Болка в рамената

08.12.11
00:20

Попринцип това е често срещаната контузия, но продължава да ме мъчи. Проблемът е следният - тренирам от година и половина сериозно и лятото може да се каже че прекалих - ходех по 6-7 пъти в седмицата на фитнес и след това ритах. Тренирах абсолютно всички групи мускули от врат до крака.

Септември забелязах на лявото рамо отгоре издутина, която е от кост. Болеше ме когато исках да си хвана дясното рамо с лявавта ръка или пък гърба (отдясната страна). Отидох на лекар и той ми каза да го мажа с Биофрийз и да намаля тежестите. Спрях фитнеса тогава, но болката продължаваше и отидох на т.нар. ‘чикрикчия’ (не съм сигурен как се пише думата) и той ми каза, че рамото ми било изместено и го намести. Почуствах болка, но приятна като се получи това и ми каза, че ми трябва 1 седмица почивка и мога да си тренирам нормално. Така и направих, но сега почна да ме боли и другото рамо.

Болката - в момента ме болят и двете рамена. Болката се намира над гърдите леко встрани. Като го масажирам има нещо като ‘жилка’, която подскача и тя ме боли.
Рамо не тренирам, но загрявам всеки път, защото знам че ме боли. Също така гърдите ги правя с 40% по малко кг, но с повече повторения.

Някакъв съвет?

08.12.11
10:27

Иди на друг лекар.
И повече не стъпвай при “чекръкчии”. Тия шарлатани нямат никаква представа с какво се занимават. Могат повече да ти навредят отколкото да помогнат. А това че рамото ти е било “изместено” е пълна глупост. Изместено рамо боли повече от счупено и се подува адски много. Изобщо не можеш да го движиш...абе ако извадено рамото щеше да знаеш че е така.

08.12.11
14:01

Моите подозрения са свързани с работните тежести, които използваш и техниката, с която изпълняваш движенията. Ако техниката е ОК и работните тежести са от рода на такива, позволяващи от 6 повторения нагоре, то до травми е малко вероятно да стигнеш. Друга възможна причина е лисата на време за почивка и възстановяване между тренировките, товарещи пряко или косвено една и съща мускулна група. Помисли над тези неща. Според мен спри да тренираш докато раменете не престанат да те болят ИЗОБЩО! След това започни с малки работни тежести и постепенно увеличавай докато не стигнеш до, примерно, 8-10 чисти повторения от упражнение. Ако въпреки почивката, раменете не престанат да болят, посети лекар. Искам уточня, че понякога под почивка при травми в рамото може да става дума за 1-3 месеца, така че не бързай, а му дай време да се възстанови.

08.12.11
17:05

Манипулации в раменната става, като ставно мобилизиране, които не са направени от специалист лекар, са абсолютно забранени. Раменната става е една от най-прецизните и в патологията и играят много фактори- от нервни сплетения до хрущялна повърхност.
”Болката - в момента ме болят и двете рамена. Болката се намира над гърдите леко встрани”- това изглежда като проблем с делтоидния мускул, който може да е причинен от неправилно изпълнение на тренировка с тежест. Локалният характер на оплакването не  е много характерен за увреждане на нервно коренче, но може да се изключи само при проверка на определени патологични рефлекси.
До консултацията с лекар, не спирай да тренираш, но изолирай участъка (напр. не натоварвай нито предно, нито задно рамо, изключи вс. за гърди). В най-добрия случай наблегни на аеробни тренировки, тичане и др.
Геловете, които са неутрални или охлаждат са препоръчителни, в случая е добре да се комбинира намазване с арника ойл, последвано от гел (Волтарен, НеОкс и др.), което увеличава тъканната пропускливост, тоес геловете на абсорбират от епидермиса и др. кожни слоеве.
Хладните компреси също, но само ако не индуцират повърхностна  болкова реакция- някои пациенти са много чувствителни към охлаждане.

08.12.11
17:08

Ами аз бях спрял точно за 1 месец от Септември до Октомври и ме боляха, като отидох на чекръкчията ми ‘намести’ рамото изпука, а след това не ме болеше. По-точно имах някаква приятна болка и ми каза да почина още 1 седмица и да тренирам нормално.

Днес като ходих на фитнес и правих гърди с 80% от тежестите които правя забелязах, че рамената не ме болят там където описах (над гърдите встрани), но пък ме заболя точно отгоре където има изпъкнало (нещо като израстък на коста) и отгоре ‘жилката’.

Като спра да тренирам, т.е. няколко часа след тренировка усещам умора само, а след това болката над гърдите встрани. С други думи имам 2 болки по-време и след тренировка. Едва ли е мускулна треска защото заграявам, и тренирам от вече месец 4 пъти в седмицата.

08.12.11
17:25

казано от Alexander Georgiev на 08.12.11, 17:08:

Ами аз бях спрял точно за 1 месец от Септември до Октомври и ме боляха, като отидох на чекръкчията ми ‘намести’ рамото изпука, а след това не ме болеше. По-точно имах някаква приятна болка и ми каза да почина още 1 седмица и да тренирам нормално.

Днес като ходих на фитнес и правих гърди с 80% от тежестите които правя забелязах, че рамената не ме болят там където описах (над гърдите встрани), но пък ме заболя точно отгоре където има изпъкнало (нещо като израстък на коста) и отгоре ‘жилката’.

Като спра да тренирам, т.е. няколко часа след тренировка усещам умора само, а след това болката над гърдите встрани. С други думи имам 2 болки по-време и след тренировка. Едва ли е мускулна треска защото заграявам, и тренирам от вече месец 4 пъти в седмицата.

Болката, която описваш отстрани изглежда като причинена от мускулно преразтягане. Появата на болката часове след тренировката се дължи на намален лимфен отток, който се потенцира от преразтягането на мускулни влакна (което дефакто води до вторично тропонин-инициирано скъсяване). Геловете, заедно с арника ойл, които описах в горния пост спомагат за отшумяване на локалното възпаление и увеличават оттока на лимфа, заедно с крайните метаболити от мускула.

10

08.12.11
18:57

Лоша техника при бутащите.

04.01.12
22:56

Предполагам, че е от почивката, защото сега по празниците като не тренирах, а точно преди тях се разболях ми мина рамото. Само, че като почна да правя елементарни неща като лицеви опори или като легна ме наболява леко. А лятото тренирах абсолютно всеки ден, защото просто си нямах друга работа...
Колкото до техниката - възможно е. Но все си мисля, че с 1 годишен стаж в залата без прекъсване е трудно да е от техниката. Специално за гърди и рамо не съм променял упражненията.

27.01.12
14:36

Днес ходих на лекар и ми обясни следното:

Болката - лявото рамо, точно на изпъкналата кост.
Тип болка - не разбирам, но все едно са ме удряли с чук там...

Изпъкналото се дължи на това, че коста която свързва рамото се е изместила ие изпъкнало. Ако съм го бил натоварил 1 идея повече е щяло да излезне от кожата и да счупи. Става дума за ключицата. Накра ме да си вдигна ръцете и да кажа кога имам болка - над 110 градуса стана. Обясни, че се е появило при бутане или падане на лявата ръка.

Лечение - няма. Можело операция, но не ме съветва, защото е временно около 6 месеца, и ми слагат метал. Единсветно някви мазала, за да ми облекчи болката. С други думи, цял живот ще си карам така. Нещо, което е доста съмнително... поне за мен не може да няма лечение.

http://arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2552/subprm/orthopaedic/alpha/0.html

Мнението беше редактирано от Alexander Georgiev на 27.01.12 14:39.

какъв е сега тоя линк дето си го сложил? изкълчване на раменната става, пък говориш че ти е извадена ключицата. ако лекаря ти е поставил диагноза - трябва да имаш нещо черно на бяло. виж какво точно пише...

27.01.12
15:21

“повече е щяло да излезне от кожата и да счупи”
В момента чета, за да разбера какво става... щото като чух думите че ще си го влача цял живот хич не ми беше радостно. Изписна ми медикаменти и ми даде амбулаторен лист, които трябваше да предам на личния лекар. тва е..
http://api.ning.com/files/8pIU4AQq9tcItgiMUS-5it6EGhSPBN2fbGq2u5B*jzOHlB5NWCsBORYUk7bQJ641E0*BygG86J2BbFwqJ1NLsVSDMZkMAXRB/Shoulder_Joint.gif

Лекаря което ми обясни е, че Акромион и Клавикал са 2-те неща ( не ги навоза просто ми описа, че са две неща). И че едно от двете, не знам и аз кое е по-надолу.

Мнението беше редактирано от Alexander Georgiev на 27.01.12 15:26.

акромиона(част от лопатката) и клавикулата(ключицата) се свързват в акромио-клавикуларната става.
http://www.orthogate.org/patient-education/shoulder/acromioclavicular-joint-separation.html

27.01.12
16:18

май съм грейд 2 но мисля че е точно това което постна.. при натоварване ме боли отпред мускула както е показан на картинката, който държи. При 3 този е разкъсан, а при мен си седи все още..
Ако ‘теорията’ ми е вярна и съм грейд 2, какво да правя? Точно на грейд 3 този мускул ме боли когато тренирам усилено

тая работа е за ортопед, май. аз бих изчакал Никола Павлов да се включи в темата за по-сигурно, но за едно съм категоричен - извън моята юрисдикция си.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1