27.01.12
12:01
Здравейте пичове!
В няколко реда искам да ви разкажа, как иначе безвредния креатин ме вкара в няколко дневни притеснения и болежки.
Да започна от там, че стажа в залата ми е малко над 3 години.Винаги съм приемал стандартните хранителни добавки, като протеини,гейнъри, понякога глутамин, но никога нищо по-силно.За тоя период съм качил около 20 кг. Реших да пробвам преди 2 години с креатин монохидрат, но от него получих сериозно стомашно разтройство.Ясно!Стомаха ми е явно по-слаб. Явно не съм за монохидрат. Преди месец реших да проуча въпроса с етил естера.Изчетох доста теми по форуми, не само български.Приемал се по-добре от организма,няма толкова странични ефекти,НЕ задържа вода и т.н. Убедиха ме с една дума. След 20 дена прием се започна ходене по мъките...Една сутрин се почувствах замаян,главоболие и пищене в ушите.Реших да си измера квърното налягане.И о, чудо! 170/100 и пулс 110.Жената в аптеката ми го измери още 3 пъти, и тя не можа да повярва как седя прав при това кръвно налягане. Това кръвно го задържах 2 дена, без промяна.От тука започна звънене на познати лекари и на всички мнението беше, че съм задържал вода и соли.Пих диоретик, за да изхвърля задържалата вода.По кантар, което мерих тегло за 12 часа, паднах с 3кг близо. Кръвното ми се стабилизира горе долу.130/75 е в момента, но започна една неприятна болка в бъбреците.От понеделник започвам изследвания и консултации с лекари.
Работата е там, че много малко са темите за това, как вреди този доста разпространен продукт.От нялко дена съм изчел всичко, до което се добрах в гоогле по тия въпроси.Случеите, като моя не са малко.
Пазате си задравето!
27.01.12
12:08
Според мен не креатина е виновен, а вероятни проблеми с бъбреците, които си имал още преди това, но са били скрити. Креатинът в случая просто е показал слабото звено на организма ти.
Вероятно поради неправилното функциониране на бъбреците тялото не е могло да държи електролитния и водния баланс в тялото.
Би ли споделил повече подробности относно приема. Начин на хранене, пиене на вода, период на приемане, дозировка и т.н.?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.01.12 12:09.
27.01.12
12:12
И в допълнение на въпросите на Тихомир. Ядеш ли много солено ?
27.01.12
12:51
Само от креатин това не може да стане. Има хранене, вода и куп други нещат, които много по-вероятно да окажат влияние. Креатин има в месото също.
27.01.12
12:57
2 месеца преди почването на креатина бях на пълни изследвания, защото имах малък проблем с възпаление на пикочния канал.Тогава се оказа просто леко възпаление.Тестовете не показаха да е засегнато нищо друго. От тук и изключвам да съм имал проблеми с бъбреците.Тоест никога не съм имал.
Етил естер капсули.На опаквоката пише 2-4 капсули 30 мин преди тренировка и същата доза в нетренировъчен ден преди лягане.Първо почнах с 3 после увеличих на 4 капсули.Вода пия около 2-3л на ден.Храненето ми е 4-5 на ден.Стабилна храна: пилешки гърди,свински пържоли,оризи,картофи,зеленчуци,5-6 яйца,овес,2-3 протеинови шейкове,1-2 пъти глутамин. За соленото, мисля че ям нормално солено.Като цяло не обичам да са ми безсолни ястията де...
27.01.12
13:10
Повече нямам какво да кажа, тук вече лекарското мнение е важно. Ясно е, че независимо от формата си креатинът задържа вода в тялото, а бъбреците регулират водния баланс в разумни граници, както и изхвърлят креатинина. Явно е имало нещо, за да бъдеш един от малкото хора, които изпитват проблеми. При здрав човек странични ефекти, които сериозно да застрашават здравето няма.
Интересно ми е обаче името на продукта, който си приемал. Би ли го споделил?
Заедно с креатина приемаше ли други добавки и какви?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.01.12 13:10.
27.01.12
13:11
Тази тема трябва да се маркира, като важна!
Всеки олигофрен напоследък препоръчва креатин!
п.п. Тишо, креатин-а създава проблеми и при напълно здрави хора.
Мнението беше редактирано от head_hunter на 27.01.12 13:12.
27.01.12
13:22
Тишо,
CЕE Aminostar капсули+ глутамин на optimum nutrition+протеин universal nutrition
приемах заедно.
Бях се приготвил да пробвам и креатинови матрици, ама явно ще се въздържа.Явно не ми влияе добре този продук, под каквито и да е форми!
Мнението беше редактирано от MAD_CHICKEN на 27.01.12 13:23.
27.01.12
13:54
Единственото изследване, което показва увреждане на бъбреците и го свързва с креатина е:
The effects of the recommended dose of creatine monohydrate on kidney function
Поне аз друго не мога да намеря. Ако някой има под ръка, ще се радвам да го сподели, за да си опресним информацията и да си извадим нови изводи.
Преди изследването горе и след него няма данни за връзката между приемът на креатин и бъбречни проблеми при хора със здрави бъбреци. За всичките години и хилядите изследвания на креатина да има само 1 докладван проблем? По-скоро е станало някакво объркване, но за съжаление целият текст се заплаща.
Изследвания за безопасността на креатина (принципно са десетки):
Creatine supplementation does not impair kidney function in type 2 diabetic patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial
Studies on the safety of creatine supplementation
Не отричам напълно. Няма 100% сигурно, но явно шансът за проблем клони към нула.
Към автора - ще се радвам да споделиш лекарското мнение, което ще получиш идните дни/седмици. Ще е полезно за всички ни.
И един съвет - другият път разчитай на малко по-стабилна марка от Aminostar. Вярно, че компанията съществува от ‘98г., но все пак... :)
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.01.12 13:58.
казано от MAD_CHICKEN на 27.01.12, 12:57:
Етил естер капсули.На опаквоката пише 2-4 капсули 30 мин преди тренировка и същата доза в нетренировъчен ден преди лягане.Първо почнах с 3 после увеличих на 4 капсули....
От това съм получавал леко дразнене в червата. Освен това при мен няма никакъв ефект. После си купих трикреатин малат от същата фирма и останах много доволен от отличната поносимост и растежа в силата. Обаче такива хипертонични кризи слава богу съм нямал когато вземах креатини.
Един въпрос. Вземал ли си някакви антибиотици преди креатина? Или други лекарства,дори аспирин да е. Според мен тук има свръхсилен ефект на страничните действия на креатина. Които се появяват не при всички хора. Обаче това става,ако отделянето и изхвърлянето на креатина е затруднено. Може да се получи според мен по няколко начина. Проблем с бъбреците,проблем с черния дроб при което е забавено и затруднено отделянето от организма на различни вещества. Или е затруднен силно метаболизма на креатина. Получават се може би някакви токсични междинни продукти. Не е зле да ти пуснат едни проби за черния дроб-АСАТ и АЛАТ за да е сигурно,че няма проблем с него.
Понякога подобен ефект може да се получи при комбиниране на креатин с някакво лекарство или креатин-алкохол. Може да имаш и индивидуална свръхчувствителност. Също е добре да знаеш,имаш ли близки роднини-хипертоници. И ако това е така,трябва да си много предпазлив при вземане на различни вещества за пръв път.
Мнението беше редактирано от Миро на 27.01.12 20:48.
28.01.12
20:37
казано от MAD_CHICKEN на 27.01.12, 12:01:
...
Работата е там, че много малко са темите за това, как вреди този доста разпространен продукт.От нялко дена съм изчел всичко, до което се добрах в гоогле по тия въпроси.Случеите, като моя не са малко.
...
И по-малко биха били, ако се четеше повече. Експериментално си доказал връзката между задържането на течности в резултат на дехидратация и ефекта му върху кръвното налягане.
29.01.12
14:39
казано от Solomon Kane на 28.01.12, 20:37:
казано от MAD_CHICKEN на 27.01.12, 12:01:
...
...И по-малко биха били, ако се четеше повече. Експериментално си доказал връзката между задържането на течности в резултат на дехидратация и ефекта му върху кръвното налягане.
Би ли пояснил?
29.01.12
15:30
Разбира се. Когато човек прибягва до суплементи, трябва да познава тялото си и механизмите свързани с усвояването или изхвърлянето на тази добавка. Не всички хора усвояват креатина еднакво. Причините са различни. Но когато не се усвои, той се натрупва в стомаха, откъдето се изхвърля с помощта на повече вода, която тялото изтегля от клетките. Получава се хипотонична дехидратация. С водата изхвърляш и натрий, който е много важен за водно-солевия баланс в тялото. Получаваш хипонатриемия. Натрият е важен за поддържане на осмоларитета на екстрацелуларната течности за транспорта на някои органични вещества през клетъчните мембрани, алкално-киселинното равновесие на кръвта, активността на някои ензими и др. Тялото се опитва да задържи повече вода и отделя повече сол.
Кръвоносните съдове са създадени така, че да се нагаждат към непостоянното количество кръв и към изискванията на тъканите — различните кръвоносни съдове се разширяват и свиват според необходимостта от това. Когато намалее общото количество течност в организма, основните кръвоносни съдове трябва да намалят своя диаметър - иначе наличното количество течност няма да бъде достатъчно, за да запълни предназначените за това кухини (ако не беше така в кръвта биха се образували газове и съответно газови мехурчета, които да запълнят празните пространства). Оттук - ефекта с кръвното ти.
Вероятно си учил за този механизъм по биология в частта физиология на човека. Ако се съмняваш виж в интернат, питай някой учител. Не случайно се казва, че дехидратацията в спорта и въобще е опасна. Ако беше приемал повече вода и електролити
(соли) нямаше да получиш тези проблеми.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 29.01.12 15:31.
29.01.12
18:57
казано от Solomon Kane на 29.01.12, 15:30:
Разбира се. Когато човек прибягва до суплементи, трябва да познава тялото си и механизмите свързани с усвояването или изхвърлянето на тази добавка. Не всички хора усвояват креатина еднакво. Причините са различни. Но когато не се усвои, той се натрупва в стомаха, откъдето се изхвърля с помощта на повече вода, която тялото изтегля от клетките. Получава се хипотонична дехидратация. С водата изхвърляш и натрий, който е много важен за водно-солевия баланс в тялото. Получаваш хипонатриемия. Натрият е важен за поддържане на осмоларитета на екстрацелуларната течности за транспорта на някои органични вещества през клетъчните мембрани, алкално-киселинното равновесие на кръвта, активността на някои ензими и др. Тялото се опитва да задържи повече вода и отделя повече сол.
Кръвоносните съдове са създадени така, че да се нагаждат към непостоянното количество кръв и към изискванията на тъканите — различните кръвоносни съдове се разширяват и свиват според необходимостта от това. Когато намалее общото количество течност в организма, основните кръвоносни съдове трябва да намалят своя диаметър - иначе наличното количество течност няма да бъде достатъчно, за да запълни предназначените за това кухини (ако не беше така в кръвта биха се образували газове и съответно газови мехурчета, които да запълнят празните пространства). Оттук - ефекта с кръвното ти.
Вероятно си учил за този механизъм по биология в частта физиология на човека. Ако се съмняваш виж в интернат, питай някой учител. Не случайно се казва, че дехидратацията в спорта и въобще е опасна. Ако беше приемал повече вода и електролити
(соли) нямаше да получиш тези проблеми.
Благодаря за изчерпателния отговор. Това отговори на много мой въпроси! С други думи ако пия повечко вода няма да има проблеми.
29.01.12
19:09
казано от MAD_CHICKEN на 27.01.12, 12:57:
Вода пия около 2-3л на ден.
Тук не беше ли написал по-висок прием или аз първият път съм го разчел грешно? Както и да е...при 2-3 литра дехидратацията е напълно възможна причина. Стреми се към 4-5 литра. Някои хора пият и доста повече. Има някаква препоръка за прием между 50 и 100мл. за всеки телесен килограм.
Ако пак имаш проблем, значи има нещо гнило.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.01.12 19:10.
29.01.12
21:21
казано от Solomon Kane на 29.01.12, 15:30:
Не всички хора усвояват креатина еднакво. Причините са различни. Но когато не се усвои, той се натрупва в стомаха, откъдето се изхвърля с помощта на повече вода, която тялото изтегля от клетките.
мисля че пропусна момента в който хората си купуват боклучав креатин който не се разтваря добре(едри кристали или нещо друго), не го разтварят достатъчно(малко или прекалено студена вода) и в резултат на това се просират. от там нататък вече има такива които го толерират по-добре и такива на които не им понася.