма. Разтварям 2 мерителни лъжички в не повече от 200-250 ml вода.
25.01.12
11:28
Киселинността на устната кухина, както и ензимния състав и бактериалният биофилм осигуряват добра разтворимост на повечетo производни на галактозукрозата, което означава ниска способност за адсорбция по тъканите. Ето защо все още ми е трудно да си обясня как може да “полепва” толкова лесно.
Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 25.01.12 12:30.
25.01.12
14:49
Така експеримента е направен разтворих двойна доза (4 лъжици) в 200 милилитра вода разделих я на 2 едната на приятелката ми едната на мен. Направих гаргара както и жабурене с продукта както и тя изплюх го в мивката и воаля. В 12:30 излязох от залата такъв ефект няма :( което означава , че явно проблем има на колегата който почерпих една доза сега преди тренировката в момента усеща същия сладникъв вкус както ми беше на мен предните 2 пъти когато го вземах.
Кольо Пияндето а ти как се чустваш от този предтренировъчен продукт :) ? ей така от чисто любопитство при мен действа осезателно по - слабо от джак 3д например :-) Но все пак тук няма кофеин , таурин и подобни стимуланти... :)
На мен също ми е ставало така от някои добавки и то по цял ден ми е сладняло в устата. Вина имат изкуствените подсладители, така че не виждам какво толкова се притесняваш, все пак купувайки продукта си си дал сметка какво се съдържа в него. В смисъл, че ако възможните странични ефекти от въпросните подсладители бяха само оставащият сладникав вкус в устата щяхме с мед да ги намажем. Същият ефект съм изпитвал и когато консумирам стевия. Общо взето ситуацията за мен е “don’t worry be happy”.
“Дано са прави иначе добавката отива в кофата а боклук.”
По-скоро я дай насам и аз да се пожабуря :D
Мнението беше редактирано от VEGATA на 25.01.12 15:11.
25.01.12
15:13
казано от Gladiator6 на 25.01.12, 14:49:
Кольо Пияндето а ти как се чустваш от този предтренировъчен продукт :) ? ей така от чисто любопитство при мен действа осезателно по - слабо от джак 3д например :-)
Доволен съм, определено, но зависи какво все пак търси човек от такъв продукт. Да, няма ритника на Jack3d, но на мен не ми и трябва такъв ефект. Ободрява меко, но осезаемо и доста добре се справя с умората - тя идва много по-късно и по-трудно. При мен влияе страхотно и върху способността ми да поддържам високо ниво на концентрация за по-дълго време. С три думи - енергия, издържливост и фокус - аз съм доволен. Уточнявам, че не ползвам White Flood по време на заниманията ми във фитнеса, моят спорт е друг.
казано от Gladiator6 на 25.01.12, 14:49:
Но все пак тук няма кофеин, таурин и подобни стимуланти... :)
Прегледай пак съставките... и по-точно Live Energy Complex. ;)
Не съдържа DMAA (за разлика от Jack3d), което си струва да се отбележи, понеже тази субстанция е забранена.
25.01.12
17:20
VEGATA : незнам дали прочете , че направих експеримент ... И наистина след жабурене и гаргара не ми остана вкув в устата и според мен е на клетъчно ниво и ниво биохимични реакции това , че ми се появява 2 часа (забалежи колко късно) след приема :) сладкия вкус още повече че вкуса който се появява е по - скоро като захарен отколкото като лимонаден и наистина изключвам вариант да е от останал изкуствен подсладител в устата ми още повече че аз се храня 3 пъти след тренировка и вкуса стои :)
25.01.12
17:35
Намирам го за странно, понеже само 30% от сукралозата се метаболизира на клетъчно ниво,а останалата се секретира с урината непроменена и в плазмата има време на полу-живот до 5 часа (проучване с наши пациенти, брой 145). Може да се спекулира, че един от метаболитните продукти, а именно 1,6-дихлорофруктоза може да се наблюдава в серум и слюнка и този продукт е с доказано висока адсорбционна активност- тоест лесно полепва. Като цяло обаче скоростта на този процес е много ниска и имайки предвид нивото на 1,6-дихлорофруктоза е малко вероятно.
Интересно е, че при нас 94 пациента показаха многократно повишен апетит по време на прием на сукралоза, което е в разрез с масовата идея, че подсладителите могат да редуцират телесното тегло.
25.01.12
17:48
Аз все си мисля , че това изобщо няма връзка с изкуствените подсладители. :)
25.01.12
18:02
Хм...това зависи много от добавката, много често изк. подсладители се използват като подобрител на вкуса и се добавят в огромни дози, сещам се поне за 20 хран. добавки и витамини, които ние тествахме на пациенти.
Разбира се, за ефектите на изк. подсладители спрямо постоянен сладък вкус в устата- не мога да коментирам категорично дали могат да са причина за това, досега не съм срещал подобно явление в практиката. Вероятност да допринасят за този вкус обаче категорично има, макар и доста ниска.
25.01.12
18:05
Ако беше така днес след гаргара и жабуренето поне според мен би трябвало да остане дори повече отколкото да го изпия та ако промяната е от тях е в следствие на усвояване което ме притеснява.
25.01.12
18:10
Няма място за притеснение, някои ефекти са строго индивидуални, което се дължи на хетерогенните метаболитни особености на човека. Просто смени добавките ако този ефект на променения вкус те притеснява.
25.01.12
18:39
Чудя се дали да я доизпия или да я сменя направо... Дали ще ми навреди според вас да не вземе да обърка организма нещо да си докарам някое заболяване ... знам ли някой добавки отключват диабет и много кофти заболявания... :( което пак е строго индивидуално де.
26.01.12
14:15
казано от Gladiator6 на 25.01.12, 18:39:
Чудя се дали да я доизпия или да я сменя направо... Дали ще ми навреди според вас да не вземе да обърка организма нещо да си докарам някое заболяване ... знам ли някой добавки отключват диабет и много кофти заболявания... :( което пак е строго индивидуално де.
Не бих правил толкова сериозни изводи за диабет или др. заболяване от приема на добавки. Все още си мисля, че контролът на медицински и хранителни продукти в БГ е малко по-стабилен отпреди 10 години, например.
Не мога да съдя доколко този страничен ефект е опасен за здравето, но е факт, че на теб ти създава дискомфорт, затова на твое място бих прекратил приема. Разбира се, крайното решение е изцяло твое, ти имаш достатъчно опит в спорта.
Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 26.01.12 14:16.
26.01.12
20:57
Темата с производителя :) :
http://www.controlledlabsforum.com/showthread.php?17964-Sweet-teast-in-my-mouth-after-workout-when-I-get-White-Flood&p=149643#post149643
26.01.12
23:31
Отговорите, които получаваш в онзи форум са абсолютно неаргументирани, според мен, особено дадени от член на Контрол лабс, който е длъжен да дава адекватни съвети.
В САЩ работим с няколко компании,които разработват медицински и спортни добавки и мога да те уверя, че съпортът им и по телефона и по форумите е много по-информиран и дава много смислени отговори.
Разбира се, това е само мнение, аз не съм професионален спортист и не искам да коментирам качеството на продукти, с които не съм запознат или не съм ползвал.
Поздрав
27.01.12
10:14
Абсолютно съм съгласен с вас. Какво бихте питали на мое място конкретния съпрорт ? Сигурен съм , че не е запознат с проблема или просто премълчава но е длъжен да отговори.
27.01.12
10:30
Писах ти на лично съобщение.
По правило в САЩ всеки клиент има право да получава съпорт и информация за всеки един продукт, който е сертифициран и одобрено по “dietary supplement” in the Dietary Supplement Health and Education Act. Всяка информация, засягаща нежелани ефекти, се отнася директно към фирмата дистрибутор или производител. Обратната връзка е задължителна и трябва да се изисква. При липса на такава се сигнализира съответната агенция.
Разбира се тези правила важат на територията на САЩ, как стоят нещата извън, не съм запознат, но доколкото знам всеки клиент има право на подробна информация и адекватен съвет, независимо къде по света се намира.
Поздрав
27.01.12
14:07
Писал съм вече :) http://www.controlledlabsforum.com/showthread.php?17964-Sweet-teast-in-my-mouth-after-workout-when-I-get-White-Flood&p=149643#post149643
30.01.12
13:42
Хм, изглежда съпортът им не изгаря от желание да ти отговори, но нека мине още време, обикновено отговарят в рамките на 36 часа.
31.01.12
17:26
Дадох на един приятел от него същия проблем има... :)
31.01.12
17:33
Вори път ми трият въпроса и на пощата не са ми отговорили моля регистрирайте се и питайте същото да видим какво ще направят нямат право да ми трият въпросите така... Нямам думи просто.
Коментарът ми ще е малко встрани от темата, но виждам вече две мнения, че Jack3d дава по-силен “тласък” да го наречем от White Flood. При мен пък беше точно обратното - джака изобщо не го усещам (освен, че ме държи буден до 3 сутринта), докато уайт флуд направо ме вдигаше на следващото ниво, образно казано. Явно има още един елемент - индивидуален, примесен със субективността на личната преценка. :)