24.05.05
11:09
Вижте какво е писано в новия брой на Нутрим ревю:
ULTRA WPI INSTANT – НОВ ВИСОКОЕФЕКТИВЕН СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН-ИЗОЛАТ ОТ ВИСШ КЛАС НА F.H. DIEDRICHS & LUDWIG POST, ГЕРМАНИЯ И НУТРИМ, БЪЛГАРИЯ
Темата за суроватъчните протеини не слиза от страниците на списанията през последните месеци и дори години. Те се оказаха изключително ефективен белтъчен източник, с големи възможности за натрупване на мускулна маса и повишаване на мускулната сила.
Суроватъчният протеин е белтъчен дериват на млякото. Той притежава много висока биологична стойност, богат е на незаменими
аминокиселини и съдържа белтъчни фракции с доказано положителен ефект върху имунната система на организма. На пазара се предлагат
редица суроватъчни протеин-изолати,суроватъчни протеинови концентрати и суроватъчни белтъчни хидролизати. Известно е, че за постигане на максимален ефект са важни не само времето на използване (отнесено към периода на подготовката и конкретно към
самата тренировка), но и избора на конкретния вид суроватъчен протеин. Изборът дали ще използваме хидролизат, концентрат или изолат, се определя от конкретните цели и финансовите
възможности на потребителите. Най-скъпи са изолатите.
От 2003-та година НУТРИМ предлага на пазара изключително успешния суроватъчен протеин-изолат Pure WHEY PRO, с 85% белтъчно съдържание. Той е получен от компанията NZMP, New Zealand чрез ултра/микрофилтрация при кръстосан поток (Cross Flow Micro/Ultra Filtration), съдържа авангарден протеинов матрикс и е особено подходящ за спортисти, за хора в стадий на възстановяване след тежки заболявания, за общо укрепване и стимулиране на защитните сили на организма, както и при всички случаи на повишени белтъчни нужди.Съдържа 49% незаменими аминокиселини, вкл. 21.3% антикатаболните разклоненоверижни АКРВ (валин, изолевцин и левцин). Продуктът се утвърди като един от най-широко използваните суроватъчни протеин-изолати в страната, включително и от шампиони от спортовете бодибилдинг, силов трибой, гребане, кану-каяк, лека атлетика и пр.
Съществуват множество задълбочени
проучвания върху ефектите от употребата на
суроватъчните протеинови изолати. В едно
тримесечно изследване на канадски учени (Lands
LC, VL Grey & AA Smountas), публикувано в J Appl
Physiol (1999, 87: 1381-1385) се установява, че
използването на суроватъчен протеин-изолат
предизвиква нарастване на мускулната маса и
осигурява подобряване на спортните резултати
в условия на интензивна силова тренировка.
Авторите доказват, че при групата, използвала
суроватъчен протеин значително намалява
количеството подкожна мастна тъкан и
спортистите се чувстват “по-ефективни” при
извършване на мускулна работа.
В друго проучване изследователите от
Австралия Cribb PJ, AD Williams и сътр. сравняват
резултатите от суплементирането с 90%-
тен суроватъчен протеин-изолат (доза 1 г/кг
телесна маса/ден) на 13 силови атлети с такива,
получавали казеин в продължение на 10 седмици.
При първата група се постигнало нарастване на
мускулната маса с 4 кг, а при втората – само с
0.8 кг (Med Sci Sports Exerc, 2002, 34:S1688).
Boirie Y, M. Dangin и сътр. (Proc Nat Acad Sci, 1997,
94: 14930-14935) търсейки механизмите, които
стоят зад ефективността на суроватъчните
белтъчни изолати, намират, че те осигуряват
положителен азотен баланс в организма в
значително по-голяма степен, отколкото приетия
за стандарт белтък казеин, защото намаляват
серумните нива на котризола. Кортизолът е
хормон, отделян от кората на надбъбречните
жлези особено интензивно при физически и
емоционален стрес. Той стимулира белтъчния
разпад (катаболизъм), включително и този в
мускулите. Учените смятат, че използването
на суроватъчния протеин води до изразен
мускулен растеж при усилена тренировка срещу
съпротивление именно благодарение на ефекта му
върху кортизоловите нива в организма, които се
подтискат.
Като резултат от непрекъснатия стремеж
на екипа ни НУТРИМ да бъде на острието
на постиженията на науката за храненето
и възстановяването в спорта и да използва
суровини, получени чрез авангардни технологии,
от есента на 2004 г. започна научна и
производствена колаборация между фирмата и
германската F.H. Diedrichs & Ludwig Post GmbH.
Ludwig Post е основана като семейна компания
през далечната 1871 г., а FH Diedrichs – през
1955 г. През 1997 г. двете фирми се сливат и
в момента FH Diedrichs & Ludwig Post GmbH е
високотехнологичен производител на суроватъчни
протеин-изолати от напълно ново поколение.
Като резултат
- от началото на м. юни т.г. ще предложим на
своите клиенти новия суроватъчен протеин-
изолат Ultra WPI Instant, който е джоинт-венчър
на германската фирма и НУТРИМ. С удоволствие
ви информираме, че това е протеин от най-
висока класа. Произведен е чрез ултрафилтрация
и уникално прахово изсушаване и който, в
допълнение на всичките си качества, има и
огромното предимство, че е напълно инстантен.
Немската технология от 21-ви век създава условия
в протеиновия матрикс на формулата да се запази
най-доброто от плеадата суроватъчни белтъци
– бета-лактоглобулин, алфа-лактоглобулин.
Имуноглобулини, гликомакропептиди, протеазни
пептони, лактоферин и пр. Ultra WPI Instant е с
90-процентно белтъчно съдържание и съдържа в
допълнение биоактивни пептиди.
Преди пускането на пазара, с Ultra WPI Instant
научно-изследователската ни група направи
няколко експеримента за изследване на неговата
усвояемост, способността му да осигурява висока
аминокиселинна бионаличност в мускулите и
в крайна сметка – за тестиране на неговата
ефективност по отношение на възможността да
обезпечи натрупване на мускулна маса при условия
на интензивна мускулна работа.
При извършената медико-биологична оценка на
белтъка на Ultra WPI Instant (при спазване на
стандартите на ФАО/СЗО) установихме, че
коефициентът на белтъчна ефективност P.E.R.
(Protein Efficiency Ratio) е 3.6, а коригираният
аминокиселинен скор PDCAAS (Protein Digestibility
Corrected Amino Acid Score) – 1.15. Тези данни
поставят Ultra WPI Instant на върха на пирамидата
на суроватъчните протеини, предлагани на
пазара.
Данните, получени от приложението на Ultra
®
WPI Instant върху 12 елитни силови атлети
за период от 2 месеца, показаха, че той
обезпечава прираст на мускулна маса
с 20% по-висок от получения при друга
група спортисти, поставени при същите
тренировъчни условия, но употребявали
като добавка стандартни суроватъчни
протеинови изолати в аналогична доза
(1 г белтък на кг телесна маса за ден).
Както вече бе споменато, хормонът
кортизол има катаболен (разграждащ)
ефект по отношение на протеините в
организма (включително и на мускулните).
При състезателите, приемали Ultra WPI Instant
в края на двумесечния опит бяха установени по-
ниски нива на кортизол в плазмата, в сравнение
със състезателите от групата използвала
стандартни суроватъчни протеинови изолати
– средно 140.2 ng/ml срещу 180.3 ng/ml. По-ниските
серумни нива на кортизола, като резултат от
употребата на Ultra WPI Instant гарантират
неговия антикатаболен ефект и обуславят по-
значимото натрупване на мускулна маса при
силово натоварване.
В допълнение, при спортистите, получавали Ultra
WPI Instant се установи по-голямо нарастване
на серумните имуноглобулини IgA, IgG и IgM,
в сравнение с употребяващите стандартен
суроватъчен протеин-изолат.
Високите нива на серумните имуноглобулини
осигуряват по-добра реактивност на организма
към инфекциите, които често съпътстват
подложените на физически и емоционален стрес
спортисти.
Резултатите от проучванията върху авангардния
Ultra WPI Instant показват, че тази формула
значително превъзхожда наличните на пазара
конвенционални суроватъчни протеин-изолати
по отношение на разтворимост (100-процентна)
и вкусовите качества. С предимствата й
по отношение на ефективност, НУТРИМ с
помощта на F.H. Diedrichs & Ludwig Post GmbH,
отговаря на предизвикателствата на пазара
за нови, високотехнологични и ефективни
възстановителни средства за спортистите от
всички видове спорт, включително и за всички
хора с повишени белтъчни нужди. Твърдим, че
предлагаме на своите клиенти най-доброто,
което могат да намерят на световния пазар.
Не знам дали някой си направи труда да го прочете цялото това инфо, но от диагоналния поглед, който му хвърлих, мисля, че всичко е прах в очите на хората :oops: !
Интересно кога ли ще го пуснат на пазара това чудо!
прочетох го цялото. мисля че разбрах най-важното.Pc_genius пускат го от юни месец тази година.мисля че и сегашният им е добър.използвах го 3 месеца , така че ще чакам да пуснат новият за да ги сравня.
25.05.05
20:57
#4
И аз съм навит да го тествам. Интересно само на каква цена ще е :roll:
[quote author=“diksi”]прочетох го цялото. мисля че разбрах най-важното.Pc_genius пускат го от юни месец тази година.мисля че и сегашният им е добър.използвах го 3 месеца , така че ще чакам да пуснат новият за да ги сравня.
И аз ползвам от предишния суроватъчен понякога и съм доволен - за цената си предлага добро качество, според мен! Като излезе новия ще го пробваме!
27.05.05
14:16
#6
Аз па ползвам на JK един боклук за 53 лв 2кила и ка4их за 5 месеца 10 кила. Протеина не е толкова важен като ка4ество , колкото тренировките , храненето и по4ивката..... :wink:
Кажете колко струва на нутрим “стария”
Няма да ти модерирам поста , но все пак темата е за новия протеин на Нутрим , а не за стария и на въпроса ти , има поне 20 теми за него , прочети ги !
Нека продължиме обсъждането на новия протеин на Нутрим.Мерси
art_of_pain
21.06.05
09:12
#7
[quote author=“manson”]И аз съм навит да го тествам. Интересно само на каква цена ще е :roll:
Според една от касиерките в ” Масъл Арт ” Пловдив ще е около 29,50 - 30 лв за кг . На мен ми се струва след като изчетох няколко пъти всичко за този изолат ,че ще е нещо найстина добро и стига да го изкарат докато ми свърши този който в момента е у нас ( около седмица ) ще съм от първите пробвали го :D
[quote author=“ShitHappen”][quote author=“manson”]И аз съм навит да го тествам. Интересно само на каква цена ще е :roll:
Според една от касиерките в ” Масъл Арт ” Пловдив ще е около 29,50 - 30 лв за кг . На мен ми се струва след като изчетох няколко пъти всичко за този изолат ,че ще е нещо найстина добро и стига да го изкарат докато ми свърши този който в момента е у нас ( около седмица ) ще съм от първите пробвали го :D
Не искам да се хваля,ама мен не ме интересува много много цената.Според мен касиерките на Масъл арт едва ли ще знаят каква ще е цената.За цената по хубаво питай Ким.Аз го питах кога го пускат ама каза че не знае.
24.06.05
19:04
#9
Като резултат - от началото на м. юни т.г. ще предложим на
своите клиенти новия суроватъчен протеин-изолат Ultra WPI Instant
Гледах днес в “Мускули и фитнес” има цяла страница-реклама на протеина... пуснаха ли го вече?
24.06.05
19:47
#10
май още не .Поне на сайта го няма?
когато някой разбере че са го пуснали , нека докладва.
по-здрави
29.06.05
16:12
#12
28 Юни 2005
От днес НУТРИМ пусна на пазара новия си суроватъчен протеин - изолат от висш клас Ultra WPI Instant. Той е с 90 % белтъчно съдържание, съдържа в допълнение биоктивни пептиди и има огромното предимство, че е напълно инстантен.Субстанцията за този протеин е изцяло производство на немската фирма F.H.DIEDRICHS & LUDWIG POST.
да им е честито:)
29.06.05
16:27
#13
http://nutrim-bg.com/products/product.aspx?pid=177&gid=60
всичко това е много хубаво, ама не е ли малко скъпичък, можеше да го пуснат с някаква промоция, да се пробва
можеше, ама разликата със стария суроватъчен е 60-70 ст за половин кило, което е добре, мисля!
[quote author=“YODA”]можеше, ама разликата със стария суроватъчен е 60-70 ст за половин кило, което е добре, мисля!
Аз утре ще ходя да си взема, и ще кажа какъв е бил резулата след месец!
29.06.05
16:56
#16
Ходи до новият им склад на ул. Три Уши - там е най-тънко
29.06.05
17:08
#17
колко пари е там килото ?
аз вече си взех. 1 килограм за 35,60 лева.Прави ми впечатление че се разтваря много хубаво.
01.07.05
17:52
#19
Вкусът как е иначе? Добре ли е?
по мое мнение вкусът на уей про 85 беше много “напомпан”.тоя е по лек и не чак толкова сладък както при уей про-то.
[quote author=“streetfighter”]Ходи до новият им склад на ул. Три Уши - там е най-тънко
аз за там говоря :D
01.07.05
19:14
#22
Това е статия в Нутрим ревю за стария им протеин изолат , вие каква разлика виждате в него , в сравнение с новия , като изключим че новия е инстантен и е 90%?Моля да коментирате:)
Протеините са високомолекулни съединения,
съдържащи вериги от аминокиселини. Те
изграждат структурата на клетките и
поддържат функцията на мускулите. За
спортистите от силовите спортове и за
трениращите за здраве и добра телесна форма
те са най-широко разпространената хранителна
добавка. Използването на протеиновите
формули дава възможност за повлияване на
метаболитните процеси в организма, за
стимулиране на белтъчния (вкл. и на мускулния)
анаболизъм (изграждане), за възстановяване на
“повредени” клетки, и не на последно място – за
снабдяване на организма с източник на енергия.
Съществуващите на пазара на спортните
добавки протеини могат да бъдат разпределени
в няколко групи, в зависимост от източника на
белтъка:
млечни,
яйчни,
растителни (главно соеви),
комбинирани (смесени).
През последните години резултатите от
прецизно организирани и проведени научни
изследвания и реалните спортно-технически
постижения, вследствие приложението им
наложиха една нова група протеинови формули,
които се превърнаха в нова мода в хранителното
суплементиране в спорта – суроватъчните
протеини. Оказва се, че благодарение на
фракциите в състава си – бета-лактоглобулин,
алфа-лакталбумин, албумин, лактоферин и
имуноглобулин, суроватъчният протеин има
редица благоприятни ефекти върху организма,
които го правят подходящ за употреба и в случай
на нужда от предпазване от или подпомагане
лечението на някои заболявания. Така например,
установено, че лактоферинът подтиска
окислението на “лошия” LDL-холестерол, което от
своя страна е известно, че включва механизма
на образуване на атеросклеротични плаки. Пак
лактоферинът намалява общия холестерол и
триглицеридите - тъкмо обратно на казеина,
който ги увеличава (Zhang X. & Beynen A.C., Brit J
Nutr, 1993).
Суроватъчният протеин стимулира имунитета.
Има защитен ефект срещу мощния канцероген
диметилхидразин и подтиска растежа на
туморните клетки на карцинома на млечната
жлеза (Baruchel S. & Vaiu G., Anti Cancer Research,
1996).
Установено е, че консумацията на суроватъчен
протеин подпомага обменните процеси в
костите, като стимулира клетките, които
образуват костно вещество – остеобластите
(Takada Y. et al., Biochem Res Com, 1996).
Приемът на суроватъчен протеин се свързва
и с увеличаването на нивото на глутатиона в
организма. Последният е един от най-мощните
водноразтворими антиоксиданти. Представлява
малък протеин, състоящ се от трите
аминокиселини – цистеин, глутаминова киселина
и глицин. Има способността да свързва тежки
метали, пестициди и други токсични вещества
и да ги трансформира във форма, чрез която се
отделят с урината или жлъчката (Julius M. et al. J
Clin Epidemiol, 1994). Този ефект на суроватъчния
протеин е много важен, защото нивото на
глутатион в организма не може да се повишва
чрез добавянето на последния в диетата, поради
съществуването на ензим в храносмилателната
система, който го разгражда.
Какви са предимствата на суроватъчния протеин
пред останалите? Според изследователи от
Arkansas Children’s Research Institute той е два пъти
по-ефективен от соевия протеин – биологична
стойност (BV) 104 срещу 74 (BV на белтъка на
протеина на цяло яйце е 100, на казеина - 77).
Тези факти обясняват до голяма степен широкия
интерес към суроватъчните протеини и
навлизането им под различна форма в хранителния
план на спортисти и пациенти с определени
заболявния.
Необходимо е да бъде изяснен следния въпрос
– всички суроватъчни протеини ли са еднакви?
Не, и разликата не е само в процента, отразяващ
белтъчното съдържание. Според произхода им са 3
типа – концентрати, изолати, получени по метода
на микро/нанофилтрацията и изолати, пречистени
чрез метода на йонообмена. Всеки от тях има
своите достоинства и недостатъци:
Суроватъчните протеин-концентрати
– характеризират се с около 80%-но съдържание
на белтък. В по-голямата част те са претърпяли
процес на ултра- или друг вид филтрация, но
в крайна сметка са най-слабо обработените
суроватъчни протеини. Едно от малкото им
предимства е, че съдържат полезни фракции,
които ги няма в изолатите. От друга страна,
концентратите съдържат лактоза, която
може да предизвика образуването на газове в
храносмилателната система.
Суроватъчните протеин-изолати, получени чрез
метода на йонообмен (ion-exchange) съдържат
белтък над 80-85%, не съдържат лактоза, но
за съжаление при този метод на пречистване
се губят едни от най-важните фракции на
суроватъчния белтък, с действието на които се
свързва горепосочените ефекти от приложението
му – лактоферин, алфа-лакталбумин, бета-
лактоглобин, някои имуноглобулини и пр.
Микро/нанофилтрирани суроватъчни протеин-
изолати. Те са с белтъчно съдържание 85-90%.
Обработката им е при ниска температура и
чрез прилагането на т. нар. кръстосан поток
(cross flow). Получаването на тези суроватъчни
протеини се осъществява при отсъствието на
киселини и други химикали, които биха могли да
повредят молекулите на биологично активните
фракции. На практика изолатът, получен по
тази технология, съдържа целия суроватъчен
белтъчен профил и има високо съдържание на
разклоненоверижни аминокиселини (BCAA).
НУТРИМ предлага на пазара няколко продукта,
които се състоят от или включват в състава си
суроватъчен протеин:
Pure WHEY PRO е 85%-ен чист суроватъчен
протеин изолат. Съдържа пълната фракция
на суроватъчните белтъци, понеже е получен
по авангардната технология Cross Flow Dynamic
Membrane Nano-Filtration (CFDMNF) – динамична
мембранна микрофилтрация при кръстосан
поток, осъществена при ниска температура,
предпазваща белтъка от денатурация. Самият
изолат е разработка на световния лидер в
млечните технологии NZMP, New Zealand, с
който НУТРИМ има вече няколкогодишни делови
отношения.
Pure WHEY PRO е анаболна/антикатаболна
хранителна формула, максимално подпомагаща
белтъчния синтез и предпазваща от разграждане
на собствените белтъци в мускулите. Тя е
подходяща за спортисти и хора в стадий на
реконвалесценция след тежки заболявания, за
общо укрепване и стимулиране на защитните
сили на организма и при всички случаи на повишени
белтъчни нужди.
Протеинът в Pure WHEY PRO е с доказана
изключително висока усвояемост и осигурява
висока аминокиселинна бионаличност в организма
и утилизация в мускулите след консумация.
Съдържа бета-лактоглобулин (50%), алфа-
лактоглобулин (20%), алфа-лактоалбумин (15%),
имуноглобулин (3%), гликомакропептиди (GMP)
(2%), протеазни пептони, лактоферин, лизозим,
глутамин-пептиди и пр.
Лесно резорбируемите суроватъчни
олигопептидни фракции са със стимулиращ и
имуномодулиращ ефект, което го прави средство
на избор като формула за ентерално хранене в
клиниките и отделенията за интензивна терапия
в болниците.
Аминокиселинният състав на Pure WHEY PRO
включва 49% незаменими аминокиселини, вкл.
21.3% антикатаболни BCAAs (L-валин, L-левцин и
L-изолевцин), обезпечаващи оптимална азотна
задръжка в мускулите.
Препоръчваната дозировка на формулата е
следната: 1. В дни без тренировка – една доза (две
мерителни лъжички Pure WHEY PRO) (30 г). Приема
се като шейк един път на ден, между основните
хранения. 2. В дни с тренировка – една доза от 30
г, разтворени в 200 мл течност се приема около
60 минути преди тренировка и втора доза от 30 г
– до 30-60 минути след тренировка.
12.07.05
10:41
#23
Е някой да има впечатления , вече ? :) Аз ще си купя този Петък , дай боже :)
12.07.05
17:55
#24
[quote author=“diksi”]аз вече си взех. 1 килограм за 35,60 лева.Прави ми впечатление че се разтваря много хубаво.
нещо не си ли дал повечко от колкото трябва, в склада мисля че струва 27 лева
които го е ползвал нека да каже че сигурно и аз утре ще си взема половин килце :D
14.07.05
17:10
#26
[quote author=“streetfighter”][quote author=“diksi”]аз вече си взех. 1 килограм за 35,60 лева.Прави ми впечатление че се разтваря много хубаво.
нещо не си ли дал повечко от колкото трябва, в склада мисля че струва 27 лева
Я сподели къде се намира той ? :) Може ли да се пазарува на дребно?
[quote author=“streetfighter”][quote author=“diksi”]аз вече си взех. 1 килограм за 35,60 лева.Прави ми впечатление че се разтваря много хубаво.
нещо не си ли дал повечко от колкото трябва, в склада мисля че струва 27 лева
еми не знам.толкова струваше толкова си го купих.ако ти си го видял на някакво място по-евтино значи съм се пре**ал с 4-5 лева.
14.07.05
17:58
#28
Склада се намира на ул. Три уши, може да се пазарува и на дребно
14.07.05
20:43
#29
А къде по-точно на Три Уши - до ОЧЗ ли някъде или надолу? Защото аз ходих преди няколко дена до склада им дето е до Пирогов и ми стана кофти, щото беше затворен :> Та къде е новия?