05.02.12
20:53
Разглеждах одеве в t-nationa различните статии и теми по въпроса. Дайте и ние да спретнем една дискусия. Има ли място чийта при режим за покачване/понижаване на теглото. С какво и кога чийтвате? Кога е най-удачното за вас време?
Темата беше редактирана от Fallen на 05.02.12 20:53.
05.02.12
21:01
Да,има.
Много интересни неща хвана окото ми преди време,но не обърнах голяма внимание.
Става въпрос за svunt shake и gomad.Едното е калорийна бомба от 2000 калории,които добавяш с храната няколко пъти седмица,за да зависиш седмичните калории,а другото представлява пиене на 4,5 литра прясно мляко в продължение на 25 дни или поне така разбрах.Като намеря време трябва да се разровя,така или иначе мисля да го пробвам живот и здраве,но чак Септември или Октомври.
Tp.
Никога не съм си определял точен ден от седмицата за такъв ден. Често ми се случва да го имам обаче. Непредвидена работа. При това често е вечер. Мисля дали да не конкретизирам един ден в който да има едно или две такива хранения. Предварително запланувани.
Има много хора, които правят един ден чийт дей. Според мен не е никак лоша идея. Понякога така си по-стриктен към яденето през седмицата, защото знаеш, че в събота например можеш да хапнеш всичко, което поискаш :) А и този един ден няма как да навреди на режима ти.
05.02.12
21:25
А и този един ден няма как да навреди на режима ти.
Зависи.. ;)
05.02.12
21:25
Питай Иван Шишманов, той е спец в тази област :D
п.с. нищо лично, шегувам се :D
05.02.12
21:29
Аз преди го планувах, обаче обикновено не ми се ядеше в запланувания ден. Та се получваха повече чийт дни отколкото трябваше. И на мен мухата за чийт хранене ми беше дошла от няколко статии в Т-Нейшън, спомням си, че в една от тях се чийтваше вечерта, в друга през целия ден. Вече чийт хранене правя само тогава, когато ми се дояде. Обаче си спазвам правилото за седмицата калориите да бъдат точно толкова, колкото щяха да бъдат и ако нямаше чийт хранене. Т.е. ако в чийт ден съм изяла 2000 калории, в следващите 2-3 дни ще компенсирам. В подобни дни обикновено ям 1/2 шоколад или сникерс, мед +масло+хляб+орехи. Но никога чипсове и храни съдържащи много транс мазнини. И за чийт храненето трябва да се подбират малко по-качествени източници.
Мнението беше редактирано от Мила на 05.02.12 21:31.
Май най-добре е просто през определен период от време да похапваш от тези забранени неща, които обичаш, но без да прекаляваш. Аз попринцип рядко го правя защото (въпреки, че напоследък успявам да се контролирам) при мен без едно може, но само с едно НЕ :). Не съм от тези хора, които си купуват шоколад и изяждят половината сега, а другата половина оставят за утре.
Понякога чийтвам с домашна баница или макарони с масло и сирене. Но не огромно количество, ами нормално. Сладкото в последно време не ме влече, особено откак след тренировка имам вкусен протеинов шейк+банан, това ме засища напълно и вкусово и енергийно.
05.02.12
22:41
Абе хора, няма такова нещо “CHEAT” (освен в компютърните игри). Има забранени количества лоша храна в неподходящ момент от деня. По-добре всеки ден малък шоколад 50гр, отколкото в неделята един кашон вафли и пици!
05.02.12
22:49
Думата “cheat” не се използва само в компютърните игри и в сферата на бодибилдинга.
06.02.12
09:52
Напротив, има понятие ‘‘CHEAT’’ . И това е един от най-добрите начини за избягване на плато или когато си изпаднал в такова. Източниците се подбират, а това, че повечето хора възприемат ‘’чийт деня или чийт храненето’’ като възможност да се натъпчат с кашон вафли и да се върнат практически там, от къдете са започнали, не прави този принцип не съществуващ.
Едит: Цитат от една книга, която имам. Казва се Dictionary of Sport Science: търся думата ‘‘cheat’’ - съществува. Цитирам:
Cheat: ‘‘to break the rules in an attempt to gain an advantage’’ or ‘‘someone who break the rules or uses trickery in an attempt to gain an advantage’‘
Мнението беше редактирано от Мила на 06.02.12 10:31.
06.02.12
10:11
Моето мнение е близко до това на introducer.
Cheat day е една много лоша идея. Колкото повече човек търси утеха и оправдание в нея, толкова по лошо влияние има това върху режима. Cheat meal е далеч по-разумен подход.
Аз си позволявам Cheat meal рядко, като правило без предварителен план.
Спазвам няколко дребни правила, които сам съм изградил с времето:
- нека наистина да е едно ядене, а не цял ден. Никакъв смисъл не виждам в лоша храна цял ден, абсолютно никакъв.
- по възможност нека Cheat meal да е в началото на деня. Последните 1-2 хранения се старая винаги да са качествени.
- по възможност в Cheat meal нека има и читава храна. Хамбургерът може да е със салата, а не с пържени картофки, а може да му се добави и допълнително месо. Сладоледът (или шоколад) може да бъде просто десерт, а не единствена храна в този момент.
06.02.12
10:28
Аз кажи речи спазвам описаните от Кольо стъпки... просто когато ми се дояде сладичко към основната храна го добавям най-често като десертче, защото аз хапвам я някоя бонбона я корабийка... това ми е чийта... аз си вписвам и тази храна в дневника така, че ако някой се поинтересува да влезе и да види, че наистина рядко чийтвам :)
06.02.12
17:24
Аз не помня от кога не съм правил такова нещо.Преди да почна да тренирам ядех само такива храни, след време ги спрях(въпрос на воля е) и въпрос на време ме е такива храни да не ви се ядът вече..Най-много обичам, когато някое момиче ми казва, че не може без шоколад :D :D :D
Давам доста пояснителен отговор, за това кога, защо и по колко чийта се правят.
Кога:? ако е с едно ядене - 2 пъти седмично; ако е цял ден - един ден от седмицата.
Защо:? Независимо при покачване или при понижаване на килограмите, при следване на даден режим ден след ден, седмица след седмица .... организмът свиква и се нагажда (умен е :) ). За това се правят и така наречените чийтинги, за да се обърка организма.
За нещо по - конкретно, питай ;)
казано от Kamen на 07.02.12, 15:51:
Давам доста пояснителен отговор, за това кога, защо и по колко чийта се правят.
Кога:? ако е с едно ядене - 2 пъти седмично; ако е цял ден - един ден от седмицата.
Защо:? Независимо при покачване или при понижаване на килограмите, при следване на даден режим ден след ден, седмица след седмица .... организмът свиква и се нагажда (умен е :) ). За това се правят и така наречените чийтинги, за да се обърка организма.
За нещо по - конкретно, питай ;)
Това би ли го обосновал? И какво ако си на НВД и веднъж седмично изядеш един шоколад и организма ще се шокира и обърка? И ще си каже, ааа вече не съм на режим и ще свалям или качвам кила, защото шоколада ме обърка?