Рано сутрин - лекция по правопис...
Писала съм го неведнъж - изумявам, как българи пишат неграмотно на родния си език!!!...
Предлагам да продължим с поправките, щом сме започнали вече. :)
В горния цитат има една излишна запетая. ;) Поставянето на запетаи там, където не им е мястото, е почти толкова досадно за читателя, колкото и липсата им на места, на които трябва да ги има.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.02.12 09:52.
01.02.12
09:59
Боби, зъл си! (party)
Боби, зъл си! (party)
“Който е безгрешен, нека хвърли първия камък...”
Библейска мъдрост. Атеист съм, но Библията е книга, пълна с нравоучения и просто не би било възможно из тия хиляди страници с глупости да няма едно-две случайни попадения. :) Затова избягвам да правя забележки за правопис, освен когато ситуацията е направо нечетима, а смисълът - неразгадаем. Започне ли се веднъж, много бързо заприличва на лавина.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.02.12 10:05.
Всъщност има и още нещо. Граматиката на един език (в това число и пунктуацията) не е просто набор от правила. Тя представлява логична и подредена семантична система, която придава смисъл на даден текст, като от своя страна смисълът често е много различен от сбора на значенията на думите в текста. Отпечатването на тази система в човешкия мозък става в много ранна детска възраст. Далеч не всички са в състояние да я схванат в нейната цялост, да виждат и разбират взаимовръзките. Има обаче ораничение - ако това не се случи до трети-четвърти клас, няма да стане никога. Колкото и дадена личност, лишена от това вътрешно разбиране на структурата на определен език, да заучава правила, това няма да промени общата картинка на човек, допускащ правописни, граматични и в частност пунктуационни грешки - пунктуацията все пак е “тайният” код на всеки език.
Отплеснах се, но идеята ми е, че ако не си се научил да пиеш правилно в началното училище, никакво количество забележки в който и да било форум няма да променят това. :)
01.02.12
10:29
Граматиката на един език (в това число и пунктуацията) не е просто набор от правила. Тя представлява логична и подредена семантична система, която придава смисъл на даден текст, като от своя страна смисълът често е много различен от сбора на значенията на думите в текста. Отпечатването на тази система в човешкия мозък става в много ранна детска възраст. Далеч не всички са в състояние да я схванат в нейната цялост, да виждат и разбират взаимовръзките. Има обаче ограничение - ако това не се случи до трети-четвърти клас, няма да стане никога. Колкото и дадена личност, лишена от това вътрешно разбиране на структурата на определен език, да заучава правила, това няма да промени общата картинка на човек, допускащ правописни, граматични и в частност пунктуационни грешки - пунктуацията все пак е “тайният” код на всеки език.
Много точно наблюдение, Боби. Децата не четат книжки от много време - ето го резултатът. Кое се отпечатва в съзнанието им? Kirilica, цифри вместо букви, Очудвам, батерий, здр и мн... примерите са безкрайни. Пунктуацията стана висш пилотаж, защото превръща купчината думи в смислено подреден текст, а много хора не умеят да се изразяват правилно дори вербално. Да, нещата с грамотността започват наистина много рано, но страшното е друго - на хората не им пука. Ето това вади мен от равновесие... ама да не се отплесвам и аз...
01.02.12
11:26
Моята най-любима правописна грешка ever, тъй като съм геймърче, е когао някой ми каже Омри.
П.п
Да не слагам втори коментар под този, ще пусна и едно “сутрешно” поздравче.
Мнението беше редактирано от Николай Георгиев на 01.02.12 11:35.
01.02.12
11:46
Моята най-любима правописна грешка ever, тъй като съм геймърче, е когао някой ми каже Омри.
П.п
Да не слагам втори коментар под този, ще пусна и едно “сутрешно” поздравче.
Или Обивам, Омирам, Омрелтак, мО (вместо МУ), ас и т.н. :Д
@кольо - сигурен ли си ? Да не се изложа ? :Д
Обърнахте го на ебахти моабета :)
01.02.12
11:52
@кольо - сигурен ли си ? Да не се изложа ? :Д
Обърнахте го на ебахти моабета :)
Изложи се - сигОрен сАм! 8-)
Спамим си кротинко, бре... тихо и напоително. :P
01.02.12
16:52
протейн рлз
Забрави “мускОли” :D
протейн рлз
Забрави “мускОли” :D
Също и “сам”, използвано вместо “съм”, е доста интересна и често употребявана тук форма. :)
Най-забавно ми е “ий” :D
Все още ще почакам, тъй като и аз не съм намерил точен отговор, с аргументаций
Това е негов приятел със странно име, като заедно са в търсене на точния отговор, аз така го разбирам :D
01.02.12
18:50
протейн рлз
Не опотребявам протайн
01.02.12
19:43
здравейти приятилий! преятно мий :)
01.02.12
19:48
Здръвеи и нъ теби !
Я сега едно въпросче към тийма отностно..тийма - ББ-тийм магазина приема ли прайсмач :?
П.П. Как е БГ еквивалента на TEAM - “тийм” или “тиим” :?
01.02.12
19:55
Тийм. :)
П:С: Говоря без да знам! :D
Мнението беше редактирано от Filip Mutafov на 01.02.12 19:56.
01.02.12
22:25
VEGA,
моите уважения към ODB, но Alicia Keys се справи по-добре с кавъра http://www.youtube.com/watch?v=oyCHT1qtLvY
01.02.12
22:57
Какво мислите?
http://www.multirama.bg/product/6952/koloni-logitech-z506.html
01.02.12
23:13
Какво мислите?
http://www.multirama.bg/product/6952/koloni-logitech-z506.html
Добри са. Днес ги гледах, защото мислех да сменям моите, но в един момент се отказах - ще ползвам старите, а за блу-рей плеъра, ще мисля нещо по-голямо. Това нали се сещаш, че те чакат доста измервания преди да си покажат истинските възможности?
02.02.12
01:21
Гледам, че слушаш рапец, тва случайни песни ли са или наистина слушаш такава музика ?
Май ще се съберем повечко фенове на хип-хопа тук. :)
Нека пуска песнички, аз нямам нищо против. ;]
02.02.12
12:36
Това нали се сещаш, че те чакат доста измервания преди да си покажат истинските възможности?
Всмисъл?
02.02.12
13:04
Нека пуска песнички, аз нямам нищо против. ;]
http://www.youtube.com/watch?v=OPkWYTUiPTo&feature=related поздрав с малко ъндърграунд :).
02.02.12
14:45
Някой във форума има ли, който разбира от телефони за една консултация ?
Консултация за какво точно?
Нека пуска песнички, аз нямам нищо против. ;]http://www.youtube.com/watch?v=OPkWYTUiPTo&feature=related поздрав с малко ъндърграунд :).
Мерси, супер е песничката! :)
Вече не се правят такива песни...
Аз напоследък слушам доста комерс, но ми липсват старите класики.
02.02.12
15:10
Консултация за какво точно?
Тия двата
Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy S Plus
По какво се различават като функции....защото един приятел ми вика, че почити еднакви били, но почити еднакви ...
Най-малкото в камерата и в това, че единия е едноядрен, другия - двуядрен :)
02.02.12
15:28
Айдее на тренировкатаа топла топла. Пак 2 часа ще прасна , ама както и да е :D
02.02.12
15:32
Най-малкото в камерата и в това, че единия е едноядрен, другия - двуядрен :)
Камерата няма да ми е приоритетна, а процесора ..може би и той ... Трябва ми кораво телефонче, за сърфиране из мрежата.
Сега съм с C5-03 и е тегава работа. Толкова тегава, че направо се отказвам от марката Нокиа.
За сърфиране ще ти вършат една и също работа, разликата ще е ако играеш игри и плейваш по-тежко видео.
02.02.12
15:48
Какво се разбира под по тежко видео ...
В момента на Нокиата нищо от вбокс и тубата не мога да врътна
Здръвеи и нъ теби !
Я сега едно въпросче към тийма отностно..тийма - ББ-тийм магазина приема ли прайсмач :?
П.П. Как е БГ еквивалента на TEAM - “тийм” или “тиим” :?
Тим. :D
Днес се зачудих дали имам нужда от допълнителен прием на калций (като хранителна добавка)...
При положение, че пия по 2-3 кафета през ден. Т.е. - 1 ден пия 2 кафета, на следващия не пия, последващия ден пак пия 2 кафета и т.н.
За пореден път чета, че при продължителен прием на кафе е хубаво (за женския организъм) да се приема допълнително калций.
От храна нямам представя какво количество калций си набавям. Храня се предимно с яйца, извара, сирене. От време на време някоя мръвка (пилешко, свинско) или риба.
Та, има ли смисъл от един допълнителен прием на калций?
Би ли имало повече ползи, отколкото вреди? Изобщо, бих ли могла да си навредя с един такъв допълнителен прием на калций?
Двуглавия змей се справя по-добре с браузването.
В технополис има промо на HTC Evo 3D - 599лв., за парите си е супер.
02.02.12
16:38
Нека пуска песнички, аз нямам нищо против. ;]http://www.youtube.com/watch?v=OPkWYTUiPTo&feature=related поздрав с малко ъндърграунд :).
Мерси, супер е песничката! :)
Вече не се правят такива песни...
Аз напоследък слушам доста комерс, но ми липсват старите класики.
Комерс не си струва и на погребение да слушаш. Пари, жени, пари, жени, пари, жени, много пари, много жени, лил уейн, лил гейн, някви там имперсонатори на тупак и други умрели кучета :/