Менискус

29.01.12
15:56

Здравейте :) Преди около година разкъсах менискус.Често усещам болки,особено при тренировка,ски,сноуборд и всякакви други натоварвания.Въпроса ми е коя е най-подходящата наколенка в моя случей. В момента използвам най-обикновена закупена от аптеката,но не се чуствам напълно сигурна с нея. Благодаря ви :)
Поздрави,Моника

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 29.01.12 18:29.

29.01.12
20:43

Добре е да се съветваш с твоя ортопед, за да ти препоръча добри наколенки, подходящи след хирургичното (или консервативно) лечение.

Обикновено при нас се препоръчват бандажи от неопрен (neoprene sleeves), които имат стабилизираща фукнция и се слагат 3 см над и 3 см под капачката. След проблеми с менискуса при нас прилагат бандажи, които са отворени в областта на капачката, за да осигурят по-добра и стабилна опора.
Нивото на компресия се регулира от самият спортист, като не трябва да е много стегнато, а по-скоро умерено, позволяващо пълен набор механична амплитуда.
Не мога да коментирам имена на фирми и марки, понеже при нас в клиниката са продукти без име.

след като разкъса менискус, от кой беше диагностициран той и какво лечение ти беше назначено?
факта че си разкъсала менискус ме навежда на мисълта че и преди и сега може да имаш нестабилност в тазобедрената става и последващото от това валгусно натоварване на коляното(коляното да влиза навътре) и обща нестабилност в него(като стоиш права и имаш тенденцията да го заключваш, че дори да го обръщаш) могат да провокират симптомите ти. по-логично ми се струва да провериш първо дали има други причини да те боли коляното.

30.01.12
00:00

Благодаря !
Ами носих шина 2-3 седмици,не ми е правена операция.Отначало трябваше да си правя студени компреси и след това го мазах с гел Индовазин.В момента при натоварване ме боли и понякога се подува леко.Когато го мърдам нагоре надолу пука доста силно.Чуствам нестабилност когато извършвам някаква физическа дейност,която натоварва коленете.Няколко пъти ми се случи,докато тичам или ходя капачката един вид да се измести към вътрешната страна на крака ми,пука силно и се връща обратно-болеше ме много и коляното много се поду.С наколенка се чуствам много по-сигурно затова се чудех коя е най-подходяща.

30.01.12
09:48

Не знам преди колко време е диагностициран и третиран проблема с менискуса, но след консервативната терапия се препоръчва поне 10 седмици минимално натоварване на коляното,за да се ограничи до минимум налягането от собственото тегло (non–weight bearing). Отокът е сигнал, че рехабилитационния и възстановителен процес протича с намалена ефективност. Мога да препоръчам няколко неща-
1. Да не се натоварва коляното със собствена или допълнителна тежест поне още 2-3 седмици.
2. Да се носи еластичен бандаж, по време на физическа активност.
3. Да се коментира възможността за допълнителна физиотерапия с твоя лекуващ ортопед.

Поздрави,

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1