10.02.12
19:22
Здравейте!
Реших да заменя белия ориз с кафяв, поради по-ниския гликемичен индекс. Днес обикалях по всичките хипермаркети и единственото нещо, на което попаднах и съответно купих беше един италиански ориз “Gallo blond Integrale” отзад на българския етикет пише, че това е пълнозърнест бланширан (кафяв) дългозърнест ориз. Имам съмнения относно дали това е вярно, защото четох във форума, че кафявият ориз не е бланширан. Някакви мнения? Да го ям ли или да си се връщам на бял? :)
Поздрави!
Ориза има много разновидности, според степента на обработка се сваля някакъв слой от зърното. Има статия тука за него, виж какви са разликите. Общо взето белия е най-обработен. Такаче този който си взел е по-добър от него със сигурност, дали вече има по-хубав е друг въпрос.
Аз от различни производители попадам на различни уш еднакви “кафяв” ориз. Веднъж хапвах един ориз, който си стоеше яко с люспите и имаше вкус на жито. Може и по времето за приготвяне до някъде да го познаеш :) колкото повече, толкова по-малко е обработен.
Благодаря за полезния отговор, доста време му отне да се свари, около 2-3 пъти повече от белия ориз значи е по-добър, сега остава да му свикна на неприятния вкус... :)
10.02.12
22:15
Неприятен вкус?!?!!
11.02.12
00:06
Вие не сте добре. Аз повече харесвам кафявия.
Честно казано и на мен белия ми е по-вкусен :) но по-добре да се хапва кафевия въпреки “странния” му вкус. Аз и извара в началото неможех да хапвам, ама сега редовно си я приемам. Виж с кафевия ориз още не съм свикнал. По-лесно ми е да го прекарвам с чушки, гъби и лук :)
12.02.12
15:30
Зависи как си го приготвите. На мен също ми е по-вкусен кафявия ориз, белият ми е някакси “глечосан”. Сега ще кажете, че съм свикнал ... е да, ама рядко ям ориз, защото отнема повече време за приготвяне и ме мързи :D Друго си е да земеш 2-3-4 бързи филии към мръвката :D
п.с. хляба ми е домашно приготвен 100% пълнозърнест, не ме нападайте :D