Претрениране без мускулна треска - възможно ли е?

09.02.12
00:34

Здравейте, от 3-4 месеца хора пак редовно на фитнес (от последното прекъсване). По мерките ми всичко въври наред. Преди години когато тренирах беше прието да се тренира здраво в залата по доста упражнения за мускулна група, а сега гледам че се препоръчва за бицепс около 6 серии, за трицепс около 8-9. От мойте тренировки изпитвам само мускулна треска на гърдите и гърба, която започва един ден след тренировката и спира до към 48 часа след започването й. Нямам мускулна треска на рамената и ръцете.
Та въпроса ми е мога ли постепенно да увеличавам сериите за бицепс и трицепс, докато не постигна поне някаква лека мускулна треска в ръцете или по-този начин мога да си докарам претрениране и спад в тях, въпреки че нямам МТ?

Т.е. те притеснява това, че нямаш мускулна треска и следователно не ти растат тези мускули? За съжаление не е така. Силната, продължителна мускулна треска след всяка тренировка е по-скоро знак за лошо възстановяване, отколкото знак за свършена работа. И аз харесвам да имам мускулна треска, но тя е въпрос на възстановяване.

Примерно, в момента карам програма, при която след абсолютно всяка тренировка имах мускулна треска на тренираните влакна. От няколко дни хапвам с 500 калории в повече, включих и креатин към суплементите си и след последните две тренировки нямам мускулна треска, а съм тренирал по-тежко от преди.

Та...въпрос на възстановяване е. Покачването на сериите е решение до един момент и то е важен стажа на атлета. В твоя случай, 3-4 месеца, за теб дори 6 серии за бицепс и 9 за трицепс са много. :)

Ако покачваш сериите ще стигнеш до момент, в който ще нанасяш повече щети, отколкото можеш да възстановиш и вместо да градиш ще рушиш.

09.02.12
09:08

Това, че нямаш мускулна треска не означава, че мускула не се развива. Аз преди тренирах рамото в деня за гърди и имах всеки път мускулна треска на рамото и гърдите. Ръцете ги тренирах в отделен ден като първо изпълнявам трицепса, а после бицепса :
Бицепс: 2-3 упражнения в 3x8 серии (Максимални тежести без cheeting)
Трицепс 2-3 упражнения в 3x8 серии (Максимални тежести без cheeting)

Ако не те удовлетворява тази тренировка, можеш да наместиш бицепса, в края на тренировката си за гръб, а трицепса при гърдите. Експериментирай върху тренировъчната си програма, размествай мускулните групи, пренареждай ги и стигни до начина, който те удовлетворява.

09.02.12
09:54

Бицепса и трицепса са ми в отделни дни :) Преди години когато тренирах ги правих в един, но сега съм по-доволен така.  Иначе Тихомир е прав за храната. След последната тренировка нямах възможност да ям правилно вкъщи и изядох един угромен бургер, на другия ден все едно че не съм тренирал, никаква умора в мусколите.
От суплименти и извара приемам към 110 грама протеин в тренировъчен и 80 в нетренировъчен ден. Отделно храненията са ми към 4-5 като във всяко гледам да има поне 15-20гр протеин.
Досега бях на програма за изгаряне на мазнини от 26% свалих до към 14-15% и вече искам да покачвам мусколи (досега също разтях), но просто ми е трудно да поемам толкова много калории, колкото трябва. Подува ми се корема и ми е трудно,но малко по-малко ще свикна. Килограмите от един месец са ми в застой, като само качвам мерки и свалям мазнини, но искам вече и килограми да качвам.

Корема ми е доста разширен, мазнините ги няма вече мн мн, но все пак си стои подут дори и сутрин, това с времето ли ще се оправи?

И още един въпрос, когато тренирам по-големи мускулни групи пр. гръб, крака, гърди трябва ли да приемам повече протеин и калории отколкото ако тренирам рамо + трицепс? Защотото явно всичко се свежда до храната, имам само МТ на големите мускулни групи, а приемам еднакво количество храна и суплименти всеки ден и нощ.

На 14-15% мазнини (ако са правилно измерени), може да имаш мазнини по корема, които да му придават подут вид. Имаш усещането, че е подут или така изглежда?

Малко е противоречиво, че хем ти е разширен стомахът, хем ти е трудно да поемаш много храна. Може би имаш проблеми с храносмилането и храносмилателната система, което кара стомахът да се подува, храната да не се смила добре, газове, да имаш трудности при изхождането в тоалетната...все неща, които създават усещането за “балонен стомах” и трудности да се яде поради дискомфорта.

Можеш да отидеш на гастроентеролог, да те прегледа и да ти каже дали имаш проблеми. Ако има нещо (дано не), ще те насочи какво можеш да направиш по въпроса.

Ако усещаш, че при тренировките на големите мускулни групи се нуждаеш от повече храна, яж повече. Ако това помогне да се възстановяваш по-добре ще е чудесно.

Относно килограмите...да разбирам, че антропометричните ти мерки се увеличават, а мазнините спадат? Ем, какво по-добро от това. Всичко искаме същото. Продължавай така. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.02.12 10:40.

09.02.12
11:14

А аз да ти кажа нещо, което също ще ти е много полезно. Пише се:
“Огромен бургер” а не” угромен бургер”
“Мускул” а не “мускол”
“Суплемент” а не “суплимент”

Успех с тренировките!

09.02.12
15:18

Имам мазнини по-корема и още как. За 3-те месеца тренировка съм свалил 14см от обиколката на корема. Има още в долната му част. Когато се отпусна и си “мачкам” мазнините усещам до къде ми стига стомаха, затова казвам че ми е подут, мазнините върху него са около 1,5см но може и да си въобразявам. Проблеми с храносмилането едва ли имам, ходя си редовно всяка сутрин (понякога и вечер). 
Просто трябват още тренировки и постояннство, това е  :) Исках да си изязсня някои неща които не ми бяха ясни, т.е. дали да приемам повече калории в дните за тренировки при по-големите мускулни групи и какво да правя със сериите. Вече ми е ясно.

Що се отнася до правописните грешки, знам кое как се пише. Извинявам се на хората на които им пречи, че не съм си проверил поста за грешки както правихме в 5ти клас, просто си мислех че сме в форум за боди-билдинг, а не в час по български език.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1