07.02.12
02:30
Четох досега тази статия - http://www.bb-team.org/articles/738_muskulnata-hipertrofiya
В нея за пръв път чета че бавните и бързите мускулни влакна имат еднакъв потенциал за разтеж.Статията ми беше много полезна, но съм и доста объркан след прочитането и.Досега тренирах с максимална тежест, с която мога да направя 8-10 чисти повторения.В статичта обаче прочетох за тренирането по отделно на бавните и бързите мускулни влакна.При бавните се изисква бавно изпълнение с малка тежест и 20-30 повторения.При бързите се иска по голяма тежест, експлозивно изпълнение и 3 до 5 повторения.Тренирам вече 2 месеца с една и съща програма както вече споменах 8-10 повторения по 3-4 серии на упражнение.На колко време трябва да си сменям програмата за да не съм в застой и след като я смена само видовете упражнения ли да сменя или и друго ? Да продължавам ли да тренирам така или да направя примерно 2 месеца само за бавните после 2 само за бързите ? Това не ми е ясно кога да тренирам бавни и кога бързите мускулни влакна ? Благодаря предварително
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 07.02.12 20:33.
Една тренировъчна програма често се разнообразява с нови упражнения , размествания и др .
Програмата се сменя когато видиш че няма полза вече от нея и нещата отиват към застоя
07.02.12
20:44
Това, което те интересува се нарича периодизация. Тренировъчната година се дели на различни цикли от време, като всеки цикъл се тренира по различен начин, естествено според целта на атлета.
В случая, за нас обикновените ентусиасти, е важно през определен период от време да заменяме тренировките за максимална хипертрофия (8-12 повторения) с тренировки за сила (1-5 повторения). Дори не е лоша идея да тренираме от време на време и за издръжливост - 15+ повторения.
Така тренираш и бързи и бавни мускулни влакна, като същевременно се избягва прекалената адаптация и тялото има стимул да се развива. Обемът на мускулите се пооплътнява, а покачената сила служи за допълнителен стимул за хипертрофия през следващия цикъл.
Естествено, това е аматьорско казано. Професионалните треньори със сигурност имат къде-къде повече подробности да разкажат.
Принципно смяната на интензивността (броя повторения) също е достатъчна промяна на програмата, но някои упражнения от тренировките за хипертрофия (саркоплазмена) не са подходящи при тренировките за сила и миофибрилна хипертрофия.
При ниските повторения се предпочитат комплексни, базови упражнения - лег, клек, тяга, гребане с щанга, набиране и т.н., докато при по-високите могат да се включват и изолиращи упражнения.
Ето малко допълнителна информация:
Тренировъчни стратегии - периоди за покачване на мускулна маса
Тренировъчни стратегии - периоди за сила
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.02.12 20:44.