31.01.12
15:48
Имам проблем с лявото коляно от няколко дни. Имам лека болка в задната част на коляното при клякане, усещам някакво опъване. Проблема е голям за мен, защото клякането е ключов момент в моята тренировъчна програма.
Имах такъв проблем с коляното преди години и за съжеление единственно проблема се разреши само след много дълга почивка. Болката бе точно зад самото коляно, получих травмата след , като не бях загрял и направих едно клякане с голяма тежест. Дори когато седях на едно място седнал и със свито коляно пак ме болеше. Единствено само почивка и нищо друго. Сега вече има разни мехлеми и “илачи” , но до колко са ефикасни ...
Щом е ключов момент в програмата ти има шанс да си започнал да го правиш прекалено често, прекалено много и да си претоварил тъканите около коляното. Това, от личен опит, се оправя със почивка за към седмца-две и малко по-консервативно натоварване след това.
Във всеки случай си прегледай техниката, най-добре с клипче, а още по-добре с някой, който разбира(но е по-трудно да намериш такъв човек по залите :) )
Благодаря, ами клякам три пъти в седмицата 1x20. Мисля, че техниката ми е добра, защото имам проблем с другото коляно(като дете много лошо паднах на него) и докато клякам не усещам да ми се товарят коленете, пък и си бях правил клип. Иначе казано за техниката ми, по-широк разкрач, стъпалата сочат леко навън, при клека бедрата ги следват.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 03.02.12 22:32.
Внимавай много с клековете при положение, че имаш проблем с коленете. Тук не говоря за неправилна техника, а за самото движение като цяло. Изключително ефикасно упражнение, щом си решил да го правиш три път в седмицата, навярно си прочел достатъчно много за него. Но, всякакъв дисбаланс в коленете може да е много пагубен. Давам ти пример с мен. Имам операция на дясното коляно от 2005г в следствие на което ми е доста поизносен и назъбен хрущяла, квадрипцепсът ми е бил прекъснат при операцията, въобще сложна история. За щатие успях да повъзстановя нещата, но десният крак ми остана по-слаб и левият ми се превърна във водещ. Преди нова година се бях захванал с 5х5, като започвах с клекове всяка тренировка. За жалост един ден, на последната пета серия с 80кг, тежест, която не представляваше особено голямо предизвикателство, нещо ми пукна в коляното, оказа се, че съм скъсал менискус и последва артроскопия. Сега се възстановявам, но за клякане не може и да става дума още. Идеята ми е, колкото и да са силни краката, не се знае дали ставите и хрущялите ще понесат тежестта. Затова внимавай.
Мога обаче да те посъветвам как да загряваш:
- Аз винаги правих 4-5 минути пътека/кростренажор за раздвижване.
- Задължително навеждане към пода с изпънати крака и ръце към пода, тук е доста възможно да почувстваш болката, която най-вероятно е свързана със сухожилието в задната част на крака ти, но не се плаши, с времето ще се разтегне добре и болката ще изчезне.
- Изпъване на краката с ходилата в контрашпиц. Тук може да си помагаш и с ръката, но внимавай да не опъва много.
- Повдигане на пръсти.
- Загряващи серии с лоста или с лека тежест
Едва след това почвай с работната тежест. Успех ;)
ПП Може да качиш клипче, за да видим техниката. Все ще се намери някой да те посъветва нещо :)
Мнението беше редактирано от Flask на 06.02.12 17:30.
Благодаря много за мнението, 4 седмици ще акцентирам върху горната част на тялото и няма да правя клекове и без това имам нужда, пък и краката ми ще си починат от тежки клекове и тяги. За сега не усещам никакво придърпване в задната част на коляното и няма болка, но все пак няма да се напъвам и ще изчакам...